Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Κυριακή 31 Ιουλίου 2016

Νέο Λευκό Ράιχ για την ασφάλεια: «Εδώ μπορείτε να μάθετε τη διαφορά ανάμεσα στο μολύβι και στο παιγνίδι (με τα μολυβένια στρατιωτάκια)»

Μάαστριχτ και άλλα Βιβλία

ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ «ΛΕΥΚΗ ΒΙΒΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ»
«Δελτίο θυέλλης»...
Πεδίο δράσης κάθε σημείο της Γης όπου διακυβεύονται τα συμφέροντα των γερμανικών μονοπωλίων, αλλά και το εσωτερικό της Γερμανίας
 
Στις 13 Ιούλη, η Γερμανίδα ομοσπονδιακός υπουργός Αμυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παρουσίασε τη «Λευκή Βίβλο για τη γερμανική ασφάλεια και το μέλλον των Ενόπλων Δυνάμεων της Γερμανίας», το κείμενο - «θεμέλιο» όπως, χαρακτηρίζεται, για την αναθεώρηση ύστερα από 10 χρόνια της «πολιτικής ασφάλειας» της Γερμανίας.

Πρόκειται πραγματικά για ένα «δελτίο θυέλλης» για όσα είναι μπροστά, που μαζί με τις ανησυχίες της γερμανικής αστικής τάξης για την εξασφάλιση των συμφερόντων της καταγράφει ξεκάθαρα την πρόθεσή της να κάνει τα πάντα για να θωρακίσει την εξουσία της στο εσωτερικό και να υπερασπιστεί πιο «τολμηρά» τα συμφέροντά της σε διεθνές επίπεδο. Αλλωστε, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται και στο κείμενο, «η πολιτική ασφάλειας ξεκινάει από το εσωτερικό της Γερμανίας και έχει ορίζοντα όλο τον κόσμο»...

«Η ειρήνη δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη»...
Από τον... πρόλογο κιόλας, η Γερμανίδα καγκελάριος, Α. Μέρκελ, ξεκαθαρίζει το χαρακτήρα της αναθεώρησης της «πολιτικής ασφάλειας». Γράφει ανάμεσα στ' άλλα:
«Ο κόσμος του 2016 είναι αναστατωμένος (...) Η ειρήνη και η σταθερότητα δεν είναι κάτι δεδομένο ακόμα και για την Ευρώπη. Σε αυτήν την αλλαγμένη κατάσταση, η αποστολή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης είναι να επαναπροσδιορίσει τα ενδιαφέροντα, τις προτεραιότητες και τους σκοπούς της πολιτικής ασφάλειας της χώρας μας (...) Το οικονομικό και πολιτικό βάρος της Γερμανίας σημαίνει ότι είναι καθήκον μας να αναλάβουμε ευθύνες για την ασφάλεια της Ευρώπης, σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς και υπερατλαντικούς εταίρους μας...».
Η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας, πάλι, γίνεται ακόμα πιο συγκεκριμένη:
«Στις παρούσες κρίσεις η Γερμανία έδειξε ότι έχει τη θέληση να αναλάβει ευθύνες στην πολιτική ασφάλειας. Δείξαμε επίσης πως είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ηγεσία».

Ω, οι ευτυχισμένες μέρες!

Παράλογες μέρες
Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ
1. Η ανεργία δεν πλήττει μόνο το εισόδημα αλλά και την ψυχή. Ο μαρασμός κατοικεί τον άνεργο, του οποίου η αξιοπρέπεια δεν του επιτρέπει να εμφανίζεται δεξιά κι αριστερά. Συνηθισμένοι οι αστοί με τους εκπροσώπους τους να ανακηρύσσουν την επαιτεία ως δικαίωμα στη ζωή, σαστίζουν μπροστά στο θέαμα των ανέργων που συνεχίζουν να κατεβαίνουν στο πεζοδρόμιο.
2. Το ΠΑΜΕ δεν είναι μια ακόμη παρουσία μέσα στο κίνημα. Παρακολουθεί τα πάντα από κοντά, και η εμφάνισή του στο προσκήνιο έδωσε μια άλλη κριτική ματιά στα γεγονότα. Ετσι απέκτησε το πλεονέκτημα να είναι παρόν από την αρχή κάθε διεκδίκησης, σπάζοντας το εμπάργκο της πληροφόρησης που οι καναλάρχες φροντίζουν με επιμέλεια να επιβάλλουν.

Σάββατο 30 Ιουλίου 2016

ΣΥμμορία κλπ: Σκοτώνουν με τον κόφτη, πνίγουν με την κορδέλα

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΝΔ
Ερίζουν για την «κορδέλα» στο αεροδρόμιο της Πάρου
Παρασκευή 29/07/2016 - 14:32 - Ενημέρωση: Παρασκευή 29/07/2016 - 15:07
Τη «μάχη της κορδέλας» συνεχίζει η κυβέρνηση, προκαλώντας μια ακόμη κοκορομαχία με τη ΝΔ.
Εγκαινιάζοντας σήμερα το νέο αεροδρόμιο της Πάρου, ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, έκανε λόγο για «εξαιρετικό έργο υποδομής» που θα δώσει ώθηση στον τουρισμό και την οικονομία. Επιπλέον, ισχυρίστηκε πως το τελευταίο στάδιο υλοποιήθηκε σε «χρόνο ρεκόρ».

ΚΚΕ
Σχόλιο για την ομιλία του πρωθυπουργού στα εγκαίνια του αεροδρομίου της Πάρου
Παρασκευή 29/07/2016 - 18:14 - Ενημέρωση: Παρασκευή 29/07/2016 - 18:21
Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την ομιλία του πρωθυπουργού στα εγκαίνια του αεροδρομίου της Πάρου, αναφέρει:
«Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση μαλώνουν για τις κορδέλες, αλλά μαζί υπερασπίζονται στον κλάδο του τουρισμού την κερδοφορία των μεγαλοξενοδόχων, των εφοπλιστών, μέσα από τους μισθούς πείνας, τη δουλειά χωρίς δικαιώματα για τους εργαζόμενους, την εγκατάλειψη των κατοίκων των νησιών, ενώ έχουν μετατρέψει τις διακοπές σε άπιαστο όνειρο για τη λαϊκή οικογένεια». 
902
Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε πως το έργο «έχει μόνο έναν ιδιοκτήτη, το λαό της Πάρου, δεν ανήκει σε καμία κυβέρνηση και καμία εξουσία», αποσιωπώντας βέβαια ότι στο πλαίσιο του αστικού κράτους ο πραγματικός ιδιοκτήτης των υποδομών είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι, είτε είναι κρατικές είτε ιδιωτικές.

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

Πικρή Μποτίλια για την Τζια Γιοβάνη

Η Μποτίλια Στον Άνεμο εκφράζει τη θλίψη της για την κομμουνίστρια με τη βαθιά παιδεία, οι κριτικές της οποίας –συμπληρωματικά με αυτές του Ραφαηλίδη– είναι ένα μεγάλο σχολείο για τον ταξικό ρόλο του σινεμά.
Η Μποτίλια Στον Άνεμο σήμερα, μισογεμάτη από τις κριτικές της Τζίας και σαν ελάχιστο φόρο τιμής στον άνθρωπο που συνετέλεσε στην κινηματογραφική της επιμόρφωση, «καταθέτει αντί στεφάνου»
την ετικέτα της:
Αντίο Τζία
Θα βρίσκεσαι πάντα μαζί μας
στέλνοντας τα μηνύματά σου
στους ναυαγούς που θέλουν να κολυμπήσουν 
*

Τη Δευτέρα 1 Αυγούστου η κηδεία της σ. Τζίας Γιοβάνη
Τη Δευτέρα 1 Αυγούστου, στις 5.30 μ.μ. στο νεκροταφείο της Μεταμόρφωσης (λεωφ. Τατοΐου) θα γίνει η κηδεία της σ. Τζίας Γιοβάνη, η οποία «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 61 ετών.

«Έφυγε» η σ. Τζία Γιοβάνη

Πέμπτη 28/07/2016 - 17:24 - Ενημέρωση: Παρασκευή 29/07/2016 - 10:07
Με μεγάλη θλίψη αποχαιρετούμε ένα «δικό μας» άνθρωπο, τη σ. Τζία Γιοβάνη, η οποία «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 61 ετών. Η Τζία, έγραφε την κριτική κινηματογράφου και άλλα πολιτιστικά θέματα στο «Ριζοσπάστη» και είχε την επιμέλεια της εκπομπής «Κινηματογραφικές Σημειώσεις» στο webradio 902.gr. 

ΚΚΕ
Ανακοίνωση για το θάνατο της σ. Τζίας Γιοβάνη
Πέμπτη 28/07/2016 - 19:21 - Ενημέρωση: Πέμπτη 28/07/2016 - 19:55
Ανακοίνωση για το θάνατο της σ. Τζίας Γιοβάνη εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ στην οποία αναφέρει:
«Το ΚΚΕ αποχαιρετά την αγαπημένη μας συντρόφισσα Τζία Γιοβάνη, πολύτιμο στέλεχος του Κόμματος στον τομέα του Πολιτισμού και δημοσιογράφο - κριτικό κινηματογράφου στο "Ριζοσπάστη", που "έφυγε" σήμερα μετά από πολύχρονη και σκληρή μάχη με τον καρκίνο.
Η σ. Τζία γεννήθηκε στις 7 Νοέμβρη του 1955 στη Νέα Ιωνία από γονείς δραστήριους οπαδούς του Κόμματος.
Τελείωσε την Ιταλική Σχολή και το 1974 έδωσε εξετάσεις και εισήχθηκε 3η στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Ολοκληρώνοντας τις θεατρικές σπουδές της εργάστηκε για λίγα χρόνια στο θέατρο, συμμετέχοντας σε παραστάσεις με αξιόλογους καλλιτέχνες, όπως ο Μ. Κατράκης. Την ίδια χρονιά (1974) οργανώθηκε στην ΚΝΕ.

ΕΝΦΙΑλτες στο δρόμο με τους αριστερούς − Κουπόνια αντί ΕΚΑΣ − ΚΚΕ: Κοινωνική πολιτική για το κεφάλαιο − Παφίλης: Η ιδεολογική κατάντια της αριστεράς, η αλήθεια για το κράτος πρόνοιας − ...Και η λιαστή κυρία Χριστοδουλοπούλου (VIDEO)

Παρέμβαση του Θ. Παφίλη επί της τροπολογίας του υπ. Εργασίας
Για «ιδεολογική κατάντια» της κυβέρνησης, που επιχειρεί να εμφανίσει τα ψίχουλα ως γενναιόδωρη παροχή υπέρ των συνταξιούχων, στους οποίους περικόπτει το ΕΚΑΣ με οριστική κατάργησή του το 2018, κατήγγειλε και ο Θανάσης Παφίλης κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ.  Πρόσθεσε ότι το κοινωνικό κράτος στήθηκε χάρη στο αίμα και τους αγώνες της εργατικής τάξης αλλά και στη συμβολή της Οχτωβριανής Επανάστασης και της ΕΣΣΔ που κατοχύρωσε από την πρώτη στιγμή καθολική κοινωνική ασφάλιση, εργασία για όλους, δημόσια δωρεάν παιδεία και πολλά άλλα.

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

Θα-νά-σι-μος Ρή-το-ρας: ...και βγαίνετε σαν το γάτο που κάνει τη δουλειά και φωνάζει κι από πάνω... (VIDEO)

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Θανάσης Παφίλης: Πίσω από τη δικομματική αντιπαράθεση κρύβεται η κοινή στρατηγική για τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης
Τρίτη 26/07/2016 - 16:59
Συνηθισμένο δικομματικό σκηνικό με εναλλαγές ρόλων χαρακτήρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης την αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής της πρότασης της ΝΔ  για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής σχετικά με την επιβολή των capital controls, την υπογραφή του τρίτου μνημονίου και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

Δημήτρης Κουτσούμπας: Είστε όλοι σας, τελικά, μια μεγάλη απάτη (VIDEO)

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Δημήτρης Κουτσούμπας: Ο λαός δεν «χορταίνει» με Εξεταστικές Επιτροπές, αλλά με κατάργηση των αντιλαϊκών νόμων
Τρίτη 26/07/2016 - 19:15 - Ενημέρωση: Τρίτη 26/07/2016 - 20:18
Στην Ολομέλεια της Βουλής για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής μίλησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.
Παρατίθεται ολόκληρη η ομιλία του:
«Κυρίες και κύριοι βουλευτές,
Η κοροϊδία και ο αποπροσανατολισμός καλά κρατεί. Χτες ο πρωθυπουργός παρουσίασε μιαν υποτιθέμενη "νέα μεταπολίτευση με νέο Σύνταγμα σε μια νέα Ελλάδα", κοροϊδεύοντας ξεδιάντροπα τον ελληνικό λαό. Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι αγρότες, οι επαγγελματίες, οι λαϊκές οικογένειες σε αυτήν τη χώρα δεν μπορούν να επιβιώσουν ούτε με διαβουλεύσεις συνταγματικές, ούτε με συνελεύσεις εκλογικές. Αυτά δεν γεμίζουν με φαΐ το άδειο στομάχι, ούτε γεμίζουν τις τσέπες με ευρώ για να πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ και τα άλλα φορολογικά χαράτσια. Κι από το φθινόπωρο, βέβαια, ετοιμάζονται και νέα μέτρα, λες και δεν μας έφταναν όλα αυτά μέχρι τα τώρα.

Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

Μπάμπης Ζαφειράτος: Κούβα, 26 de Julio de 1953 - 26 Ιουλίου 2016 - Μια Μακριά Πράσινη Σαύρα του Νικολάς Γκιγιέν

Η πρώτη εκτέλεση της Σαύρας με την Άνα Μπελέν (Ισπανία, 1951)
Μουσική Sergio Aschero (Αργεντινή 1945)

(Τραγουδιέται και με την παρούσα μετάφραση)
Μέρα που είναι:
Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα
Το μεγάλο αφιέρωμα της Μποτίλιας,
Από την 26 Ιούλη μέχρι τη νικηφόρα Επανάσταση
ΝΙΚΟΛΑΣ ΓΚΙΓΙΕΝ
(πρώτη δημοσίευση)
Μετάφραση - Επιμέλεια: Μπάμπης Ζαφειράτος




Un largo lagarto
verde

POR EL Mar de las Antillas
(que también Caribe llaman)
batida por olas duras
y ornada de espumas blandas,
bajo el sol que la persigue
y el viento que la rechaza,
cantando a lágrima viva
navega Cuba en su mapa:
un largo lagarto verde,
con ojos de piedra y agua.

ΤσΗΠΑς 2021: Μια παλιγγενεσία ακόμα − ΚΚΕ: Για την ανάσταση του γένους και το νέο συνταγματικό «κεφάλαιο»

−Διακόσα χρόνια μετά το δοξασμένο μας λάβαρο...
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ
Συνταγματική αναθεώρηση για τον αποπροσανατολισμό του λαού και τη σταθερότητα του αστικού πολιτικού συστήματος
Δευτέρα 25/07/2016 - 22:52
Με συνθηματολογία περί «νέας μεταπολίτευσης» και «νέας Ελλάδας» συνόδεψε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας την παρουσίαση των κυβερνητικών προτάσεων για την αναθεώρηση του Συντάγματος, προκειμένου να αντιστοιχηθούν οι θεσμοί του αστικού κράτους στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου. Η ομιλία του είχε έντονο το στοιχείο του αποπροσανατολισμού με επιφάσεις προοδευτικότητας, την ίδια στιγμή που οι προτάσεις του κινούνται στον άξονα της εξασφάλισης μεγαλύτερης σταθερότητας στο αστικό πολιτικό σύστημα.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ανακοίνωση για την ομιλία του πρωθυπουργού σχετικά με τη Συνταγματική Αναθεώρηση
Τρίτη 26/07/2016 - 11:56
Σε ανακοίνωσή για την ομιλία του πρωθυπουργού σχετικά με τη Συνταγματική Αναθεώρηση [διαβάστε πιο κάτω], το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ υπογραμμίζει: 
«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει τη γνωστή τακτική του συνεχούς αποπροσανατολισμού του λαού από τα πραγματικά του προβλήματα, τακτική την οποία ακολουθούν διαχρονικά όλες οι αντιλαϊκές κυβερνήσεις. Ταυτόχρονα, επιχειρεί να ντύσει με προοδευτικό περιτύλιγμα τις προτάσεις της για το Σύνταγμα, οι οποίες στοχεύουν σε περαιτέρω αντιδραστικές αλλαγές στη λειτουργία του αστικού κράτους, στο όνομα της "δημοκρατίας", παράλληλα με την επιδίωξη ενσωμάτωσης και χειραγώγησης του λαού.

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016

Αριστεροδέξια ταξικά αποτυπώματα


Αποτυπώματα...
Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

Το αποτύπωμα βασάνισε το δημόσιο πολιτικό διάλογο στη χώρα εν μέσω θυελλώδους γεωστρατηγικής κρίσης κι ένα διάβολο να κρύβεται περίτεχνα στις λεπτομέρειες της ειδησεογραφίας, ανοίγοντας τρύπες απ' την Αρμενία και την Ουκρανία έως τη δράση των γαλλικών στρατευμάτων στη Λιβύη.
Χρειάστηκε τεχνολογική εξέλιξη και η πραγματική ανίχνευση αποτυπωμάτων απ' τα δακτυλικά έως τα σήματα για ν' αποκτήσει και ρητορική σημασία η λέξη αποτύπωμα.
Στην καθημερινότητα πάντως η πλατιά μάζα το αποτύπωμα ή καλύτερα τ' αποτυπώματα τα έχει συνδυασμένα με τη Σήμανση. Ετσι ανιχνεύονται οι σεσημασμένοι.
ΜπΖ, 29.V.2016
Το γονιδιακό αποτύπωμα, όπως λέμε το ήθος της αριστεράς, ρητορικά, είναι πιο εξελιγμένη επιστημονικά και τεχνολογικά ανίχνευση.
Έως τώρα κάτι ιχνηλάτες, κάτι εκφράσεις «άφησε το ίχνος του στην ιστορία» ήταν για ρομαντικούς, ουτοπιστές κι άλλους αιθεροβάμονες του δημόσιου λεξιλογίου.
Κακά τα ψέματα. Κανένας σεσημασμένος δε θέλει να αφήσει αποτύπωμα. Μόνον οι αγνοί και οι αθώοι, κατά την απολύτως προσωπική τους κρίση τέτοιοι, θέλουν ν' αφήσουν αποτύπωμα και μάλιστα στην Ιστορία ωσάν μετά από ερωτική πράξη γεμάτοι ενοχές.

Κυριακή 24 Ιουλίου 2016

Απαπαδημούλεια κορακίστικα: GUE, Die Linke, Progressive Caucus... − Και τον κακό σας φλάρο ή βατάν σιχτίρ!***

Better για ποιον;
_________________
 
εγὼ δε τότε το ραβδὶ στο χέρι μου θα πάρω
και θα σας πω «βατάν, σικτίρ, και τον κακό σας φλάρο»*
Γεώργιος Σουρής
Οι ντιστεγκέδες σοσιαλδημοκράτες (για να παραφράσω τον Σουρή**)
μας έχουν γίνει πάθος. Μεγάλη μόδα!
_________________

Η «Προοδευτική Ομάδα», η σοσιαλδημοκρατία και το «νέο αίμα» του ΣΥΡΙΖΑ
Μετά τα συνεχή σούρτα - φέρτα Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών ηγετών και αξιωματούχων στην Αθήνα και το... μέλι που στάζουν για το αντιλαϊκό έργο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την καθιερωμένη πλέον παρουσία του Αλ. Τσίπρα σε όλες τις μαζώξεις κορυφής του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, τη βδομάδα που μας πέρασε ήρθε να προστεθεί ένα ακόμα επεισόδιο στα διαρκή πάρε - δώσε του ΣΥΡΙΖΑ με την ξεφωνημένη ευρωενωσιακή σοσιαλδημοκρατία, με την ανακοίνωση της συγκρότησης της πολιτικής Κίνησης «Προοδευτική Ομάδα» (Progressive Caucus) στο Ευρωκοινοβούλιο, από ευρωβουλευτές της GUE, των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων.
Όπως έγινε γνωστό, στις διαδικασίες συγκρότησης της εν λόγω κίνησης, η οποία έχει ως στόχο τη «δημιουργία δεσμών μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων στο Ευρωκοινοβούλιο και σε ολόκληρη την Ευρώπη», συμμετέχουν περίπου 100 ευρωβουλευτές, ενώ στην προσωρινή εκτελεστική επιτροπή της Κίνησης φιγουράρει ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης, μαζί με ευρωβουλευτές του γερμανικού «Die Linke» και των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων της Γαλλίας και της Ιταλίας.
Ο ίδιος ο Δ. Παπαδημούλης, σε συνέντευξή του στο «tvxs.gr», έσπευσε να τονίσει ότι

Δημήτρης Κουτσούμπας: Ο ΣΥΡΙΖΑ πρόδωσε όσους πίστεψαν ότι εντός του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και της ΕΕ μπορεί οι εργαζόμενοι να ευημερούν

Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα στην εφημερίδα «THESSNEWS»
Σάββατο 23/07/2016 - 12:14
Συνέντευξη παραχώρησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στην εφημερίδα «THESSNEWS» και το δημοσιογράφο Δημήτρη Συρμάτση.
Παραθέτουμε τη συνέντευξη:
- Μετά και τη συζήτηση στη Βουλή, πώς κρίνετε την κίνηση του Αλ. Τσίπρα να αλλάξει τον εκλογικό νόμο; Μικροπολιτική σκοπιμότητα ή υλοποίηση του πάγιου αιτήματος της Αριστεράς;
- Εν μέσω δύο αξιολογήσεων, όπου η μεν πρώτη έβαλε ταφόπλακα στο Ασφαλιστικό και απογείωσε τη φορολογία των λαϊκών νοικοκυριών, ενώ η δεύτερη ετοιμάζεται να βάλει χέρι σε εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, η κυβέρνηση με τον εκλογικό νόμο επέλεξε τη γνωστή τακτική όλων των αντιλαϊκών κυβερνήσεων, αυτή του αποπροσανατολισμού. Αν και τα παζάρια της κυβέρνησης δεν είχαν αποτέλεσμα, όλα τα κόμματα της αστικής διαχείρισης -παρά τις διαφωνίες τους- επιδιώκουν κυβερνητική σταθερότητα για την απαρέγκλιτη εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής. Η μεν ΝΔ, που αισθάνεται ότι μπορεί να είναι πρώτη στις εκλογές, υπερασπίζεται το εκλογικό σύστημα του ενισχυμένου bonus, το παλιό μοντέλο που έχουμε γνωρίσει και με ΝΔ και με ΣΥΡΙΖΑ. Ο δε ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για την ανάγκη ευρύτερων συναινέσεων με άλλα κόμματα, που θα μοιράζονται την ευθύνη της κυβερνητικής πολιτικής -αντιλαϊκής λέμε εμείς- και θα αποσπούν τη συναίνεση του λαού, γιατί βλέπει ότι υποχωρεί η εκλογική του επιρροή. Το ΚΚΕ που δεν συμμετέχει σε παζάρια και έχει ως πάγια θέση την απλή αναλογική, ψήφισε την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και την ψήφο στα 17, ενώ κατέθεσε τροπολογία για την κατάργηση του ορίου του 3%, χωρίς να σπέρνει αυταπάτες ότι κι αυτός ο εκλογικός νόμος εάν εφαρμοστεί θα οδηγήσει σε ανακούφιση τα λαϊκά νοικοκυριά και σε αλλαγή στρατηγικής των κυβερνήσεων.

Σάββατο 23 Ιουλίου 2016

ΗΠΑτικές δοκιμασίες, ένας Αμερικάνος φίλος και μια άγκυρα στον πάτο της θάλασσας

Στον ουρανό σε ψάχναμε!...

Ο «φίλος» απ' την Αμερική...
 
«Ένα το κρατούμενο» από τις χτεσινές συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζ. Λιού, με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, και με το οικονομικό επιτελείο της συγκυβέρνησης στην Αθήνα, είναι η παραπέρα κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, με εστίαση, βέβαια, στο «κλείσιμο» της δεύτερης «αξιολόγησης» του μνημονίου, στην επιβολή των αναδιαρθρώσεων που κρίνονται αναγκαίες στην προοπτική ανάκαμψης του εγχώριου κεφαλαίου και των επιχειρηματικών ομίλων.
Και, βέβαια, έχει τη σημασία του το γεγονός ότι οι ΗΠΑ αποτελούν το μεγαλομέτοχο του ΔΝΤ, ενώ ταυτόχρονα έχουν και τον πρώτο λόγο στην πολιτική που εφαρμόζει ο εν λόγω ιμπεριαλιστικός οργανισμός, που με τη σειρά του πρωτοστατεί, μεταξύ άλλων, σε παρεμβάσεις όπως στην «ελαστικοποίηση» της εργασίας, στις ομαδικές απολύσεις, στο συνδικαλιστικό νόμο κ.λπ.

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

Δημήτρης Κουτσούμπας: Το «κλειδί» για το λαό δε βρίσκεται στο εκλογικό σύστημα, αλλά στο ορμητικό πέρασμά του στο προσκήνιο (VIDEO)


(Ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας πιο κάτω)


ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ
Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στη χτεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής
 
Με την ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου - τον οποίο η κυβέρνηση βάφτισε απλή αναλογική χωρίς να είναι - αλλά χωρίς την επίτευξη των 200 ψήφων, οπότε και θα ίσχυε από τις αμέσως επόμενες εκλογές, ολοκληρώθηκε χτες αργά το βράδυ η διαδικασία στην Ολομέλεια της Βουλής.
Επί 6 μέρες στη Βουλή, όλα τα αστικά κόμματα καβγάδιζαν - ενώ κάτω από το τραπέζι βρισκόταν σε εξέλιξη ένα συνεχές παζάρι - ουσιαστικά για το ποιο εκλογικό μοντέλο διασφαλίζει καλύτερα τις προϋποθέσεις για «πολιτική και κυβερνητική σταθερότητα», με στόχο την απρόσκοπτη προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής που έχει ανάγκη το κεφάλαιο.

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

Σωτήρης Πέτρουλας: Θεσσαλονίκη - Αθήνα, δυο (εθναρχικές) δολοφονίες (καραμανλικός) δρόμος (VIDEO)

Πρώτη δημοσίευση με περισσότερα για την εποχή (εδώ με προσθήκες)
Μποτίλια Στον Άνεμο:
Σκοτώσαν οι φασίστες το γελαστό παιδί
[Πηγή φωτό:Ρίζος]
21 Ιουλίου 1963. Λίγο μετά τα τρίκυκλα, εκείνος που κυβερνούσε αυτό το (παρα)κράτος, ο συντηρητικός του Αλέξη, μια τέτοια ξεχωριστή προσωπικότητα της σύγχρονης Ελλάδας, (που) υπήρξε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής», (από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα για τον Κ. Καραμανλή, στο ευαγές του Ίδρυμα), φεύγει ντυμένος... Τριανταφυλλίδης κι εγγαθίσταται εις Παρισίους, για να μάθει γαλλικά και να γυρίσει μεταμφιεσμένος με ωτ κουτύρ αέρα δημοκράτη, ανανεωτή κι Εθνάρχα.

ΣΥμμορία (ΡΙΖ)ΑΝΕΛέητων: Χορεύοντας με τους λύκους ή αΝΑΤΟλυκά του Αιγαίου


*


*


*
Το ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, η ΕΙΡΗΝΗ στην κόλαση— ΝΑΤΟ-ΕΕ: Τα δυο χέρια του κεφαλαίου — Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης: Ναι στην Ειρήνη - Όχι στο ΝΑΤΟ — Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία: ΝΑΤΟ και ΕΕ μόνιμη απειλή για τους λαούς

Μπίζνες με το λύκο
Με αφορμή τις εξελίξεις στην Τουρκία, στην Ελλάδα, μια σειρά αστικά επιτελεία βγήκαν στη ρούγα, παρουσιάζοντας τη χώρα ως «όαση σταθερότητας» που πρέπει πλέον «να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που της δίνονται», «να παίξει τώρα τα χαρτιά της γιατί έχει μετατραπεί κυριολεκτικά στο τελευταίο οχυρό ασφάλειας και σταθερότητας της Δύσης απέναντι σε μια τεράστια "μαύρη τρύπα" (...) να βρει πώς να πάρει και να δώσει στρατηγικά ανταλλάγματα».
Παρουσιάζουν στο λαό ως «ευκαιρία» την προτροπή για μεγαλύτερη εμπλοκή του στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τους κλιμακούμενους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, στην αναζήτηση δηλαδή «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων.
Πρόκειται για αρνητική εξέλιξη για το λαό, αφού θα κληθεί να πληρώσει ακόμα και με το αίμα του τις διεθνείς και περιφερειακές επιδιώξεις του κεφαλαίου, αυτών δηλαδή που στο εσωτερικό της χώρας τού τσακίζουν δικαιώματα, τον θέλουν να ζει με ψίχουλα.

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

Αλέκα Παπαρήγα: Ο λαός να χειραφετηθεί από την κυρίαρχη ιδεολογία και πολιτική (VIDEO)

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Το λαϊκό κίνημα δεν έχει λόγο να φοβάται τα ρήγματα του πολιτικού συστήματος και τη μη σταθερή κυβέρνηση
(VIDEO)
Τετάρτη 20/07/2016 - 18:31
Το κέντρο βάρους για το ΚΚΕ -σε αντίθεση με τα άλλα κόμματα- είναι ο αγώνας έξω από τη Βουλή, εκεί που ο λαός με τον αγώνα του παλεύει να βγει στο προσκήνιο, επισήμανε μεταξύ άλλων η Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας το απόγευμα της Τετάρτης στην Ολομέλεια της Βουλής για τον εκλογικό νόμο.
Όπως πρόσθεσε το ΚΚΕ συμμετέχει ενεργά σε όλες τις διαδικασίες που έχουν σχέση με τη λαϊκή ψήφο, τις βουλευτικές και τοπικές εκλογές με βασικό στόχο να ψηφίζονται άρθρα ή και νόμοι, που θα δίνουν τη δυνατότητα στον λαό από καλύτερες θέσεις να οργανώνει την πάλη του και να βελτιώνει τη ζωή του, γνωρίζοντας όμως ότι και ο καλύτερος δημοκρατικός νόμος σταματάει έξω από τον τόπο δουλειάς και τους μηχανισμούς του κράτους.

Κατρουγκαλισμός, YesΕΕδισμός, ΣΕΒαστιλύκοι και αριστερός διαλογισμός − ΚΚΕ: Η «εθνική γραμμή» της εργασιακής ζούγκλας

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΓΣΕΕ - ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ετοιμάζουν παγίδα στο λαό για τα Εργασιακά με το πέπλο του «κοινωνικού διαλόγου»
Τρίτη 19/07/2016 - 22:22
Ότι «βέλτιστες πρακτικές» είναι όσες εναρμονίζονται με το ευρωπαϊκό κοινωνικόμοντέλο, διαμηνύουν οι «κοινωνικοί εταίροι», δηλαδή η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και οι εργοδοτικές ενώσεις (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ), σε κοινή δήλωση που υπογράφουν μετά από νέα συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Εργασίας, κλίνοντας σε όλες τις πτώσεις την «ανάγκη κοινωνικού διαλόγου», επιχειρώντας και με αυτόν τον τρόπο να παραπλανήσουν και να καναλιζάρουν τους εργαζόμενους στην «κοινή εθνική γραμμή» της συναίνεσης, της παραίτησης από τα δικαιώματά τους και του συμβιβασμού με το νέο έγκλημα που ετοιμάζεται στα Εργασιακά.

ΚΚΕ
Σχόλιο για τις δηλώσεις του Γ. Κατρούγκαλου
Τετάρτη 20/07/2016 - 14:31 - Ενημέρωση: Τετάρτη 20/07/2016 - 14:44
Σε σχόλιο που εξέδωσε για τις δηλώσεις του Γ. Κατρούγκαλου σχετικά με τα Εργασιακά και τη διαπραγμάτευση του φθινοπώρου το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ επισημαίνει τα εξής:
«Για ακόμη μία φορά παίζεται, στις πλάτες των εργαζομένων, ένα κακοστημένο θέατρο με τους ίδιους πρωταγωνιστές. Ο υπουργός Γ. Κατρούγκαλος, που μιλούσε για προστασία των συντάξεων, τη στιγμή που δρομολογούσε το τσάκισμά τους, τώρα βρήκε καινούργιο παραμύθι: Τη δήθεν προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, μέσω της κοινής δήλωσης των οργανώσεων του κεφαλαίου και του εργοδοτικού συνδικαλισμού, που παρουσιάζεται ως "εθνική γραμμή".