Δεκέμβρης 1944 (17)

Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Διεργασίες στο Αστικό Πολιτικό Σύστημα με στόχο ισχυρότερη πολιτική εξουσία για την αστική τάξη



Μια ακόμα εκδοχή για τους λόγους που ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε την πρόταση μομφής, ανακοίνωσε χτες ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής του ομάδας Ν. Βούτσης που δήλωσε ότι η πρόταση κατατέθηκε για να επιταχύνει τις εξελίξεις στο πολιτικό σύστημα. Παράλληλα, ο Δ. Στρατούλης επανέλαβε ότι στόχος είναι να μείνει η κυβέρνηση με 150 βουλευτές ώστε να προκύψουν εκλογές.


Οι δηλώσεις έγιναν στο φόντο της κινητικότητας στο πολιτικό σύστημα που περιέχει και τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον βουλευτή του Π. Τατσόπουλο να διαφοροποιείται σε βαθμό που ο Ν. Βούτσης να τον εγκαλεί δημόσια για υπονόμευση της συνοχής και αλληλεγγύης του κόμματός τους.

Με συνέντευξή του στο ρ/σ «Κόκκινο», ο Ν. Βούτσης αναφερόμενος στον Τατσόπουλο, είπε ότι «χρειάζεται η ελάχιστη ή και κάτι περισσότερο από την ελάχιστη συνοχή και αλληλεγγύη». Αφορμή ήταν οι δηλώσεις του βουλευτή υπέρ του σκιτσογράφου Ν. Χατζόπουλου στη «διαμάχη» του ΣΥΡΙΖΑ με τα «ΝΕΑ».
Σε ό,τι αφορά γενικότερα τις διεργασίες στο αστικό πολιτικό σύστημα ο Ν. Βούτσης δήλωσε πως ο λόγος για τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε την πρόταση μομφής ήταν για να υποδαυλίσει υπαρκτές διεργασίες στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των άλλων κομμάτων απ' τις οποίες προσδοκά οφέλη.

Εκτίμησε πως ό,τι είναι να γίνει πρέπει να γίνει μέχρι τον Δεκέμβρη «διότι ύστερα αναλαμβάνουμε την Προεδρία, δηλαδή ό,τι είναι να γίνει στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό -κρατήστε αυτό που σας λέω- θα γίνει μέσα στον επόμενο μήνα και γι' αυτό όλοι επισπεύδουν».

Σ' αυτούς που «επισπεύδουν» ανέφερε τόσο την Ντ. Μπακογιάννη από τη ΝΔ όσο και την Κ. Μπατζελή από το ΠΑΣΟΚ, όπως επίσης και τους κινούμενους της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ. 

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι ορατή η προσπάθεια για ενίσχυση της συγκυβέρνησης με αναζήτηση πολιτικών «εφεδρειών» ενόψει της ψήφισης στη Βουλή του προϋπολογισμού, του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και πλήθος αντιλαϊκών νομοσχεδίων.

Η πρόταση της Ντ. Μπακογιάννη για επάνοδο της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις, ενώ έφερε στην επιφάνεια και νέα σενάρια που έχουν στόχο την εξασφάλιση της κυβερνητικής «σταθερότητας».

Η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Αν. Ασημακοπούλου, σημείωσε ότι «είναι απολύτως ευπρόσδεκτος, όποιος θέλει να στηρίξει την προσπάθεια της κυβέρνησης» και ότι ο βουλευτής απ' όπου και αν προέρχεται μπορεί μέσα στη Βουλή «να υποστηρίξει τον αγώνα που κάνει η κυβέρνηση».

Επεκτείνοντας αυτήν την κατεύθυνση ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Β. Οικονόμου πρότεινε τη συγκρότηση «κυβέρνησης εθνικής ενότητας και συσπείρωσης, η οποία θα κάνει την πολιτική διαπραγμάτευση» με τους δανειστές, σημειώνοντας ότι μπορεί να υπάρξει μια «νέα» κυβερνητική πλειοψηφία από την παρούσα Βουλή.

Ανοιχτός στο ενδεχόμενο μιας «κυβερνητικής συνεργασίας» από την παρούσα Βουλή, εμφανίστηκε και ο επικεφαλής της «Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα», Αν. Λοβέρδος.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.