Δεκέμβρης 1944 (17)

Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

Η «μαύρη ήπειρος» στο στόχαστρο των μονοπωλιακών ομίλων

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΟΜΠΑΜΑ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ

«Τώρα είναι η ώρα να επενδύσουμε στην Αφρική»
είναι το σλόγκαν σε εκδήλωση στην Τανζανία
όπου ο Ομπάμα πλάσαρε τα αμερικανικά μονοπώλια


Με κεντρικό σύνθημα «Για το Κτίσιμο μιας Αφρικής για τους Αφρικανούς» ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα ολοκλήρωσε την επταήμερη περιοδεία του σε Σενεγάλη, Νότια Αφρική και Τανζανία αναχωρώντας από το Νταρ Ες Σαλάαμ την περασμένη Τετάρτη, αφού προηγουμένως προώθησε τα συμφέροντα πανίσχυρων αμερικανικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ενέργειας, με πρώτη και καλύτερη την περίπτωση της «General Electric».

Κεντρικός στόχος του προέδρου των ΗΠΑ ήταν να ανοίξει νέους δρόμους για τα ενεργειακά μονοπώλια σε μία κρίσιμη περίοδο κατά την οποία ξεδιπλώνεται, όλο και περισσότερο, ο σκληρός ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός με αναδυόμενες οικονομικές δυνάμεις όπως η Κίνα, η Βραζιλία, η Ινδία, η Ιαπωνία.

Αυτές τις σκοπιμότητες εξυπηρέτησε η ανακοίνωση δύο κεντρικών συμφωνιών που δημοσιοποίησε ο Μπάρακ Ομπάμα σε Σενεγάλη, Νότια Αφρική και Τανζανία.

Αφενός πρόκειται για το πρόγραμμα «Τrade Africa» (Εμπόριο για την Αφρική) που στοχεύει στην κατά 40% (!) αύξηση του όγκου των εμπορικών συναλλαγών ανάμεσα σε ΗΠΑ και πέντε ανατολικοαφρικανικές χώρες (Μπουρούντι, Κένια, Ουγκάντα, Ρουάντα και Τανζανία) που συνιστούν μία νέα αγορά 130.000.000 ανθρώπων για τα αμερικανικά προϊόντα...

Αφετέρου πρόκειται για το πρόγραμμα «Power Africa» (Ενέργεια για την Αφρική) με το οποίο κορυφαία αμερικανικά αλλά και δυτικοευρωπαϊκά ενεργειακά μονοπώλια θα κάνουν μπίζνες γύρω από τον τομέα παραγωγής ενέργειας στην Αφρική με 7 δισ. δολάρια. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά στην ηλεκτροδότηση 20.000.000 αφρικανικών νοικοκυριών μέσα στην επόμενη πενταετία και στην παραγωγή σταθμών ηλεκτρικού ρεύματος 10.000 μεγαβάτ (ΜW).

Η μερίδα του λέοντος των 7 δισ. δολαρίων από το πρόγραμμα «Power Africa» θα πάει στην «General Electric» αφού θα αναλάβει τη διεκπεραίωση του 50% των στόχων καθώς έχει δεσμευτεί να δημιουργήσει σταθμούς παραγωγής ενέργειας συνολικά 5.000 μεγαβάτ κυρίως σε Τανζανία και Γκάνα.

Η εταιρεία είχε φροντίσει να έχει το δικό της άνθρωπο έγκαιρα στο Λευκό Οίκο, που δεν είναι άλλος από τον Jeffrey Immelt (Τζέφρι Ιμελτ) ο οποίος ως τις αρχές του 2013 ήταν ο επικεφαλής συμβούλων του προέδρου Ομπάμα με χαρτοφυλάκιο «Απασχόληση και Αποτελεσματικότητα».

Ο Ιμελτ σήμερα είναι ο διευθύνων σύμβουλος της «General Electric», και ήταν «συμπτωματικά» ένας από τους πρωτοκλασάτους επιχειρηματίες που συνόδευαν τον Ομπάμα στην αφρικανική περιοδεία του.

Εξυπακούεται πως ο Ιμελτ δεν ήταν μόνος. Είχε «παρέα» δεκάδες άλλα υψηλόβαθμα διευθυντικά στελέχη μεταξύ άλλων από εταιρείες όπως η «Symbion Power» (του Βρετανού λόρδου Ρίτσαρντ Γουέστμπουρι, με διευθυντή τον Αμερικανό πρώην πρέσβη Τζόζεφ Γουίλσον...), η «Coca Cola» και η «Microsoft», που πλάσαρε την εφεύρεση του Μπιλ Γκέιτς, «Soccket», μία μπάλα - με επαναφορτιζόμενη γεννήτρια ηλεκτρικού ρεύματος που τροφοδοτείται από την εκμετάλλευση της κινητικής ενέργειας. Μπάλα που στην Τανζανία την προώθησε, σαν εναλλακτικό παιχνίδι που συνδυάζει «το τερπνόν μετά του ωφελίμου», μπροστά στους φωτογραφικούς φακούς ο ίδιος ο πρόεδρος...

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως το πολυδιαφημισμένο «Power Africa» είναι για τις ενεργειακές ανάγκες της Αφρικής σταγόνα στον ωκεανό... Ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ παραδέχθηκε ότι χρειάζονται τουλάχιστον 300 δισ. δολάρια για να καλυφθούν οι ανάγκες των 2/3 των Αφρικανών που παραμένουν ως σήμερα δίχως πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα.

Επομένως τα 7 δισ. δολάρια δεν είναι, στην ουσία, παρά ένας ωραιότατος μποναμάς για την «General Electric» και τα άλλα πολυεθνικά ενεργειακά συμφέροντα που επιδιώκουν μπίζνες στην Αφρική δίχως δικό τους ρίσκο.

Ενταση του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού

Για να έχει κανείς μία αίσθηση του μεγέθους των κεφαλαίων, αρκεί να σκεφθεί τα 414 εκατ. δολάρια που δίνουν οι Ιάπωνες για την κατασκευή μόνον ενός σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 240 μεγαβάτ με χρήση φυσικού αερίου στην Τανζανία και τα 600 εκατ. δολάρια των Κινέζων στην Γκάνα για την κατασκευή ενός εργοστασίου υδροηλεκτρικής ενέργειας...

Αλλωστε ελάχιστοι ξεγελάστηκαν για τους απώτερους στόχους της αφρικανικής περιοδείας του Αμερικανού προέδρου. Η δήλωσή του «όσοι περισσότεροι επενδυτές στην Αφρική, τόσο καλύτερα» δεν έπεισε κανέναν, αφού όλοι προεξοφλούν ως βέβαιη την όξυνση του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας - Ινδίας - Βραζιλίας - Ιαπωνίας στη γεωπολιτική σκακιέρα της υποσαχάρειας Αφρικής μέσα στα επόμενα χρόνια, οπότε μοιραία θα αυξηθούν, κατά πολύ περισσότερο, διεθνώς οι ενεργειακές ανάγκες.

Αλλωστε οι τριβές μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας στην αφρικανική «αρένα» είναι γνωστές από καιρό, καθώς το Πεκίνο έχει κάνει δυναμική την παρουσία του στην υποσαχάρεια Αφρική την τελευταία 20ετία πραγματοποιώντας έργα - κλειδιά και σημαντικές υποδομές στην Ενέργεια, στις Μεταφορές, στις κατασκευές δημοσίων κτιρίων, στην Εκπαίδευση, εκτοπίζοντας αμερικανικές πολυεθνικές εταιρείες από αγορές χωρών όπως το Σουδάν, η Αιθιοπία, το Τσαντ, η Ζάμπια, η Αγκόλα,το Κονγκό-Μπραζαβίλ, η Γουινέα-Ισημερινού, ο Νίγηρας...

Η σινο-αμερικανική ενδοϊμπεριαλιστική σύγκρουση ειδικά στον τομέα της Ενέργειας είναι σίγουρη, εάν συλλογιστεί κανείς:

α) την πρόβλεψη του ομοσπονδιακού υπουργείου Ενέργειας στις ΗΠΑ πως ως το 2025 θα πρέπει να αυξηθούν οι εισαγωγές αφρικανικού πετρελαίου κατά 91% και
β) το γεγονός πως ήδη η Κίνα εισάγει το 1/3 του πετρελαίου που χρησιμοποιεί από την Αφρική.

Ωστόσο, παρά την «πρωτοκαθεδρία» της Κίνας στην Αφρική, στο παιχνίδι μπαίνουν ολοένα και περισσότεροι «νέοι παίχτες».

  • Οπως η Τουρκία, με μονοπωλιακούς ομίλους ιδιαίτερα στους τομείς των κατασκευών και των μεταφορών.
  • Η Βραζιλία, που μέσα στην τελευταία δεκαετία αύξησε σε περίπου 28 δισ. δολάρια (από 4,2 δισ. δολάρια) τον όγκο των εμπορικών συναλλαγών της με αφρικανικές χώρες, με το πετρέλαιο να συνιστά το 90% των εισαγωγών της από την Αφρική.
  • Η Ιαπωνία, που προωθεί, έστω και καθυστερημένα, επενδυτικά σχέδια στην Αφρική μεταξύ άλλων μέσω της Ιαπωνικής Εταιρείας Πετρελαίου - Μεταλλευμάτων και Φυσικού Αερίου (JOGMC) και του νέου θεσμού της «Διεθνούς Συνδιάσκεψης για την Αφρικανική Ανάπτυξη» (TICAD) που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάη με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό να ανακοινώνει «αναπτυξιακή βοήθεια» 32 δισ. δολαρίων σε χώρες της Αφρικής.
Ωστόσο, η όξυνση του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού και η διείσδυση των μονοπωλίων στην Αφρική δεν επιφυλάσσει τίποτε καλό για τους αφρικανικούς λαούς, αφού τα όποια οφέλη σε υποδομές ενέργειας, μεταφορών και υπηρεσιών σχεδιάζονται με γνώμονα τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου ανεξαρτήτως «εθνικότητας».

Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.