Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!
Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης − Κάρλος Πουέμπλα: Ως τη νίκη Κομαντάντε
*
Κάρλος Πουέμπλα: Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ − Μετάφραση προσαρμοσμένη στη μελωδία − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video


Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ (53)

Κυριακή, 31 Ιουλίου 2016

Νέο Λευκό Ράιχ για την ασφάλεια: «Εδώ μπορείτε να μάθετε τη διαφορά ανάμεσα στο μολύβι και στο παιγνίδι (με τα μολυβένια στρατιωτάκια)»

Μάαστριχτ και άλλα Βιβλία

ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ «ΛΕΥΚΗ ΒΙΒΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ»
«Δελτίο θυέλλης»...
Πεδίο δράσης κάθε σημείο της Γης όπου διακυβεύονται τα συμφέροντα των γερμανικών μονοπωλίων, αλλά και το εσωτερικό της Γερμανίας
 
Στις 13 Ιούλη, η Γερμανίδα ομοσπονδιακός υπουργός Αμυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παρουσίασε τη «Λευκή Βίβλο για τη γερμανική ασφάλεια και το μέλλον των Ενόπλων Δυνάμεων της Γερμανίας», το κείμενο - «θεμέλιο» όπως, χαρακτηρίζεται, για την αναθεώρηση ύστερα από 10 χρόνια της «πολιτικής ασφάλειας» της Γερμανίας.

Πρόκειται πραγματικά για ένα «δελτίο θυέλλης» για όσα είναι μπροστά, που μαζί με τις ανησυχίες της γερμανικής αστικής τάξης για την εξασφάλιση των συμφερόντων της καταγράφει ξεκάθαρα την πρόθεσή της να κάνει τα πάντα για να θωρακίσει την εξουσία της στο εσωτερικό και να υπερασπιστεί πιο «τολμηρά» τα συμφέροντά της σε διεθνές επίπεδο. Αλλωστε, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται και στο κείμενο, «η πολιτική ασφάλειας ξεκινάει από το εσωτερικό της Γερμανίας και έχει ορίζοντα όλο τον κόσμο»...

«Η ειρήνη δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη»...
Από τον... πρόλογο κιόλας, η Γερμανίδα καγκελάριος, Α. Μέρκελ, ξεκαθαρίζει το χαρακτήρα της αναθεώρησης της «πολιτικής ασφάλειας». Γράφει ανάμεσα στ' άλλα:
«Ο κόσμος του 2016 είναι αναστατωμένος (...) Η ειρήνη και η σταθερότητα δεν είναι κάτι δεδομένο ακόμα και για την Ευρώπη. Σε αυτήν την αλλαγμένη κατάσταση, η αποστολή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης είναι να επαναπροσδιορίσει τα ενδιαφέροντα, τις προτεραιότητες και τους σκοπούς της πολιτικής ασφάλειας της χώρας μας (...) Το οικονομικό και πολιτικό βάρος της Γερμανίας σημαίνει ότι είναι καθήκον μας να αναλάβουμε ευθύνες για την ασφάλεια της Ευρώπης, σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς και υπερατλαντικούς εταίρους μας...».
Η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας, πάλι, γίνεται ακόμα πιο συγκεκριμένη:
«Στις παρούσες κρίσεις η Γερμανία έδειξε ότι έχει τη θέληση να αναλάβει ευθύνες στην πολιτική ασφάλειας. Δείξαμε επίσης πως είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ηγεσία».

Ω, οι ευτυχισμένες μέρες!

Παράλογες μέρες
Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ
1. Η ανεργία δεν πλήττει μόνο το εισόδημα αλλά και την ψυχή. Ο μαρασμός κατοικεί τον άνεργο, του οποίου η αξιοπρέπεια δεν του επιτρέπει να εμφανίζεται δεξιά κι αριστερά. Συνηθισμένοι οι αστοί με τους εκπροσώπους τους να ανακηρύσσουν την επαιτεία ως δικαίωμα στη ζωή, σαστίζουν μπροστά στο θέαμα των ανέργων που συνεχίζουν να κατεβαίνουν στο πεζοδρόμιο.
2. Το ΠΑΜΕ δεν είναι μια ακόμη παρουσία μέσα στο κίνημα. Παρακολουθεί τα πάντα από κοντά, και η εμφάνισή του στο προσκήνιο έδωσε μια άλλη κριτική ματιά στα γεγονότα. Ετσι απέκτησε το πλεονέκτημα να είναι παρόν από την αρχή κάθε διεκδίκησης, σπάζοντας το εμπάργκο της πληροφόρησης που οι καναλάρχες φροντίζουν με επιμέλεια να επιβάλλουν.

Σάββατο, 30 Ιουλίου 2016

ΣΥμμορία κλπ: Σκοτώνουν με τον κόφτη, πνίγουν με την κορδέλα

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΝΔ
Ερίζουν για την «κορδέλα» στο αεροδρόμιο της Πάρου
Παρασκευή 29/07/2016 - 14:32 - Ενημέρωση: Παρασκευή 29/07/2016 - 15:07
Τη «μάχη της κορδέλας» συνεχίζει η κυβέρνηση, προκαλώντας μια ακόμη κοκορομαχία με τη ΝΔ.
Εγκαινιάζοντας σήμερα το νέο αεροδρόμιο της Πάρου, ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, έκανε λόγο για «εξαιρετικό έργο υποδομής» που θα δώσει ώθηση στον τουρισμό και την οικονομία. Επιπλέον, ισχυρίστηκε πως το τελευταίο στάδιο υλοποιήθηκε σε «χρόνο ρεκόρ».

ΚΚΕ
Σχόλιο για την ομιλία του πρωθυπουργού στα εγκαίνια του αεροδρομίου της Πάρου
Παρασκευή 29/07/2016 - 18:14 - Ενημέρωση: Παρασκευή 29/07/2016 - 18:21
Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την ομιλία του πρωθυπουργού στα εγκαίνια του αεροδρομίου της Πάρου, αναφέρει:
«Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση μαλώνουν για τις κορδέλες, αλλά μαζί υπερασπίζονται στον κλάδο του τουρισμού την κερδοφορία των μεγαλοξενοδόχων, των εφοπλιστών, μέσα από τους μισθούς πείνας, τη δουλειά χωρίς δικαιώματα για τους εργαζόμενους, την εγκατάλειψη των κατοίκων των νησιών, ενώ έχουν μετατρέψει τις διακοπές σε άπιαστο όνειρο για τη λαϊκή οικογένεια». 
902
Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε πως το έργο «έχει μόνο έναν ιδιοκτήτη, το λαό της Πάρου, δεν ανήκει σε καμία κυβέρνηση και καμία εξουσία», αποσιωπώντας βέβαια ότι στο πλαίσιο του αστικού κράτους ο πραγματικός ιδιοκτήτης των υποδομών είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι, είτε είναι κρατικές είτε ιδιωτικές.

Παρασκευή, 29 Ιουλίου 2016

Πικρή Μποτίλια για την Τζια Γιοβάνη

Η Μποτίλια Στον Άνεμο εκφράζει τη θλίψη της για την κομμουνίστρια με τη βαθιά παιδεία, οι κριτικές της οποίας –συμπληρωματικά με αυτές του Ραφαηλίδη– είναι ένα μεγάλο σχολείο για τον ταξικό ρόλο του σινεμά.
Η Μποτίλια Στον Άνεμο σήμερα, μισογεμάτη από τις κριτικές της Τζίας και σαν ελάχιστο φόρο τιμής στον άνθρωπο που συνετέλεσε στην κινηματογραφική της επιμόρφωση, «καταθέτει αντί στεφάνου»
την ετικέτα της:
Αντίο Τζία
Θα βρίσκεσαι πάντα μαζί μας
στέλνοντας τα μηνύματά σου
στους ναυαγούς που θέλουν να κολυμπήσουν 
*

Τη Δευτέρα 1 Αυγούστου η κηδεία της σ. Τζίας Γιοβάνη
Τη Δευτέρα 1 Αυγούστου, στις 5.30 μ.μ. στο νεκροταφείο της Μεταμόρφωσης (λεωφ. Τατοΐου) θα γίνει η κηδεία της σ. Τζίας Γιοβάνη, η οποία «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 61 ετών.

«Έφυγε» η σ. Τζία Γιοβάνη

Πέμπτη 28/07/2016 - 17:24 - Ενημέρωση: Παρασκευή 29/07/2016 - 10:07
Με μεγάλη θλίψη αποχαιρετούμε ένα «δικό μας» άνθρωπο, τη σ. Τζία Γιοβάνη, η οποία «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 61 ετών. Η Τζία, έγραφε την κριτική κινηματογράφου και άλλα πολιτιστικά θέματα στο «Ριζοσπάστη» και είχε την επιμέλεια της εκπομπής «Κινηματογραφικές Σημειώσεις» στο webradio 902.gr. 

ΚΚΕ
Ανακοίνωση για το θάνατο της σ. Τζίας Γιοβάνη
Πέμπτη 28/07/2016 - 19:21 - Ενημέρωση: Πέμπτη 28/07/2016 - 19:55
Ανακοίνωση για το θάνατο της σ. Τζίας Γιοβάνη εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ στην οποία αναφέρει:
«Το ΚΚΕ αποχαιρετά την αγαπημένη μας συντρόφισσα Τζία Γιοβάνη, πολύτιμο στέλεχος του Κόμματος στον τομέα του Πολιτισμού και δημοσιογράφο - κριτικό κινηματογράφου στο "Ριζοσπάστη", που "έφυγε" σήμερα μετά από πολύχρονη και σκληρή μάχη με τον καρκίνο.
Η σ. Τζία γεννήθηκε στις 7 Νοέμβρη του 1955 στη Νέα Ιωνία από γονείς δραστήριους οπαδούς του Κόμματος.
Τελείωσε την Ιταλική Σχολή και το 1974 έδωσε εξετάσεις και εισήχθηκε 3η στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Ολοκληρώνοντας τις θεατρικές σπουδές της εργάστηκε για λίγα χρόνια στο θέατρο, συμμετέχοντας σε παραστάσεις με αξιόλογους καλλιτέχνες, όπως ο Μ. Κατράκης. Την ίδια χρονιά (1974) οργανώθηκε στην ΚΝΕ.

ΕΝΦΙΑλτες στο δρόμο με τους αριστερούς − Κουπόνια αντί ΕΚΑΣ − ΚΚΕ: Κοινωνική πολιτική για το κεφάλαιο − Παφίλης: Η ιδεολογική κατάντια της αριστεράς, η αλήθεια για το κράτος πρόνοιας − ...Και η λιαστή κυρία Χριστοδουλοπούλου (VIDEO)

Παρέμβαση του Θ. Παφίλη επί της τροπολογίας του υπ. Εργασίας
Για «ιδεολογική κατάντια» της κυβέρνησης, που επιχειρεί να εμφανίσει τα ψίχουλα ως γενναιόδωρη παροχή υπέρ των συνταξιούχων, στους οποίους περικόπτει το ΕΚΑΣ με οριστική κατάργησή του το 2018, κατήγγειλε και ο Θανάσης Παφίλης κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ.  Πρόσθεσε ότι το κοινωνικό κράτος στήθηκε χάρη στο αίμα και τους αγώνες της εργατικής τάξης αλλά και στη συμβολή της Οχτωβριανής Επανάστασης και της ΕΣΣΔ που κατοχύρωσε από την πρώτη στιγμή καθολική κοινωνική ασφάλιση, εργασία για όλους, δημόσια δωρεάν παιδεία και πολλά άλλα.

Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2016

Θα-νά-σι-μος Ρή-το-ρας: ...και βγαίνετε σαν το γάτο που κάνει τη δουλειά και φωνάζει κι από πάνω... (VIDEO)

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Θανάσης Παφίλης: Πίσω από τη δικομματική αντιπαράθεση κρύβεται η κοινή στρατηγική για τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης
Τρίτη 26/07/2016 - 16:59
Συνηθισμένο δικομματικό σκηνικό με εναλλαγές ρόλων χαρακτήρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης την αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής της πρότασης της ΝΔ  για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής σχετικά με την επιβολή των capital controls, την υπογραφή του τρίτου μνημονίου και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2016

Δημήτρης Κουτσούμπας: Είστε όλοι σας, τελικά, μια μεγάλη απάτη (VIDEO)

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Δημήτρης Κουτσούμπας: Ο λαός δεν «χορταίνει» με Εξεταστικές Επιτροπές, αλλά με κατάργηση των αντιλαϊκών νόμων
Τρίτη 26/07/2016 - 19:15 - Ενημέρωση: Τρίτη 26/07/2016 - 20:18
Στην Ολομέλεια της Βουλής για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής μίλησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.
Παρατίθεται ολόκληρη η ομιλία του:
«Κυρίες και κύριοι βουλευτές,
Η κοροϊδία και ο αποπροσανατολισμός καλά κρατεί. Χτες ο πρωθυπουργός παρουσίασε μιαν υποτιθέμενη "νέα μεταπολίτευση με νέο Σύνταγμα σε μια νέα Ελλάδα", κοροϊδεύοντας ξεδιάντροπα τον ελληνικό λαό. Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι αγρότες, οι επαγγελματίες, οι λαϊκές οικογένειες σε αυτήν τη χώρα δεν μπορούν να επιβιώσουν ούτε με διαβουλεύσεις συνταγματικές, ούτε με συνελεύσεις εκλογικές. Αυτά δεν γεμίζουν με φαΐ το άδειο στομάχι, ούτε γεμίζουν τις τσέπες με ευρώ για να πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ και τα άλλα φορολογικά χαράτσια. Κι από το φθινόπωρο, βέβαια, ετοιμάζονται και νέα μέτρα, λες και δεν μας έφταναν όλα αυτά μέχρι τα τώρα.

Τρίτη, 26 Ιουλίου 2016

Κούβα, 26 de Julio de 1953 - 26 Ιουλίου 2016: Μια Μακριά Πράσινη Σαύρα (Nicolas Guillen)

Η πρώτη εκτέλεση της Σαύρας με την Άνα Μπελέν
(Τραγουδιέται και με τους ελληνικούς στίχους)
Μέρα που είναι:
Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα
(Το μεγάλο αφιέρωμα της Μποτίλιας,
Από την 26 Ιούλη μέχρι τη νικηφόρα Επανάσταση)
Cuidate! El imperialismo tiene muchas caras!
Προσοχή! Ο Ιμπεριαλισμός έχει πολλά πρόσωπα!
Φιδέλ Αλεχάντρο Κάστρο Ρους
13 Αυγούστου 1926
Σχέδιο - λεζάντα, Μπάμπης Ζαφειράτος, 3.V.2015
(Μελάνι, 21 χ 29 εκ. / 32 χ 41,5 εκ.)
ΝΙΚΟΛΑΣ ΓΚΙΓΙΕΝ
(πρώτη δημοσίευση)
Μετάφραση - Επιμέλεια: Μπάμπης Ζαφειράτος
Un largo lagarto verde

POR EL Mar de las Antillas
(que también Caribe llaman)
batida por olas duras
y ornada de espumas blandas,
bajo el sol que la persigue
y el viento que la rechaza,
cantando a lágrima viva
navega Cuba en su mapa:
un largo lagarto verde,
con ojos de piedra y agua.

ALTA corona de azúcar
le tejen agudas cañas;
no por coronada libre,
sí de su corona esclava:
reina del manto hacia fuera,
del manto adentro, vasalla,
triste como la más triste
navega Cuba en su mapa:
un largo lagarto verde,
con ojos de piedra y agua.

JUNTO a la orilla del mar,
tú que estás en fija guardia,
fíjate, guardián marino,
en la punta de las lanzas
y en el trueno de las olas
y en el grito de las llamas
y en el lagarto despierto
sacar las uñas del mapa:
un largo lagarto verde,
con ojos de piedra y agua.

Nicolas Guillen, tomado de La paloma de vuelo popular, en Obra poética 1920-1972, La Habana, Instituto Cubano del Libro, 1972.
Μια μακριΑ πρΑσινη σαΥρα

ΜΕΣ ΣΤΩΝ Αντιλλών τη μέση
(στης Καραϊβικής το χάρτη)
με άγρια νερά δαρμένη
απ’ το κύμα αφρολουσμένη
κάτω από ανελέητο ήλιο
κι από άνεμο δυνάστη
μ’ ένα λυγμικό τραγούδι
αρμενίζει πάντα η Κούβα:
μια μακριά πράσινη σαύρα
με νερού και πέτρας μάτια.

ΣΤΕΜΜΑ ζάχαρης φοράει
δουλεμένο από καλάμια·
μα ελεύθερη δεν είναι
μοιάζει με εστεμμένη σκλάβα:
Σαν βασίλισσα στη φάτσα
κι από μέσα ρούχα δούλας·
πιο θλιμμένη κι απ’ τη θλίψη
πλέει στο χάρτη της η Κούβα:
μια μακριά πράσινη σαύρα
με νερού και πέτρας μάτια.

ΚΙ ΕΣΥ εκεί στ’ ακροθαλάσσι
καρφωμένος στη σκοπιά σου
για φυλάξου εσύ βαρδιάνε
απ’ των καλαμιών τις λόγχες
κι απ’ το βρόντο των κυμάτων
κι απ’ τις μανιασμένες φλόγες
κι απ’ την άγρυπνη αυτή σαύρα
που απ’ το χάρτη νύχια βγάζει:
μια μακριά πράσινη σαύρα
με νερού και πέτρας μάτια.

Από τη συλλογή Το Περιστέρι Με Το Φτερούγισμα Του Λαού. Ελεγείες.

Η Σαύρα μεταφράστηκε αρχικά και εκτέθηκε στο ελληνικό κοινό, ειδικά για την παρουσίαση του βιβλίου Αηδόνια και Μπαζούκας, στον ιστορικό κινηματογράφο Αλκυονίδα, στις 22 Απρίλη 2016. Εδώ είναι η πρώτη της δημοσίευση.
Και, μέρα που είναι, με την ευχή ετούτη η μακριά πράσινη σαύρα να συνεχίσει το αρμένισμά της στην ταραγμένη ‒και σήμερα‒ τεκτονική πλάκα της Καραϊβικής, και να μην πάψει ποτέ να ακονίζει και να δείχνει τα νύχια της.
 
*
Μια τελευταία τζαζ εκτέλεση
*
*
Μετάφραση - Σχολιασμός - Σχέδια, Μπάμπης Ζαφειράτος
Νικολάς Γκιγιέν - Νικολάς Κριστομπάλ Γκιγιέν Μπατίστα
 (Nicolás Guillén - Nicolás Cristóbal Guillén Batista
10 Ιουλίου 1902, Καμαγουέι - 16 Ιουλίου 1989, Αβάνα
Σχέδιο (το 5ο από 5 του Γκιγιέν), Μπάμπης Ζαφειράτος, 15.VII.2016 (Μολύβι, 29 χ 21 εκ.)

Μποτίλια Στον Άνεμο
*
Ο Νικολάς Γκιγιένα στην Μποτίλια:
*
Γκιγιέν-Ρίτσος: Μορφές παράλληλες
 * * *
Ερνέστο Γκεβάρα ντε λα Σέρνα, γνωστός και ως «Τσε»
(Che Guevara - Ernesto Guevara de la Serna)
Γεννήθηκε στις 14 Ιουνίου 1928 στο Ροσάριο της Αργεντινής
Δολοφονήθηκε από τη CIA, στις 9 Οκτωβρίου 1967, στη Λα Ιγκέρα της Βολιβίας
Σχέδιο (
το 3ο από 5 του Τσε), Μπάμπης Ζαφειράτος, 14.Χ.2015 (Μελάνι, 29 χ 21 εκ.)
Μποτίλια Στον Άνεμο
Από Μποτίλια Στον Άνεμο επίσης
*
(Για την επικαιρότητα των στίχων του Γκιγιέν)
*