Δεκέμβρης 1944 (17)

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Συρία: Ολοένα και πιο κοντά η ιμπεριαλιστική επέμβαση

Συνεχίζονται οι πολεμικές προετοιμασίες στο αεροπλανοφόρο "Νίμιτς" που πλέει με προορισμό τη Συρία (πηγή: ΑΡ)


Ένα βήμα πιο κοντά στην εξαπόλυση της ήδη αποφασισμένης ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Συρία έκανε η κυβέρνηση των ΗΠΑ, μετά τη θετική απόφαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας. Απόφαση που αποτυπώνει τη συναίνεση των δύο κομμάτων του κεφαλαίου και προϊδεάζει για τη θετική απόφαση και του Κογκρέσου, η οποία θα λύσει τα χέρια του Μπαράκ Ομπάμα, να προχωρήσει ανενόχλητος στην εξεύρεση τρόπων για να γίνει η ιμπεριαλιστική επέμβαση πιο αποτελεσματική για τα συμφέροντα των ΗΠΑ.
Από την πλευρά του ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επανέλαβε, ενόψει της Συνόδου Κορυφής των G20, τη σφοδρή αντίθεση του Κρεμλίνου σε πλήγμα εναντίον της Συρίας.
Την ίδια ώρα, η γαλλική βουλή θα συζητήσει σήμερα την απόφαση του Γάλλου προέδρου να επιτεθεί στη Συρία. Μια συζήτηση η οποία και αυτή δεν πρόκειται να επιφέρει καμία αλλαγή στη στάση του Φρανσουά Ολάντ, αλλά θα προσδώσει και σε αυτή την περίπτωση ένα μανδύα νομιμότητας.
Και όλα αυτά την ώρα που συνεχίζονται οι πολεμικές προετοιμασίες για την επίθεση.
ΗΠΑ: Υπέρ της επέμβασης η αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας
"Διατηρώ το δικαίωμα να δράσω στη Συρία
και χωρίς έγκριση από το Κογκρέσο" (Δεν το πιστεύω)
Τσίπρας για Ομπάμα: "Ο Αμερικάνος ηγέτης ακολουθεί σωστή πολιτική... Πρέπει να τον ακολουθήσουμε.."

Οι επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας κατέληξαν σε σχέδιο συμφωνίας, το οποίο δίνει την άδεια στον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, να κάνει χρήση «περιορισμένης» στρατιωτικής ισχύος κατά της Συρίας, θέτοντας όριο 60 ημερών για στρατιωτική δράση στη Συρία, με δυνατότητα επιμήκυνσης για επιπλέον 30 ημέρες «υπό προϋποθέσεις».
Το σχέδιο, που περιλαμβάνει επίσης διάταξη που απαγορεύει οποιαδήποτε ενέργεια των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων «στο έδαφος της Συρίας», τίθεται τυπικά σε ψηφοφορία εντός του 24ωρου από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και στη συνέχεια προωθείται στη Γερουσία για ψηφοφορία την επόμενη Δευτέρα 9 Σεπτέμβρη.
Νωρίτερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι δήλωσε ότι η κυβέρνηση Ομπάμα δεν εξετάζει καν το ενδεχόμενο να μην εγκριθεί το σχέδιο επέμβασης στη Συρία από το Κογκρέσο «επειδή αυτό είναι πολύ οδυνηρό».
Καταθέτοντας προηγουμένως στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ σημείωσε ότι δεν έχει ζητηθεί η χρήση στρατιωτικής δράσης κατά της Δαμασκού για να αλλάξει η δυναμική της σύγκρουσης στη Συρία, αλλά «για να αναπτυχθούν επιλογές για να υποβαθμιστεί η στρατιωτική δυνατότητα του προέδρου της χώρας, Μπασάρ αλ-Άσαντ».

Πούτιν: «Η Μόσχα έχει τα σχέδιά της»

Στέλνει καταδρομικό, με κατευθυνόμενους πυράυλους, στη Μεσόγειο
Τη σφοδρή αντίθεση του Κρεμλίνου σε πλήγμα εναντίον της Συρίας επανέλαβε ο Ρώσος πρόεδρος, λέγοντας πως και η Μόσχα «έχει τα σχέδιά της» για το πώς θα αντιδρούσε σε πιθανό χτύπημα.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να συμφωνούσε σε απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για ανάληψη δράσης εναντίον του Άσαντ εάν αποδεικνυόταν πέραν αμφιβολίας ότι χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα - ενδεχόμενο πάντως που χαρακτήρισε «απολύτως παράλογο».
Στη Σουηδία και στη Σύνοδο των G20 ο Αμερικανός πρόεδρος

"Στη μοιρασιά θα τα χαλάσουμε τώρα;"

 Ο Μπαράκ Ομπάμα μεταβαίνει σήμερα στη Σουηδία, καθ' οδόν προς τη σύνοδο των G20, που θα πραγματοποιηθεί στη Ρωσία. Στη διάρκεια της επίσκεψής του στη Σουηδία θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Φρέντρικ Ράινφελτ και θα συμμετάσχει σε δείπνο εργασίας με ηγέτες των σκανδιναβικών χωρών, το οποίο θα παραθέσει ο Φ. Ράινφελτ. Κύριο θέμα οι εξελίξεις στη Συρία, σε μια προσπάθεια να διευρυνθεί ο κύκλος των «πρόθυμων συμμάχων» στην επέμβαση.
Στο περιθώριο της Συνόδου των G20, ο Μπαράκ Ομπάμα θα έχει ιδιαίτερες συνομιλίες με τους προέδρους της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και της Κίνας Σι Τζινπίνγκ. Αντιθέτως δεν έχει προβλεφθεί διμερής συνάντηση ανάμεσα στον Ομπάμα και τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στη διάρκεια αυτής της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή.
Σήμερα η συζήτηση στο γαλλικό κοινοβούλιο

Ο ούριος άνεμος αυτοπροσώπως:
Έτοιμος για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία παρά τις αντιδράσεις
Στη Γαλλία, το κοινοβούλιο συζητά σήμερα για την επέμβαση στη Συρία, ωστόσο δεν θα πραγματοποιηθεί ψηφοφορία για το θέμα.
Μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό, δήλωσε πως εάν δεν υπάρξει μία απάντηση στις πιθανολογούμενες επιθέσεις με χημικά όπλα στη Συρία ελλοχεύει ο κίνδυνος η απραξία τούτη να δώσει λάθος μήνυμα και στο Ιράν αναφορικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα. «Το να μη δράσουμε θα σήμαινε ότι βάζουμε σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα σε όλην την περιοχή(...)Τι είδους μήνυμα θα στείλουμε και προς τις άλλες κυβερνήσεις και όπως κι εσείς σκέπτομαι το Ιράν και τη Βόρειο Κορέα; Το μήνυμα αυτό θα είναι προφανές: μπορείτε να συνεχίσετε», είπε ο Ερό.
Βρετανία: Εμμένει στην ανάγκη επίθεσης ο Κάμερον

"Θα βρούμε τρόπο να ξεπεράσουμε το ΟΧΙ"
Εμμένει στην ανάγκη της στρατιωτικής επίθεσης σε βάρος της Συρίας η κυβέρνηση της Βρετανίας, αν και προς το παρόν δηλώνει πως δεν θα συμμετάσχει σε αυτήν. Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον προσπαθώντας να δικαιολογήσει την επέμβαση, δήλωσε σήμερα Τετάρτη ότι το συριακό καθεστώς θα χρησιμοποιούσε ξανά χημικά όπλα εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αναλάβουν στρατιωτική δράση εναντίον της Δαμασκού.(διαβάστε περισσότερα εδώ)
Παράνομη η επίθεση κατά της Συρίας δηλώνει ο πρέσβης της Δαμασκού στον ΟΗΕ
 
Μπασάρ Τζααφάρι

Η ανάληψη στρατιωτικής δράσης από τις ΗΠΑ εναντίον της Συρίας θα ήταν μια παράνομη επίθεση, με βάση τη Χάρτα του ΟΗΕ, δήλωσε σήμερα ο Σύρος πρεσβευτής στον Οργανισμό, Μπασάρ Τζααφάρι.
«Το θέμα δεν σχετίζεται με έναν πόλεμο εναντίον της Συρίας, αφορά μια επίθεση. Για εμάς δεν αφορά ένα στρατιωτικό πλήγμα που θα προέλθει από εδώ ή από εκεί, το ζήτημα είναι μια επίθεση που θα πλήξει όλο το συριακό λαό», είπε ο Τζααφάρι σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN. Ο Σύρος διπλωμάτης είπε ότι η κυβέρνηση της χώρας του θέλει να βρεθεί μια ειρηνική λύση στον πόλεμο, τον οποίο χαρακτήρισε «εσωτερικό ζήτημα», για να αποφευχθεί η αιματοχυσία. «Δεν είμαστε πολεμοκάπηλοι, είμαστε ένα ειρηνικό έθνος. Είμαστε όλοι θύματα της κλιμάκωσης της κατάστασης», κατέληξε.

Δημοσίευση: Τετ, 04/09/2013 - 11:41
Τελευταία Ενημέρωση: Τετ, 04/09/2013 - 20:05
902 
Κατηγορία: Διεθνή
Προσθήκη εικόνων, λεζάντες: Μποτίλια Στον Άνεμο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.