Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Φραγκίσκα Μεγαλούδη: Οικονομική ανάπτυξη και επισιτιστική βοήθεια στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας (ανάλυση*)

Κεντρικός δρόμος της Πιονγκ Γιανγκ. Φεβρουάριος 2014
φωτο: Φραγκίσκα Μεγαλούδη

Οικονομική ανάπτυξη και επισιτιστική βοήθεια στη Βόρεια Κορέα (ανάλυση*)
Όταν κάποιος σκεφτεί τη Βόρεια Κορέα, το πρώτο που θα του έρθει στο μυαλό είναι μια χώρα διεθνώς απομονωμένη, πυρηνικές απειλές, κατηγορίες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ένας πληθυσμός που πεινάει.
Και όμως, παρόλο που η χώρα σίγουρα χρειάζεται αναπτυξιακή βοήθεια, η κατάσταση δεν είναι τόσο τραγική όσο πιστεύουν οι περισσότεροι και διαδίδουν τα μέσα.  
Τα τελευταία χρόνια η Πιονγκ Γιανγκ και οι μεγαλύτερες πόλεις τη χώρας έχουν μεταμορφωθεί. Τα στρατιωτικά παραπήγματα γκρεμίστηκαν, οι μεγάλες λεωφόροι δενδροφυτεύτηκαν, το οδικό δίκτυο βελτιώθηκε-κυρίως χάρη στις κινέζικες επενδύσεις-και στο κέντρο των πόλεων πολυτελή διαμερίσματα, εστιατόρια και καφέ έχουν κάνει την εμφάνιση τους.

Δια χειρός Τσίπρα: Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αλλάζει η ρύθμιση για τις 100 δόσεις ‒ ΚΚΕ: Χαρίζουν τα πρόστιμα επιχειρηματικών ομίλων και χαρατσώνουν τον λαό



Σχόλιο του ΚΚΕ για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης
Δημοσίευση: Τρί, 31/03/2015 - 18:56
Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης σημειώνει:
«Η κυβέρνηση, με προκλητικό τρόπο και μέσω Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, που μέχρι χθες κατήγγειλε, αποφάσισε να προχωρήσει στη διαγραφή των προστίμων που έχουν επιβληθεί σ’ επιχειρηματικούς ομίλους για παραβάσεις του φορολογικού και τελωνειακού κώδικα, εφόσον ενταχθούν στις ρυθμίσεις για τις 100 δόσεις. Πρόκειται για πρόστιμα και επιβαρύνσεις που έχουν επιβληθεί για φορολογικές απάτες, λαθρεμπόριο, παρακρατήσεις ΦΠΑ και ΕΦΚ κ.ά.
Με αυτό τον τρόπο φαίνεται το πώς η κυβέρνηση επιδιώκει να αντιμετωπίσει τις απάτες και τη διαφθορά. Χαρίζει εκατομμύρια ευρώ στους επιχειρηματίες και εκβιάζει το λαό να πληρώνει αγόγγυστα τους φόρους και τα χαράτσια».
Αλλαγή στη ρύθμιση των 100 δόσεων με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου
Την πρώτη Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου επί πρωθυπουργίας του υπέγραψε πριν από λίγο (27/3/2015) ο Αλέξης Τσίπρας.
Με την πράξη αυτή, τροποποιείται –λίγες ημέρες μετά την ψήφισή της από τη Βουλή- η ρύθμιση των 100 δόσεων ενώ υποχρεώνεται η «κακή» Αγροτική Τράπεζα (δηλαδή η υπό εκκαθάριση τράπεζα που απέμεινε στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου μετά την μεταφορά των στοιχείων του ενεργητικού στην Τράπεζα Πειραιώς) να καταβάλλει το ποσό των 30 εκατομμυρίων ευρώ για τη διάσωση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης.

31 Μαρτίου 1946: Πρώτες «απελευθερωτικές εκλογές», βία, νοθεία και ο ειρηνικός δρόμος προς τον οπορτουνισμό

Πηγή φωτό: Κόκκινος Φάκελος
1946 Πραγματοποιούνται οι πρώτες εκλογές μετά την απελευθέρωση μέσα σε πρωτοφανείς συνθήκες βίας και νοθείας.
Επισήμως, σε σύνολο εγγεγραμμένων 2.211.791, ψήφισαν 1.106.510. Η αποχή, στην οποία καλούσαν το ΚΚΕ και το ΕΑΜ, παρά τις αφόρητες πιέσεις, ξεπέρασε το 50%.
Ήταν, δε, πολύ μεγαλύτερη, αφού μεγάλος αριθμός πολιτών δεν είχε εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους, ενώ πολλοί βασιλόφρονες διπλοψήφισαν.

«Απο-φασιστική Καταιγίδα» στην Υεμένη: Νέα σφαγή αμάχων μέσα στη νύχτα. 26 νεκροί ‒ Η ιμπεριαλιστική επέμβαση με τα νέα προσχήματα, το «αραβικό ΝΑΤΟ» και ο ρόλος του ΟΗΕ (VIDEO)


Υεμένη: Τουλάχιστον 26 νεκροί από πυρά πυροβολικού εναντίον συνοικίας στο Άντεν 

Δημοσίευση: Τρί, 31/03/2015 - 16:37

Πυρά πυροβολικού εναντίον της συνοικίας Χορ Μάκσαρ του Άντεν, στη Νότια Υεμένη, προκάλεσαν στη διάρκεια της νύκτας το θάνατο 26 ανθρώπων, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας, ενώ νωρίτερα αυτόπτης μάρτυρας είχε κάνει γνωστό πως οβίδες έπληξαν σήμερα ένα κτίριο κατοικιών στο Άντεν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δέκα πολιτοφύλακες πιστοί στον πρόεδρο Αμπντ-Ράμπο Μανσούρ Χάντι. Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινισθεί αν πρόκειται για την ίδια επίθεση.

Σοσιαλ-λίστα, νιετ: Παναρίτη - Χουλιαράκης επιστρέφουν άπραγοι ‒ Κομισιόν: Στόχος ένας αξιόπιστος και ολοκληρωμένος κατάλογος μεταρρυθμίσεων ‒ Τουσκ: Δεν μας βλέπω πριν τα τέλη Απριλίου ‒ Μποτίλια: Μετά το Πάσχα θα σπάσουμε τ' αυγά...


Κομισιόν: «Δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία για τη λίστα»
31 Μαρ. 15 (14:03) | upd: 31 Μαρ. 15 (14:14)
«Παραγωγικές» έως τώρα οι συζητήσεις στο Brussels Group, δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν. Δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία όσον αφορά τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων.
Έως τώρα οι συζητήσεις ανάμεσα στις ελληνικές Αρχές και τους εκπροσώπους των δανειστών ήταν παραγωγικές, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επισημαίνοντας ότι μία πρώτη καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα αύριο στην ομάδα εργασίας της ευρωζώνης (Euro Working Group) που θα συνεδριάσει με τηλεδιάσκεψη.

ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ: «Εμπλουτίζεται» διαρκώς η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις υπέρ του κεφαλαίου


«Εμπλουτίζεται» διαρκώς η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις υπέρ του κεφαλαίου
Δημοσίευση: Τρί, 31/03/2015 - 11:43
Με την προσθήκη όλο και περισσότερων μέτρων συνεχίζονται τα παζάρια ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ) για την κατάρτιση της λίστας μεταρρυθμίσεων.
Ο αρχικός κατάλογος που κατέθεσε η συγκυβέρνηση προβλέπει μέτρα ύψους 3,2 δισ. ευρώ έως 4 δισ. ευρώ, με αιχμή
  • τις ιδιωτικοποιήσεις,
  • τη διατήρηση χαρατσιών,
  • την κατάργηση φοροελαφρύνσεων και
  • τις μειώσεις δαπανών.
[Βλέπε και Μποτίλια: ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ - Θεσμοί: Στον αέρα η διαπραγμάτευση ‒ Μέρκελ: Να βγάζει νόημα η λίστα ‒ Μέτρα 3,7 δισ. (στα χαρτιά, βέβαια, αφού το μέλλον έχει πίσω την ουρά)]
Ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών έχει επεξεργαστεί και δεύτερη λίστα μεταρρυθμίσεων, η οποία δεν έχει δημοσιοποιηθεί.

Νίκος Μόττας: Το ΚΚΕ γεννά Μπελογιάννηδες

Η φωτογραφία-σύμβολο του Δήμου Σακελαρίου, που γνώρισε μία απήχηση (στην εποχή της, αλλά και σήμερα) ανάλογη αυτής του "Τσε" του κουβανού φωτογράφου Alberto Korda. Πηγή: www.lifo.gr

Το ΚΚΕ γεννά Μπελογιάννηδες

του Νίκου Μόττα
«Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας έχει στο λαό βαθιές ρίζες. Συνδέεται μαζί του με ακατάλυτους δεσμούς αίματος και δεν μπορεί κανείς να το εξοντώσει ούτε με στρατοδικεία, ούτε με εκτελεστικά αποσπάσματα. Ο στόχος μας ήταν και είναι να προστατέψουμε τα συμφέροντα του λαού και της χώρας μας…».
Νίκος Μπελογιάννης
Ήταν χαράματα Κυριακής, 30 Μαρτίου 1952, όταν σταμάτησε να χτυπάει η καρδιά ενός σπουδαίου ήρωα. Του Κομμουνιστή Νίκου Μπελογιάννη. Λειτουργώντας με λογική κοινού δολοφόνου, η κυβέρνηση Πλαστήρα, το κράτος των γερμανοτσολιάδων που είχαν μέσα σε λίγα μόλις χρόνια μετεξελιχθεί σε αμερικανοτσολιάδες, και οι υπερατλαντικοί πάτρονες του, οδήγησε στο εκτελεστικό απόσπασμα το Μπελογιάννη και τρεις συντρόφους του – τους Μπάτση, Αργυριάδη και Καλούμενο. Υπό το φως των προβολέων των στρατιωτικών οχημάτων, οι σφαίρες του μετεμφυλιακού αστικού κράτους θα έφερναν το βιολογικό τέλος του Ν.Μπελογιάννη. Δεν κατάφεραν όμως να «ξεμπερδέψουν» με τις ιδέες και τα ιδανικά για τα οποία ο ίδιος αγωνίστηκε και πάλεψε μέχρι τέλους.

Μηνύματα και συστάσεις στους ήδη συμβιβασμένους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ‒ Guardian: Ήρθε η ώρα του ρεαλισμού και του συμβιβασμού ‒ Σόιμπλε: «Δεν θα υπάρχει δωρεάν γεύμα για την Ελλάδα»



Δηλαδή τώρα τί περιμένετε;[...]
Ότι οι λύκοι θα σας βάλουνε να φάτε
και δεν θα σας καταπιούν αμάσητους;!

Guardian: Ήρθε η ώρα του ρεαλισμού και του συμβιβασμού
31 Μαρ. 15 (09:12)
Ρεαλισμό και συμβιβασμό συστήνει στον Αλέξη Τσίπρα αλλά και τους πιστωτές ο Guardian. Σε κύριο άρθρο της βρετανική εφημερίδα επισημαίνει ότι «η διαπραγμάτευση με τους δανειστές ήταν καταδικασμένη να εξελιχθεί σε μάχη για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός ήλπιζε, όχι μόνο να τραβήξει την Ελλάδα από τα προγράμματα λιτότητας που έχουν προκαλέσει τόση κοινωνική δυστυχία, αλλά και να θέσει το σύνολο της Ευρώπης σε μια νέα οικονομική πορεία. Αυτό ήταν πάντα ένα φιλόδοξο σχέδιο, και τώρα αποκαλύπτεται με γοργούς ρυθμούς».

Συζήτηση - παρωδία στη Βουλή για το ποιος παζαρεύει καλύτερα ‒ Μόνο κακοπροαίρετοι θα παρακάμψουν την ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα


Συζήτηση - παρωδία στη Βουλή για τα παζάρια με τους εταίρους
Δημοσίευση: Τρί, 31/03/2015 - 00:47
Τελευταία Ενημέρωση: Τρί, 31/03/2015 - 07:26
Σε παρωδία εξελίχτηκε η συζήτηση στη Βουλή για τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εταίρους της και την επέκταση της δανειακής σύμβασης.

Η συζήτηση έγινε σε ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας μετά από αίτημα του πρωθυπουργού, προκειμένου υποτίθεται να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς «για τα ζητήματα που άπτονται της τρέχουσας διαπραγμάτευσης».

Όμως από τον πρωθυπουργό δεν έγινε καμία απολύτως ενημέρωση, ούτε για τις διαπραγματεύσεις, ούτε για τη συμφωνία της με τους δανειστές. Ενώ η διαδικασία έδωσε την αφορμή να στηθεί μία διπολική αποπροσανατολιστική για το λαό κοκορομαχία, ενώ δεν έλειψε και η παράξενη αντιμνημονιακή ρητορία στήριξης της Χρυσής Αυγής.

Φραγκίσκα Μεγαλούδη: Ζώντας δύο χρόνια στη Βόρεια Κορέα. Μια προσωπική μαρτυρία


Ζώντας δύο χρόνια στην Βόρεια Κορέα: μια προσωπική μαρτυρία
Δημοσιογράφος με ειδίκευση στα ανθρωπιστικά θέματα
Δημοσιεύθηκε: 30/03/2015 5:15 μ.μ. EEST Ενημερώθηκε: 30/03/2015 5:16 μ.μ. EEST
Σίγουρα η Βόρεια Κορέα παραμένει η πιο παρεξηγημένη χώρα στον κόσμο, Ταυτόχρονα και η πιο άγνωστη. Ο μέσος δυτικός έχει μια πολύ άσχημη εικόνα, κυρίως επειδή έχει γαλουχηθεί με στερεότυπα και απλουστεύσεις, τα οποία σπάνια μπορεί κάποιος να επαληθεύσει ή να διαψεύσει, καθώς είναι ελάχιστοι οι ξένοι δημοσιογράφοι που έχουν επισκεφθεί τη Βόρεια Κορέα.

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Ανοίχτε τα μάτια σας, τ' αφτιά σας, το μυαλό σας. Μιλάει ο Δημήτρης Κουτσούμπας! (2 VIDEO)


Στο τέλος της διαπραγμάτευσης ο λαός θα βρίσκεται στη γωνία, αν δεν οργανώσει την αντεπίθεσή του

Η ομιλία του Δ. Κουτσούμπα στη Βουλή για «για τα ζητήματα της διαπραγμάτευσης» (VIDEO)

Και η  Δευτερολογία του

Δημοσίευση: Δευ, 30/03/2015 - 23:16
Τελευταία Ενημέρωση: Δευ, 30/03/2015 - 23:21
Μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στη Βουλή, στη συζήτηση - «εξπρές» για τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εταίρους και την επέκταση της δανειακής σύμβασης, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, είπε τα εξής:
«Ο λαός μας πολύ σοφά λέει "η καλή μέρα απ' το πρωί φαίνεται". Και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όχι μόνο δεν έφερε αμέσως στη Βουλή νόμο κατάργησης των μνημονίων, των δανειακών συμβάσεων και των εφαρμοστικών νόμων, αφού προεκλογικά είχε κάνει σημαία την κατάργησή τους, αλλά αντίθετα προχώρησε σε νέα συμφωνία επέκτασης του υπάρχοντος μνημονίου με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το λαό μας.

ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ - Θεσμοί: Στον αέρα η διαπραγμάτευση ‒ Μέρκελ: Να βγάζει νόημα η λίστα ‒ Μέτρα 3,7 δισ. (στα χαρτιά, βέβαια, αφού το μέλλον έχει πίσω την ουρά)


Στον αέρα η διαπραγμάτευση, σύγχυση με τις λίστες
Δημοσιεύματα θέλουν τη συζήτηση να ξεκινά από την αρχή στην Αθήνα στα τεχνικά κλιμάκια.
upd:

Θολό παραμένει το τοπίο σε σχέση με τη λίστα μεταρρυθμίσεων που κατέθεσε η κυβέρνηση σε εταίρους και δανειστές, οι οποίοι ζητούν συγκεκριμένα και κοστολογημένα μέτρα. Από την πλευρά της Αθήνας, μέσω κύκλων του υπουργείου Οικονομικών, έγινε το απόγευμα διαρροή λίστας μέτρων ύψους 3,7 δισ. ευρώ που φέρεται να παρουσιάστηκε στους θεσμούς.
Παρέμβαση Μέρκελ
Στο κλίμα αυτό, αίσθηση προκαλεί η παρέμβαση της Μέρκελ, η οποία ακριβώς μια εβδομάδα μετά το ραντεβού με τον Τσιπρα στο Βερολίνο, δήλωσε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι πρέπει να βγάζουν νόημα οι προτάσεις της Ελλάδας.

Καμμένος: Πρόσκληση σε φαγοπότι, προς κατά συρροήν δολοφόνους ‒ ΚΚΕ: Απαράδεκτες και επικίνδυνες οι δηλώσεις του υπουργού Άμυνας ‒ ΕΕΔΥΕ: Σήμα κινδύνου για το λαό οι δηλώσεις του Π. Καμμένου


ΚΚΕ: Ανακοίνωση για τις απαράδεκτες και επικίνδυνες δηλώσεις του υπουργού Άμυνας
Δημοσίευση: Δευ, 30/03/2015 - 13:54
Τελευταία Ενημέρωση: Δευ, 30/03/2015 - 14:52
Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση για τις απαράδεκτες και επικίνδυνες δηλώσεις του υπουργού Άμυνας όπου επισημαίνει τα εξής:
«Ο υπουργός Άμυνας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, έκανε μια σειρά απαράδεκτων και επικίνδυνων δηλώσεων. [βλέπε πιο κάτω].
Επιδίωξε να παρουσιάσει ως πανάκεια για την έξοδο από την καπιταλιστική κρίση την από κοινού μοιρασιά του ενεργειακού πλούτου του Αιγαίου και ευρύτερα της χώρας με τις ΗΠΑ. Ωστόσο, η ζωή δείχνει πως τα ζητήματα της Ενέργειας, σε συνθήκες καπιταλισμού και όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, όχι μόνο δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την ευημερία, αλλά αποτελούν "μαγνήτη" συγκρούσεων και αιματηρών αναμετρήσεων, "πηγή" διαμελισμού κρατών και άλλων δεινών.

Υεμένη: Καταυλισμό προσφύγων βομβάρδισε η Σαουδική Αραβία - Tουλάχιστον 21 άνθρωποι έχουν βρει το θάνατο


Υεμένη: Καταυλισμό προσφύγων βομβάρδισε η Σαουδική Αραβία
Δημοσίευση: Δευ, 30/03/2015 - 17:29
Από τους βομβαρδισμούς (πηγή ΑΡ)
Ένας καταυλισμός στον οποίο φιλοξενούνται άμαχοι πρόσφυγες στην περιοχή Χάτζα, στη βορειοδυτική Υεμένη, επλήγη σήμερα από μια αεροπορική επιδρομή της συμμαχίας υπό τη Σαουδική Αραβία και υπάρχουν νεκροί και τραυματίες, δήλωσε ένας αξιωματούχος του ΟΗΕ στη Σαναά.

Ο Μπελογιάννης Ζει

Νίκος Μπελογιάννης. Αμαλιάδα, 22 Δεκέμβρη του 1915 - Αθήνα, εκτέλεση, 30 Μάρτη 1952 


 
να βγάζεις την καρδιά σου σα γαρύφαλλο απ’ τον κόρφο σου
για να μοσκοβολάν τα σύμπαντα θυσία και ειρήνη.
Γιάννης Ρίτσος, Ο Άνθρωπος με το Γαρύφαλλο, 1952
  


Ευρώπη των Μνημονιακών Συμβολαίων: 35% αυξημένες οι αυτοκτονίες στην Ελλάδα της κρίσης


Αύξηση των αυτοκτονιών κατά 35% στην Ελλάδα λόγω κρίσης
Πιο σοβαρές οι συνέπειες της κρίσης για τους άνδρες που έχασαν τη δουλειά τους. Αύξηση αυτοκτονιών υπήρξε και μεταξύ των ηλικιωμένων συνταξιούχων.
Μια ακόμα επιστημονική έρευνα έρχεται να καταδείξει τις συνέπειες της κρίσης στην ψυχική υγεία των Ελλήνων. Ερευνητές από την Ελλάδα και τη Βρετανία ανέλυσαν τα διαθέσιμα στοιχεία και επισημαίνουν ότι κατά τα «μνημονιακά» έτη 2011 - 2012, υπήρξε αύξηση 35% στις αυτοκτονίες, σε σχέση με την περίοδο έως το 2010, κυρίως λόγω της αύξησης της ανεργίας και της απόγνωσης που αυτή προκαλεί. Πιο σοβαρές ήσαν οι συνέπειες για τους εργαζόμενους άνδρες που έχασαν τη δουλειά τους σε σχέση με τις γυναίκες, ενώ αύξηση αυτοκτονιών υπήρξε και μεταξύ των ηλικιωμένων συνταξιούχων.

Υεμένη: Νέοι βομβαρδισμοί στη διάρκεια της νύχτας - 35 νεκροί, 88 τραυματίες


Υεμένη: Νέοι βομβαρδισμοί στη διάρκεια της νύχτας
Δημοσίευση: Δευ, 30/03/2015 - 12:28
Φωτό αρχείου ΑP
Πολεμικά αεροπλάνα έπληξαν στη διάρκεια της χθεσινής νύκτας και μετά τα χαράματα σήμερα την πρωτεύουσα της Υεμένης Σαναά, έγινε γνωστό από κατοίκους, κατά την πέμπτη ημέρα της εκστρατείας που διεξάγεται από τον ιμπεριαλιστικό συνασπισμό με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία εναντίον των δυνάμεων των Χούτι που αντιτίθενται στον πρόεδρο Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι.
Ένας από τους κατοίκους είπε πως τα πλήγματα φαίνεται ότι ήταν επικεντρωμένα κυρίως γύρω από τη διπλωματική συνοικία της πρωτεύουσας. «Ήταν μια νύχτα κόλασης», δήλωσε ένας Υεμενίτης διπλωμάτης.

Η λίστα των μεταρρυθμίσεων δεν περνάει τις εξετάσεις


Αυτή η λίστα όπως είναι δεν μπορεί να πάει σε Eurogroup

Eλλιπής και χωρίς τις απαραίτητες λεπτομέρειες ώστε να μπορεί να κατατεθεί στο Eurogroup είναι η λίστα που έθεσε προς διαπραγμάτευση η Αθήνα στο Brussels Group. Αυτό αναφέρουν FT, WSJ και Reuters.
Οι FT σε δημοσίευμα που υπογράφει ο Πίτερ Σπίγκελ αναφέρει ότι «οι δύο πλευρές είχαν πολύωρες συζητήσεις το Σαββατοκύριακο, το Σάββατο συζητούσαν επί δέκα συνεχόμενες ώρες για τη λίστα που έστειλε η ελληνική κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα. Αξιωματούχοι που την έχουν διαβάσει λένε ότι αν και η λίστα περιλαμβάνει υποχωρήσεις,πολλοί τομείς είναι ελλιπείς, δεν υπάρχουν λεπτομέρειες. Μάλιστα πρόκειται για τομείς που είχαν προκαλέσει ανησυχία σε προηγούμενες συνομιλίες».

Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ - Ασφαλιστικό: Τα μνημόνια πέθαναν... ζήτω οι γέφυρες! ‒ Επικίνδυνη πολιτική και αποκαλυπτικές αποσιωπήσεις ‒ Νέες αριστερές μειώσεις 63% ‒ Στείβουν και τον ΟΑΕΔ ‒ Διαδηλώσεις συνταξιούχων σε όλη τη χώρα


Η ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Επικίνδυνη πολιτική και αποκαλυπτικές αποσιωπήσεις...
Πετάνε πυροτεχνήματα για επαναφορά της 13ης σύνταξης στους πιο εξαθλιωμένους και την ίδια ώρα αφήνουν στο απυρόβλητο την ουσία των «μνημονιακών» ανατροπών
Όσο ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση διαρρήγνυε τα ιμάτιά του για τις αντιασφαλιστικές ανατροπές που επιβάλλονταν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.
Δύο μόλις μήνες όμως μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης, τον βάζουν σιγά - σιγά στο κάδρο «των μνημονιακών κυβερνήσεων» που τόσο κατηγορούσε.
«Τα μνημόνια πέθαναν... ζήτω τα μνημόνια»!
  • Αυτό πρακτικά σημαίνει η απόφαση της κυβέρνησης να βάλει στο χέρι τα ταμειακά διαθέσιμα όλων των ασφαλιστικών οργανισμών, αλλά και άλλων δημόσιων φορέων, με την προώθηση σχετικής τροπολογίας και τις αποφάσεις που ήδη αρχίζουν να παίρνονται στη βάση αυτής της νομοθετικής παρέμβασης (ΟΑΕΔ, Περιφέρεια Αττικής κ.ά.).

Spiegel: Μεγαλώνει η «μαύρη τρύπα» κατά 20 δισ. ευρώ


Spiegel: Η Ελλάδα θα χρειαστεί νέο δάνειο εξαιτίας του χρηματοδοτικού κενού
Δημοσίευση: Κυρ, 29/03/2015 - 13:25
Για χρηματοδοτικό κενό στην Ελλάδα που μπορεί να φτάσει τα 20 δισ. ευρώ και θα οδηγήσει σε τρίτο δάνειο κάνει λόγο το «Spiegel».
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το γερμανικό περιοδικό, η Κομισιόν, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ εκτιμούν ότι δεν θα επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος.

ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ: Με το χαρτί της γεωστρατηγικής αναβάθμισης ‒ Γιώργος Μαρίνος: Βαθύτερη η εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και η διεθνιστική του δράση του ΚΚΕ


Η εξωτερική πολιτική της συγκυβέρνησης και η θέση του ΚΚΕ
Οι εξελίξεις σχετικά με τις επιδιώξεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να παίξει το χαρτί της λεγόμενης «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» της χώρας επιβεβαιώνουν τις θέσεις του ΚΚΕ. 

Ταυτόχρονα, εντείνεται η προσπάθεια από κυβερνητικά και φιλοκυβερνητικά επιτελεία ο λαός να υποστηρίξει αυτά τα επικίνδυνα για τον ίδιο σχέδια.
Με αφορμή όλα αυτά ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει ολόκληρη την τοποθέτηση του Γιώργου Μαρίνου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή του Κόμματος, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18/03/2015 (αποσπάσματα είχαν δημοσιευθεί την επομένη, 19/03/2015).
Σημειώνουμε πως στο πλαίσιο της ενημέρωσης ο Γ. Μαρίνος έθεσε την εξής ερώτηση στον υπουργό:
«Πώς τοποθετείται η κυβέρνηση στην προχτεσινή απόφαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ για στρατιωτική δράση στη Συρία, στο Ιράκ και ενδεχομένως στη Λιβύη με το πρόσχημα της αντιμετώπισης του λεγόμενου "Ισλαμικού Κράτους", με την οποία συμφώνησε και ο κ. Χουντής;». Ωστόσο, απάντηση δεν πήρε.

ΚΚΕ και ΚΝΕ, Πολεμικό Μουσείο 2013. Αλληλεγγύη στον Τουρκικό λαό

ΚΚΕ: «Καμία ανοχή στην κυβέρνηση και τη διαπραγμάτευση» ‒ Ανακοίνωση για την απόφαση της κυβέρνησης να φέρει τη συμφωνία μόνο για ενημέρωση στη Bουλή

Τετρασέλιδο του ΚΚΕ: «Καμία ανοχή στην κυβέρνηση και τη διαπραγμάτευση»
Δημοσίευση: Παρ, 27/03/2015 - 20:50
Τελευταία Ενημέρωση: Παρ, 27/03/2015 - 20:55
Με ένα νέο τετρασέλιδο, το ΚΚΕ απευθύνεται προς όλους τους εργατοϋπαλλήλους, τους νέους και τις νέες, τους άνεργους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες, τους συνταξιούχους και τις γυναίκες. 
Αναφέρεται στις εξελίξεις στο διάστημα από τις εκλογές και μετά και τους καλεί να μη δείξουν καμία ανοχή στην κυβέρνηση και τη διαπραγμάτευση που γίνεται για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, να πουν όχι σε άλλες χαμένες ελπίδες, προσδοκίες και αυταπάτες.
Καλεί σε «λαϊκή ετοιμότητα, αγωνιστική λαϊκή παρέμβαση», τονίζοντας ότι «δεν πρέπει να χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος» και ότι «όσοι είχαν ελπίδες για έστω ότι κάτι θετικό μπορεί να γίνει, δεν πρέπει να απογοητευτούν, να οπισθοχωρήσουν, αλλά να αντιδράσουν οργανωμένα, μαζικά, αποφασιστικά».


Κουαρτέτο με βιολιά και νταούλι: Αμπαλάρουν τα επόμενα αντιλαϊκά πακέτα ‒ Αναδιαρθρώσεις για το κεφάλαιο ‒ Μεθοδεύσεις για χρέος - χρηματοδότηση ‒ Μόνιμα μνημόνια για τις ανάγκες των μονοπωλίων ‒ Και η παρέμβαση του ΣΕΒ


ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΜΙΣΙΟΝ - ΔΝΤ - ΕΚΤ
Αμπαλάρουν τα επόμενα αντιλαϊκά πακέτα
Το πακέτο με τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις, που κρίνονται απαραίτητες για το κεφάλαιο, «αμπαλάρουν» τις μέρες αυτές η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τα επιτελεία των ιμπεριαλιστικών οργανισμών (Κομισιόν - ΕΚΤ - ΔΝΤ).
Τα παζάρια έχουν πλέον περάσει σε αρκετά προχωρημένο επίπεδο, αποτελούν τμήμα των αντιλαϊκών διεργασιών που εξελίσσονται με φόντο την καπιταλιστική κρίση, τα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις, με τις συνεχιζόμενες αξιολογήσεις της αντιλαϊκής πολιτικής, η επιτυχής ολοκλήρωση των οποίων αποτελεί όρο και προϋπόθεση για τη διασφάλιση της χρηματοδότησης προς το ελληνικό αστικό κράτος και τους τραπεζικούς ομίλους.
Η τρέχουσα περίοδος σηματοδοτείται από την αντιλαϊκή συμφωνία - απόφαση στο Γιούρογκρουπ της 20ής Φλεβάρη, από την τετράμηνη επέκταση της δανεικής σύμβασης και βέβαια του αντιλαϊκού προγράμματος (μνημόνιο) που είναι άρρηκτα δεμένο με τη δανειακή σύμβαση.
Την ίδια ώρα, η συγκυβέρνηση συγκεντρώνει τα χρηματικά διαθέσιμα ασφαλιστικών ταμείων και δημόσιων φορέων, προκειμένου να αποπληρώσει το κρατικό χρέος στο «ακέραιο και εγκαίρως» καταπώς προβλέπει η συμφωνία της στο Γιούρογκρουπ.

Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Έλα, ρε, να τι εννοούσε ο Παναγιώτης...

Τσίπρας: Ρήξη με τη διαπλοκή, λύση με την Ευρώπη!

Υεμένη: Απροκάλυπτη ιμπεριαλιστική επέμβαση ‒ Άγρια νύχτα με βομβαρδισμούς και μάχες στις πόλεις ‒ Προελαύνουν οι Χούτι ‒ Απομακρύνονται διπλωμάτες ‒ Πρώτος απολογισμός: 54 νεκροί, 187 τραυματίες (VIDEO)


Υεμένη: Συνέχισαν την προέλασή τους οι Χούτι παρά τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς
Δημοσίευση: Παρ, 27/03/2015 - 21:40
Την πόλη Σάκρα, στη νότια Υεμένη, κατέλαβαν οι σιίτες Χούδι και μονάδες του στρατού που έχουν συμμαχήσει μαζί τους, παρά τους βομβαρδισμούς που δέχονται από την ιμπεριαλιστική συμμαχία υπό τη Σαουδική Αραβία.
Η Σάκρα βρίσκεται στην επαρχία Αμπιάν και είναι το πρώτο προπύργιο που αποκτούν στην Αραβική Θάλασσα οι σιίτες αντάρτες, ελέγχοντας πλέον όλες τις χερσαίες διόδους προς το στρατηγικής σημασίας λιμάνι του Άντεν, το οποίο παραμένει υπό τον έλεγχο που πρόσκεινται στον πρόεδρο Αμπντ Ραμπού Μανσούρ Χάντι. Οι σιίτες έχουν καταλάβει ακόμη το λιμάνι Αλ Μούχα, βορειοδυτικά του Άντεν, ενώ έχουν φθάσει έως τα προάστια του τελευταίου.

Παναγιώτη μαζί, το δρόμο φωτίζεις εσύ! (Άμα είναι βράχος ο άνθρωπος...)

‒Άντε, ρε μαλάκες γερμανόφιλοι!... Δεν καταλάβατε με ποιον έχετε μπλέξει!

Ξέχνα και το ΛΟΤΤΟ και τον Τσακαλώτο!
*

Το δρόμο της ρήξης (σου) δείχνει ο Π. Λαφαζάνης

Να αντιπαρατεθεί, αν όχι να συγκρουστεί, με τη γερμανική Ευρώπη αλλά και τους κατεστημένους κύκλους της ΕΕ, καλεί ο Παναγιώτης Λαφαζάνης την Κυβέρνηση.
«Καμία «λίστα» δεν μπορεί να τεθεί και δεν θα τεθεί, υπεράνω της λαϊκής βούλησης και της λαϊκής κυριαρχίας» αναφέρει ο Π. Λαφαζάνης σε συνέντευξή του και υποδεικνύει «σκληρή αντιπαράθεση, αν όχι σύγκρουση με την γερμανική Ευρώπη» ['Ντάξει, να 'ουμ, αλλά κάντα μας λίγο πιο λιανά, ρε παιδί μου...] ενω  θέτει ξανά το Σχέδιο Β κάνοντας λόγο για «μεγάλες και τολμηρές επιλογές» για την χώρα «ακολουθώντας εναλλακτικούς δρόμους».

Τώρα ασ' τον Τσακαλώτο, γύρνα σε ΠΡΟ-ΠΟ και ΛΟΤΤΟ!

Τι να κάνουμε; Αυτά έχει ο τζόγος...

Μετά τα περί ρήξης ο Ε. Τσακαλώτος δηλώνει τώρα αισιόδοξος για τη λύση
27 Μαρ. 15 (20:18)
 
Διασκεδάζει τις εντυπώσεις από την πρωινή (27/3) δήλωση περί ενδεχόμενης ρήξης.
Αισιοδοξία ότι η λύση είναι περισσότερο κοντά από ποτέ, εκφράζει ο αν. Υπουργός Εξωτερικών Ευ. Τσακαλώτος μετά τις πρωινές του δηλώσεις που άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο της ρήξης με τους δανειστές.

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

ΗΠΑ εναντίον Βενεζουέλας: Πραγματικότητα, Όχι Φαντασία


Η Επιθετικότητα Των ΗΠΑ Κατά Της Βενεζουέλας: Πραγματικότητα, Όχι Φαντασία
Eva Golinger ‒ 

The Marxist-Leninist Weekly (11/3/2015)
Newspaper of the Communist Party of Canada (Marxist-Leninist)


*
 — Μετάφραση, λοξές [ ] εντός κειμένου, επισημάνσεις, πρόσθετες φωτό, σύνδεσμοι, βίντεο, Σημειώσεις: Μποτίλια Στον Άνεμο

*
Να διαβαστεί και το παλαιότερο (21 Οκτ. 2014)
*

Οι ΗΠΑ έχουν ένα σημαντικό ιστορικό επιθετικότητας προς τη Βενεζουέλα.
Τελευταία, πολλοί εκπρόσωποι της κυβέρνησης Ομπάμα επαναλαμβάνουν μονότονα ότι οι ΗΠΑ δεν παρεμβαίνουν στα εσωτερικά της Βενεζουέλας. Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Τζεν Ψάκι, προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα, δηλώνοντας ότι «Οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης της Βενεζουέλας περί εμπλοκής των ΗΠΑ σε σχεδιαζόμενο πραξικόπημα και αποσταθεροποίηση είναι αβάσιμοι και ψευδείς».
Στη συνέχεια η Ψάκι επανέλαβε μια παράδοξη δήλωση που είχε κάνει στις 19 Φεβρουαρίου, κατά τη διάρκεια καθιερωμένης ενημέρωσης του Τύπου: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν υποστηρίζουν πολιτικές αλλαγές με μη συνταγματικά μέσα».