Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Ο Γιάννης Ρίτσος της Πρωτομαγιάς με 12 ποιήματα για τον Καβάφη

Γιάννης Ρίτσος: 1 Μαΐου 1909, Μονεμβασιά - 11 Νοεμβρίου 1990, Αθήνα
Σχέδιο, Μπάμπης Ζαφειράτος, 29.IV.2015 (Μολύβι, 29 χ 21 εκ.)


1 2   Π Ο Ι Η Μ Α ΤΑ   Γ Ι Α   Τ Ο Ν   Κ Α Β Α Φ Η


Ο   Χ Ω Ρ Ο Σ   Τ Ο Υ   Π Ο Ι Η Τ Η

Το μαύρο, σκαλιστό γραφείο, τα δυο ασημένια κηροπήγια,
η κόκκινη πίπα του. Κάθεται, αόρατος σχεδόν, στην πολυθρόνα,
έχοντας πάντα το παράθυρο στη ράχη του. Πίσω από τα γυαλιά του,
πελώρια και περίσκεπτα, παρατηρεί τον συνομιλητή του,
στ’ άπλετο φως, αυτός κρυμμένος μες στις λέξεις του,
μέσα στην ιστορία, σε πρόσωπα δικά του, απόμακρα, άτρωτα,
παγιδεύοντας την προσοχή των άλλων στις λεπτές ανταύγειες
ενός σαπφείρου που φορεί στο δάχτυλό του, κι όλος έτοιμος
γεύεται τις εκφράσεις τους, την ώρα που οι ανόητοι έφηβοι
υγραίνουν με τη γλώσσα τους θαυμαστικά τα χείλη τους. Κι εκείνος
πανούργος, αδηφάγος, σαρκικός, ο μέγας αναμάρτητος,
ανάμεσα στο ναι και στο όχι, στην επιθυμία και τη μετάνοια,
σαν ζυγαριά στο χέρι του θεού ταλαντεύεται ολόκληρος,
ενώ το φως του παραθύρου πίσω απ’ το κεφάλι του
τοποθετεί ένα στέφανο συγγνώμης κι αγιοσύνης.

«Αν άφεση δεν είναι η ποίηση, –ψιθύρισε μόνος του–
τότε, από πουθενά μην περιμένουμε έλεος».

Νίκος Γκάτσος: Ήρθε ο καιρός, ήρθε ο καιρός

Νίκος Γκάτσος. 8 Δεκεμβρίου 1911, Ασέα Αρκαδίας - 12 Μαΐου 1992, Αθήνα
Σχέδιο, Μπάμπης Ζαφειράτος, 30.IV.2015 (Μολύβι, 29 χ 21 εκ.)


 

Ήρθε ο Καιρός
(Νυν και Αεί, 1974)

Νίκος Γκάτσος
Σταύρος Ξαρχάκος
Νίκος Δημητράτος

Εσείς που βάλατε την έγνοια προσκεφάλι
κι είχατε στρώμα της ζωής την ερημιά
Εσείς που χρόνια δε σηκώσατε κεφάλι
και καλοσύνη δε σας άγγιξε καμιά

Η ήπια λιτότητα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ-ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ αντιμετωπίζεται μόνο με τη σκληρή απάντηση της εργατικής τάξης ‒ ΠΑΜΕ για «έξυπνους» αγώνες

«Ήπια λιτότητα»...

Από δω τo 'φερνε, από κει το πήγαινε, για «λιτό βίο» μίλαγε, σε «ήπια λιτότητα» κατέληξε. Ο λόγος για την κυβέρνηση, που τα στελέχη της διαπρέπουν σε λεξιπλασίες, με έκδηλη πλέον τη μόνη επιδίωξη:
  • Να αποσπάσουν τη λαϊκή συναίνεση στη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής, έστω και με άλλο περιτύλιγμα και με άλλες δόσεις στην εφαρμογή της.
Η «ήπια λιτότητα» για την οποία μιλάνε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι καινούργια εφεύρεση. Μ' αυτόν ακριβώς τον όρο μιλούσε το Δεκέμβρη του 2004 η τότε κυβέρνηση, αναγγέλλοντας τριετή μείωση μισθών με το τότε πρόγραμμα σταθερότητας. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η νεολαία του ναρκω - φεστιβάλ (9 Μάη. Μέρα που διάλεξαν! Αλλά συνάδει με τις αντικομμουνιστικές δόσεις)

Οι «παραμύθες» του ναρκω - φεστιβάλ
Στις 9 Μάη διοργανώνεται στην Αθήνα για δέκατη συνεχόμενη χρονιά ναρκω - φεστιβάλ, από τη νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, το Τμήμα Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ και μια πλατφόρμα ΜΚΟ, καθώς όλοι μαζί έχουν αναλάβει το δικό τους μερίδιο στη ζύμωση των συνειδήσεων για την υλοποίηση μιας άκρως επικίνδυνης ναρκω - πολιτικής. «Σημαία» των διοργανωτών, οι οποίοι πλασάρονται με ένα ψευτο - πρωτοποριακό προφίλ, είναι η υλοποίηση μέχρι κεραίας της πολιτικής της ΕΕ για τα ναρκωτικά. Αποποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών, καλλιέργεια κάνναβης για προσωπική χρήση, μείωση της βλάβης. Κάθε επιμέρους σημείο, καθώς και το σύνολο αυτής της πολιτικής, αντικρούει σε επιστημονικά δεδομένα, αλλά και στην πραγματικότητα.

30 Απριλίου 1945: Η Κόκκινη Σημαία με το σφυροδρέπανο στην οροφή του Ράιχσταγκ ‒ Εκδήλωση του ΚΚΕ: Σήμερα τα εγκαίνια των εκθέσεων πρωτότυπου αρχειακού υλικού σε Χαϊδάρι και Καισαριανή

Η Κόκκινη Σημαία της Νίκης υψώνεται στο Ράιχσταγκ
Ήταν 30 Απριλίου του 1945 και ώρα 21.50 όταν ο επιλοχίας Μ. Α. Φ. Γιεγκόροφ και ο λοχίας Μ. Β. Καντάρια του σοβιετικού στρατού έστησαν την κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο, τη Σημαία της Νίκης, πάνω από τον κεντρικό Τρούλο του Ράιχσταγκ. Αμέσως μετά, ο διοικητής της 3ης στρατιάς κρούσης στρατηγός Β. Ι. Κουζνετσόφ, που παρακολουθούσε προσωπικά την ιστορική μάχη κατάληψης του Ράιχσταγκ, πήρε στο τηλέφωνο το κέντρο διοίκησης και ανακοίνωσε στο στρατάρχη Ζούκοφ: «Στο Ράιχσταγκ κυματίζει η κόκκινη σημαία! Ζήτω, σύντροφε στρατάρχη!»1.
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για τα 70 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Σήμερα τα εγκαίνια των εκθέσεων πρωτότυπου αρχειακού υλικού σε Χαϊδάρι και Καισαριανή
Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ διοργανώνει μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση, με τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, 1945 - 2015, το Σάββατο 9Μάη στις 20.00, στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, στην πλατεία των Διακοσίων Ηρώων.

Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Μαρία Πολυδούρη: «Ήταν μια νέα γυναίκα εκπληκτικής ακτινοβολίας και ομορφιάς» − Δυο ποιήματα για τον Γιάννη Ρίτσο

Μαρία Πολυδούρη (Καλαμάτα, 1 Απριλίου 1902 - Αθήνα, 29 Απριλίου 1930)
Σχέδιο, Μπάμπης Ζαφειράτος, 29.IV.2015 (Μολύβι, 29 χ 21 εκ.)

29 Απριλίου
1930 ‒Πεθαίνει η ποιήτρια Μαρία Πολυδούρη,  στις τρεις το πρωί της 29ης Απριλίου 1930 από υπερβολική δόση ενέσεων μορφίνης που της προμήθευσε κάποιος φίλος της, στην κλινική Χρηστομάνου στην Αθήνα.

Έχει άτοπα πολλά, βεβαίως και δυστυχώς, η Αποικία

Κωνσταντίνος Καβάφης. Αλεξάνδρεια, Αίγυπτος, 29 Απριλίου 1863 - 29 Απριλίου 1933
Σχέδιο, Μπάμπης Ζαφειράτος, 10.V.1983 με αφορμή το Έτος Καβάφη - 120 χρόνια από τη γέννησή του, 50 χρόνια από το θάνατό του. (Μολύβι και κερομπογιά, 41,5 χ 32 εκ. / Με κορνίζα 58 χ 44 εκ.)


Κ.   Π.   Κ Α Β Α Φ Η Σ
 
Ε Ν   Μ Ε Γ Α Λ Η   Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η   Α Π Ο Ι Κ Ι Α,   2 0 0   π. Χ.

 

Ότι τα πράγματα δεν βαίνουν κατ ευχήν στην Αποικία
δεν μέν’ η ελαχίστη αμφιβολία,
και μ’ όλο που οπωσούν τραβούμ’ εμπρός,
ίσως, καθώς νομίζουν ουκ ολίγοι, να έφθασε ο καιρός
να φέρουμε Πολιτικό Αναμορφωτή.

ΣΥΡΙΖΑΝΕΛθεσμοίeuroworkingbrusselsgroup: Παίζουν και χάνεις Συριζαίε! (Και πού 'σ' ακόμα...) ‒ Μία κόκκινη γραμμή υπάρχει μόνο. Γκέκε?

Σε Euro Working Group και Brussels Group το πολυνομοσχέδιο με τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις
Δημοσίευση: Τετ, 29/04/2015 - 10:03
Τελευταία Ενημέρωση: Τετ, 29/04/2015 - 14:42
Mε τις αντιλαϊκές διεργασίες σε εξέλιξη, στο επίκεντρο τόσο του Euro Working Group όσο και του Brussels Group θα βρεθεί το πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει το πρώτο πακέτο με τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις που αποφασίστηκαν στο Eurogroup της 20ής Φλεβάρη.
Η συνεδρίαση του Euro Working Group αναμένεται σήμερα στις Βρυξέλλες και την ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Χουλιαράκης. 
Αύριο το πρωί ξεκινούν οι συνεδριάσεις του BrusselsGroup όπου θα συνεχιστούν οι συζητήσεις για τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις που θα προωθήσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕλ.
Κυβερνητική πηγή ανέφερε πως «σκοπός των διαπραγματεύσεων σε όλα τα επίπεδα είναι η επίτευξη μιας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας. Η ελληνική κυβέρνηση είναι αισιόδοξη ότι αυτό θα επιτευχθεί σύντομα».

ΚΚΕ: Η μόνη Κόκκινη Γραμμή στο δικό τους δρόμο

Δεν υπάρχει άλλη Κόκκινη Γραμμή!

«Κόκκινη γραμμή» τους η αντιλαϊκή συμφωνία της 20ής Φλεβάρη!
«Και η δική μας "κόκκινη γραμμή" είναι ακριβώς αυτή. Δεν μπορούμε να πάμε πίσω από τη συμφωνία που πετύχαμε στις 20/2», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, Γ. Δραγασάκης, σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε στην «Αυγή» την περασμένη Κυριακή.
«Η 20ή του Φλεβάρη ήταν μια μεγάλη επιτυχία για την Ελλάδα», υπερθεμάτισε μια μέρα μετά, στην τηλεοπτική του συνέντευξη, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας.
Και πώς άραγε «τεκμηριώνονται» αυτοί οι ύμνοι στη νέα αντιλαϊκή συμφωνία που υπέγραψε η συγκυβέρνηση με τους δανειστές στο περιβόητο Γιούρογκρουπ της 20ής Φλεβάρη; Με αυτήν, μας λένε ο Αλ. Τσίπρας και ο Γ. Δραγασάκης «δε γυρνάμε πίσω στην 5η αξιολόγηση του μνημονίου», είναι συμφωνία που «δίνει δυνατότητες στην Ελλάδα να ξεφύγει από το mail Χαρδούβελη».
Για να δούμε, όμως, ποια είναι η αλήθεια...

Τρίτη 28 Απριλίου 2015

28 Απριλίου 1944: Το Κάστρο του Υμηττού ή Οι ήρωες πολεμάνε σαν ΕΛΑΣίτες ‒ Ο Ναπολέων Σουκατζίδης και οι 200 της Πρωτομαγιάς

28 Απριλίου
1944 ‒Η μάχη στο «Κάστρο του Υμηττού»: Μια από τις πιο λαμπρές σελίδες του αγώνα του λαού της Αθήνας κατά των κατακτητών και των ντόπιων συνεργατών τους.
Τρεις νεολαίοι ΕΛΑΣίτες της Αθήνας, ο διμοιρίτης Δημήτρης Αυγέρης και οι μαχητές Κώστας Φολτόπουλος και Θάνος Κιοκμενίδης αντιμετώπισαν 7 ολόκληρες ώρες, σ' ένα σπιτάκι του Υμηττού, 200 χιτλερικούς και ταγματασφαλίτες και αφού τους προξένησαν μεγάλες απώλειες έπεσαν και οι τρεις στο πεδίο της τιμής.

28 Απριλίου 1961: Ο Γιάννης Κορδάτος και οι αναμνήσεις του από το μέλλον (μας) ‒ Ο Πολιτικός ανταγωνισμός μεταξύ των τάξεων στην Ελλάδα

Γιάννης Κορδάτος, Ζαγορά Πηλίου, 1891 – Αθήνα, 29 Απριλίου 1961
Σχέδιο Μπάμπης Ζαφειράτος, 28.IV.2015 (Μελάνι, 29 χ 21 εκ.)
1961 ‒Πεθαίνει ο Γιάννης Κορδάτος, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες μαρξιστές ιστορικούς, με πλούσια βιβλιοπαραγωγή γύρω από το εργατικό και αγροτικό κίνημα, αλλά και την γενική ιστορία της Ελλάδας (από την αρχαιότητα ως τις αρχές του 20ου αιώνα).

Γεννήθηκε το 1891 στη Ζαγορά Πηλίου. Υπήρξε στέλεχος του ΣΕΚΕ-ΚΚΕ, μέλος της Κεντρικής του Επιτροπής (1920-1927), καθώς και Γραμματέας της ΚΕ (1922-1924). Στο διάστημα 1921-1924 διετέλεσε ακόμη διευθυντής του Ριζοσπάστη.

Τσίπρας: Τα έχει δώσει όλα! ‒ ΚΚΕ: Σχόλιο για τη συνέντευξη (Κι όποιος δεν κατάλαβε, κακό του κεφαλιού του!)


Αλ. Τσίπρας: Είμαστε κοντά σε συμφωνία
Δημοσίευση: Τρί, 28/04/2015 - 11:22
Στην εκτίμηση ότι η κυβέρνηση βρίσκεται κοντά σε μια συμφωνία τις επόμενες ημέρες ή το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, «αν κάποιος δεν θέλει να την δυναμιτίσει», προχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας, με συνέντευξή του στο «STAR», δίνοντας ορισμένες πτυχές των αντιλαϊκών μέτρων που θα περιλαμβάνει.
ΚΚΕ: Σχόλιο για τη συνέντευξη του Αλ. Τσίπρα
Δημοσίευση: Τρί, 28/04/2015 - 12:29
Τελευταία Ενημέρωση: Τρί, 28/04/2015 - 13:57
Σε σχόλιο που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συνέντευξη του Αλ. Τσίπρα, επισημαίνει:
«Ο κ. Τσίπρας, αναμασώντας τις λογικές της ''καμένης γης'' και τις ''δυσκολίες στην ΕΕ'', που κατά τα άλλα ''θα την άλλαζε'', στρώνει το έδαφος για να αποδεχθεί ο λαός τις νέες αντιλαϊκές συμφωνίες και δεσμεύσεις και να πει και ''ευχαριστώ''».
Ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, αλλά όχι εκλογών, σε περίπτωση που χρειαστεί να υπάρξει υπέρβαση της «λαϊκής εντολής», σε μια προσπάθεια να καταστήσει το λαό συνένοχο στις όποιες εξελίξεις.

Μάκης Παπαδόπουλος - Νίκος Καραθανασόπουλος: Όποια και αν είναι η κατάληξη των διαπραγματεύσεων δεν θα υπάρξει ανάκτηση των τεράστιων απωλειών ‒ Είτε υπάρξει συμφωνία είτε όχι, δεν θα αναιρέσει τα βασικά αντιλαϊκά χαρακτηριστικά (Γκέκε; Τα είπε κι ο Τσίπρας, άλλωστε. Για όποιον κατάλαβε: Όλα, του αγίου ανήμερα) - VIDEO

Παρέμβαση του Μ. Παπαδόπουλου στο «Mega» (VIDEO)
Δημοσίευση: Τρί, 28/04/2015 - 08:36
Ακολουθούν περιλήψεις των παρεμβάσεων

Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

ΣΥΡΙΖΑΝΕΛΠΝΠ: Συνένοχη συγκυβέρνηση στις μεταναστευτικές τραγωδίες ‒ Οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και το λαϊκό κίνημα

Με πρόσχημα το Μεταναστευτικό ετοιμάζονται νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις
Τις επικίνδυνες αποφάσεις της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στηρίζει απόλυτα και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

Με αφορμή την τελευταία τραγωδία, στη μακρά «αλυσίδα» των τραγωδιών στη Μεσόγειο, ανάμεσα στη Λιβύη και την Ιταλία, με το θάνατο περισσοτέρων από 800 ανθρώπων, προσφύγων και μεταναστών, από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, που σημειώθηκε πριν από μια βδομάδα, το ζήτημα αυτό ξαναήρθε στο προσκήνιο. Ταυτόχρονα έγινε αφορμή για να ξετυλιχτεί για άλλη μια φορά η υποκρισία των ιμπεριαλιστών της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, που αφού πρώτα σφάζουν λαούς, διαλύουν χώρες, μετά εμφανίζονται ως οι... ευαίσθητοι διασώστες τους.
Ήδη από τις αρχές της βδομάδας πρώτος «άδραξε» την ευκαιρία ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, που άνοιξε το θέμα της πιο αποφασιστικής αντιμετώπισης του ζητήματος της μετανάστευσης.

27 Απριλίου 1941: ΕΑΜ - Λεφτεριά - Ανεξαρτησία ‒ ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΟΠΛΑ!

  
27 Απριλίου
1941 ‒Τα γερμανικά μηχανοκίνητα τμήματα μπαίνουν στην Αθήνα. Όλος ο κόσμος μένει κατάκλειστος στα σπίτια του.

Στις 23 Απρίλη, τέσσερις μέρες πριν πέσει η Αθήνα στα χέρια των Γερμανών, ο βασιλιάς και η κυβέρνηση έφυγαν για την Κρήτη, αφήνοντας σαν «οπισθοφυλακή» τον υφυπουργό Ασφαλείας του μεταξικού καθεστώτος, Κ. Μανιαδάκη, ο οποίος είχε και τη... φροντίδα να παραδοθούν δέσμιοι οι 2.000 περίπου φυλακισμένοι και εξόριστοι αγωνιστές, κυρίως κομμουνιστές.

2009-2013: 50% οι απώλειες των εργαζομένων ‒ Όχι άλλες θυσίες για κεφάλαιο και ΕΕ ‒ Απαντάμε ΕΞΥΠΝΑ με ΑΓΩΝΑ - ΡΗΞΗ - ΑΝΑΤΡΟΠΗ



Σχεδόν το μισό εισόδημα έχασαν οι εργαζόμενοι την τετραετία 2009-2013
Αποκαλυπτικά τα στοιχεία από τις Περιοδικές Δηλώσεις του ΙΚΑ που επεξεργάστηκε ο «Ριζοσπάστης»
Ο «διάλογος», που άνοιξε η κυβέρνηση με τους εργοδοτικούς φορείς και την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, ανέδειξε ότι πέραν του κατώτερου μισθού, οι αντιρρήσεις των επιχειρηματιών επικεντρώθηκαν και στο ζήτημα των ωριμάνσεων των μισθών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΕΣΕΕ, όπως προκύπτει από το σχετικό υπόμνημά της, ζητά «την αναστολή του συνυπολογισμού των ωριμάνσεων στις αμοιβές για ένα ικανό χρονικό διάστημα...».
Δηλαδή, ούτε λίγο ούτε πολύ, οι εργοδότες ζητάνε να παραμείνουν οι μισθοί και κυρίως οι κλαδικοί, που αφορούν τη συντριπτική πλειοψηφία των μισθωτών, στα επίπεδα που έχουν διαμορφωθεί στη διάρκεια της καπιταλιστικής κρίσης.

Κυριακή 26 Απριλίου 2015

ΑΓΩΝΑΣ – ΡΗΞΗ – ΑΝΑΤΡΟΠΗ ‒ Χιλιάδες κόσμου στη μεγάλη συγκέντρωση - συναυλία για τα 16 χρόνια του ΠΑΜΕ (VIDEO - ΦΩΤΟ)

Tο βίντεο ολόκληρης της εκδήλωσης

Χιλιάδες κόσμου στη μεγάλη συγκέντρωση - συναυλία του ΠΑΜΕ (VIDEO - ΦΩΤΟ)
Δημοσίευση: Κυρ, 26/04/2015 - 21:50
Τελευταία Ενημέρωση: Κυρ, 26/04/2015 - 22:26
Χιλιάδες κόσμου γέμισαν από νωρίς ασφυκτικά το Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο στις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις της Αθήνας για να τιμήσουν το ΠΑΜΕ και τα 16 χρόνια ζωής και δράσης του.

26 Απριλίου 1986: Μαύρο Χορτάρι



Μαύρο Χορτάρι

Έβαλε ιδρώτα και δουλειά προσωπική
­Κάποια φορά πριν από κάμποσους αιώνες
Έστησε μια βιοτεχνία τοπική
Πούλαγε ρόπαλα παλούκια και σφεντόνες

ΚΝΕ: Εγκαινιάστηκε το Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της Οργάνωσης - Χαιρετισμός του Δημήτρη Κουτσούμπα και του Τάσου Γαλανόπουλου, μέλους του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ

Εγκαινιάστηκε το Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ - Χαιρετισμός του Δημήτρη Κουτσούμπα (VIDEO - ΦΩΤΟ από τον 902)
Δημοσίευση: Σάβ, 25/04/2015 - 19:53
Τελευταία Ενημέρωση: Σάβ, 25/04/2015 - 21:41
Ενας πολύ όμορφος χώρος που θα στεγάζει εκδηλώσεις και δραστηριότητες από όλα τα είδη της τέχνης, εγκαινιάστηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο κέντρο της Αθήνας από το ΚΣ της ΚΝΕ. Πρόκειται για το Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας, που λειτουργεί στην οδό Τροίας 36, στη Βικτώρια. Tο Στέκι αποτελεί μια νέα αφετηρία και ταυτόχρονα συνέχεια της πολύχρονης και πολύπλευρης παρέμβασης της Οργάνωσης.
Στα εγκαίνια παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος Δημήτρη Κουτσούμπα, που αφού ξεναγήθηκε στους χώρους του στεκιού, απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση των εγκαινίων. (διαβάστε παρακάτω)
Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό εκ μέρους της ΚΝΕ ο Τάσος Γαλανόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ (Δείτε εδώ βίντεο - διαβάστε παρακάτω τον χαιρετισμό).

Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Τα ταξικά 7,9 Ρίχτερ του Νεπάλ: Όπου φτωχός κι η «μοίρα» του στις παραγκουπόλεις του Κατμαντού ‒ Πάνω από 1400 οι νεκροί ‒ Θύματα σε Έβερεστ, Ινδία, Μπαγκλαντές, Κίνα ‒ Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία: Εκφράζει θλίψη και αλληλεγγύη στην εργατική τάξη και το λαό του Νεπάλ (ΒΙΝΤΕΟ - ΦΩΤΟ)

ΘΥΜΑΤΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΣΕ ΙΝΔΙΑ, ΜΠΑΝΓΚΛΑΝΤΕΣ ΚΙΝΑ
Πάνω από 1400 οι νεκροί και βιβλική καταστροφή στο Νεπάλ από τον ισχυρό σεισμό 7,9 Ρίχτερ (ΒΙΝΤΕΟ - ΦΩΤΟ)
 Δημοσίευση: Σάβ, 25/04/2015 - 21:48
Τελευταία Ενημέρωση: Σάβ, 25/04/2015 - 22:50

Αυξάνεται δραματικά ο απολογισμός των θυμάτων στο Νεπάλ. Ξεπέρασαν τους 1400 οι νεκροί από την ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου (τοπική ώρα) κάνουν λόγο κρατικοί αξιωματούχοι του Νεπάλ.  

Πληροφορίες μεταδίδονται για τουλάχιστον 20 θύματα από το σεισμό ακόμα και σε γειτονικές χώρες, όπως η Ινδία, το Μπανγκλαντές και η Κίνα, ενώ ο μεγαλύτερος μετασεισμός ήταν -έως τωρα- 6,6 ρίχτερ.

Πατριωτικό μας καθήκον είναι να μην περάσουν οι άθλιες Πράξεις τους

Το «πατριωτικό καθήκον»
Μιλώντας πρόσφατα σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο γγ Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γ. Ρωμανιάς, είπε για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), με την οποία όλα τα ταμειακά διαθέσιμα των δημόσιων οργανισμών μεταφέρονται στον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας:
«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια φάση που η διαπραγμάτευση βρίσκεται πλέον στην κόψη του ξυραφιού. Επομένως, σε αυτή τη φάση, πρέπει όλες οι εθνικές δυνάμεις να ενισχύσουν την πολιτεία, το κράτος μας για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες της διαπραγμάτευσης (...) Αυτή την περίοδο, αυτές τις μέρες είναι ανάγκη ό,τι έχουμε να το μαζέψουμε για να αμυνθούμε, για να μπορούμε να κάνουμε καλύτερα τη διαπραγμάτευσή μας».

Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία: Για το δικαίωμα στη δουλειά και την προστασία των ανέργων

«ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ»
Για το δικαίωμα στη δουλειά και την προστασία των ανέργων
Παρέμβαση για την υπεράσπιση του δικαιώματος στη δουλειά και την προστασία των ανέργων κάνουν τα 28 Εργατικά και Κομμουνιστικά Κόμματα (ανάμεσά τους και το ΚΚΕ) που συμμετέχουν στην «Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία», επισημαίνοντας ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως στον καπιταλισμό κανένα δικαίωμα δεν είναι εξασφαλισμένο και να συνδέσουν την πάλη τους γι' αυτά με την πάλη για την οικοδόμηση της εργατικής - λαϊκής εξουσίας.
Στην ανακοίνωση σημειώνεται:
«Παρά τα παραπλανητικά μηνύματα των ευρωπαϊκών αστικών κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τα ποσοστά ανεργίας παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Στις χώρες όπου τα επίσημα ποσοστά είναι χαμηλά, οι θέσεις εργασίας που δημιουργούνται είναι ασταθείς, προσωρινές και πολύ επισφαλείς, με χαμηλούς μισθούς και ελάχιστα εργασιακά δικαιώματα.

Εργατική Πρωτομαγιά 2015: Η ΣΥΡΙΖΑΝΕΛΠΝΠ θέλουν έξυπνες εργασιακές σχέσεις και συμβάσεις ‒ Εμείς ΠΑΜΕ για μια ΕΞΥΠΝΗ 1η ΜΑΗ με Αγώνα - Ρήξη - Ανατροπή

Από την απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ την 1η Μάη 2014
Εργατική Πρωτομαγιά 2015: Οι απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ
Απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ θα πραγματοποιηθούν την 1η Μάη σε όλη τη χώρα.
Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 10 π.μ. στο Σύνταγμα και στη Θεσσαλονίκη στις 10 π.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου.
«Αγώνας Ρήξη Ανατροπή - Ο δικός μας δρόμος χωρίς φτώχεια ανεργία μνημόνια!» σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ προσθέτοντας «Δυναμώνουμε την οργάνωσή μας, την ταξική ενότητά μας! Δυναμώνουμε την εργατική αλληλεγγύη. Είναι το δικό μας όπλο!

ΚΚΕ: Ο φασισμός γεννιέται στα σπλάχνα του καπιταλισμού. Στην καπιταλιστική βαρβαρότητα η μόνη λύση είναι ο σοσιαλισμός - κομμουνισμός

Βίντεο του ΚΚΕ για την 9η Μάη 1945 (VIDEO)
Δημοσίευση: Παρ, 24/04/2015 - 13:28
Το βίντεο του ΚΚΕ για τα 70 χρόνια από τις 9 Μάη 1945 και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών παρουσιάζει το 902.gr. Το αφιέρωμα πλαισιώνεται από προσεγμένο οπτικό και ακουστικό υλικό που μεταφέρει το κλίμα της εποχής.
Η διάρκειά του είναι 25 λεπτά και αναδεικνύει αυτό που αναφέρεται στην αρχή ως τίτλος «Ο φασισμός γεννιέται στα σπλάχνα του καπιταλισμού. Είναι δημιούργημά του», είναι «μορφή άσκησης της καπιταλιστικής εξουσίας».

Νεπάλ: Μεγάλος σεισμός 7,9 Ρίχτερ (BINTEO-ΦΩΤΟ)

Μεγάλος σεισμός 7,9 Ρίχτερ στο Νεπάλ – Ψάχνουν για ζωντανούς στα ερείπια – Κουνήθηκε και η Ινδία (BINTEO-ΦΩΤΟ)
25. Απριλίου, 2015
Μια πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 7,9 βαθμών, σημειώθηκε σήμερα στο Νεπάλ, σε απόσταση περίπου 77 χιλιομέτρων βορειοδυτικά της Κατμαντού και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες έχουν καταρρεύσει κτίρια στην πρωτεύουσα.
Τουλάχιστον δύο παιδιά έχασαν τη ζωή τους όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες. Μια 15χρονη σκοτώθηκε κοντά στα σύνορα με την Ινδία όταν καταπλακώθηκε από τον τοίχο ενός σπιτιού που κατέρρευσε. Άλλο ένα κορίτσι έχασε τη ζωή του όταν έπεσε επάνω του ένα άγαλμα, στο πάρκο μιας κωμόπολης έξω από την Κατμαντού, μετέδωσε το κρατικό ραδιόφωνο της χώρας.

ΚΚΕ: Ανακοίνωση για τις αποφάσεις της Έκτακτης Συνόδου της ΕΕ για το μεταναστευτικό


ΚΚΕ: Ανακοίνωση για τις αποφάσεις της Έκτακτης Συνόδου της ΕΕ για το μεταναστευτικό
Δημοσίευση: Παρ, 24/04/2015 - 15:19
Τελευταία Ενημέρωση: Παρ, 24/04/2015 - 19:45
Σε ανακοίνωσή του για τις αποφάσεις της Έκτακτης Συνόδου της ΕΕ για το μεταναστευτικό, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:
«Οι αποφάσεις της Έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το μεταναστευτικό, με τη συνυπογραφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δίνει ένα ακόμα πρόσχημα στην ΕΕ για ιμπεριαλιστικές στρατιωτικές επεμβάσεις στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Μετά την "καταπολέμηση της τρομοκρατίας" και τους "τζιχαντιστές", στο όνομα της "παράνομης μετανάστευσης" και της "καταπολέμησης των δουλεμπόρων", η ΕΕ δίνει εντολή για στρατιωτικές θαλάσσιες και χερσαίες επιχειρήσεις, προκειμένου τα ευρωπαϊκά μονοπώλια να προλάβουν στη γωνία τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Κίνα στο μεταξύ τους ανταγωνισμό για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών στην ευρύτερη περιοχή.

Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Δημήτρης Κουτσούμπας: Καμιά συναίνεση στο να ξαναπληρώσει ο λαός για λογαριασμό του κεφαλαίου ‒ Στη Βουλή για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (VIDEO)

Η ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα στη Βουλή στη συζήτηση για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (VIDEO)
Δημοσίευση: Παρ, 24/04/2015 - 20:06
Τελευταία Ενημέρωση: Παρ, 24/04/2015 - 21:41

Με ψήφους 156 υπέρ και 104 όχι, σε σύνολο 260 παρόντων βουλευτών, ψηφίστηκε χτες βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που κατέθεσε η κυβέρνηση, για την υποχρεωτική δέσμευση των αποθεματικών των οργανισμών που εποπτεύει το κράτος, προκειμένου να τα διαθέσει στις δανειακές της υποχρεώσεις και στην υπόθεση αποπληρωμής του κρατικού χρέους. Με άλλα λόγια, για να ενισχύσει ποικιλοτρόπως τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Η ψηφοφορία ήταν ονομαστική, ύστερα από σχετικό αίτημα που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Στη διάρκεια της συζήτησης που προηγήθηκε, συγκυβέρνηση και ΝΔ έδωσαν ένα ακόμα ρεσιτάλ διπολικού και αποπροσανατολιστικού καβγά, προκειμένου να αποκρύψουν ότι πέρα από τα διαδικαστικά συγκλίνουν σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις στη στρατηγική της ΕΕ, στην υπεράσπιση των μονοπωλιακών ομίλων. Αφορμή στάθηκε το αίτημα αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε η ΝΔ. Την κοκορομαχία κατήγγειλε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ και σε ένδειξη διαμαρτυρίας αποχώρησε από την αίθουσα μέχρι να ολοκληρωθεί η συζήτηση για τα διαδικαστικά. Ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στη συνεδρίαση της χτεσινής Ολομέλειας.

Δίκαιο και πατριωτικό είναι να μην συναινέσει κανείς βουλευτής, δήμαρχος, εργαζόμενος στην αρπαγή των χρημάτων του λαού, με την αισχρή Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.
Αναλυτικά η ομιλία:

Καμιά συναίνεση στο να ξαναπληρώσει ο λαός για λογαριασμό του κεφαλαίου
 Οι προτάσεις του ΚΚΕ να γίνουν αντικείμενο πάλης

«Κυρίες και κύριοι βουλευτές,
Είναι πλέον συνηθισμένο φαινόμενο, όταν ζορίζουν κάπως τα πράγματα, η εκάστοτε κυβέρνηση να απευθύνεται στο φρόνημα και τον πατριωτισμό των Ελλήνων, στην εθνική ομοψυχία που τάχατες είναι απαραίτητη.

ΠΑΜΕ στη μεγάλη συγκέντρωση - συναυλία στο ΟΑΚΑ, 26 Απρίλη ‒ Ο προλεταριακός διεθνισμός του Μετώπου ‒ Ανακοινώσεις-Πρόγραμμα: Τα αφεντικά δεν μπορούν χωρίς εσένα! (SPOT)

ΠΑΜΕ: Μεγάλη συγκέντρωση - συναυλία στις 26 Απρίλη (SPOT)

Μεγάλη συγκέντρωση - συναυλία αφιερωμένη στο ελληνικό, διεθνές εργατικό και πολιτικό τραγούδι, την Κυριακή 26 Απρίλη, στις 6.30 μ.μ., στο Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο στο ΟΑΚΑ, διοργανώνει το ΠΑΜΕ, συμπληρώνοντας 16 χρόνια ζωής και δράσης. Η συναυλία είναι ενταγμένη στον ταξικό εορτασμό της Πρωτομαγιάς και έχει κι έναν επιπλέον σκοπό: Να συνεισφέρει στην οικονομική ενίσχυση του ΠΑΜΕ, με τη λαχειοφόρο που βρίσκεται σε εξέλιξη από το Μάρτη.

ΣΥΡΙΖΑΝΕΛΠΝΠ: Τα Υψηλά Ιδανεικά του κεφαλαίου


Εσωτερικός δανεισμός
Είναι σύνηθες κάθε που ζορίζουν τα πράγματα για την αστική τάξη, η κυβέρνησή της να απευθύνεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων.
Σ' αυτόν απευθύνεται και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για να δικαιολογήσει το γεγονός ότι βάζει χέρι στα διαθέσιμα μιας σειράς οργανισμών του Δημοσίου, από τους δήμους έως τα νοσοκομεία.
  • Ισχυρίζεται ότι στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα - θεσμούς για το νέο μνημόνιο, με την αρπαγή των διαθέσιμων δίνεται «ένα επιπλέον όπλο στη δύσκολη διαπραγμάτευση, απέναντι στα προβλήματα ρευστότητας».
  • Ομολογεί πως αυτό είναι «πράξη εσωτερικού δανεισμού», την οποία υπερασπίζει κάνοντας λόγο για πατριωτικό καθήκον.
  • Ζητά επί της ουσίας από το λαό να αναγνωρίσει ότι επειδή, καταπώς λέει, «η διαπραγμάτευση γίνεται με διαφορετικό στιλ», να στηρίξει τη συγκυβέρνηση που κάνει τα πάντα προκειμένου να υπάρξει συμβιβασμός, για να αποφύγει η χώρα το «ατύχημα», την «πτώχευση», το «Grexit», να μην «πέσει στην παγίδα που της έχουν στήσει οι δανειστές», αναπαράγοντας έτσι τα γνωστά τρομοκρατικά διλήμματα που καλλιεργούσαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.