Δεκέμβρης 1944 (17)

Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑΣ: Το ΚΚΕ καταγγέλλει την κυβερνητική πολιτική, και με την ψήφο του. Επικρίνει για υποκρισία και αποπροσανατολισμό τον ΣΥΡΙΖΑ - Ν. Καραθανασόπουλος: Να ξεμπερδεύει ο λαός με τις κυβερνητικές αυταπάτες (VIDEO)

Δείτε εδώ την τοποθέτηση του Ν. Καραθανασόπουλου 

 *

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑΣ
Βουλή: Σκηνικό διπολισμού με στόχο τον αποπροσανατολισμό του λαού

Ξεκίνησε το μεσημέρι στη Βουλή η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, όπου επιδιώκεται η αναβίωση μιας αντιπαράθεσης δικομματικού χαρακτήρα ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στην κυβέρνηση, με στόχο τον αποπροσανατολισμό του λαού. 
Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί στις 12.00 τα μεσάνυχτα της Κυριακής και θα ακολουθήσει  ψηφοφορία. Για να γίνει δεκτή η πρόταση δυσπιστίας, πρέπει να υπερψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή από 151 βουλευτές.
Το ΚΚΕ καταγγέλλει την κυβερνητική πολιτική και με την ψήφο του, ενώ επικρίνει για υποκρισία και αποπροσανατολισμό το ΣΥΡΙΖΑ. (παρέμβαση της Αλέκας Παπαρήγα)
ΣΥΡΙΖΑ: Εμφανίζεται καλύτερος εγγυητής της νομιμότητας
Ως πραγματικό εγγυητή της δημοκρατίας και της νομιμότητας παρουσίασαν τον ΣΥΡΙΖΑ οι βουλευτές του, που εγκαινίασαν τη συζήτηση, επιβεβαιώνοντας ότι το μόνο που θέλουν είναι να διαχειριστούν την καπιταλιστική βαρβαρότητα.
Κλίνοντας τη δημοκρατία -προφανώς την αστική- σε όλες τις πτώσεις,  ο Γιάννης Δραγασάκης ισχυρίστηκε ότι η πρόταση μομφής αποτελεί πράξη δημοκρατικής ευθύνης. Όπως είπε, η κατάθεση της πρότασης επιβάλλεται γιατί υπάρχει «πρωτοφανής δυσαρμονία» ανάμεσα στην πολιτική της κυβέρνησης και τις ανάγκες της κοινωνίας, αλλά και «διαρκείς παραβιάσεις της δημοκρατικής νομιμότητας». Μάλιστα σε ένα ρεσιτάλ προάσπισης των θεσμών του συστήματος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «με τη στάση της δημιουργεί κινδύνους για τη δημοκρατία και για τη λειτουργία των θεσμών». 
Ο Γιάννης Δραγασάκης «έκλεισε το μάτι» σε διάφορες δυνάμεις από το αστικό πολιτικό μπλοκ, λέγοντας ότι η επόμενη κυβέρνηση θα είναι της «αριστεράς», αλλά θα είναι ανοιχτή και σε όλες τις «δημοκρατικές, προοδευτικές, πατριωτικές δυνάμεις» της κοινωνίας. Για ακόμη μια φορά εμφάνισε τον ΣΥΡΙΖΑ ως καλύτερο διαπραγματευτή εντός της λυκοσυμμαχίας και των άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών, εγκαλώντας την κυβέρνηση ότι «δεν έχει το κύρος να διαπραγματευτεί».
Ο Νίκος Βούτσης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «χτίζει ένα κράτος έκτακτης ανάγκης». Προς επιβεβαίωση αυτής της άποψης επικαλέστηκε την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς, τις επιστρατεύσεις και την καταστολή, ενώ χαρακτήρισε έκνομη ενέργεια την αστυνομική επέμβαση στην ΕΡΤ. Μόνο που όλα αυτά που περιέγραψε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ γίνονται με απολύτως νόμιμο τρόπο με βάση την υπάρχουσα νομοθεσία.
Η ΝΔ αξιοποιεί τη μομφή για να εμφανίσει σαν μονόδρομο την αντιλαϊκή πολιτική
Τους βασικούς άξονες επιχειρημάτων της ΝΔ που θα αξιοποιηθούν στη μάχη των εντυπώσεων ξεδίπλωσε η βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Φεβρωνία Πατριανάκου στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Τα περί «υπονόμευσης της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης και της χώρας» με την τρόικα είναι το πρωτεύον επιχείρημα της ΝΔ. Ακριβώς με αυτό το επιχείρημα η Φ. Πατριανάκου κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως «υπονομεύει τη διαπραγματευτική ικανότητα της χώρας», αφού αυτές τις μέρες είναι στην Αθήνα η τρόικα.
Διπλός ο στόχος αυτού του επιχειρήματος. Αφ' ενός να πλήξει τον ΣΥΡΙΖΑ με αιχμή την ανευθυνότητα και αφ' ετέρου να κρύψει πως από τη διαπραγμάτευση με την τρόικα δεν πρόκειται να προκύψει κάτι φιλολαϊκό καθώς δεν διαπραγματεύεται η χώρα γενικά για όλους, αλλά η κυβέρνηση για λογαριασμό των κεφαλαιοκρατών.
Διπλής όψης είναι και το δεύτερο επιχείρημα της ΝΔ για την «εφαρμογή των νόμων». Σκοπός του να αποδομήσει το αιτιολογικό της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ που αξιοποιεί σαν αφορμή την επέμβαση των ΜΑΤ στην ΕΡΤ, αλλά και για να εμπεδωθεί το δόγμα «νόμος και τάξη», που είναι το δόγμα της καταστολής που πάντα συνοδεύει την αντιλαϊκή πολιτική. Η Φ. Πατριανάκου υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να εγκαλεί την κυβέρνηση διότι εφάρμοσε το νόμο στην περίπτωση της ΕΡΤ.
Επίσης στην προσπάθεια να αναδείξει τις εσωτερικές αντιφάσεις και διαφοροποιήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, προβάλλει το επιχείρημα πως η κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας σχετίζεται με τα εσωκομματικά προβλήματα. Χαρακτηριστικά η Φ. Πατριανάκου ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας περιπλανώνται μεταξύ ευρώ και δραχμής και επικαλέστηκε τους Λαφαζάνη, Γλέζο και Αλαβάνο για να ενισχύσει το επιχείρημα πως υπάρχουν διαφωνίες μετά την αποκαλούμενη «ρεαλιστική στροφή» του Αλ. Τσίπρα, που σηματοδοτήθηκε κατά το ταξίδι του στις ΗΠΑ και το Τέξας.
Πάντως η Φ. Πατριανάκου έκανε ορατή την επιθυμία της κυβέρνησης να στηριχθεί και από βουλευτές πέραν των κομμάτων της συγκυβέρνησης. Χαρακτηριστικά η Φ. Πατριανάκου κάλεσε σε συστράτευση τους βουλευτές «που επιθυμούν πολιτική σταθερότητα» και ίσως να έχει κατά νου βουλευτές που στην παρούσα φάση δεν είναι ενταγμένοι σε κοινοβουλευτική ομάδα κόμματος. 
Εθνική ευθύνη βαφτίζει το ΠΑΣΟΚ τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα
Στο ίδιο μήκος κύματος τόσο σε επιχειρήματα όσο και σε τόνους είναι το ΠΑΣΟΚ, που επιπλέον προσπαθεί να πείσει για την ορθότητα της επιλογής της συγκυβέρνησης με τη ΝΔ, καθώς το θέμα αυτό αποτελεί σημείο τριβής και εκτός του κόμματος, αλλά και στις διεργασίες για την αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού με την ανασυγκρότηση της «κεντροαριστεράς».
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «πολιτική ανευθυνότητα» από «δυνάμεις της καταστροφολογίας» που «χαίρονται όταν χάνει η Ελλάδα». Επίσης βάφτισε «εθνική προσπάθεια» την αντιλαϊκή πολιτική για να «πείσει για την αναγκαιότητα» της συμμετοχής στη συγκυβέρνηση διότι το ΠΑΣΟΚ συναισθάνεται «την εθνική ευθύνη».
Αφού βάφτισε «εθνική ευθύνη» τη λήψη παλιών και νέων σκληρών αντιλαϊκών μέτρων, επιχείρησε να καταδείξει πως είναι μονόδρομος «ο στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ για έξοδο από την κρίση» καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε αδιέξοδο όπως δείχνει η κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας.
Στηρίζουν την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες
Η τοποθέτηση του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Κωνσταντίνου Γιοβανόπουλου, ήταν ένα κράμα λαϊκισμού, εθνικισμού και αποπροσανατολισμού.
Υιοθετώντας το επιχείρημα περί κατοχής της χώρας που βγάζει λάδι την εγχώρια πλουτοκρατία κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει παραδοθεί «στο έλεος των τοκογλύφων». Μάλιστα ήταν τόση η θολούρα των επιχειρημάτων του που κατέφυγε σε ηθικολογίες, υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση δεν τόλμησε να πει ένα περήφανο «όχι» γιατί δεν έχει συνείδηση του δικαίου.
Αναφερόμενος στους βουλευτές της Χρυσής Αυγής που είναι έγκλειστοι, ανέφερε ότι «στη δημοκρατία ακόμα και ο φασίστας έχει δικαιώματα», θέση που εμμέσως αθωώνει το ναζιστικό αυτό μόρφωμα.
Ρόλο σε «τρίτο πόλο» του ευρωμονόδρομου ψάχνει η ΔΗΜΑΡ
Ρόλο μεταξύ της συγκυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ αναζητά η ΔΗΜΑΡ, μετά την αποχώρησή της από την κυβέρνηση, κι αυτό διαφάνηκε από την τοποθέτηση του βουλευτή του κόμματος, Βασίλη Οικονόμου.
Ανέφερε πως «με απορία άκουσε την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας από τον ΣΥΡΙΖΑ» μια κίνηση που την απέδωσε «στην πανσπερμία που υπάρχει στο λόγο του ΣΥΡΙΖΑ».
Δηλωσε ότι η ΔΗΜΑΡ δεν θα στοιχηθεί πίσω από τη «σκοπιμότητα της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ» αλλά «ούτε και πίσω από την κυβέρνηση» προσθέτοντας ότι «δεν τελειώνει το πολιτικό σκηνικό εκεί» για να υπογραμμίσει ότι η ΔΗΜΑΡ διεκδικεί ρόλο στις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις αλλά εντός του ευρωμονόδρομου.
Εξάλλου σύμφωνα με τον Βασίλη Οικονόμου η ΔΗΜΑΡ προτείνει «πολιτική διαπραγμάτευση» με την τρόικα, την σύμπραξη δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα για να βρεθούν πεδία επένδυσης και κερδοφορίας των ομίλων κάτι που η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει διότι είναι αποδυναμωμένη. Επίσης, επέπληξε τον ΣΥΡΙΖΑ διότι έπρεπε να καταθέσει την πρόταση δυσπιστίας μετά την διαπραγμάτευση με την τρόικα για να φανεί το αρνητικό αποτέλεσμα. Επίσης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δεν έχει σχέδιο για τη χώρα μετά το μνημόνιο.
Με αντιφάσεις η τοποθέτηση του βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη. Αν και κατήγγειλε ως άκυρη, παράνομη και αντισυνταγματική τη συνεδρίαση της βουλής, διότι δεν παρίστανται τρεις προφυλακισμένοι βουλευτές της ναζιστικής οργάνωσης εντούτοις δήλωσε πως υπερψηφίζουν την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ. Συνεπώς καθιστούν έγκυρο κάτι που καταγγέλλουν σαν άκυρο.
Γ. Μιχελάκης: Φέρνουμε τη σιγουριά που ζητούν οι νέοι επενδυτές
Το γαϊτανάκι του αποπροσανατολισμού και των εντυπώσεων συνέχισε ο υπουργός Εσωτερικών. Ο Γιάννης Μιχελάκης αφού αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της ασκούμενης πολιτικής που είναι οι «θετικές αξιολογήσεις των Οίκων», το «ενδιαφέρον για επενδύσεις» και η επίτευξη «πρωτογενούς πλεονάσματος» σημείωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να φέρει τη «σιγουριά που ζητούν οι νέοι επενδυτές» και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως βάζει «τρικλοποδιά στη χώρα» διότι οι εσωκομματικές διαφωνίες αποκτούν «δυναμική διάσπασης». Κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα πως δεν θέλει να κυβερνήσει καθώς «αρέσκεται να ρίχνει βεγγαλικά και να αφήνει σε άλλους το δύσκολο έργο». 
Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας αφού επιβεβαίωσε οτι θα συνεχισθεί το «δόγμα νόμος και τάξη» γνωστοποίησε οτι σύντομα θα έρθει στην βουλή το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση της Αστυνομίας. 
  
Κατηγορία: Βουλή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.