Δεκέμβρης 1944 (17)

Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Γιώργος Σαρρής: Λίγες τελευταίες λεπτομέρειες για το θέμα της "μη Απεργίας" της ΟΛΜΕ πριν κλείσει το θέμα

Στις ΓΣ της ΟΛΜΕ και αφού βγάζοντας πύρινους λόγους οι εκπρόσωποι των ΣΥΝΕΚ (ΣΥΡΙΖΑ), ΔΑΚΕ(ΝΔ), ΠΑΣΚ(ΠΑΣΟΚ), Αυτόνομων Παρεμβάσεων (ΚΚΕ Μ-Λ) έπεισαν τους καθηγητές να υπερψηφίσουν την πρόταση της ΟΛΜΕ για Απεργία Διαρκείας, μετά από ώρες κι ενώ υπήρχε πια κούραση (φυσιολογικά) έβαλαν σε ψηφοφορία το να δοθεί εξουσιοδότηση στους προέδρους για να διαχειριστούν την κατάσταση την επόμενη μέρα στη Γ.Σ. των προέδρων "λόγω της κρισιμότητας της Απεργίας" όπως έλεγαν. Το ΠΑΜΕ με φωνές προσπάθησε να εξηγήσει ότι το ζήτημα αυτό δεν έπρεπε να μπει, αφού δεν υπήρχε όπως άλλες φορές κάποιο ζήτημα μικρότερης σημασίας για να χειριστούν οι πρόεδροι (π.χ. ημερομηνίας αν προκηρυσσόταν Γεν. Απεργία κάποια άλλη μέρα από ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ κλπ.) και ότι ήταν φως φανάρι ότι θα δινόταν εξουσιοδότηση για να καταστρατηγηθεί η απόφαση της ΓΣ. Το ΠΑΜΕ το έκανε αυτό ενώ η δική του πρόταση είχε καταψηφιστεί γιατί έμπαινε σοβαρό ζήτημα απαξίωσης του κύρους των αποφάσεων των ΓΣ. Δυστυχώς ειδικά εκείνη την ώρα ήταν αδύνατον να ακούσει κανεις το ΠΑΜΕ που στη διάρκεια των ΓΣ του είχαν επιτεθεί όλοι οι "επαναστάτες" των ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚ, ΣΥΝΕΚ, ΑΠ και το κλίμα ήταν σχετικά αρνητικό. Ετσι οι καθηγητές ψήφισαν την εξουσιοδότηση κι έφυγαν.


Επειδή είχαμε πληροφόρηση από έναν αριθμό ΓΣ, μετά από αυτό ήταν σίγουρο ότι πριν την Παρασκευή οι παρατάξεις αυτές θα άλλαζαν θέση. Απλά περιμέναμε να δούμε το πώς.

Προσωπικά επειδή με ρώτησαν στο twitter το βράδυ της Τρίτης (ξημερώματα Τετάρτης) για το αν θα κάνει απεργία το ΠΑΜΕ (μπορεί όποιος θέλει να το δει στο λογαριασμό μου SARRYO στο twitter στις 15M) είχα πει ότι το ΠΑΜΕ δεν κάνει απεργοσπασίες, και πως θάταν καλύτερα να ρωτήσουν τους εκπρόσωπους των ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ τι θα κάνουν και ότι είχε ψηφιστεί "μη Απεργία" που δε θα γινόταν.

Πράγματι την άλλη μέρα από την αρχή της ΓΣ (το μεσημέρι) δηλώθηκε από τον εκπρόσωπο των ΣΥΝΕΚ κ.Τζαφά στα κανάλια ότι "φυσικά(!!) οι καθηγητές δεν μπορούσαν μόνοι να βαδίσουν σε Απεργία διαρκείας". Ο κ.Τζαφάς ακριβώς την προηγούμενη μέρα στην ΕΛΜΕ του (Νότια Αθήνας) έλεγε στους πύρινους λόγους του εντελώς διαφορετικά πράγματα.

Τι είχε αλλάξει τις ώρες που μεσολάβησαν; Απολύτως τίποτα φυσικά. Απλά γινόντουσαν όσα είχαν από την αρχή αποφασιστεί. Μόνο που γινόντουσαν λίγο άτσαλα. Δεν είχε βρεθεί κομψός τρόπος.

Το σκηνικό μέσα στην αίθουσα της ΓΣ των προέδρων ήταν τραγελαφικό και δεν θα πούμε όλες τις λεπτομέρειες που μας μετέφεραν γιατί μάλλον κακό θα κάνουν. Σε γενικές γραμμές όμως υπήρχε ένα κλίμα σύγχυσης με τους προέδρους να μην έχουν από την αρχή καμιά διάθεση να υλοποιήσουν την απόφαση των ΓΣ των ΕΛΜΕ. Κάποιοι κρυβόντουσαν ή έβγαιναν έξω ή δεν ψήφιζαν τίποτα (ούτε λευκό ούτε κατά) ακόμη και στην 1η ψηφοφορία που τυπικά επιβεβαίωνε την απόφαση των ΓΣ για Απεργία διαρκείας.

Ο μεγάλος χαμός έγινε στη συνέχεια όταν πια μπήκε για συζήτηση αν υπήρχαν οι προϋποθέσεις για να γίνει η Απεργία. Πρωτοφανές πραγματικά! Αποφασίζεις πρώτα μια Απεργία διαρκείας (λες και αποφασίζεις ένα τυπικό ψήφισμα διαμαρτυρίας) και μετά συζητάς το αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να γίνει!

Εκεί φάνηκε πια καθαρά ότι πήγαιναν για αναστολή της Απεργίας που είχαν υπερψηφίσει λίγο πριν!

Προσπάθησαν να βρούν τρόπους για "να χειριστούν το θέμα" (επιχειρώντας να μπλέξουν και το ΠΑΜΕ) αλλά τρόπος βεβαια δε βρισκόταν. Βλέπουμε στην ανακοίνωση των ΣΥΝΕΚ (ΣΥΡΙΖΑ) να λένε:

"Οι εκπρόσωποι των ΣΥΝΕΚ στο ΔΣ της ΟΛΜΕ, με αίσθημα ευθύνης, συνεκτιμώντας τη γενικότερη κατάσταση στον κλάδο, στο συνδικαλιστικό κίνημα και την κοινωνία, υποστήριξαν την άποψη ότι δεν έχουν διαμορφωθεί ο όροι και οι προϋποθέσεις για να πάμε στην κρίσιμη και αποφασιστική σύγκρουση." Όμως επέμειναν ότι την απόφαση και την ευθύνη θα έπρεπε να την πάρουν οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ με την εξουσιοδότηση που είχαν από τις ΕΛΜΕ τους. (Να ο ρόλος της εξουσιοδότησης που είχαν ζητήσει και που είχε καταψηφίσει το ΠΑΜΕ. Δηλαδή οι πρόεδροι να έχουν δικαίωμα να καταστρατηγήσουν τις αποφάσεις). Τι υποκρισία. Ενω είχαν πάρει απόφαση να εξαπατήσουν τον κόσμο προτείνοντας απεργία διαρκείας, ζητούσαν "την ευθύνη να την πάρουν οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ με την εξουσιοδότηση που είχαν από τις ΕΛΜΕ τους"!

Και συνεχίζει η ανακοίνωση των ΣΥΝΕΚ:

"Η πρόταση των Παρεμβάσεων στο ΔΣ της ΟΛΜΕ (οι εξετάσεις γίνονται κανονικά, συγκεντρώσεις έξω από τα εξεταστικά κέντρα χωρίς να παρεμποδίζονται οι εξετάσεις, 500 συνδικαλιστές να δεσμευτούν να απεργήσουν) εκτιμούμε ότι δεν καλύπτει την αναγκαιότητα της μαζικής, κινηματικής δράσης. Το ΠΑΜΕ απλά κατέθεσε μια δήλωση, χωρίς να κάνει πρόταση."

Ευθύνες λοιπόν (δεν έχουν καν την ειλικρίνεια να το πουν στα ίσια) και στο κακό και ανεύθυνο ΠΑΜΕ που δεν κατέθεσε πρόταση. Το ΠΑΜΕ όμως δεν μπορούσε να συναινέσει στην καταστρατήγηση αποφάσεων Γενικών Συνελεύσεων που είχαν μάλιστα ληφθεί με τέτοιες πλειοψηφίες. Αν έκανε τέτοιο τραγικό λάθος και κατέθετε πρόταση, είναι φανερό τι θα έκαναν μετά. Θα έλεγαν ότι και το ΠΑΜΕ συμμετείχε στο αίσχος αυτό και μάλιστα κατέθεσε και πρόταση (που θα ήταν βέβαια άλλη από αυτή των ΓΣ). Εδώ τώρα, που το ΠΑΜΕ τήρησε άψογη στάση, και επιχειρούν να το τσουβαλιάσουν με τους αλλους.

Η επίθεση στο ΠΑΜΕ δια της πλαγίας συνεχίζεται στην "υπεύθυνη" ανακοίνωση των ΣΥΝΕΚ.

"... η ΑΔΕΔΥ, κηρύσσοντας απεργία για την Τρίτη 14/5/13, έδρασε υπονομευτικά και προβοκατόρικα για τον αγώνα των καθηγητών." Η ΑΔΕΔΥ που λειτούργησε προβοκατόρικα και υπονομευτικά δεν ήταν ακριβώς η ΑΔΕΔΥ αλλά το ΠΑΜΕ... γιατί του ΠΑΜΕ ήταν η πρόταση για απεργία που τελικά ήταν και η μόνη που έγινε. Βέβαια κρύβουν ότι η απεργία της Τρίτης ήταν άμεση απάντηση στην επιστράτευση (ανάλογα το ίδιο είχε κανει το ΠΑΜΕ και στην επιστράτευση των Ναυτεργατών) ενώ είχε προτείνει απεργία και για τις 17/5 που καταψηφίστηκε. Είχε επίσης ζητήσει να συνεδριάσει η ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη όπου μετά το φιάσκο της ΓΣ των Προέδρων την Τετάρτη οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ δεν εμφανίστηκαν καν.

Για το φιάσκο λοιπόν δεν έφταιγαν αυτοί που ξεπούλησαν την ίδια τους την απόφαση αλλά το ΠΑΜΕ (η ΑΔΕΔΥ...) με την προβοκατόρικη απεργία που υπονόμευσε την Απεργία διαρκείας!

Τι ψήφισαν οι Προέδροι του ΠΑΜΕ στη ΓΣ των Προέδρων

Την επόμενη μέρα στα σχολεία κι ενώ ακόμα δεν ειχε εκδοθεί ανακοίνωση από ΣΥΝΕΚ και ΑΠ από "διάφορες πλευρές" (που ειχαν σχέση με όλους τους "επαναστάτες" που συμμετείχαν στο φιάσκο και ήθελαν να λερώσουν και το ΠΑΜΕ) άρχισαν να γίνονται διαρροές για το τι ψήφισαν οι πρόεδροι που ήταν από το ΠΑΜΕ. Αλλού έλεγαν ότι είχαν ψηφίσει ΚΑΤΑ της απεργίας, αλλού λευκό κλπ.

Λέει η ανακοίνωση των ΣΥΝΕΚ:

"Οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ, παρότι υπερψήφισαν με πολύ μεγάλο ποσοστό, 92%, την εισήγηση της ΟΛΜΕ, δεν έδωσαν θετική απάντηση στο ερώτημα εάν έχουν διαμορφωθεί όροι και προϋποθέσεις για την υλοποίηση του απεργιακού προγράμματος (18 ΕΛΜΕ υπέρ, 9 κατά, 57 λευκό). Στην πρόταση αυτή ψήφισαν λευκό και πρόεδροι ΕΛΜΕ μέλη των Παρεμβάσεων, ενώ λευκό και κατά ψήφισαν πρόεδροι μέλη του ΠΑΜΕ. Αρκετοί πρόεδροι ΕΛΜΕ, μέλη των ΣΥΝΕΚ ψήφισαν υπέρ αυτής της πρότασης".

Βγαίνει κι από πάνω η ανακοίνωση αφού κάποιοι ΣΥΝΕΚ ψήφισαν υπέρ ενώ το ΠΑΜΕ λευκό και κατά!

Η ανακοίνωση αναφέρεται στο τι έγινε σαν να ήταν οι Πρόεδροι ελεύθεροι να ψηφίσουν ό,τι ήθελαν! Σα να μετέφεραν την άποψή τους (όπως έκαναν αυτοί (ΣΥΝΕΚ), οι των ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚ αλλά και μέλη των ΑΠ) και όχι μεταφέροντας την απόφαση των ΓΣ.

Οι πρόεδροι μέλη του ΠΑΜΕ όμως μετέφεραν αυστηρά την απόφαση των ΓΣ όπως είχαν υποχρέωση και τίποτα παραπάνω.

Να πούμε ότι στο σύνολο 85 προέδρων οι πρόεδροι μέλη του ΠΑΜΕ ήταν 6 ενω σε μία μόνο (αυτήν της Κεφαλλονιάς) είχε ψηφιστεί η πρόταση του ΠΑΜΕ.

Επομένως το ότι οι πρόεδροι μέλη του ΠΑΜΕ ψήφισαν διαφορετικά, και όχι όλοι το ίδιο, είχε να κάνει με το ότι οι αποφάσεις ήταν διαφορετικές και ποικίλες στις Γ.Σ. και όπως έχει ήδη ειπωθεί ήταν γεμάτες αστερίσκους.

Επειδή επικοινωνήσαμε με προέδρους ΕΛΜΕ από το ΠΑΜΕ αλλά και με μέλη του ΠΑΜΕ από το ΔΣ της ΟΛΜΕ μας είπαν ότι σε όσες ΕΛΜΕ υπήρχε αμφιβολία για το τι έπρεπε να ψηφιστεί ειδικά στη 2η ψηφοφορία, οι πρόεδροι μέλη του ΠΑΜΕ επικοινώνησαν τηλεφωνικά με τους εκπροσώπους των άλλων παρατάξεων των ΕΛΜΕ τους και από κοινού αποφάσισαν.

Ετσι η ανακοίνωση των ΣΥΝΕΚ που τα ρίχνει πλάγια στο ΠΑΜΕ για το "λευκό και κατά που ψήφισαν οι πρόεδροι μέλη του ΠΑΜΕ" δεν έχει κανένα νόημα και καταλαβαίνουμε τι στόχο έχει.

Τελειώνοντας θα πούμε ότι ενώ σε διάφορα σχολεία πολλοί καθηγητές, μερικοί κατευθυνόμενοι, έλεγαν την Πέμπτη ότι τώρα "όλοι οι συνδικαλιστές θα κρυφτούν και δε θα έχουν μούτρα να εμφανιστούν στα σχολεία". Αντίθετα όμως οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ-όπως ο Σάββας Σάββας στον Πειραιά- έτρεξαν αμέσως στα σχολεία ενημερώνοντας για το τί έγινε. Σε κάποιες περιπτώσεις οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ χειροκροτήθηκαν παρά το αρνητικό κλίμα που υπήρχε.

Βγήκε κάποιο συμπέρασμα όμως από όλα όσα έγιναν για την κατάσταση στο κίνημα των εκπαιδευτικών και για τις διαθέσεις που υπήρχαν;

Θα πούμε την αλήθεια. Είναι πολύ δύσκολο να βγάλουμε συμπέρασμα σε μια τέτοια κατάσταση. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι η μαζικότητα των ΓΣ δείχνει μια σοβαρή διάθεση αντίδρασης ή δήλωσης της αντίθεσης των καθηγητών στα μέτρα της κυβέρνησης. Η διάθεση όμως αυτή δεν μπορούμε να πούμε πως ήταν διάθεση για σκληρή σύγκρουση, αλλά περισσότερο διάθεση διαμαρτυρίας.

Τα υπόλοιπα μένει να τα δούμε στη συνέχεια, μετά το φιάσκο και το χαστούκι που έδωσαν στο συνδικαλιστικό κίνημα και το κίνημα των εκπαιδευτικών αυτοί που πρότειναν την απεργία διαρκείας για να την πάρουν την επόμενη μέρα πίσω.

ΥΓ: Σε πολλές ΓΣ των ΕΛΜΕ η ΔΑΚΕ και η ΠΑΣΚ δεν εμφανίστηκαν καν, όπως κάνουν πάντα. Παρ' όλα αυτά είχαν προτείνει απεργία διαρκείας και κάποιοι τους έπαιρναν σοβαρά!

Μέσω: Lenin Reloaded

Δες, επίσης από Lenin Reloaded και: 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.