Δεκέμβρης 1944 (17)

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Συρία: Συνεχίζονται οι διαγκωνισμοί μεταξύ ιμπεριαλιστών


Να σταματήσουν τις απειλές οι ΗΠΑ λέει ο Σύρος πρόεδρος

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΕΡΙ - ΛΑΒΡΟΦ ΣΗΜΕΡΑ

Η στάση της Ρωσίας, βεβαίως, δεν έχει καμία σχέση με δήθεν ευαισθησία για το συριακό λαό, αλλά συνδέεται με τα γεωστρατηγικά συμφέροντα των ρωσικών μονοπωλίων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
 
-Καλά, ευχαριστώ, εσείς; Καλά...
Από την συνάντηση Πούτιν - Ομπάμα στην Αγία Πετρούπολη (φώτο: ΑΡ)



Με την προγραμματισμένη, για σήμερα, συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, στη Γενεύη, στης οποίας το επίκεντρο θα βρεθεί η ρωσική πρόταση, φαίνεται ότι αρχίζει μια νέα φάση στην εξέλιξη των ενδοϊμπεριαλιστικών διαγκωνισμών. Μια φάση που, όπως όλα δείχνουν, θα χαρακτηριστεί από πολύ σκληρές «κόντρες» στο διαπραγματευτικό τραπέζι, αλλά και επί του πρακτέου, αφού, όπως δήλωναν εμπειρογνώμονες, η επίτευξη του εγχειρήματος είναι εξαιρετικά δύσκολη και θα μπορούσε να διαρκέσει ακόμη μεγάλο διάστημα.
Σήμερα η συνάντηση Κέρι - Λαβρόφ
Αμερικανοί ειδικοί στα χημικά όπλα θα παρίστανται σήμερα στη συνάντηση στη Γενεύη ανάμεσα στους ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Τζον Κέρι και της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ με θέμα τη Συρία, ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο. Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σήμερα ότι ελπίζει να υπάρξει «συγκεκριμένο αποτέλεσμα» από τις συνομιλίες του Τζον Κέρι και του ρώσου ομολόγου του Σεργκέι Λαβρόφ.
Ο κοινός ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου στη Συρία Λακντάρ Μπραχίμι θα συμμετάσχει επίσης στις συνομιλίες -οι οποίες ενδέχεται να παραταθούν έως και το Σάββατο- γύρω από τη ρωσική πρόταση για να τεθούν υπό διεθνή έλεγχο τα χημικά όπλα της Δαμασκού.
Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζένιφερ Πσάκι ανακοίνωσε πως η Μόσχα δεν έχει διαβιβάσει μέχρι στιγμής παρά μόνον «ιδέες» και όχι «ένα τεράστιο φάκελο», προσθέτοντας πως απομένουν ακόμη πολλά «σημεία που χρήζουν επεξεργασίας». Η Πσάκι πρόσθεσε πως στόχος της συνάντησης μεταξύ των Κέρι και Λαβρόφ, αλλά και της ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των ειδικών θα είναι να εξετασθούν λεπτομερώς οι ιδέες που διατύπωσε η Ρωσία «για να αξιολογηθεί εάν ανταποκρίνονται» στις αμερικανικές απαιτήσεις για εξουδετέρωση του χημικού οπλοστασίου της Συρίας.
Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μεταφέρονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις
Τα πρώτα δείγματα αντεγκλήσεων δόθηκαν ήδη από την πρώτη «ανταλλαγή» διαφωνιών μεταξύ των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, εκπρόσωποι των οποίων επρόκειτο να συναντηθούν αργά χτες προκειμένου να κάνουν μια πρώτη συζήτηση ως προς το περίγραμμα μιας απόφασης για το συριακό χημικό αφοπλισμό.
Η πρόταση που υπέβαλε η Γαλλία στο Συμβούλιο Ασφαλείας δίνει στις συριακές αρχές χρονικό περιθώριο 15 ημερών να αποκαλύψουν όλα τα αποθέματα χημικών όπλων που διαθέτουν και να τα καταστρέψουν, αναφέρει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Το Συμβούλιο Ασφαλείας …αποφασίζει ότι οι συριακές αρχές πρέπει άνευ όρων να καταστρέψουν, να απομακρύνουν ή να καταστήσουν αβλαβή όλα τα χημικά και βιολογικά όπλα που έχουν στην κατοχή τους», αναφέρεται στη γαλλική πρόταση. Προτού προβούν στην καταστροφή των όπλων, οι συριακές αρχές θα πρέπει να επιτρέψουν στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να διερευνήσει όλα τα χημικά όπλα που θα έχουν δηλωθεί και να δώσουν άδεια για περαιτέρω έρευνες σχετικά με ισχυρισμούς για παλαιότερες επιθέσεις όπου είχαν χρησιμοποιηθεί δηλητηριώδη αέρια.
Στην πρόταση, στην οποία καταδικάζονται οι επιθέσεις της 21ης Αυγούστου και συγκεκριμένα επιρρίπτονται ευθύνες στην κυβέρνηση της Συρίας, αναφέρεται ότι εάν η Δαμασκός δεν συμμορφωθεί, το Συμβούλιο Ασφαλείας «θα πρέπει να εγκρίνει περαιτέρω αναγκαία μέτρα, σύμφωνα με το Κεφάλαιο 7».
Τα ρωσικά ΜΜΕ μετέδιδαν, χτες το απόγευμα, ότι η Μόσχα μεταβίβασε στην αμερικανική διπλωματία ένα πρώτο σχέδιο εφαρμογής της πρότασης με στόχο να γίνει μια πρώτη συζήτηση στη Γενεύη. Κανένα στοιχείο ως προς το περιεχόμενό του δεν δημοσιοποιήθηκε, αν και Ρώσοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου Βλ. Πούτιν, είχαν φροντίσει να καταστήσουν σαφές ότι δεν θα συναινέσουν σε απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα υπάγεται στο άρθρο 7 της Χάρτας του ΟΗΕ, δηλαδή θα προβλέπει αυτόματη ανάληψη μέτρων (στρατιωτικών ή όχι) κατά μιας χώρας σε περίπτωση μη συμμόρφωσής της. Τόνιζαν, επίσης, ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε απόφαση στην οποία ρητώς θα αποδίδεται η ευθύνη για τη χρήση χημικών όπλων στο συριακό καθεστώς, επαναλαμβάνοντας ότι δεν έχει, μέχρι στιγμής, παρουσιαστεί καμία σχετική απόδειξη.
Η στάση της Ρωσίας, βεβαίως, δεν έχει καμία σχέση με δήθεν ευαισθησία για το συριακό λαό, αλλά συνδέεται με τα γεωστρατηγικά συμφέροντα των ρωσικών μονοπωλίων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Διάγγελμα «θολώματος των νερών» από Ομπάμα
Ο Αμερικανός Πρόεδρος αξιοποίησε το διάγγελμα που είχε προαναγγείλει για αργά το βράδυ της Τρίτης, προκειμένου να «επιχειρηματολογήσει» υπέρ της απόφασής του «να δώσει χρόνο στη διπλωματία».

Ο Μπαράκ Ομπάμα, αν και επανέλαβε την πεποίθησή του ότι πίσω από τη χρήση χημικών όπλων βρίσκεται το συριακό καθεστώς καθώς και το επιχείρημα ότι η χρήση στρατιωτικής απειλής συνεισέφερε στην «αχτίδα» διπλωματικής επίλυσης που εμφανίστηκε, γι' αυτό και ο αμερικανικός στρατός παραμένει σε επιφυλακή, χαρακτήρισε «ενθαρρυντικά σημάδια» την πρόταση της Ρωσίας και την πρώτη συριακή αντίδραση. Σημείωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς αν θα επιτύχει η πρωτοβουλία αυτή και ότι το οποιοδήποτε βήμα προόδου θα πρέπει να επαληθεύεται στο έπακρο, αλλά κατέληξε ότι υπάρχει η δυνατότητα να απομακρυνθεί η απειλή των χημικών όπλων χωρίς τη χρήση στρατιωτικής βίας.
Βλαντιμίρ Πούτιν: Οι «αντικαθεστωτικοί» χρησιμοποίησαν τα χημικά για να προκαλέσουν επέμβαση των ΗΠΑ
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε στην εφημερίδα «News York Times» ότι οι Σύροι «αντικαθεστωτικοί» και όχι ο τακτικός συριακός στρατός χρησιμοποίησαν χημικά όπλα στις 21 Αυγούστου κοντά στη Δαμασκό, με στόχο να προκαλέσουν μια παρέμβαση των ΗΠΑ.
«Υπάρχει κάθε λόγος να πιστεύω ότι τα τοξικά αέρια χρησιμοποιήθηκαν όχι από το συριακό στρατό, αλλά τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης για να προκαλέσουν μια παρέμβαση των ισχυρών ξένων υποστηρικτών τους, οι οποίοι θα τάσσονταν στην ίδια πλευρά με τους φονταμενταλιστές», δήλωσε ο Πούτιν σε άρθρο της εφημερίδας που δημοσιοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης.
Ο Ρώσος πρόεδρος προειδοποίησε για τη χρήση στρατιωτικής βίας, η οποία, εκτός από τη νόμιμη άμυνα ή μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, «είναι απαράδεκτη και συνιστά πράξη επίθεσης», μετά την αναβολή από την Ουάσιγκτον ενός σχεδίου στρατιωτικής επιχείρησης κατά της Δαμασκού προκειμένου να εξεταστεί η ρωσική πρόταση για την καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου. Τα στρατιωτικά πλήγματα στη Συρία θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένα «νέο κύμα τρομοκρατίας, να υπονομεύσουν τις πολυμερείς προσπάθειες για την επίλυση του ιρανικού πυρηνικού προβλήματος και της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης, να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική», δήλωσε επίσης ο Πούτιν.
Ο Ρώσος πρόεδρος κάλεσε τις ΗΠΑ να «αδράξουν την ευκαιρία της βούλησης» της Συρίας να καταστρέψει το χημικό της οπλοστάσιο, όπως πρότεινε η Μόσχα. «Οι ΗΠΑ, η Ρωσία και όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας πρέπει να αδράξουν την ευκαιρία της βούλησης της συριακής κυβέρνησης να θέσει το χημικό της οπλοστάσιο υπό διεθνή έλεγχο ώστε στη συνέχεια αυτό να καταστραφεί», τόνισε ο Πούτιν, ο οποίος χαιρετίζει την «αναπτυσσόμενη σχέση» εμπιστοσύνης μεταξύ του ιδίου και του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.
Άσαντ: Ναι στον έλεγχο αλλά να σταματήσουν οι απειλές για πόλεμο
Η Συρία θα εκπληρώσει την υπόσχεσή της να παραδώσει το χημικό οπλοστάσιό της στη διεθνή κοινότητα, με βάση την πρόταση που είχε κάνει η Ρωσία, υπό τον όρο ότι η Ουάσινγκτον θα σταματήσει να βοηθά τους Σύρους αντικαθεστωτικούς και να απειλεί τη Δαμασκό, δήλωσε σήμερα ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ σε συνέντευξη που παραχώρησε στη ρωσική τηλεόραση.
«Όταν θα δούμε ότι οι ΗΠΑ θέλουν πράγματι τη σταθερότητα στην περιοχή, όταν θα σταματήσουν να απειλούν και να επιδιώκουν μια επίθεση και να παραδίδουν όπλα στους τρομοκράτες, τότε θα θεωρήσουμε ότι μπορούμε να ακολουθήσουμε τη διαδικασία μέχρι τέλους», τόνισε μιλώντας στο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης Ρωσία 24. «Θέλω να είναι σαφές σε όλους ότι οι δεσμεύσεις (που αναλαμβάνει η Συρία) δεν θα εκπληρωθούν μονομερώς», συνέχισε. Ο Άσαντ είπε πάντως ότι η χώρα του εντός των επόμενων ημερών θα στείλει στον ΟΗΕ και στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) τα έγγραφα που απαιτούνται ώστε να ενταχθεί στον δεύτερο.
Έτοιμη να ενημερώσει για το χημικό της οπλοστάσιο η Δαμασκός
Ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών, Ουαλίντ Μουάλεμ, δήλωσε, εκ νέου την Πέμπτη, ότι η Δαμασκός «είναι έτοιμη να ενημερώσει για το χημικό της οπλισμό, για τις τοποθεσίες όπου βρίσκεται, να σταματήσει την παραγωγή και να τον επιδείξει σε εκπροσώπους της Ρωσίας, του ΟΗΕ και άλλων χωρών», σημειώνοντας ότι απώτερος στόχος είναι «να τερματιστεί η κατοχή χημικού οπλισμού». Την ίδια ώρα, η έκθεση της Ερευνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η οποία ερευνούσε εννιά περιπτώσεις μαζικών σφαγών στη Συρία, κατέληγε στο συμπέρασμα ότι «τερατώδη εγκλήματα πολέμου διαπράττονται εκατέρωθεν στη Συρία». Στην έκθεση αποδίδονται ευθύνες για δύο από τις σφαγές, η μία στους αντικαθεστωτικούς και η άλλη στον κυβερνητικό στρατό.
Επανάληψη των ιμπεριαλιστικών προσχημάτων από την ΕΕ
Τις εξελίξεις στη Συρία συζήτησε, χτες, και το Ευρωκοινοβούλιο, το οποίο ενημερώθηκε από την εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια.

Η Κάθριν Άστον υιοθέτησε πλήρως την αμερικανο-γαλλική ρητορική περί χρήσης χημικών όπλων από το συριακό καθεστώς (χωρίς καν να έχει ολοκληρωθεί η έκθεση των επιθεωρητών του ΟΗΕ). Εξέφρασε επίσης τη λύπη της για το γεγονός ότι τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν κατέληξαν σε συμφωνία για να υπάρξει μία σθεναρή απάντηση στην κυβέρνηση Άσαντ και σχετικά με τη ρωσική πρόταση είπε: «Είναι πολύ σημαντικό να αξιοποιήσουμε αυτή την πρόταση (...) Το συριακό καθεστώς θα πρέπει να συμμορφωθεί στην παράδοση του χημικού του οπλοστασίου, γρήγορα, πλήρως και άνευ όρων».
Ξανά στο τραπέζι η «ανθρωπιστική κρίση»
Πάνω από 600.000 άνθρωποι στην αγροτική περιφέρεια της Δαμασκού έχουν ανάγκη από άμεση ανθρωπιστική βοήθεια, ανακοίνωσε την Τετάρτη το Γραφείο του ΟΗΕ για την Ανθρωπιστική Βοήθεια (OCHA), επαναφέροντας στο τραπέζι το θέμα της «ανθρωπιστικής κρίσης», το οποίο έχει χρησιμεύσει ως πρόσχημα για ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.
 

Όπως αναφέρει στην έκθεσή του, ένα σημαντικό μέρος αυτού του πληθυσμού βρίσκεται σε δυσπρόσιτες ζώνες και μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και όσες βρέθηκαν στο στόχαστρο των επιθέσεων με χημικά όπλα την 21η Αυγούστου και βρίσκονται υπό ασφυκτική πολιορκία επί πολλούς μήνες, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Επιπλέον, η
Unicef επισήμανε πως δεν δύναται να προσεγγίσει τις ζώνες αυτές, ούτε και τα πιθανά θύματα των επιθέσεων με χημικά όπλα, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές της.
Οβίδες χτύπησαν εδάφη που κατέχει παρανόμως το Ισραήλ στο Γκολάν
Δύο οβίδες όλμων οι οποίες εβλήθησαν από το συριακό έδαφος έπεσαν σήμερα σε σημείο των Υψιπέδων του Γκολάν που κατέχεται παρανόμως από το 1967 από τους Ισραηλινούς, χωρίς να αναφερθούν θύματα ή ζημιές, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός. «Πρόκειται εμφανώς για λάθος στη σκόπευση», επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας Ισραηλινός αξιωματικός, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει εάν ευθύνεται οι κυβερνητικές ή οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις της Συρίας για τη ρίψη αυτή.

Δημοσίευση: Πέμ, 12/09/2013 - 20:43
Τελευταία Ενημέρωση: Πέμ, 12/09/2013 - 20:43
902

Κατηγορία: Διεθνή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.