Δεκέμβρης 1944 (17)

Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Κεφαλονιά: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά το σεισμό των 5,9 Ρίχτερ – Δεκάδες εργατικές πολυκατοικίες στο Ληξούρι κρίθηκαν ακατάλληλες – Eκκένωση του Νοτιοανατολικού τμήματος του Αθέρα – Ν. Καραθανασόπουλος: Εγκληματικές οι ευθύνες της κυβέρνησης, της Περιφέρειας και των Δήμων


***
Συνεχής ροή απο 
in kefalonia

16:33
Αποφασίστηκε η εκκένωση του Νοτιοανατολικού τμήματος του οικισμού Αθέρας και της οικίας «Σαμούρη» στο Βορειοδυτικό τμήμα του οικισμού, στο δρόμο προς αιγιαλό Αθέρος λόγω επικείμενης επικίνδυνης κατολίσθησης.

Οι σεισμοί είναι συνεχείς και αρκετοί είναι και πάνω των 4 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ.
Κάντε κλικ στο παρακάτω λινκ για να παρακολουθήσετε την σεισμική ακολουθία.

http://www.inkefalonia.gr/xrisima/seismiki-drastiriotita.html 


***

Ν. Καραθανασόπουλος: Εγκληματικές οι ευθύνες της κυβέρνησης, της Περιφέρειας και των Δήμων




 
*



Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κεφαλονιά μετά το σεισμό των 5,9 Ρίχτερ
Δεκάδες εργατικές πολυκατοικίες στο Ληξούρι κρίθηκαν ακατάλληλες για κατοίκηση

Τελευταία Ενημέρωση: Δευ, 27/01/2014 - 17:04
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Κεφαλονιά μετά το σεισμό των 5,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε χθες το μεσημέρι στις 15.55 βορειοδυτικά του Ληξουρίου, προκαλώντας μεγάλες ζημιές σε σπίτια και υποδομές.
Οι πιο σοβαρές ζημιές σημειώθηκαν στο Ληξούρι και την περιοχή της Παλικής με ζημιές σε σπίτια και κατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο.
Για έλλειψη αντισεισμικής θωράκισηςτης χώρας κάνει λόγο το ΚΚΕ, ενώ στο νησί περιόδευσε το πρωί της Δευτέρας ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Ανήσυχοι οι κάτοικοι – Ψυχραιμία συνιστούν οι σεισμολόγοι

Στα αυτοκίνητά τους διανυκτέρευσαν οι περισσότεροι κάτοικοι της Κεφαλονιάς, ενώ συνεχίστηκαν ισχυροί μετασεισμοί, επίσης μεγάλου μεγέθους με τον μεγαλύτερο να είναι της τάξης των 5,1 Ρίχτερ στις 21.30. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, επτά άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά κυρίως από πτώσεις αντικειμένων.
Για τον κόσμο που δεν μπορεί να μείνει στα σπίτια του, έφτασε στην Κεφαλονιά το πλοίο «Superfast», που θα έχει τη δυνατότητα να στεγάσει επτακόσια άτομα, ενώ εντός της ημέρας αναμένεται και το «Ελευθέριος Βενιζέλος» με δυναμικότητα 1.300 κλινών.
Επιστήμονες του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου εντόπιζαν στα εξαιρετικά αρνητικά στοιχεία αυτού του σεισμού το γεγονός ότι ο σεισμός έγινε στη στεριά, κάτι που έχει συμβάλει τα μέγιστα στις ζημιές.
Θετικό είναι το γεγονός ότι έχουν σημειωθεί εκατοντάδες μετασεισμοί, κάτι που ενδεχομένως δείχνει ότι η σεισμική ενέργεια εκτονώνεται. Ωστόσο, οι σεισμολόγοι σημειώνουν ότι ίσως χρειαστεί και μια βδομάδα ώστε να έχουμε τις τελικές εκτιμήσεις.

Μεγάλες ζημιές σε σπίτια και υποδομές

Οι πιο σοβαρές ζημιές σημειώθηκαν στην περιοχή της Παλικής (14 χωριά) με πολλές εσωτερικές ζημιές σε σπίτια, ενώ υπάρχουν κατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο της Κεφαλονιάς.
Οι εργατικές κατοικίες είναι ακατοίκητες από τις ζημιές και οι ένοικοί τους αναγκάστηκαν να διανυκτερεύσουν εκτός των σπιτιών τους. Η ηλεκτροδότηση στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού έχει αποκατασταθεί, ωστόσο υπάρχει πρόβλημα με την υδροδότηση στο Ληξούρι που έχει πληγεί και περισσότερο από πλευράς ζημιών.
Το Γηροκομείο Ληξουρίου εκκενώθηκε, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες έχει υποστεί σοβαρότατες ζημιές καθώς είναι παλιό κτίριο.
Οι ηλικιωμένοι πέρασαν τη νύχτα στοιβαγμένοι στην εκκλησία που βρίσκεται στον περίβολό του.
Εκτεταμένες ζημιές έχει υποστεί και το Γυμνάσιο της πόλης.
Κλειστός από κατολισθήσεις είναι ο επαρχιακός δρόμος Ληξουρίου - Αργοστολίου, ενώ κλειστοί είναι και αρκετοί επαρχιακοί ορεινοί δρόμοι.
Παρά την εξαγγελία του Δήμου Κεφαλονιάς πως η μετακίνηση θα γινόταν δωρεάν, η εταιρεία έκοβε εισιτήρια με κόστος 2,5 ευρώ, ποσό δυσβάστακτο για όποιον σεισμόπληκτο χρειαστεί να κάνει πάνω από μία μετακινήσεις με την οικογένειά του.
Για το θέμα ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος έκανε παρέμβαση στον περιφερειάρχη και το δήμαρχο, ωστόσο το πρόβλημα δεν είχε ρυθμιστεί.
Τα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν μέχρι να ελεγχθεί η στατικότητα των κτιρίων.
Για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε η Παθολογική και η Χειρουργική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Αργοστολίου. Ασθενείς και προσωπικό μεταφέρθηκαν στο παλιό κτίριο του νοσοκομείου που είναι ξύλινο.


Κοντά στους πληγέντες κλιμάκιο του ΚΚΕ

Με το νέο σεισμό στην Κεφαλονιά επανέρχεται με δραματικό τρόπο στο προσκήνιο η έλλειψη αντισεισμικής θωράκισης της χώρας, σημειώνει, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σχετικά με το σεισμό στην Κεφαλονιά.
Στο νησί, περιόδευσε το πρωί, ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος. Στις συζητήσεις που είχε με κατοίκους ανέδειξε τις αδυναμίες παρέμβασης του κρατικού μηχανισμού.
Αγία Θέκλη

Ν. Καραθανασόπουλος: Εγκληματικές οι ευθύνες της κυβέρνησης, της Περιφέρειας και των Δήμων

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του κλιμακίου του ΚΚΕ, ο Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε στους κατοίκους πως πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, να συγκροτήσουν επιτροπή αγώνα και να αγωνιστούν για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πιο σεισμόπληκτη περιοχή του νησιού, μέχρι τις έντεκα χτες το πρωί που διεξαγόταν η περιοδεία του κλιμακίου του ΚΚΕ, δεν είχε εμφανιστεί κάποιο συνεργείο για να ενημερώσει τους ανάστατους κατοίκους πώς θα αντιμετωπίσουν την κατάσταση που έχει προκύψει.
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, τόνισε τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης, αλλά και της Περιφέρειας και των Δήμων για την υπονόμευση όλων των μέτρων αντισεισμικής προστασίας.
Ο Ν. Καραθανασόπουλος ζήτησε
  • Να γίνει πλήρης καταγραφή του συνόλου των ζημιών και να ξεκινήσει η διαδικασία αποκατάστασης, αλλά και η στέγαση όλων σε ασφαλείς χώρους.
  • Να γίνει αποζημίωση επαγγελματιών που έπαθαν ζημιά από το σεισμό
  • Να απαλλαγούν από φόρους και να αποζημιωθούν όσοι μένουν στις Εργατικές Κατοικίες και έχουν υποστεί ζημιές.

Μέτρα-«ασπιρίνες» από την κυβέρνηση

«Υπάρχουν ζημιές αλλά ευτυχώς που το νησί άντεξε, δε θρηνήσαμε θύματα, αυτό είναι το ευχάριστο», δήλωσε αργά την Κυριακή το βράδυ από την Κεφαλονιά ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, όπου μετέβη χτες στο νησί για να επιβλέψει τις ενέργειες μετά το μεγάλο σεισμό των 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Στην Κεφαλονιά μετέβησαν μηχανικοί του ΤΕΕ και του ΟΣΚ για ελέγχους αρχικά στα νοσοκομεία και τις υπόλοιπες δημόσιες υπηρεσίες. Παράλληλα, στο νησί βρίσκονται πυροσβεστικές δυνάμεις και άνδρες της ΕΜΑΚ από την Πάτρα.
Πάντως, η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να προχωρήσει στην πλήρη αποζημίωση των πληγέντων, όπως τουλάχιστον υποδεικνύουν τα πρώτα μέτρα για την «ανακούφισή» τους, που ανακοίνωσαν τα αρμόδια υπουργεία.
Σύμφωνα με αυτά, οι πληγέντες θα έχουν παράταση διάρκειας τριών μηνών στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, καθώς και στην καταβολή βεβαιωμένων οφειλών και αναστολή της καταβολής των τρεχουσών εισφορών στο ΙΚΑ.


Σε διαθεσιμότητα οι υπάλληλοι του Τομέα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων στη Δυτική Ελλάδα
Το γεγονός ότι οι διαθεσιμότητες και οι απολύσεις, δε συνάδουν με τις λαϊκές ανάγκες, όπως έχει τονίσει επανειλημμένα το ΠΑΜΕ Δημοσίου, αποκαλύπτεται για ακόμη μια φορά με τον σεισμό που έπληξε την Κεφαλονιά.
Οι υπάλληλοι που στελεχώνουν τον Τομέα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΤΑΣ) Δυτικής Ελλάδας (με έδρες στην Λευκάδα την Αχαΐα και την Ηλεία), βρίσκονται όλοι σε καθεστώς διαθεσιμότητας, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει γρήγορα και αποτελεσματικά ο μετασεισμικός έλεγχος των κτιρίων στην Κεφαλονιά (αλλά και σε κάθε άλλη πληγείσα περιοχή).
Σύμφωνα με υπουργική απόφαση, ο έλεγχος και η εκτίμηση των ζημιών από τους σεισμούς, περνάει στις Περιφέρειες, χωρίς όμως αυτό να έχει υλοποιηθεί.
Προκειμένου να καλυφθεί το κενό αυτό η κυβέρνηση ανέθεσε τον μετασεισμικό έλεγχο σε κλιμάκια μηχανικών του ΤΕΕ και του ΟΣΚ, οι εργαζόμενοι του οποίου βρίσκονται και αυτοί αντιμέτωποι με την συγχώνευσή του Οργανισμού με τις «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε».
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αρμοδιότητες των ΤΑΣ αφορούν και τις ζημιές που προκαλούνται από πυρκαγιές και πλημμύρες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.