Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

ΔΣΕ (ΙΙ): Ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης σε καιρούς όξυνσης της ταξικής πάλης ‒ Με αφορμή τα 65 χρόνια από την τελευταία μάχη (24 Φωτό και 4 του Α. Μουσούρη) ‒ Σεβαστίκογλου - Μουσούρης - Ζαχαρίας - Ματσάκας: Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας 1946-1949 ‒ Επίμετρο (Ντοκουμέντο-2 VIDEO)

Το επιβλητικό και λιτό συνάμα μνημείο του ΔΣΕ στο Γράμμο, πιο πάνω από τη Λυκόραχη. 
Στη βάση του έχει τοποθετηθεί ένα παλιό πυροβόλο του Δημοκρατικού Στρατού που βρέθηκε εκεί και είχε χρησιμοποιηθεί στις μάχες του Γράμμου.
Πολυβολείο του ΔΣΕ, πίσω από το μνημείο μετά την ανακατασκευή του στη θέση όπου βρισκόταν παλιά.
_____________________
Ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης σε καιρούς όξυνσης της ταξικής πάλης
Με αφορμή τα 65 χρόνια από την τελευταία μάχη

Επιμέλεια κειμένων, επιλογή λοιπών φωτογραφιών, σχόλια, πρόσθετο πληροφοριακό υλικό, ΕΠΙΜΕΤΡΟ: Μποτίλια Στον Άνεμο
1. Τμήμα του ΔΣΕ
1949, 29 Αυγούστου. Με την πτώση του υψώματος Κάμενικ λήγει στις 29 με 30 Αυγούστου η τελική φάση της μάχης στο Γράμμο ανάμεσα στο Δημοκρατικό Στρατό και τις κυβερνητικές δυνάμεις. Ο Δημοκρατικός Στρατός υποχωρεί συντεταγμένα προς τη ΛΔ της Αλβανίας, ακυρώνοντας τη βασική επιδίωξη της αστικής τάξης να τον εκμηδενίσει.
Ο τρίχρονος ένοπλος αγώνας, η κορυφαία αυτή περίοδος της ταξικής πάλης στη χώρα μας τον αιώνα που μας πέρασε, έλαβε τέλος. Ωστόσο, τα διδάγματά του παραμένουν φωτεινά: Δόξα και Τιμή στους ήρωες του ΔΣΕ.
Το βράδυ της 29 προς 30 Αυγούστου του 1949 οι δυνάμεις του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας περνούσαν συγκροτημένα στις Λαϊκές Δημοκρατίες. Εδωσαν έτσι ένα τέλος στην τρίχρονη εποποιία στα βουνά, για να συνεχίσουν με άλλες μορφές την επαναστατική πάλη.
1α. Το ύψωμα Κάμενικ
Η αστική τάξη δεν κατόρθωσε να εγκλωβίσει το ΔΣΕ και να τον αφανίσει, όπως πρόβλεπε το σχέδιο «Πυρσός», που είχαν εκπονήσει τα αμερικανικά επιτελεία και προσπάθησαν να εφαρμόσουν οι αξιωματικοί του αστικού στρατού.

ΔΣΕ (Ι): Ανεκτίμητο φωτογραφικό υλικό από το αρχείο του οπερατέρ των βουνών Απόστολου Μουσούρη ‒ Με αφορμή τα 65 χρόνια από την τελευταία μάχη ‒ Σεβαστίκογλου - Μουσούρης - Ζαχαρίας: «Η αλήθεια για τα παιδιά της Ελλάδας» (Ντοκουμέντο-VIDEO)

«Δίπλα στα μάτια τους έχουν ένα δεντράκι καλοσύνη, ανάμεσα στα φρύδια τους ένα γεράκι δύναμη, κι ένα μουλάρι από θυμό μες στην καρδιά τους που δε σηκώνει τ’ άδικο (...) σφίγγοντας μια πέτρα στη χωματένια φούχτα τους, σφίγγοντας μες στα μάτια τους τα σκάγια των άστρων, σφίγγοντας μες στο φυλλοκάρδι τους μια δυνατή σιωπή, εκείνη τη σιωπή που γίνεται πριν απ’ τ’ αστροπελέκι» (Γιάννη Ρίτσος, «Οι Γερόντοι»)
Το αρχείο του Απόστολου Μουσούρη, οπερατέρ του ΔΣΕ, παραδόθηκε από την οικογένειά του στην ΚΕ του ΚΚΕ
Ένα ανεκτίμητης αξίας φωτογραφικό υλικό παραδόθηκε στην ΚΕ του ΚΚΕ, για να συμπληρώσει τα υλικά του Αρχείου του ΚΚΕ και ειδικότερα την περίοδο δράσης του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, όπως επίσης και τη ζωή στην προσφυγιά.

Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

Ουκρανία: Νέες κυρώσεις εξετάζει η ΕΕ εν μέσω βομβαρδισμών και επιφυλάξεων ‒ 820 χιλιάδες Ουκρανοί πολίτες έχουν καταφύγει στη Ρωσία


Ουκρανία: Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας εξετάζει η ΕΕ ενώ το Κίεβο συνεχίζει τους βομβαρδισμούς
Η κυβέρνηση των εθνικιστών και των φασιστών του Κιέβου συνεχίζει το αιματοκύλισμα στις νοτιοανατολικές περιοχές, προκαλώντας καθημερινά νέα θύματα κυρίως μεταξύ των αμάχων.
Χθες στο στόχαστρο βρέθηκε ο σιδηροδρομικός σταθμός του Ντονέτσκ, με ανθρωπιστικές οργανώσεις να καταγγέλλουν το Κίεβο ότι αναπτύσσει πυραυλικά συστήματα «Grad» σε κατοικημένες περιοχές, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο.

Αλεξάνδρα Μπαλού για ΓΣΕΕ με πρωθυπουργό: Σε όλες τις μέχρι σήμερα συναντήσεις δεν άλλαξε τίποτα προς το συμφέρον των εργαζομένων (AUDIO) ‒ ΠΑΜΕ-Δελτίο Τύπου: Ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός, με όλες του τις συνιστώσες, εδώ και 10ετίες είναι μέρος του προβλήματος

Δημοσίευση: Παρ, 29/08/2014 - 21:51
Συνέντευξη της Αλ. Μπαλού για τη συνάντηση της ΓΣΕΕ με τον πρωθυπουργό (AUDIO)

Για την επερχόμενη συνάντηση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ με τον πρωθυπουργό, την Δευτέρα 1 Σεπτέμβρη, το ρόλο της ΓΣΕΕ και την απάντηση που πρέπει να δώσουν οι εργαζόμενοι, μίλησε στο webradio του 902.gr, η Αλεξάνδρα Μπαλού, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ.


Δελτίο Tύπου του ΠΑΜΕ για τη συνάντηση κυβέρνησης, ΓΣΕΕ και εργοδοτικών φορέων
Δημοσίευση: Παρ, 29/08/2014 - 16:08
Τελευταία Ενημέρωση: Παρ, 29/08/2014 - 16:14
Σε δελτίο τύπου του για τη συνάντηση κυβέρνησης, ΓΣΕΕ και εργοδοτικών φορέων το ΠΑΜΕ τονίζει:

ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και ΕΕ: Νέες επικίνδυνες εξελίξεις


Νέες επικίνδυνες εξελίξεις
Νέα, επικίνδυνη εξέλιξη η ακόμη ενεργότερη συμμετοχή του ΝΑΤΟ στην ουκρανική κρίση.
Έτσι, αυξάνεται η ένταση του πολέμου της κυβέρνησης των εθνικιστών και των φασιστών του Κιέβου με τη συνδρομή του ΝΑΤΟ κατά των ανατολικών περιοχών, αποκαλύπτοντας ότι οξύνεται και η αντιπαράθεση ΗΠΑ - ΕΕ με την καπιταλιστική Ρωσία, με «μήλον της Εριδος» την Ουκρανία, τη γεωστρατηγική της θέση και τον πλούτο της.
Αυτόν τον ανταγωνισμό εξακολουθούν να πληρώνουν με το αίμα τους οι κάτοικοι των ανατολικών περιοχών.
Η ιμπεριαλιστική επέμβαση, που είναι σε εξέλιξη εδώ και 7 μήνες στην Ουκρανία, από όταν ανατράπηκε η πρώην αστική κυβέρνηση του Β. Γιανουκόβιτς και προωθήθηκαν με κάθε τρόπο οι εθνικιστικές και φασιστικές δυνάμεις να ανέλθουν στην πολιτική εξουσία, μετράει ήδη πάνω από 2.000 νεκρούς στις ρημαγμένες επαρχίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ και εκατοντάδες χιλιάδες ξεσπιτωμένους και πρόσφυγες.

ΣΥΡΙΖΑ: Λάδι την ΕΕ για τη «Μικρή ΔΕΗ», τουμπεκί για την ενέργεια


ΣΥΡΙΖΑ
Αθωώνει την ΕΕ και την απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας
Πανηγυρίζει για την ενσωμάτωση των σχετικών οδηγιών στο ελληνικό Δίκαιο
Την ΕΕ και την πολιτική της απελευθέρωσης της αγοράς Ενέργειας αθωώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αξιοποιώντας την απάντηση που έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε Ερώτηση του ευρωβουλευτή του Γ. Κατρούγκαλου.
Η ερώτηση του βουλευτή
Αναφερόμενος στο νόμο για τη «μικρή ΔΕΗ», ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούσε την Κομισιόν αν «αποδέχεται την ερμηνεία της ελληνικής κυβέρνησης ότι η πώληση του ενός τρίτου της ΔΕΗ αποτελεί υποχρέωση της χώρας κατ' επιταγή του ευρωπαϊκού δικαίου» και αν θεωρεί ότι «οι σχετικές ανωτέρω οδηγίες (σ.σ. της απελευθέρωσης) έχουν ενσωματωθεί ελλιπώς στην ελληνική έννομη τάξη».
Προηγουμένως, στην Ερώτησή του πανηγύριζε ότι

Ουκρανία: Ζητά όπλα από το ΝΑΤΟ ‒ Νέα επεισόδια στη σφοδρή αντιπαράθεση ‒ ΝΑΤΟ και ΕΕ συνεχίζουν να ρίχνουν ευθύνες στη Ρωσία ‒ Λάδι στη φωτιά από Πολωνία ‒ Ευρωπαϊκά μονοπώλια αντιδρούν στις κυρώσεις ‒ Πούτιν: Η Ρωσία δεν θα συρθεί σε μεγάλη σύγκρουση ‒ Συνεχίζονται οι μάχες με νεκρούς και τραυματίες


ΝΑΤΟ - ΕΕ - ΡΩΣΙΑ
Ουκρανία: Νέα επεισόδια στη σφοδρή αντιπαράθεση
Δημοσίευση: Παρ, 29/08/2014 - 21:03
Σε εξέλιξη βρίσκεται «πόλεμος» δηλώσεων και διπλωματικών κινήσεων στο φόντο της αιματοχυσίας στην Ανατολική Ουκρανία που έχει κοστίσει τη ζωή (σύμφωνα με σημερινά στοιχεία του ΟΗΕ) σε 2.593 ανθρώπους. Κάθε ώρα που περνάει στελέχη της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου αλλά και του ΝΑΤΟ και της ΕΕ κατηγορούν τη Ρωσία για «εισβολή στρατιωτών της στην Ουκρανία» αλλά και γενικότερα για την αιματοχυσία, με την ρωσική πλευρά να αποκρούει τις κατηγορίες.

Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

ΝΑΤΟ: Οι "στόχοι" του και η 30η Αυγούστου για τον στόχο των λαών

Η Νέα "Διείσδυση στα Ανατολικά"
Το διευρυμένο ΝΑΤΟ (μπλε) και ο επόμενος στόχος (κίτρινο)

Το ΝΑΤΟ σχεδιάζει τις νέες επεμβάσεις
Από το Κάρντιφ και το Νιούπορτ, έως την Αθήνα και τη Σούδα, παράλληλα σε δεκάδες χώρες και πόλεις, από αύριο Σάββατο 30 Αυγούστου έως και τη δεύτερη μέρα του Σεπτέμβρη, μια διαδήλωση θα απλώνει τα πανό της μ’ ένα σύνθημα - αίτημα: Τη διάλυση του ΝΑΤΟ, με ειδικό - άμεσο αίτημα για τις χώρες - μέλη του την αποδέσμευση απ’ αυτό.

Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης-ΕΕΔΥΕ: 30 Αυγούστου. Μέρα Παγκόσμιας Δράσης ενάντια στο ΝΑΤΟ ‒ Kάλεσμα ‒ Εκδηλώσεις ‒ Συνέντευξη: Ηρακλής Τσαβδαρίδης, Εκτελεστικός Γραμματέας ΠΣΕ (AUDIO)

Το ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΙΡΗΝΗΣ (WPC) είναι ένα αντι-ιμπεριαλιστικό, δημοκρατικό, ανεξάρτητο και αδέσμευτο διεθνές κίνημα συλλογικής δράσης. Αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα των ανά τον κόσμο δράσεων και κινημάτων ειρήνης, σε συνεργασία με άλλα διεθνή και εθνικά κινήματα. Το ΠΣΕ είναι η μεγαλύτερη διεθνής Οργάνωση για την Ειρήνη, με κέντρα σε περισσότερες από 100 χώρες.
(Βλέπε επίσημη ιστοσελίδα WORLD PEACE COUNCIL)

Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης: Μέρα Παγκόσμιας Δράσης ενάντια στο ΝΑΤΟ στις 30 Αυγούστου
Δημοσίευση: Παρ, 22/08/2014 - 08:23
Τελευταία Ενημέρωση: Παρ, 22/08/2014 - 08:59
Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) καλεί τους φιλειρηνικούς ανθρώπους σ' όλο τον κόσμο σε Ημέρα Παγκόσμιας Δράσης, στις 30 Αυγούστου 2014, ενάντια στο ΝΑΤΟ, το κεντρικό στρατιωτικό εργαλείο του ιμπεριαλισμού, ενόψει της συνόδου του NATO στις 4 έως 6 Σεπτέμβρη 2014 στην Ουαλία.
Το ΠΣΕ αντιπροσωπεύει σήμερα 141 χώρες. Επίσης, αντιπροσωπεύονται σε αυτό 2.000 περίπου εθνικές οργανώσεις και κινήσεις, εργατικά συνδικάτα, θρησκευτικά δόγματα, οργανώσεις γυναικών, νεολαιών, σπουδαστών, κοινωνικές και πολιτιστικές ενώσεις. Υποστηρίζει τη φιλία και τη συνεργασία όλων όσων παλεύουν για την ειρήνη σε Παγκόσμιο επίπεδο. Έχει σχέση με ειδικές οργανώσεις και επιτροπές των Ηνωμένων Εθνών και έχει συμβουλευτικό ρόλο στην UNESCO, την UNCTAD και τη UNIDO.
(Πηγή: el.wikipedia.org)

Το ΠΣΕ αναφέρεται επίσης στη συμπλήρωση φέτος 100 χρόνων από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και στα 75 χρόνια από την έναρξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.
Οι χώρες μέλη του NATO στην Ευρώπη
Επίσης, ΗΠΑ, Καναδάς
Ευρωατλαντική συνεργασία
Για την επαύξηση της συνεργασίας έχει καθιερωθεί ένα διπλό πλαίσιο μεταξύ των 28 μελών του NATO και των 21 λεγόμενων συνεταίρων (partner countries) (Πηγή: el.wikipedia.org)
Ακολουθεί το κάλεσμα του ΠΣΕ και το πρόγραμμα εκδηλώσεων

Ουκρανία: Κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης και νέες σφοδρές μάχες ‒ ΚΚΕ: Ανακοίνωση για τις εξελίξεις και τη συνεχιζόμενη αιματοχυσία


Οι δυνάμεις του Κιέβου συνεχίζουν τους βομβαρδισμούς (Φωτο ΑΡ)

ΚΚΕ: Ανακοίνωση για τις εξελίξεις και τη συνεχιζόμενη αιματοχυσία στην Ουκρανία
Δημοσίευση: Παρ, 29/08/2014 - 11:15
Τελευταία Ενημέρωση: Παρ, 29/08/2014 - 12:45
Σε ανακοίνωσή του για τις εξελίξεις και τη συνεχιζόμενη αιματοχυσία στην Ουκρανία, (βλέπε πιο κάτω αναλυτικά) το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει: 
«Εκατό χρόνια μετά την έναρξη του Α` Παγκοσμίου Πολέμου και 75 χρόνια μετά την έναρξη του Β` Παγκοσμίου Πολέμου η εντεινόμενη αιματοχυσία στην Ανατολική Ουκρανία δείχνει πως ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος δίνει και πάλι το παρών του στην Ευρώπη.
Πλέον οι νεκροί κι οι τραυματίες στην Ανατολική Ουκρανία, που μετριούνται σε χιλιάδες και οι πρόσφυγες σε εκατοντάδες χιλιάδες, αποτελούν το αποτέλεσμα της απροκάλυπτης επέμβασης των ΗΠΑ και της ΕΕ στη χώρα αυτή, στο πλαίσιο του σφοδρού ανταγωνισμού τους με τη Ρωσία για τα μερίδια των αγορών, τα δίκτυα μεταφοράς ενέργειας και τις άλλες πλουτοπαραγωγικές πηγές, για την ένταξη της Ουκρανίας στη μια ή στην άλλη καπιταλιστική διακρατική ένωση.

Νίκος Σοφιανός: Ποιος εμπιστεύεται έναν ΣΥΡΙΖΑ που θα οδηγήσει τη χώρα στον ίδιο μονόδρομο, αλλά θα τα καταφέρει επειδή είναι καλός διαπραγματευτής; ‒ Αριστερή πρόταση, στο έδαφος της ΕΕ, που αναγνωρίζει το χρέος; Με τον ΣΕΒ να δίνει οδηγίες; (VIDEO)


Παρέμβαση του Νίκου Σοφιανού στο «MEGA» (VIDEO)
Δημοσίευση: Παρ, 29/08/2014 - 09:54
Ο Νίκος Σοφιανός, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στον τηλεοπτικό σταθμό «MEGA».
Παρατίθεται ολόκληρη η συνέντευξη: 

Για τον ΕΝΦΙΑ
«Τρέχουν έξι δόσεις για έναν φόρο ο οποίος ήταν έκτακτος υποτίθεται και γίνεται μόνιμος. Και γίνεται μόνιμος και από τη σκοπιά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εμείς λοιπόν λέμε ότι πρέπει να υπάρχει αφορολόγητο στην πρώτη και τη δευτερεύουσα εξοχική κατοικία. Ο Έλληνας δούλεψε σκληρά, στην Ελλάδα υπάρχει ένας υψηλότατος βαθμός ιδιοκατοίκησης και αν θέλετε αυτή είναι η πίτα από την οποία θέλουν να πάρουν. Από κει και πέρα υπάρχει δυνατότητα φορολογίας της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, που είναι πάρα πολύ μεγάλη...

ΣΥΡΙΖΑ: Κατηγορεί την κυβέρνηση, καταγγέλλει τα χαράτσια, δεσμεύεται για ευκολίες πληρωμής, αλλά ομνύει στην παραγωγική ανασυγκρότηση του κεφαλαίου



Παίζουν με την αγωνία του λαού

Αφού φόρτωσε το λαό με κάθε είδους χαράτσια, ενορχηστρώνοντας μια άνευ προηγουμένου φοροεπιδρομή στο ισχνό λαϊκό εισόδημα, η κυβέρνηση αφήνει να εννοείται ότι πρόθεσή της είναι να προχωρήσει σε φοροελαφρύνσεις, καλλιεργώντας στα φτωχά - λαϊκά στρώματα που στενάζουν προσδοκία ανακούφισής τους και μάλιστα άμεσα.
Φρούδα προσδοκία, που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Όχι φοροελάφρυνση, αλλά νέα βάρη πρέπει να περιμένει ο λαός, καθώς προχωράνε τα σχέδια για αύξηση του ΦΠΑ σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, όπως είναι τα τρόφιμα και τα φάρμακα.
Αν αυτά υλοποιηθούν, η νέα φοροαφαίμαξη θα εκμηδενίσει τα όποια μέτρα φοροελάφρυνσης έχουν δει το φως της δημοσιότητας, υπό το βάρος και της πίεσης που δέχεται απ' το λαό, όπως π.χ. η εισφορά αλληλεγγύης και ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης πετρελαίου, που, αν μειωθεί, είναι επειδή μειώθηκαν δραστικά οι πωλήσεις, άρα έχασαν οι πετρελαιοεπιχειρηματίες.

Διαφοροποιήσεις στην ΕΕ; ‒ Τι μπορεί να σημαίνει «συμμαχία του Νότου» σε μια καπιταλιστική διακρατική ένωση;


Ποιες διαφοροποιήσεις στην ΕΕ;
Εντείνεται, το τελευταίο διάστημα, η προσπάθεια αστικών και οπορτουνιστικών δυνάμεων να καλλιεργήσουν προσδοκίες στους λαούς ότι αλλάζει το κλίμα στην ΕΕ, άρα τελειώνουν τα βάσανά τους.
Λέγεται χαρακτηριστικά:
«Επιτέλους συνειδητοποιείται όλο και περισσότερο η ανάγκη χαλάρωσης της αυστηρής λιτότητας και της δημοσιονομικής πειθαρχίας που πνίγει την ανάπτυξη και δεν βγάζει από την ύφεση».
Αφορμή, για να δυναμώσουν αυτές οι φωνές, είναι η στασιμότητα στις οικονομίες της Ευρωζώνης, η μικρή οπισθοχώρηση σε ορισμένες, σε συνδυασμό με τη Σύνοδο Κορυφής της λυκοσυμμαχίας το Σάββατο στις Βρυξέλλες.

Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Ουκρανία: Στα χέρια των ρωσόφωνων η πόλη Νοβοαζόφσκ – Για «ρωσική εισβολή» κάνουν λόγο Κίεβο και ΗΠΑ – Εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αύριο το ΝΑΤΟ, μεθαύριο η ΕΕ ‒ Το Ντονέτσκ σφυροκοπείται βάναυσα


Οξύνεται η κατάσταση στην Ουκρανία
Συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 21:00 - Αύριο θα συνεδριάσει το ΝΑΤΟ και μεθαύριο η ΕΕ
Δημοσίευση: Πέμ, 28/08/2014 - 19:50
Τελευταία Ενημέρωση: Πέμ, 28/08/2014 - 20:29 
Επικίνδυνη τροπή παίρνει η κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία τις τελευταίες ώρες. Το γεγονός ότι τα ένοπλα τμήματα ρωσόφωνων επανέκτησαν τον έλεγχο της πόλης (βλέπε πιο κάτω επόμενο θέμα) Νοβοαζόφσκ συνοδεύεται με καταγγελίες από το Κίεβο, τις ΗΠΑ και την ΕΕ ότι αυτό έγινε εξαιτίας ισχυρής ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας (περίπου 1.000 Ρώσων στρατιωτών) στην πόλη.
Απεναντίας, ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΑΣΕ Αντρέι Κέλιν απάντησε λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι «δεν υπάρχουν ρώσοι στρατιώτες» στην Ουκρανία, εκτός από «περίπου δέκα ρώσους στρατιώτες που πέρασαν από λάθος τα σύνορα πριν δύο ημέρες», τους οποίους και συνέλαβε το Κίεβο την Τρίτη.

Γάζα: Βοήθεια μέσα στα ερείπια ‒ 2.200 νεκροί. 11.000 τραυματίες. 17.000 ισοπεδωμένα κτήρια. 100.000 οικογένειες άστεγες. 300.000 παιδιά διαλυμένα ψυχολογικά. 500.000 πρόσφυγες. 222 σχολεία και 35 νοσοκομεία βομβαρδισμένα ‒ Κατεστραμμένες όλες οι υποδομές

1.800.000 άνθρωποι (5.046/χλμ2) παλεύουν να ξαναστήσουν τη ζωή τους χωρίς νερό και φαγητό, μέσα στα συντρίμμια των βομβαρδισμών

ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
Σκληρή η «επόμενη μέρα» για χιλιάδες λαού
ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--Μπροστά στο «βουνό» των προβλημάτων που δημιούργησε η 50ήμερη ισραηλινή φονική επιχείρηση της «Προστατευτικής Αιχμής» βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι από τους 1.800.000 κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας, που από τη μια αναθάρρησαν από την τήρηση της εκεχειρίας, χτες, για δεύτερο 24ωρο, από την άλλη προσπαθούσαν να αντλήσουν δυνάμεις, για να ξαναστήσουν τη ζωή τους πάνω στους τόνους ερειπίων που προκάλεσαν οι αναρίθμητοι πύραυλοι των Ισραηλινών.
  • Η τελευταία ισραηλινή επιδρομή, άλλωστε, πέρα από τους 2.200 νεκρούς και τους δεκάδες χιλιάδες τραυματίες, προκάλεσε τεράστιες καταστροφές σε πάνω από 17.000 κτίρια, άφησε άστεγες πάνω από 100.000 οικογένειες και κατέστρεψε τις λιγοστές υποδομές της περιοχής σε δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτρισμού, τηλεπικοινωνιών και σε υπηρεσίες Υγείας.

Εφοπλιστές: Τα «θέλω» τους και οι οι εξαγγελίες Βαρβιτσιώτη σε διημερίδα-ρεκλάμα τους εις βάρος του λαού

Σαπάκια όπως αυτά της ΝΕΛ είναι ο «καθρέφτης» της άθλιας κατάστασης που έχουν επιβάλει στην ακτοπλοΐα κυβέρνηση και εφοπλιστές
Για σαπάκια βλέπε αναλυτικά από Μποτίλια: 
Υπουργείο Εφοπλιστών: Άγονες γραμμές, γόνιμα σαπάκια και ασφάλεια στον πάτο της θάλασσας

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Διημερίδα - ρεκλάμα στους ακτοπλόους εφοπλιστές
Εγινε στη Μυτιλήνη και αποτέλεσε το έδαφος για νέες ανατροπές σε βάρος νησιωτών και ναυτεργατών
Η προετοιμασία του εδάφους για ακόμα περισσότερο «ζεστό χρήμα» στους εφοπλιστές που «αλωνίζουν» τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, ήταν ο βασικός στόχος της διημερίδας, με θέμα «Ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες Βόρειου Αιγαίου» που διοργανώθηκε την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη, με πρωτοβουλία του υπουργού Ναυτιλίας, Μ. Βαρβιτσιώτη, στο αμφιθέατρο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου στη Μυτιλήνη.
Από τις τοποθετήσεις του υπουργού, διαφάνηκε επίσης η πρόθεση της κυβέρνησης να επεκτείνει τα προνόμια για τους εφοπλιστές, να ξαναμοιράσει την πίτα των επιδοτήσεων, αλλά και να πάει ένα βήμα πιο πέρα την επίθεση στις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των ναυτεργατών.
Με βάση αυτούς τους σχεδιασμούς, το σκηνικό που διαμορφώνεται στην ακτοπλοΐα θα είναι χειρότερο από αυτό που έχουν ζήσει μέχρι σήμερα νησιώτες, επιβάτες και ναυτεργάτες.

Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Βρετανία-Αυστραλία: Εθελοντές στη συμμαχία των προθύμων για τις σημαίες των προγόνων τους

Μάρτης 2009. Έξι χρόνια και 179 ζωές: Φόρος τιμής των βρετανικών στρατευμάτων (Πηγή: dailymail.co.uk).
Τώρα, παλιά μου τέχνη... 
Αναζητείται "συμμαχία προθύμων"...
Να μη στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στο Ιρακ, πριν εκτιμηθούν όλες οι πτυχές του θέματος, συζητηθεί η αποστολή δύναμης από το υπουργικό συμβούλιο και ενημερωθεί η αντιπολίτευση, δεσμεύτηκε ο αυστραλός πρωθυπουργός.
Δεν απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο να σταλούν «επίλεκτες δυνάμεις» σε συνεργασία με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.
Επί του παρόντος, διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός, η Αυστραλία προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια και θα συνεχίσει να προσφέρει τέτοια βοήθεια. «Η αυστραλιανή δύναμη είναι έτοιμη να προσφέρει περαιτέρω ανθρωπιστική βοήθεια στους πληττόμενους κατοίκους του Βόρειου Ιράκ» είπε.

Οι τζιχαντιστές και τα «μέτωπα» των αστών

21 Αυγούστου 2004: Ιρακινοί όμηροι, μετά από επιδρομή Αμερικανών πεζοναυτών

Η αξιοποίηση των «τζιχαντιστών»
Στην ειδησεογραφία των ημερών κυριαρχεί ο όρος «τζιχαντιστές» (δηλαδή μαχητές του «ιερού πολέμου του Ισλάμ») που αναφέρεται στους ενόπλους του λεγόμενου «Ισλαμικού Κράτους» με δράση στο Ιράκ και τη Συρία.
Αναλύσεις επί αναλύσεων στα αστικά ΜΜΕ, που συνοδεύονται και από τις σχετικές δόσεις τρομο-λαγνείας, έτσι που ο συνειρμός των θεατών, ακροατών, αναγνωστών να είναι «τι κακό μας βρήκε; Τώρα όλοι ενωμένοι να το αντιμετωπίσουμε».
Από τα στοιχεία που βγαίνουν καθημερινά φαίνεται καθαρά ότι το «νήμα», για να εξηγηθούν τα σημερινά φαινόμενα, πρέπει να πιαστεί από την αρχή.

«Εργατικά» ατυχήματα: Ποιος πριονίζει το κλαδί; ‒ Σωματεία: Υπονόμευση της ανθρώπινης ασφάλειας και ζωής για τα συμφέροντα του κεφαλαίου ‒ Τίποτα δεν είναι τυχαίο!

Φωτό: Σπύρος Τσακίρης

Καταγγέλλουν το θανάσιμο τραυματισμό ναυτεργάτη
Νέο εργατικό «ατύχημα» στο Ηράκλειο
Ανακοίνωση - καταγγελία για το θανάσιμο τραυματισμό του ναυτεργάτη Δ. Γαλανού, σε εργατικό «ατύχημα» που έγινε τη Δευτέρα πάνω στο ρυμουλκό πλοίο «Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ», (βλέπε από Μποτίλια: Εργοδοτικό ευτύχημα - Εργατικό δυστύχημα: Νεκρός οικοδόμος από ηλεκτροπληξία, νεκρός ναυτικός σε ρυμουλκό) στη διάρκεια αποκατάστασης κάβων και συρματόσχοινων, μετά από ρυμούλκηση πλοίου από το Σουέζ στον Πειραιά, εξέδωσαν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ και ΠΕΠΡΝ.
Όπως σημειώνουν,