Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016

ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ: Οι «επιταγές» του κεφαλαίου και τα γραμμάτια της ανάπτυξης − Διαχρονικό τάϊσμα της μεγαλοεργοδοσίας − ΠΑΜΕ να απαντήσουμε τώρα στην πρόκληση

ΠΑΜΕ
Μέγιστη πρόκληση που πρέπει να απαντηθεί η μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επιταγή εργασίας
Τετάρτη 31/08/2016 - 15:40 - Ενημέρωση: Τετάρτη 31/08/2016 - 15:48
«Το νέο πρόγραμμα που ανακοινώθηκε από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και μετατρέπει το επίδομα ανεργίας σε επιταγή εργασίας αποτελεί μεγίστη πρόκληση και πρέπει να απαντηθεί αγωνιστικά και διεκδικητικά από κάθε συνδικαλιστική οργάνωση!» σημειώνει το ΠΑΜΕ.
Τους ταΐζουν στο στόμα...

Το ΠΑΜΕ στην ανακοίνωσή του αναφέρει:
«Σε μια περίοδο που η ανεργία έχει κοκαλώσει σε υψηλά επίπεδα και η προστασία των ανέργων και των οικογενειών τους έχει εκμηδενιστεί, η ελάχιστη βοήθεια του επιδόματος ανεργίας, το κουτσουρεμένο ποσό των 360 ευρώ που λαμβάνει μόλις το 10% των ανέργων, δίνεται απλόχερα στους εργοδότες, μπαίνει στην ουσία μέσα στο τζίρο τους!

ΚΚΕ: Για να ζωντανέψει η ελπίδα, η αισιοδοξία − Δεν θα σταματήσουν αν δεν τους σταματήσουμε

   Με το ΚΚΕ περνάμε στην αντεπίθεση
Φυλλάδιο του Κόμματος για τις εξελίξεις
Δευτέρα 29/08/2016 - 20:30
 «ΜΕ ΤΟ ΚΚΕ ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ». Με αυτόν τον τίτλο προμετωπίδα κυκλοφορεί τις επόμενες ημέρες καινούργιο τετρασέλιδο φυλλάδιο του ΚΚΕ που ενημερώνει το λαό για τις εξελίξεις, την νέα επίθεση της κυβέρνησης με τη δεύτερη «αξιολόγηση», το νέο συντριπτικό χτύπημα στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, τα νέα εμπόδια στο δικαίωμα στην απεργία, το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα περικοπών και τις νέες ιδιωτικοποιήσεις. Υπογραμμίζει ότι το πραγματικό δίλημμα είναι «υποταγή ή αντεπίθεση για την ανατροπή» και καλεί το λαό «τώρα» να επιλέξει αυτό που θα κάνει τη διαφορά: «Να συναντηθούμε, να συζητήσουμε και ταυτόχρονα να παλέψουμε μαζί στο κίνημα για την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ». Γιατί, «η δύναμή σου είναι εδώ, η λύση είναι εδώ, στον αγώνα με το ΚΚΕ, στην Κοινωνική Συμμαχία για τη Λαϊκή Εξουσία».
Αναλυτικά το φυλλάδιο αναφέρει:
«Με το ΚΚΕ περνάμε στην αντεπίθεση.

Τρίτη 30 Αυγούστου 2016

ΜΜΕ: Στα κανάλια των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με γονδολιέρηδες εφοπλιστές − ΚΚΕ: Στις συχνότητες της διαπλοκής

ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ
Κορυφώνεται ο επιχειρηματικός πόλεμος με «μαέστρο» την κυβέρνηση
Τρίτη 30/08/2016 - 08:09 - Ενημέρωση: Τρίτη 30/08/2016 - 08:26
Στο κτίριο της γενικής γραμματείας ενημέρωσης θα ξεκινήσει σε λίγη ώρα, κεκλεισμένων των θυρών, η δημοπρασία για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τετάρτης. 

ΚΚΕ
Σχόλιο για το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες
Τρίτη 30/08/2016 - 13:28 - Ενημέρωση: Τρίτη 30/08/2016 - 13:36
Σε σχόλιο που εξέδωσε σχετικά με το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ επισημαίνει τα εξής:
«Απ’ τη στιγμή που τα κανάλια και οι συχνότητες θα συνεχίσουν να ανήκουν σε μεγαλοεπιχειρηματίες, θα ζουν και θα βασιλεύουν η διαπλοκή, τα πολιτικά παιχνίδια και πάνω απ’ όλα η ''ενημέρωση'' θα είναι σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων και προς όφελος των ιδιοκτητών των καναλιών και των επιχειρηματικών τους συμφερόντων.

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

Ο σεισμός της Ιταλίας και τα βομβαρδισμένα τοπία της καπιταλιστικής ειρήνης − Σταύρος Τάσσος: Οι μη επιλέξιμες δαπάνες της ΕΕ και οι ασύμφορες επενδύσεις του κεφαλαίου

ΙΣΧΥΡΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΙΤΑΛΙΑ
Εκατοντάδες νεκροί και ολόκληρα χωριά «βομβαρδισμένα τοπία»
Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, πλησίαζαν τα 300 τα θύματα από τον ισχυρό σεισμό των 6,2 Ρίχτερ που έγινε στην Ιταλία τη νύχτα της περασμένης Τρίτης προς Τετάρτη.
Οι τραυματίες που νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία ξεπερνούσαν τους 400 και οι άστεγοι τους 2.100, ενώ παρέμενε πάρα πολύ δύσκολος ο προσδιορισμός των αγνοουμένων, με δεδομένο ότι οι πληγείσες περιοχές είχαν πολλούς τουρίστες - επισκέπτες που δεν ήταν κάπου καταγεγραμμένοι.
Ακούμολι, Αματρίτσε, Πεσκάρα ντελ Τρόντο, Σομάτι, Σαλέτα είναι μερικά μόνο από τα ορεινά χωριά και τις κωμοπόλεις των επαρχιών Μάρκε, Ριέτι, Λάτσιο και Ούμπρια που ισοπεδώθηκαν σε μεγάλο μέρος τους, αν όχι εντελώς.

Τι αναδεικνύει ο σεισμός της Ιταλίας
Του
Σταύρου ΤΑΣΣΟΥ
(σεισμολόγος - βουλευτής του ΚΚΕ)
Ο σεισμός των 6,2 Ρίχτερ που έπληξε τις πόλεις και τα χωριά της κεντρικής Ιταλίας, με αποτέλεσμα το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων και την ισοπέδωση πολλών πόλεων και χωριών, αναδεικνύει για άλλη μια φορά τρία βασικά ζητήματα.
  • Ένα επιστημονικό που αφορά το φυσικό φαινόμενο,
  • ένα επιστημονικο-τεχνικό που αφορά τα μέτρα ελαχιστοποίησης των συνεπειών ενός σεισμού, και τρίτο
  • και σπουδαιότερο το πολιτικό ζήτημα της εφαρμογής των μέτρων αυτών.

Κυριακή 28 Αυγούστου 2016

ΔΕΘαπάρετε τίποτα: Το «κεφάλαιο» Τσίπρας, η δίκαιη ανάπτυξη και οι αυταπάτες (άλλης) μιας «Έκθεσης» − ΚΚΕ:Το παραμύθι του χρέους και το χρέος του λαού

Ή ΟΛΑ(ντ) ή τίποτα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιτάχυνση του αντιλαϊκού έργου με «σημαία» τη «δίκαιη ανάπτυξη»
Κυριακή 28/08/2016 - 09:30 - Ενημέρωση: Κυριακή 28/08/2016 - 11:29
Με δύο βασικές προπαγανδιστικές αιχμές η κυβέρνηση θα δώσει το επόμενο διάστημα τη μάχη της χειραγώγησης του λαού, σε μια περίοδο όπου η «ωρίμανση» παλιών αντιλαϊκών μέτρων και η επιβολή νέων στο πλαίσιο της δεύτερης «αξιολόγησης» προκαλούν στο Μέγαρο Μαξίμου ανησυχία και εκνευρισμό. 
Το εφεύρημα της «δίκαιης ανάπτυξης» είναι η μία και η άλλη είναι η συμπόρευση με σοσιαλδημοκράτες και άλλους αρχηγούς κρατών του λεγόμενου ευρωπαϊκού Νότου, για την επίτευξή της.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σχόλιο για την συνέντευξη του Αλ. Τσίπρα στη Real News
Κυριακή 28/08/2016 - 11:25
Σε σχόλιό του για την συνέντευξη του Αλ. Τσίπρα στη Real News, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σημειώνει:
«Ο κ. Τσίπρας καλεί τον ελληνικό λαό να υπομείνει αγόγγυστα τα αντιλαϊκά μέτρα που του φορτώνει, δίπλα σ' αυτά των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, στο όνομα κάποιας ρύθμισης του χρέους, που θα εξακολουθεί να πληρώνει ο λαός, κάποιας μείωσης των πλεονασμάτων, που θα συνεχίσουν να βγαίνουν από το ξεζούμισμα των λαϊκών οικογενειών, κάποιας ανάκαμψης, που θα είναι μόνο για τα κέρδη των λίγων.
Το νέο παραμύθι του κ. Τσίπρα δε μπορεί να πείσει πλέον το λαό, ο οποίος γνωρίζει ότι ο ίδιος θα είναι πάλι ο χαμένος, ενώ κερδισμένο θα είναι μόνο το κεφάλαιο».
902

«Δεν διεκδικούμε απλά, απαιτούμε και αναμένουμε εκ μέρους της συμφωνίας που υλοποιούμε, τα συγκεκριμένα μέτρα, που θα καθιστούν το χρέος βιώσιμο. Αυτό προφανώς θα έχει ως συνακόλουθο τη μείωση των πλεονασμάτων μετά το 2018, γεγονός που ανοίγει ουσιαστικά το δρόμο για την ανάκαμψη της οικονομίας» υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News.

Συρία: Μάχες με κουρδικές δυνάμεις − ΝΑΤΟ και το Άκτιο

ΣΥΡΙΑ
Νότια της Τζαραμπλούς προωθήθηκαν τα τουρκικά τανκς - Μάχες με κουρδικές δυνάμεις
Σάββατο 27/08/2016 - 19:53
Συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα ανάμεσα σε τουρκικά άρματα μάχης και ένοπλους  που υποστηρίζονται από τις κουρδικές δυνάμεις στη βόρεια Συρία, για πρώτη φορά μετά την έναρξη της «Ασπίδας του Εφράτη»  την περασμένη Τετάρτη.
«Τα τουρκικά άρματα μάχης προωθήθηκαν σήμερα στα περίχωρα της κοινότητας Αλ-Αμάρνα στην επαρχία Χαλέπι, νότια των συνόρων, και τότε ξέσπασαν μάχες με τους μαχητές που υποστηρίζονται από τις κουρδικές δυνάμεις», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, διευθυντής του συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Και από το Άκτιο θα εξορμούν τα ΝΑΤΟικά Awacs στη Συρία και το Ιρακ
Σάββατο 27/08/2016 - 18:24
Aπό το Ικόνιο της Τουρκίας και πιθανώς από το αεροδρόμιο του Άκτιου στην Ελλάδα και του Τράπανι της Ιταλίας θα εξορμούν τα αεροπλάνα τύπου Awacs του ΝΑΤΟ για την παρακολούθηση του εναέριου χώρου της Συρίας και του Ιράκ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (DPA) που αναμεταδίδει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, το ΝΑΤΟ σχεδιάζει μείωση των ωρών πτήσης των Awacs πάνω στον εναέριο χώρο της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης. 

Σάββατο 27 Αυγούστου 2016

ΣΥμμορία(ΡΙΖ)ΑΝΕΛέητων: Περνάει και τις νέες εξετάσεις στο κεφάλαιο για την Ανωτάτη Φορολεηλατική

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για ένα ακόμη κατόρθωμά της, ότι αύξησε τα φορολογικά έσοδα τον Ιούνη του 2016 κατά 1 δισ. ευρώ ή 38,86% σε σχέση με τον Ιούνη του 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) για τα φορολογικά έσοδα του Ιούνη του 2016.
Έχει μεγάλη σημασία, επίσης, ποια ήταν η κύρια πηγή αύξησης των φορολογικών εσόδων, γιατί αυτό αποκαλύπτει και ποιοι είναι εκείνοι, τάξεις, κοινωνικά στρώματα, που πληρώνουν τους περισσότερους φόρους σε σχέση με άλλους που πληρώνουν λιγότερους.
Η ίδια η ΓΓΔΕ μάς πληροφορεί ότι
«η κύρια φορολογική επιβάρυνση τον Ιούνιο του 2016 προέρχεται από την έμμεση φορολογία, με τους έμμεσους φόρους να ανέρχονται στο 61% των συνολικών φορολογικών εσόδων, όταν οι άμεσοι φόροι ανέρχονται στο 39%. Τα αντίστοιχα ποσοστά τον Ιούνιο του 2015 ανέρχονταν σε 56,1% και 43,9%».
Τι δείχνουν αυτά τα στοιχεία;
  • Ότι η φορολαίλαπα έπληξε τους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, απ' αυτούς προέρχονται τα τεράστια όντως έσοδα από τους έμμεσους φόρους, αυτοί πλήρωσαν την αύξησή τους, που επίσης προέρχεται από την αύξηση του ΦΠΑ, άλλων έμμεσων φόρων κατανάλωσης.
  • Οι εργαζόμενοι και τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα, αυτοαπασχολούμενοι, φτωχοί αγρότες, πλήρωσαν όμως και περισσότερους άμεσους φόρους.
  • Γιατί η τεράστια αύξηση φόρων, εκτός από τους έμμεσους, προέρχεται από την αυξημένη φορολογία σε μισθούς και συντάξεις, αλλά και την αύξηση της προκαταβολής φόρου που πληρώνουν πολλά λαϊκά στρώματα.
Είναι ενδεικτικό ότι:

Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016

Το κατά Τσίπρα σοσιαλδημοκρατίας το ανάγνωσμα: Το κεφάλαιο πρόσχωμεν − ΚΚΕ: Ολοκληρωτικά στη θέση του ΠΑΣΟΚ με τις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ
Προτάσεις για τη στήριξη του κεφαλαίου κατέθεσε ο Αλ. Τσίπρας
Πέμπτη 25/08/2016 - 20:26
Η πρόθεση του Αλ. Τσίπρα να παίξει καίριο ρόλο στην αναδιαμόρφωση της σοσιαλδημοκρατίας αποτυπώθηκε στη συνάντηση των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών ηγετών, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο Παρίσι. Ο πρωθυπουργός προσήλθε στη σύνοδο με τέσσερις προτάσεις άμεσα συνδεδεμένες με την αξίωση της αστικής τάξης για μεγαλύτερα περιθώρια κρατικής στήριξης στην ανάκαμψη της κερδοφορίας της. Συγκεκριμένα πρότεινε:

ΚΚΕ
Σχόλιο για τη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών ηγετών και τη συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα
Πέμπτη 25/08/2016 - 17:48
Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών ηγετών και τη συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα επισημαίνει:
«Ο Τσίπρας κι ο ΣΥΡΙΖΑ, επιδιώκοντας να πάρουν ολοκληρωτικά τη θέση του ΠΑΣΟΚ, εξελίσσονται στα πιο αγαπημένα παιδιά της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και είναι απόλυτα λογικό, αφού δίνουν “αριστερό” άλλοθι στις αντίστοιχες κυβερνήσεις της ΕΕ, που υλοποιούν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική μ’ αυτήν που υλοποιεί στην Ελλάδα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

Συμμαχίες: «Jobs Act», «Ελ Κομρί», «Χαρτζ», «Decretazo», κι οι Κατρούγκαλοι στη μέση

Οι «σύμμαχοι»
«Εγγυήσεις» προς τους εργαζόμενους μοιράζει απλόχερα ο Γ. Κατρούγκαλος, ενόψει της διαπραγμάτευσης για τα Εργασιακά, ότι η κυβέρνηση διαθέτει «κόκκινες γραμμές» και ότι έχει συγκροτήσει συμμαχίες μέσα κι έξω από τη χώρα, προκειμένου να διεξαγάγει με αξιώσεις τη διαπραγμάτευση.
Ποιοι είναι οι σύμμαχοί της;
Οι ηγέτες των άλλων κρατών - μελών της ΕΕ, που στις χώρες τους τσακίζουν κι αυτοί τα εναπομείναντα εργασιακά και άλλα δικαιώματα.
Για παράδειγμα, «σύμμαχος» της κυβέρνησης είναι
  • Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, που στη χώρα του πέρασε έναν από τους πιο άγριους αντεργατικούς νόμους («Ελ Κομρί»), επικαλούμενος μάλιστα κι αυτός τις «βέλτιστες πρακτικές» της ΕΕ.
Σύμμαχός της είναι και

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

Μολότοφ-Ρίμπετροπ: «Ένα θαύμα διπλωματικής σοφίας» (Θανάσης Παπαρήγας) − ΕΕ: Εκμεταλλευτικός αντικομμουνισμός − ΚΚΕ: Ημέρα (επιλεκτικής) αμνησίας με στόχο τη νεολαία

23 Αυγ. 1939. Ο Μολότωφ υπογράφει το Σύμφωνο,
«Το θαύμα διπλωματικής σοφίας» κατά τον Θανάση Παπαρήγα
Όρθιοι στη μέση, Ρίμπεντροπ Στάλιν
29/8/2013: Οι ολοκληρωτισμοί είναι δύο... o εξής κομμουνισμός – Σημειώσεις, φωτογραφίες και ένα κείμενο (θαύμα) του Θανάση Παπαρήγα
Η αλήθεια για το Σύμφωνο Μολότοφ - Ρίμπερντροπ
*

Πώς οδηγήθηκε εκεί η Σ.Ε.;
Ποιος υπήρξε ο ρόλος και η ταχτική των ΗΠΑ, Μ. Βρετανίας, Γαλλίας;
*
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ - ΣΛΟΒΑΚΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ
Ωμός αντικομμουνισμός με το βλέμμα στη θωράκιση του συστήματος της εκμετάλλευσης
Το φόβο των αστών η ιστορία των σοσιαλιστικών επαναστάσεων «να μη γίνει το μέλλον τους» επιβεβαίωσαν οι εργασίες και οι αποφάσεις της αντικομμουνιστικής σύναξης της ΕΕ στη Σλοβακία
«Το πρόβλημα της σημερινής Ευρώπης δεν είναι μόνο η οικονομική κατάσταση ή η ασφάλεια. Το πρόβλημα είναι, επίσης, η κλίση ενός τμήματος του πληθυσμού προς αντισυστημικές και εξτρεμιστικές ομάδες...». Τα παραπάνω σημείωσε, μεταξύ άλλων, η αναπληρώτρια πρωθυπουργός και υπουργός Δικαιοσύνης της Σλοβακίας, Lucia Zitnanska, στην ομιλία της χτες στο πλαίσιο των αντικομμουνιστικών εκδηλώσεων της σλοβακικής προεδρίας της ΕΕ, με αφορμή τη - χτεσινή - «Ευρωπαϊκή ημέρα μνήμης για τα θύματα των ολοκληρωτικών καθεστώτων», όπως βαφτίστηκε από την ΕΕ η 23η Αυγούστου.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγελία για τις αντικομμουνιστικές εκδηλώσεις ΕΕ και σλοβακικής προεδρίας
Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταγγέλλει τις αντικομμουνιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει η ΕΕ και η σλοβακική προεδρία της, στο πλαίσιο της ονομαζόμενης «Ευρωπαϊκής ημέρας μνήμης για τα θύματα των ολοκληρωτικών καθεστώτων», όπως επιχειρεί η ΕΕ να καθιερώσει τα τελευταία χρόνια την 23η Αυγούστου. Σε αυτές συμμετέχουν εκπρόσωποι των υπουργείων Δικαιοσύνης των κρατών-μελών, διαφόρων «ινστιτούτων» και ΜΚΟ που χρηματοδοτούνται αδρά από ευρωενωσιακά κονδύλια με διατεταγμένη αποστολή τη λασπολογία και τη συκοφάντηση του σοσιαλισμού, το ξαναγράψιμο της Ιστορίας.

Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

Στην ΑΥΓΗ της ανάκαμψης - Στη δύση των κοινωνκών διακαιωμάτων

Ποιος πληρώνει;
Συνεχίζει τα πανηγύρια η κυβέρνηση, περί ανάκαμψης της οικονομίας.
Ποια στοιχεία προβάλλουν ως απόδειξη, εκτιμώντας τα ως ενθαρρυντικά για να καλλιεργήσουν ελπίδες και προσδοκίες;
  • Το πρωτογενές πλεόνασμα,
  • Tα έσοδα εφορίας και τελωνείων,
  • Tο πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών τον Ιούνη,
  • Tην αύξηση των θέσεων εργασίας τον Ιούλη,
  • Tην αύξηση των συναλλαγματικών διαθεσίμων της χώρας,
  • Tην εκτίμηση των αναλυτών της Alpha Bank ότι υποχωρεί το «υφεσιακό σοκ»,
  • Tην επιστροφή φόρων στους δικαιούχους το επτάμηνο του 2016 (χρέη προς τους επιχειρηματίες είναι).
Η ΕΛΣΤΑΤ προβάλλει και τη μείωση της πτώσης του κύκλου εργασιών της βιομηχανίας συγκριτικά με το 2015, πτώση όμως 9,4%.
Η «Αυγή» (20/8/2016) γράφει για
«10+1 μηνύματα ανάκαμψης». Την ίδια ώρα, συνδέουν την ανάκαμψη με την ολοκλήρωση της «αξιολόγησης». «Αυτά δεν θα πρέπει να τα δούμε ξεχωριστά από τη συνολική πορεία των τελευταίων μηνών, με κύριο ζήτημα το θέμα της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης που δημιουργεί ένα σταθερό έδαφος στην οικονομία, το οποίο είναι απαραίτητο για να μπούμε πια σε ένα νέο κύκλο ανάκαμψης».

Δευτέρα 22 Αυγούστου 2016

Αριστερή κουλτούρα με χαμένο μπούσουλα

ΣΥΝ απ' τ' αριστερά και χείρα Κίνα
(Σκίτσο, Ε. Ξένου - Λεζάντα, ΜΣΑ)
Κουλτούρα...
Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ
Πολύς λόγος για τα ζητήματα παιδείας. Γίνεται και ξαναγίνεται ακόμα και σε επίπεδο σύγχυσης των όρων παιδεία και εκπαίδευση. Εκεί όμως που διαφαίνεται κάθε πτυχή, κάθε απόχρωση, κάθε τραγική συνέπεια του κοινωνικοεκπαιδευτικού επιπέδου μιας χώρας είναι η κουλτούρα.
ΜπΖ, 29.V.2016
Η καλλιέργεια, γενική και ειδική. Αυτή που επιτρέπει την ανάπτυξη συνείδησης βασισμένης στην κοινή πείρα και γνώση. Ομοίως είναι η κουλτούρα που καθορίζει ιεράρχηση αναγκών και προτεραιοτήτων, ειδικά σε κρίσιμες στιγμές.
Το ακαλλιέργητο κοινωνικό σύνολο είναι ευκολότερα χειραγωγήσιμο και μάλιστα με το ευκολότερο των τεχνασμάτων, που είναι να προτάσσεται η βιωματική πρωτογενής «ηθική» αντίληψη περί ζωής ως φελλός που σφραγίζει το μπουκάλι της άγνοιας.
Σ' αυτή τη σαθρή ύφανση του κοινωνικού ιστού σταμπάρονται και ποτέ δεν κεντιούνται μύθοι θανατηφόροι που πολύ συχνά κοστίζουν ζωές.
Η θάλασσα, για παράδειγμα, είναι πολύ ωραίο πράγμα. Και για τη φύση και για τη ζωή μας. Για να την απολαύσει κανείς αγναντεύοντάς την ή πλατσουρίζοντας σε παραλίες δε χρειάζεται ενδεχομένως ειδική κουλτούρα.

Κυριακή 21 Αυγούστου 2016

ΣΥμμορία(ΡΙΖ)ΑΝΕΛέητων: Εργασιακά δικαιώματα για την εργοδοσία - Κοροϊδία για τους εργαζόμενους

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ - ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Κοροϊδία και νέα προσπάθεια εφησυχασμού από την κυβέρνηση
Κυριακή 21/08/2016 - 13:24
Ισχυρές δόσεις καθησυχασμού και κοροϊδίας σε σχέση με το Ασφαλιστικό, αλλά και τροχιοδεικτικές βολές για τις αντιδραστικές αλλαγές που έπονται στα Εργασιακά, περιέχονται στη συνέντευξη που δίνει ο Γ. Κατρούγκαλος στην εφημερίδα Real News.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί καμία προϋπόθεση για την κήρυξη απεργιών, καθώς, όπως ισχυρίζεται,
«η απεργία είναι το έσχατο όπλο των εργαζομένων. Θα το υπερασπιστούμε μέχρι το τέλος. Σε καμιά περίπτωση δεν θα δεχθούμε να μην είναι δυνατό να αμύνονται και να διεκδικούν οι εργαζόμενοι, πολύ περισσότερο στο σημερινό περιβάλλον της εργασιακής ζούγκλας που προσπαθούμε με κάθε τρόπο να αναστρέψουμε».
Οι «εγγυήσεις» που δίνει ο Γ. Κατρούγκαλος για το δικαίωμα στην απεργία, είναι πουκάμισο αδειανό.
  • Αυτό που σχεδιάζει η κυβέρνηση, μαζί με το κουαρτέτο, είναι η αυστηροποίηση των προϋποθέσεων για να κηρύξει απεργία μια συνδικαλιστική οργάνωση, με το πρόσχημα μάλιστα ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις χρειάζεται να αποφασίζονται από περισσότερους εργαζόμενους, για να είναι η απόφαση πιο δημοκρατική.

Σάββατο 20 Αυγούστου 2016

Η ΑΥΓΗ στη «δυναμική αγορά εργασίας» και οι εργαζόμενοι στα θηρία της − ΚΚΕ: Οι πολιτικές της «ευελιξίας» και της «κινητικότητας» στην ΕΕ

Φρούδες ελπίδες
Πανηγυρίζει η κυβέρνηση για άλλο ένα «κατόρθωμά» της: Μειώνει την ανεργία! Και πασχίζει να το πιστωθεί πολιτικά, προβάλλοντας κάλπικη αισιοδοξία ότι έρχεται ανάκαμψη, άρα αρχίζουν να δημιουργούνται θέσεις εργασίας. Επομένως, εργαζόμενοι και άνεργοι μπορούν επίσης να αισιοδοξούν για καλύτερες μέρες.
Η χτεσινή «Αυγή», μάλιστα, γράφει στο πρωτοσέλιδο για «δυναμική στην αγορά εργασίας». Που σημαίνει ότι δημιουργούνται συνθήκες γοργής μείωσης της ανεργίας.

ΚΚΕ
Σχόλιο για την παρουσίαση των στοιχείων του συστήματος «Εργάνη»
Παρασκευή 19/08/2016 - 12:22
Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την παρουσίαση των στοιχείων του συστήματος «Εργάνη» (βλέπε πιο κάτω), αναφέρει:
«Η εργασιακή ζούγκλα της μερικής απασχόλησης, της ανεργίας, της απλήρωτης και ανασφάλιστης δουλειάς, είναι το αποτέλεσμα των πολιτικών που υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις, με στόχο να κάνουν πάμφθηνη την εργατική δύναμη για να ανακάμψουν τα κέρδη του κεφαλαίου. Οι πολιτικές της «ευελιξίας» και της «κινητικότητας», που εφαρμόζονται σε όλες τις χώρες της ΕΕ, επιταχύνθηκαν με την καπιταλιστική οικονομική κρίση.

Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016

Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα: Φωνή θλιμμένης πορτοκαλιάς (Νερούδα)

Gregorio Prieto Muñoz (Βαλδεπένιας, 2 Μαΐ. 1897 - 14 Νοε. 1992)
Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, 1962 (24,6 x 16,9 cm)
Biblioteca Nacional de España. Madrid
 
*
και

*

Φοράς του Ιγνάθιο το μαύρο μπολερό
Κάτω από τ’ άστρα λάμπουν μπαντερίγιες
Του φασισμού οι διψασμένες μύγες
Μέσα στο ρέμα στήνουν γύρω σου χορό
(Μπ. Ζ.)
Λόρκα
(Τετάρτη, 19 Αυγούστου 2015)

*

ΠΑΜΠΛΟ ΝΕΡΟΥΔΑ


ΩΔΗ ΣΤΟΝ ΦΕΔΕΡΙΚΟ ΓΚΑΡΘΙΑ ΛΟΡΚΑ

ΑΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑ να κλάψω από φόβο σ’ ένα μοναχικό σπίτι,
αν μπορούσα να βγάλω τα ίδια μου τα μάτια να τα φάω,
θα το ’κανα για τη φωνή σου θλιμμένης πορτοκαλιάς
και για την ποίησή σου πού βγαίνει με κραυγές.

ΓΙΑΤΙ ΓΙΑ ΣΕΝΑ βάφουν γαλάζια τα νοσοκομεία
και πληθαίνουν τα σχολειά και οι συνοικίες των λιμανιών,
και ντύνονται με φτερά οι λαβωμένοι άγγελοι
και τα ψάρια του υμέναιου σκεπάζονται με λέπια,
και φτερουγίζουν στον ουρανό οι αχινιοί:
για σένα τα ραφτάδικα με τις μαύρες μεμβράνες τους
πλημμυρίζουν με κουτάλια κι αίμα
και φοράνε κομμένες κορδέλες, και σκοτώνονται στα φιλιά,
και ντύνονται στ’ άσπρα.

Εργολαβική ΔΕΗ: Σάπια κολώνα - Νεκρός εργάτης

Πηγή: epirus-tv-news
ΑΓΡΙΝΙΟ
Νεκρός εργάτης που εκτελούσε εργασίες σε κολόνα της ΔΕΗ
Πέμπτη 18/08/2016 - 19:02
Ένας εργάτης 41 ετών σκοτώθηκε το πρωί σε αγροτική τοποθεσία στη Νέα Αβόρανη Αγρινίου, όταν η κολόνα της ΔΕΗ στην οποία εκτελούσε εργασίες συντήρησης έσπασε με αποτέλεσμα να βρεθεί στο κενό από ύψος 12 μέτρων.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΤΟΥ ΔΕΔΔΗΕ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ
Το Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας καταγγέλει το νέο εργοδοτικό έγκλημα που συνέβη στο Αγρίνιο, σε εργασίες για αντικατάσταση στύλου της ΔΕΗ, όπου ένας συνάδελφός μας ηλικίας 41 ετών σκοτώθηκε.
Η ευθύνη πέφτει σε όλους, και στον ΔΕΔΔΗΕ και στην εργολαβική εταιρεία ΤΟΞΟΤΗΣ ΑΕ, που προσπαθούν να διατηρούν και να αυξάνουν τα κέρδη τους
  • με ελάχιστο και μη εξειδικευμένο προσωπικό,
  • έλλειψη μέτρων ασφαλείας και μέσων ατομικής προστασίας,
  • ανεπαρκή και πεπαλαιωμένο εξοπλισμό,
  • εντατικοποίηση της εργασίας και υπερωρίες.
Όλα όσα αυξάνουν τους κινδύνους για τις ζωές των εργαζομένων.