Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

ΤσΗΠΑΣ ο πρωθυπουργός: Από τo τρακτέρ στον οδοστρωτήρα (VIDEO)


Φεβρουάριος 2013


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Η αντιλαϊκή πολιτική «τέχνας» χειραγώγησης κατεργάζεται
Η ομιλία του Αλ. Τσίπρα στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για τον ένα χρόνο στη διακυβέρνηση «ξετυλίχτηκε» γύρω από ορισμένους βασικούς άξονες, προσεκτικά επιλεγμένους.
Προφανής τους στόχος να νομιμοποιήσουν στις λαϊκές συνειδήσεις τις κυβερνητικές αντιλαϊκές επιλογές μέσα από ισχυρισμούς ότι άλλες θα ήταν πολύ χειρότερες, να αποσπάσουν τη λαϊκή συναίνεση ή έστω ανοχή στα νέα μέτρα, με εκβιασμούς και αυταπάτες, αλλά και να σπείρουν τα «ζιζάνια» του «διαίρει και βασίλευε» μέσα στο λαό.
Οι άξονες αυτοί φαίνεται πως θα κυριαρχήσουν στη ρητορική της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα καθώς θα επιδιώξει να περάσει και νέα αντιλαϊκά μέτρα με τις λιγότερες δυνατόν αντιδράσεις.
Λαέ! Προχωράμε ακάθεκτοι (εναντίον σου)!
«Το μη χείρον βέλτιστον»...
«Αν δεν ήμασταν εμείς τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα».
Αυτός ο ισχυρισμός κυριάρχησε στην ομιλία του πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, που υποστήριξε ότι το ίδιο το μνημόνιο που υπέγραψε, θα ήταν πολύ χειρότερο αν είχε υπογραφτεί απ' την κυβέρνηση της ΝΔ.
«Τους βρίσκαμε μπροστά μας σε όλη τη διάρκεια της πολύμηνης διαπραγμάτευσης (...) να μας καταγγέλλουν γιατί δεν υπογράφαμε, όπως όπως και κακήν κακώς, ό,τι μας ζητούσαν τότε οι δανειστές. Φωνάζανε να υπογράψουμε τότε τα τρισχειρότερα», ανέφερε.

Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

Ο ΤσΗΠΑς, ο πρωθυπουργός, στο Πέραμα: Το πιλοτικό πρόγραμμα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και το εθνικό καθήκον των εφοπλιστών να επιλέγουν ναυπηγεία(!) ‒ ΚΚΕ: Με ντεκόρ το Πέραμα της ανεργίας και της φτώχεια ‒ Βαγγέλης Κορακάκης: Από το Πέραμα δεν έχει πέρασμα (VIDEO)

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ
Φιέστα «φιλολαϊκής πολιτικής» με ντεκόρ το Πέραμα της ανεργίας και της φτώχειας
Σάββατο 30/01/2016 - 13:38
Νέα φιέστα για να «δείξει» το δήθεν φιλολαϊκό προφίλ της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έστησε σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αυτή τη φορά με ντεκόρ το Πέραμα της φτώχειας και της ανεργίας.

ΚΚΕ: Κανένας δεν πρέπει να παρασυρθεί από τις κυβερνητικές εξαγγελίες για ψίχουλα
Σε σχόλιό του για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Πέραμα, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:
«Κάθε φορά που η κυβέρνηση υλοποιεί ένα νέο πακέτο σκληρών αντιλαϊκών μέτρων, ο πρωθυπουργός στήνει και μια φιέστα, με ντεκόρ περιοχές, οι οποίες μαστίζονται από τη φτώχεια και την ανεργία, που οξύνει η ίδια η κυβέρνηση με την πολιτική της. Έτσι έγινε και σήμερα στο Πέραμα.

Δημήτρης Κουτσούμπας: Ο εργατικός - λαϊκός παράγοντας, ο εργαζόμενος λαός να παρέμβει (VIDEO)

Συνέντευξη του Δημήτρη Κουτσούμπα στο «MEGA»
(VIDEO)
Σάββατο 30/01/2016 - 11:31 - Ενημέρωση: Σάββατο 30/01/2016 - 13:05
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, παραχώρησε συνέντευξη στο «MEGA» και τους δημοσιογράφους Ι. Χασαπόπουλο και Δ. Τάκη.
Η συνέντευξη έχει ως εξής:
- Ήθελα να σας ρωτήσω για τις κινητοποιήσεις. Βλέπουμε τους αγρότες βγαίνουν συνεχώς στο μπλόκο και όσο πάει αυτό θα κλιμακώνεται, και κατ' αρχήν να σας ζητήσουμε ένα πρώτο σχόλιο γι' αυτά που έγιναν στη Θεσσαλονίκη. Βλέπετε και εσείς ότι πίσω από όλους αυτούς αρχίζουν και μπαίνουν ακραία στοιχεία μέσα;
- Κοιτάξτε να δείτε, αυτή η θεωρία περί ακραίων, λιγότερο ακραίων είναι η μόνιμη επωδός της προπαγάνδας όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων που θέλουν να συκοφαντήσουν, που θέλουν να δυσφημίσουν είτε το αγροτικό είτε το εργατικό κίνημα, τέλος πάντων κάθε κοινωνική κατηγορία που βρίσκεται στους δρόμους και διεκδικεί το δίκιο της. Γιατί γι' αυτό πρόκειται.

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Αλεξάνδρα Μπαλού: Η μύγα του Μαντά, και η απλή και ξύλινη αιτία του κακού που λέγεται καπιταλισμός ‒ Όλοι στην πανελλαδική απεργία την Πέμπτη 4 Φλεβάρη (VIDEO)

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΜΠΑΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΡΤ 1
Αν δεν έχει ο λαός τα κλειδιά της οικονομίας, δεν μπορεί να τη σχεδιάσει προς όφελός του

(Για τη μύγα του Μαντά από το 6:15)

Παρασκευή 29/01/2016 - 09:52
«Οι συμφωνίες και τα μεγάλα λόγια για ανάπτυξη, κυρίως αφορούν συμφέροντα μεγάλων επιχειρήσεων σε αυτές τις περιοχές, εκφράζουν και τους τσακωμούς που γίνονται ανάμεσα σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και τις μεγάλες χώρες», επισήμανε η Αλεξάνδρα Μπαλού, στέλεχος του ΚΚΕ, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ 1 την Παρασκευή 29 Γενάρη, αναφερόμενη στο ταξίδι του πρωθυπουργού στο Ισραήλ. 
«Η όποια συμφωνία στην άλλη πλευρά της ζυγαριάς θα έχει τις απαιτήσεις για την κατάρριψη του Ασφαλιστικού, για μισθούς πείνας και ελαστικές μορφές εργασίας», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι ακόμη κι αν προχωρήσουν οι συμφωνίες, σε επίπεδο ανάπτυξης οι εργαζόμενοι δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα. 

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

Στρατής Τσίρκας: Μικρό πορτραίτο

Στρατής Τσίρκας (Γιάννης Χατζηανδρέας)
Κάιρο 23 Ιουλίου 1911 – Αθήνα 27 Ιανουαρίου 1980
Σχέδιο, Μπάμπης Ζαφειράτος, 10.V.1983
(Μολύβι και κερομπογιά, 44,5 χ 33,8 εκ. / Με κορνίζα 60,5 χ 46 εκ.)



ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΗ ΤΣΙΡΚΑ

Απ’ το γιγαντοπόταμο στην ξεροποταμιά
ψυχήν αμάλαγη έφερες και λογισμόν αντρίκιο.
Πάει χάθηκες! Στη χώρ’ αφτήν που μάχεται το δίκιο
κι από το Βούθουλ’ ανεβάζει κάθε του βρωμιά,
στον τενεκέ των σκουπιδιών κοπρόσκυλα οι πρωτάτοι.
Σκύλος γενού και δάγκανε, άμα θέλεις να σαι κάτι.

ΚΩΣΤΑ ΒΑΡΝΑΛΗ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ, 1965 (σελ. 94)

 *

 
ΣΤΡΑΤΗ ΤΣΙΡΚΑ, ΤΑ ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ, ΚΕΔΡΟΣ, 1978 (προσ. αρχείο Μπ.Ζ.)


Ο εκφωνητής κι ο διερμηνέας

Στα προάστια της Αλεξάντρειας, η απελευθέρωση της Αθήνας γιορτάστηκε δυο φορές. Την πρώτη, είκοσι μέρες πριν απ’ την πραγματική, όταν απ’ το ραδιοφωνικό σταθμό της που ελέγχαν οι ναζήδες ακούστηκε το βράδυ ένας άντρας να κόβει έξαφνα την εκπομπή και να φωνάζει κάποιο κατεβατό όπου ξεχώριζαν οι λέξεις: «Προσοχή... Ο ηρωικός ΕΛΑΣ λευτερώνει... την Αθήνα μας... Φωτιά και τσεκούρι... Ζήτω το ΕΑΜ...». Δες όμως τι σού είναι ο άνθρωπος! Από την οδό Πηλουσίου της Ιμπραημίας ως την οδό Ελευσίνος του Καμποτσέζαρε, δηλαδή όσο να πας απ’ την Ομόνοια στην πλατεία Βάθης, βρέθηκαν δεκαπέντε «αυτήκοες» μάρτυρες, που ό καθένας είχε και δική του εκδοχή. Ποιος άκουσε πως η Ελλάς χτυπάει την Ελλάδα, ποιος ότι το ΕΑΜ ελευθέρωσε την Αθήνα, ποιος εκείνο που έγραψα πιο πάνω και ποιος άλλα αντ’ άλλων. Σήμερα πια, θα μου ήταν εύκολο να βρω το πραγματικό κείμενο και την ημερομηνία για να ντοκουμεντάρω τούτο το γραφτό, μα προτιμώ να μείνουν όπως είναι. Γιατί μου θυμίζουν την τρεχάλα μέσα στη νύχτα, κι από σπίτι σε σπίτι, τ’ αγκαλιάσματα με άγνωστους, τα «Χριστός Ανέστη» που σου φώναζαν μες στο σκοτάδι χωρίς να ξέρεις ποιος, τα λαμπερά πρόσωπα, την ευφροσύνη, την ανακούφιση και την έξαρση. Κι ακόμα την ανακάλυψη πως ο κόσμος αυτός είχε κρεμαστεί στα ραδιόφωνα, με το δείχτη καρφωμένο στο πιο ευαίσθητο σημείο, περιμένοντας, νύχτα και μέρα, τον κραδασμό, το μήνυμα, τούτο το μήνυμα.

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Πωλ Νιούμαν: Ο κόσμος ήταν δικός του

Πωλ Λέοναρντ Νιούμαν (Paul Leonard Newman)
26 Ιανουαρίου 1925, Σέικερ Χάιτς, Οχάιο, ΗΠΑ
26 Σεπτεμβρίου 2008, Γουέστπορτ, ΗΠΑ
Σχέδιο, Μπάμπης Ζαφειράτος, 26.V.2015 (Μελάνι, 29 χ 21 εκ.)
Μια θρυλική ταινία για έναν θρύλο του σινεμά
Πρώτη δημοσίευση στην Μποτίλια Λευκή ρετροσπεκτίβα σε φόντο κόκκινο, Β’. Εδώ με προσθήκες και με τη συμπλήρωση φωτό, αφισών και βίντεο, βεβαίως. Η βιογραφία - φιλμογραφία Πωλ Νιούμαν, από τη ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ.

Ο Κόσμος Είναι Δικός Μου (1961), του Ρόμπερτ Ρόσεν. Ο Πωλ Νιούμαν με τον Τζορτζ Σκοτ, τον Τζάκι Γκλίσον και την Πάιπερ Λόρι. Ο Γρήγορος Έντυ. Ένας ακόμα μεγάλος, πυκνός,σύνθετος και πολύπλοκος ρόλος ‒αυτός που ουσιαστικά καθιέρωσε τον Πωλ Νιούμαν σαν τον μεγάλο ηθοποιό που έλαμψε (και λάμπει ακόμα) μέχρι και την τελευταία του εμφάνιση το 2002 στους Δρόμους της Απώλειας ((Road To Perdition) του Σαμ Μέντες.

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

Μπάμπης Ζαφειράτος: BIUTIFUL - Η ανορθόγραφη ζωή μας

Αλεχάντρο Γκονσάλες Ινιάριτου (Alejandro González Iñárritu)
15 Αυγούστου 1963, Πόλη του Μεξικού, Μεξικό
Σχέδιο, Μπάμπης Ζαφειράτος, 24.Ι.2016 (Μελάνι, 29 χ 21 εκ.)
Μια Μποτίλια στην Καισαριανή
Όπως ήδη είναι γνωστό στους φίλους της Μποτίλιας Στον Άνεμο, από τις 14 Γενάρη 2016 ξεκίνησε τις προβολές στην αίθουσα του Δημαρχείου Καισαριανής η νεοσύστατη
Μέχρι τώρα, στο εναρκτήριο μικρό αφιέρωμα για τους Μετανάστες και τους Πρόσφυγες, έχουν ήδη προβληθεί δυο εξαιρετικές ταινίες:
Το Λιμάνι της Χάβρης (2011) του Άκι Καουρισμάκι (14/1/2016) και
Biutiful (2010) του Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιάριτου (20/1/2016)
Την «τριλογία» κλείνει το επίσης σπουδαίο φιλμ Η Υπόσχεση (1996) των Αδερφών Νταρντέν (27/1/2016), με το οποίο οι Βέλγοι δημιουργοί, τηρούν στο ακέραιο και τη δική τους υπόσχεση, παραμένοντας πιστοί σε ένα κοινωνικό «ταξικό» σινεμά, δίπλα στους κατατρεγμένους αυτού του κόσμου, όπως φαίνεται και από την τελευταία τους δουλειά, Δύο ημέρες, μία νύχτα (2014), με την Μαριόν Κοτιγιάρ.
* * *
Τις δυο πρώτες ταινίες του αφιερώματος και τους δημιουργούς τους είχε την τιμή να παρουσιάσει η
Μποτίλια Στον Άνεμο
 (Στην τρίτη, θα απουσιάσει λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων)
*
Στην έναρξη, εξαιρετική ήταν η Εισήγηση για το Προσφυγικό, της
Λίνας Κροκίδη
Mέλους της συντονιστικής γραμματείας της
«Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τη Λαϊκή Ελευθερία και την Αλληλεγγύη»
*
Οι άλλες παρουσιάσεις
Μετανάστες – Πρόσφυγες
*
ΠόλεμοςΦασισμός
17/2/2016: Έλα Να Δεις: Το Κατίν και η Αποκάλυψη του καπιταλισμού από τον Έλεμ Κλίμοφ (VIDEO) (δημοσίευση, 19/2)
4/3/2016: Αποκάλυψη Τώρα: Από τον Τζόζεφ Κόνραντ στον Χο Τσι Μινχ (δημοσίευση, 11/3)
(Το πλήρες κείμενο με Σημειώσεις και Παράρτημα)
*
Παρουσίση στην ΟΓΕ Χολαργού - Παπάγου
28/2/2016: Οι Διασταυρούμενες Ζωές μας στην παγίδα του καπιταλισμού - Νέα παρουσίαση της ταινίας, με αφορμή τα 17 χρόνια από το ιμπεριαλιστικό έγκλημα των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, το 1999 (δημοσίευση, 7/3)

*

Ακολουθεί το κείμενο για τον Ινιάριτου και το Biutiful
(Με συμπληρώσεις που έγιναν για την παρουσίαση της ταινίας στην ΟΓΕ Χολαργού - Παπάγου, στις 7/2/2016)

*
BIUTIFUL: Η ανορθόγραφη ζωή μας
Σκηνοθεσία: Αλεχάντρο Γκονσάλες Ινιάριτου
[Χαμένες Αγάπες (2000), 21 Γραμμάρια (2003), Βαβέλ (2006), Birdman ή Η Απρόσμενη Αρετή της Αφέλειας (2014), Η Επιστροφή (2015) –με τον Ντι Κάπριο, πρεμιέρα 21/12]

Αυτή η δεύτερη ταινία τού θεματικού αφιερώματος της Λέσχης στους μετανάστες και στους πρόσφυγες ‒μετά το Λιμάνι της Χάβρης (2011) του Καουρισμάκι‒ που θα ολοκληρωθεί με την Υπόσχεση (1996) των Αδελφών Νταρντέν, είναι ένα σκληρό δράμα που αντιγράφει τη ζωή μας.

Κινηματογραφικό «Σκοπευτήριο» Καισαριανής: Η Υπόσχεση (27/1/2016) ‒ Νέο θεματικό Αφιέρωμα: ΠΟΛΕΜΟΣ & ΦΑΣΙΣΜΟΣ (12/2 - 9/3 2016)

Ώρα έναρξης προβολών: 7.30 μ.μ.
Αίθουσα εκδηλώσεων Δημαρχείου Καισαριανής
(Βρυούλων 125 και Κλαζομενών)
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Θεματικό Αφιέρωμα:

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

 3η ΠΡΟΒΟΛΗ: Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016
Η Υπόσχεση

*

Επόμενο Αφιέρωμα


ΠΟΛΕΜΟΣ & ΦΑΣΙΣΜΟΣ

(12 Φεβρουαρίου - 9 Μαρτίου 2016)

Παρουσίαση των ταινιών

Έλα Να Δεις
και
Αποκάλυψη Τώρα!

Μπάμπης Ζαφειράτος
«Μποτίλια Στον Άνεμο»
(Πρόγραμμα στο τέλος)
*
Ολες οι παρουσιάσεις στην Καισαριανή
Μετανάστες – Πρόσφυγες
14/1/2016: Άκι Καουρισμάκι: Ένας Ελληνοφινλανδός στο Λιμάνι της Χάβρης (Δημοσίευση, 22/1/2016)
και
20/1/2016: BIUTIFUL: Η ανορθόγραφη ζωή μας (Δημοσίευση, 24/1/2016)
*
Πόλεμος – Φασισμός
17/2/2016: Έλα Να Δεις: Το Κατίν και η Αποκάλυψη του καπιταλισμού από τον Έλεμ Κλίμοφ (VIDEO) (Δημοσίευση, 19/2/2016)
και
4/3/2016: Αποκάλυψη Τώρα: Από τον Τζόζεφ Κόνραντ στον Χο Τσι Μινχ (Δημοσίευση, 13/3/2016. Το πλήρες κείμενο της παρουσίασης με Σημειώσεις και Παράρτημα)


***
Παρουσίση στην ΟΓΕ Χολαργού - Παπάγου
28/2/2016: Οι Διασταυρούμενες Ζωές μας στην παγίδα του καπιταλισμού - Νέα παρουσίαση της ταινίας, με αφορμή τα 17 χρόνια από το ιμπεριαλιστικό έγκλημα των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, το 1999 (Δημοσίευση, 7/3)


***

Η Υπόσχεση
ΣΕΝΑΡΙΟ - ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
Zαν-Πιέρ και Λυκ Νταρντέν

*

Στην 3η Προβολή το ιστολόγιο θα απουσιάσει λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων

*
Περισσότερα και φιλμογραφία Νταρντέν από Μποτίλια:
Λυκ και Ζαν-Πιερ Νταρντέν

*
Η Υπόσχεση
των
Αδελφών Νταρντέν

Δραματική 1996 | Έγχρωμη | Διάρκεια: 92'
Η πορεία ενός «χαμένου» έφηβου από τα σοκάκια της παρανομίας στα μονοπάτια της ανθρώπινης  αξιοπρέπειας. Μια ταινία- έκπληξη από το Βέλγιο.

ΣΥΡΙΖΑ: Ένας χρόνος αριστερά μνημόνια, ένας χρόνος μάχη για το κεφάλαιο. Προχωράνε σαρώνοντας ό,τι απόμεινε – ΠΑΜΕ για την ανατροπή


365 μέρες κυβέρνησης της «αριστεράς» – Τι μάθαμε
Γράφει ο Νίκος Μόττας
(Υποψήφιος Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών και Ιστορίας)
Στις 25 Γενάρη συμπληρώνεται ένας χρόνος από την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και το θριαμβευτικό ερχομό της «αριστεράς» στη διακυβέρνηση του τόπου. ‘Ενας χρόνος από την περίφημη «Πρώτη φορά Αριστερά», τότε που η «ελπίδα έρχονταν» και η «Ελλάδα προχωρούσε» όπως έγραφαν τα σλόγκαν του ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα, θα ήταν κανείς το λιγότερο αχάριστος αν δεν αναγνώριζε ότι αυτός ο ένας χρόνος της αριστερής διακυβέρνησης αποτελεί πηγή πλούσιων συμπερασμάτων από τα οποία οφείλουμε να διδαχθούμε.
Τι μάθαμε, λοιπόν, μεταξύ άλλων, μέσα σε αυτό το διάστημα;
  • Μάθαμε ότι το διαβόητο «σκίσιμο των μνημονίων» του κ. Τσίπρα δεν σήμαινε τελικά απεμπλοκή απ’ τα μνημόνια, αλλά- αντιθέτως– σήμαινε επαναδιαπραγμάτευση και τελικά επιβολή νέου, επαχθέστερου μνημονίου.

ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ: Ένας χρόνος αριστερής εξαπάτησης του λαού ‒ ΠΑΜΕ να τους σταματήσουμε!

«ENAΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΧΗ (για την ανασυγκρότηση του κεφαλαίου). Προχωράμε (και ολοκληρώνουμε τη λεηλασία του κοινωνικού κράτους)»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Ένας χρόνος στην υπηρεσία του κεφαλαίου
«Η ιστορία ξεκινάει από τον Ιούνη 2014 όταν ο κ. Σόιμπλε και κάποια κομβικά στοιχεία αν θέλετε της τρόικας έχασαν την εμπιστοσύνη τους στον κ. Σαμαρά. Ηξεραν ότι χρειάζεται ένα 3ο μνημόνιο, δεν εμπιστεύονταν μετά τις ευρωεκλογές ιδίως, παρά το δώρο της δήθεν εξόδου στις αγορές του Απριλίου, είδαν ότι η ΝΔ δεν τράβαγε και αποφάσισαν να διακινδυνεύσουν με μια ανατροπή του κ. Σαμαρά ή να αφήσουν τον κ. Σαμαρά στην τύχη του, ώστε να εκλεγούμε εμείς και να γίνει αυτό που έγινε, να περάσει το 3ο μνημόνιο με 250 ψήφους».
Την ομολογία ότι οι εκπρόσωποι των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών επέλεξαν να στηρίξουν την προοπτική ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση, όταν διαπίστωσαν ότι η προηγούμενη κυβέρνηση «δεν τράβαγε», με στόχο να ψηφιστεί τρίτο μνημόνιο και να θεσμοθετηθούν αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις, έκανε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, την περασμένη Τρίτη.
Κι αν μη τι άλλο τα πεπραγμένα της κυβέρνησης επιβεβαιώνουν ότι στον ΣΥΡΙΖΑ ανατέθηκε και αυτός ανέλαβε ευχαρίστως, να φέρει σε πέρας τη βρώμικη δουλειά που αδυνατούσαν να ολοκληρώσουν οι προκάτοχοί του, λόγω της συγκυρίας.

Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

ΠΑΜΕ γι' άλλες εξουσίες λαϊκές ‒ Δυναμικα συλλαλητήρια παντού ‒ Εργαζόμενοι και αγρότες ένωσαν τη φωνή τους και στο μπλόκο της Νίκαιας ‒ Δημήτρης Κουτσούμπας: Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο δε διορθώνεται, να αποσυρθεί οριστικά και τελεσίδικα (6 VIDEO - ΦΩΤΟ)

Μαζικό και δυναμικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Αθήνα για την Κοινωνική Ασφάλιση
(VIDEO - ΦΩΤΟ)
Σάββατο 23/01/2016 - 13:14 - Ενημέρωση: Σάββατο 23/01/2016 - 15:20
«Πάρτε πίσω το νόμο-λαιμητόμο! Κοινωνική Ασφάλιση για όλους αποκλειστικά δημόσια και υποχρεωτική! Να πληρώσει η πλουτοκρατία!», φώναξαν χιλιάδες εργατοϋπάλληλοι, αυτοαπασχολούμενοι, συνταξιούχοι, φοιτητές και σπουδαστές που παρά το τσουχτερό κρύο διαδήλωσαν μαζικά στην Αθήνα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ. Αφού πρώτα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην Ομόνοια, ακολούθησε μαζική και δυναμική πορεία προς τη Βουλή.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Δ. Κουτσούμπας: Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο δε διορθώνεται, να αποσυρθεί οριστικά και τελεσίδικα
Σάββατο 23/01/2016 - 14:13 - Ενημέρωση: Σάββατο 23/01/2016 - 14:39

Δυναμικές κινητοποιήσεις έγιναν ακόμα στη Θεσσαλονίκη, στη Λάρισα, όπου η πορεία μετέβη στο μπλόκο της Νίκαιας, στον Πειραιά και σε πολλές ακόμα πόλεις σε όλη τη χώρα.

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

Μπάμπης Ζαφειράτος: Άκι Καουρισμάκι - Ένας Ελληνοφινλανδός στο Λιμάνι της Χάβρης

Ακι Καουρισμάκι (Aki Olavi Kaurismäki)
4 Απριλίου 1957, Οριματίλα, Φινλανδία
Σχέδιο, Μπάμπης Ζαφειράτος, 22.Ι.2016 (Μελάνι, 29 χ 21 εκ.)
Μια Μποτίλια στην Καισαριανή
Όπως ήδη είναι γνωστό στους φίλους της Μποτίλιας Στον Άνεμο, από τις 14 Γενάρη 2016 ξεκίνησε τις προβολές στην αίθουσα του Δημαρχείου Καισαριανής η νεοσύστατη
Μέχρι τώρα, στο εναρκτήριο μικρό αφιέρωμα για τους Μετανάστες και τους Πρόσφυγες, έχουν ήδη προβληθεί δυο εξαιρετικές ταινίες:
Το Λιμάνι της Χάβρης (2011) του Άκι Καουρισμάκι (14/1/2016) και
Biutiful (2010) του Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιάριτου (20/1/2016)
Την «τριλογία» θα κλείσει το επίσης σπουδαίο φιλμ Η Υπόσχεση (1996) των Αδερφών Νταρντέν (27/1/2016), με το οποίο οι Βέλγοι δημιουργοί, τηρούν στο ακέραιο και τη δική τους υπόσχεση, παραμένοντας πιστοί σε ένα κοινωνικό «ταξικό» σινεμά, δίπλα στους κατατρεγμένους αυτού του κόσμου, όπως φαίνεται και από την τελευταία τους δουλειά, Δύο ημέρες, μία νύχτα (2014), με την Μαριόν Κοτιγιάρ.
* * *
Τις δυο πρώτες ταινίες του αφιερώματος και τους δημιουργούς τους είχε την τιμή να παρουσιάσει η
Μποτίλια Στον Άνεμο
 (Στην τρίτη, θα απουσιάσει λόγω ανωτέρας βίας)
*
Στην έναρξη, εξαιρετική ήταν η Εισήγηση για το Προσφυγικό, της
Λίνας Κροκίδη
Mέλους της συντονιστικής γραμματείας της
«Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τη Λαϊκή Ελευθερία και την Αλληλεγγύη»
*
 Οι άλλες παρουσιάσεις
Μετανάστες – Πρόσφυγες
20/1/2016: BIUTIFUL: Η ανορθόγραφη ζωή μας (δημοσίευση, 24/1)
*
ΠόλεμοςΦασισμός
17/2/2016: Έλα Να Δεις: Το Κατίν και η Αποκάλυψη του καπιταλισμού από τον Έλεμ Κλίμοφ (VIDEO) (δημοσίευση, 19/2)
4/3/2016: Αποκάλυψη Τώρα: Από τον Τζόζεφ Κόνραντ στον Χο Τσι Μινχ (δημοσίευση, 11/3)
(Το πλήρες κείμενο της με Σημειώσεις και Παράρτημα)
*
Παρουσίση στην ΟΓΕ Χολαργού - Παπάγου
28/2/2016: Οι Διασταυρούμενες Ζωές μας στην παγίδα του καπιταλισμού - Νέα παρουσίαση της ταινίας, με αφορμή τα 17 χρόνια από το ιμπεριαλιστικό έγκλημα των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, το 1999 (δημοσίευση, 7/3)
*
Ακολουθεί το κείμενο για τον Καουρισμάκι και το Λιμάνι της Χάβρης
*
Ένας Φινλανδός στο Λιμάνι της Χάβρης
* * *
3.771 πρόσφυγες πνίγηκαν στη Μεσόγειο το 2015 ‒πολλοί από αυτούς στο Αιγαίο‒ κατά την προσπάθειά τους να περάσουν στις «απάνεμες στεριές» της ΕΕ.
(Από τον ημερήσιο τύπο)
Εν πρώτοις να ευχαριστήσω τη Λέσχη για την τιμή που μου έκανε, να παραβρεθώ σε αυτή την παρθενική της προβολή, να της ευχηθώ να ξετυλίξει δεκάδες μπομπίνες… ψηφιακού φιλμ, και σκοπεύοντας, να μην ξαστοχήσει ποτέ από τον ταξικό της προσανατολισμό.
Να δηλώσω εξαρχής ότι δεν είμαι επαγγελματίας κριτικός κινηματογράφου, αλλά σκληρά εργαζόμενος θεατής.
Ο Σκηνοθέτης
Καταρχήν να συστηθούμε: Ποιος είναι ο Καουρισμάκι; Τι σόι άνθρωπος είναι;