Δεκέμβρης 1944 (17)

Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Οι φράουλες του Βγενόπουλου (ΙΙ) & ένα μεταχρονολογημένο (22/7/2013) υστερόγραφο

 «Τους εξανάγκασαν να ζήσουν ένα φρικτό θάνατο»
(Η δίκη θα συνεχιστεί με καταθέσεις μαρτύρων στις 15 Μαΐου)

«Σε συνάντηση όπου είχε παρευρεθεί και ο κ. Βγενόπουλος, ουσιαστικά μας είπαν ότι έπρεπε να παραβούμε τις εντολές που είχαμε...».

«Η ασφαλιστική εταιρεία της τράπεζας θέλησε να κάνει μια προσφορά στον ιδιοκτήτη του κτιρίου, όμως τελικά δεν μπορούσε να το ασφαλίσει γιατί ζητούσαν πυροπροστασία και σύστημα πυρόσβεσης που δεν υπήρχαν».

 
Α. ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχουν κακοί κερδοσκόποι, (...) έχετε ακούσει ποτέ να υπάρχει η λέξη χασοσκόπος;
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ (μειδιώντας): Όχι βέβαια.
Α. ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Μόνο κερδοσκόποι υπάρχουν(!) 
 ______________________________

 Αιχμές για τη στάση των υπευθύνων της τράπεζας αφησαν οι μάρτυρες
Συγκλονιστικές καταθέσεις στη δίκη για τον εμπρησμό της Marfin

Το υποκατάστημα της MARFIN στη Σταδίου την επομένη του εμπρησμού του (EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Με συγκλονιστικές μαρτυρίες συνεχίστηκε σήμερα, Μ. Δευτέρα, η δίκη για τους τρεις θανάτους εργαζομένων από εμπρησμό τους υποκαταστήματος της τράπεζας Marfin τον Μάιο του 2010. «Πνίγομαι» ήταν η τελευταία κουβέντα που είπε η Αγγελική Παπαθανασοπούλου, η οποία μάλιστα εγκυμονούσε, στον σύζυγό της, όπως ο ίδιος αποκάλυψε στην κατάθεσή του ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου.

«Με πήρε τη στιγμή που κατάλαβε ότι δεν μπορούσε να σωθεί. Αφού είχε κάνει ό,τι μπορούσε για να φύγει από τη φωτιά. Η μοναδική είσοδος - έξοδος του καταστήματος ήταν κλειδωμένη και κανείς δεν βγήκε με ορθόδοξο τρόπο. Τους εξανάγκασαν να ζήσουν ένα φρικτό θάνατο. Εγώ δεν θα τους κρατούσα μέσα να πεθάνουν σαν τα ποντίκια» είπε ο κ. Χρήστος Καραπαναγιώτης για τη μοιραία μέρα όταν άγνωστοι όρμησαν στο υποκατάστημα της τράπεζας στη Σταδίου και πέταξαν βόμβες μολότοφ.

«Το σχέδιο ήταν να φύγει στις 3 από το γραφείο και στις 4 είχε ραντεβού στον γυναικολόγο, αν όλα πήγαιναν καλά. Μου τηλεφώνησε εμφανώς πανικόβλητη στις 2 παρά και μου είπε με έντονο ύφος: "Μας έχουν βάλει φωτιά, θα σε πάρω σε λίγο". Μου το έκλεισε. Αμέσως μετά την πήρα πίσω και μου είπε: "Δεν μπορώ να μιλήσω τώρα. Πνίγομαι". Μου το έκλεισε πάλι. Την πήρα ξανά αλλά δεν το σήκωσε» κατέθεσε.

«Γαντζώθηκα στον τσίγκο του διπλανού κτιρίου. Όλοι ούρλιαζαν. Ήταν χαμένοι. Περιμένουμε τρία χρόνια να ακούσουμε μία συγγνώμη» κατέθεσε ο κ. Σωτήρης Παπατζίκης, συνάδελφος των θυμάτων.

«Οι κοπέλες ανέβαιναν τρέχοντας τις σκάλες και φώναζαν "φωτιά, φωτιά, μας καίνε...". Μέσα σε λίγα λεπτά η ατμόσφαιρα έγινε αποπνικτική. Πήδηξα από το μπαλκόνι γιατί δεν υπήρχε άλλη λύση. Θεώρησα ότι είχαν πεθάνει όλοι, γιατί δεν υπήρχε έξοδος κινδύνου για να βγουν. Όλοι κάναμε σπασμωδικές κινήσεις γιατί δεν ξέραμε τί να κάνουμε. Δεν ήμασταν εκπαιδευμένοι. Χάσαμε χρόνο γιατί δεν ξέραμε τι να κάνουμε» συμπλήρωσε ο μάρτυρας κ. Γιώργος Γκόλιας.

Καταπέλτης για τους υπευθύνους της τράπεζας ήταν ο υπάλληλος κ. Γιώργος Σταυρογιαννάκης: «Η τράπεζα δεν αναγνωρίζει την ευθύνη, ούτε μας έχει αποζημιώσει. Δεν μας κατηγόρησαν αλλά σε μία προσωπική συνάντηση που είχαμε λίγες μέρες μετά την επίθεση με το ΔΣ της Marfin, όπου είχε παρευρεθεί και ο κ. Βγενόπουλος, ουσιαστικά μας είπαν ότι έπρεπε να παραβούμε τις εντολές που είχαμε...».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο συνάδελφός του κ. Παπατζίκης: «Θέλαμε μόνο να ακούσουμε ένα συγγνώμη και ένα γιατί. Έχουν περάσει τρία χρόνια, αλλά ακόμα δεν έχουμε ακούσει τίποτα από την τράπεζα. Αντ' αυτού, στη συνάντηση με το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας, ο άνθρωπος για τον οποίο δουλεύαμε μας είπε γιατί δεν πήραμε την πρωτοβουλία να φύγουμε νωρίς, παρά τις εντολές που είχαμε να μείνουμε. Ποιος θα τολμούσε εν μέσω κρίσης να κάνει του κεφαλιού του, αναρωτιέμαι... Η ασφαλιστική εταιρεία της τράπεζας θέλησε να κάνει μια προσφορά στον ιδιοκτήτη του κτιρίου, όμως τελικά δεν μπορούσε να το ασφαλίσει γιατί ζητούσαν πυροπροστασία και σύστημα πυρόσβεσης που δεν υπήρχαν»



Βλέπε επίσης: 

__________________________________________

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Οι φράουλες του Βγενόπουλου (ΙΙΙ)


naftempotiki, 22/7/2013

 
Την ενοχή των τριών εκ των τεσσάρων κατηγορουμένων στην υπόθεση της Marfin αποφάσισε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια και της σωματικής βλάβης.


Ένοχοι κρίθηκαν ο διευθύνων σύμβουλος, η διευθύντρια και ο υπεύθυνος ασφαλείας της τράπεζας, ενώ αθωώθηκε  η υποδιευθύντρια.

Το δικαστήριο τους καταδίκασε ομόφωνα σε ποινές από 5 έως 10 χρόνια κατά συγχώνευση για τον θάνατο των τριών υπαλλήλων της Marfin και τον τραυματισμό 21 συναδέλφων τους από τον εμπρησμό στο υποκατάστημα της οδού Σταδίου στις 5 Μαίου 2010.

Τόσο ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας όσο και ο υπεύθυνος ασφαλείας του υποκαταστήματος καταδικάστηκαν σε συνολική ποινή φυλάκισης 22 ετών, ωστόσο σύμφωνα με τον Νόμο, εκτιτέα είναι τα 10.

Η διευθύντρια του υποκαταστήματος καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης πέντε ετών και ενός μήνα.

Οι καταδικασθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι καθώς το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημά τους να δοθεί αναστολή στην έφεση. Οι δύο πρώτοι θα καταβάλλουν χρηματική εγγύηση 30.000 ευρώ ο καθένας.

Η εισαγγελέας ζήτησε να διαβιβαστεί αντίγραφο του φακέλου για την αναζήτηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών και άλλων στελεχών της τράπεζας.

Υπενθυμίζεται ότι η εισαγγελέας στην αγόρευσή της είχε εισηγηθεί την ενοχή και των τεσσάρων κατηγορουμένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.