Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Δημήτρης Κουτσούμπας στην Τομεακή Βιομηχανίας: Είναι ψέμα ότι η ΕΕ είναι ένωση των λαών. Απλά γιατί η ΕΕ είναι καπιταλιστική ένωση – Η Ελλάδα της λαϊκής κοινωνικής ευημερίας δεν χωράει μέσα στην ΕΕ


Ομιλία του Δ. Κουτσούμπα σε συγκέντρωση της Τομεακής Οργάνωσης Βιομηχανίας της ΚΟΑ (ΦΩΤΟ)
Σε κατάμεστη αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου όπου έγινε η συγκέντρωση που διοργάνωσε η Τομεακή Οργάνωση Βιομηχανίας της ΚΟΑ μίλησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.
Μεταξύ άλλων τόνισε:

Νίκος Σοφιανός: Στους υποψήφιους της συγκυβέρνησης, στους νέους διαχειριστές του ΣΥΡΙΖΑ της κωλοτούμπας, στον υπόδικο για κακουργηματικές πράξεις ναζιστή της ΧΑ, απαντάμε με την αγωνιστική συνέπεια λόγων και έργων, την ανιδιοτέλεια, τις καθαρές κουβέντες για το ποια είναι η διέξοδος της χώρας

 Συνέντευξη του Νίκου Σοφιανού στην εφημερίδα «Free Sunday»

Συνέντευξη του Νίκου Σοφιανού υποψήφιου δήμαρχου Αθήνας  με τη «Λαϊκη Συσπείρωση» & μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην εφημερίδα "FreeSunday" & το δημοσιογράφο Δημήτρη Χρυσικόπουλο.
Παρατίθεται η συνέντευξη:
Κατ’ αρχάς, θα ήθελα να μου πείτε ποιο θεωρείτε ότι είναι το διακύβευμα των φετινών αυτοδιοικητικών εκλογών και ποιοι οι στόχοι του ΚΚΕ για τις εκλογές αυτές…

Ουκρανία: Αντιλαϊκά μέτρα, ανταγωνισμοί και κινήσεις «συμβιβασμού» – Η αστική τάξη φέρνει το ΔΝΤ για να εντείνει την εκμετάλλευση του λαού

Οι φασίστες του «Δεξιού Τομέα»
έκαναν επίδειξη δύναμης την Πέμπτη και την Παρασκευή
μετά τη δολοφονία του αρχιτραμπούκου ηγέτη τους

Τα κομμάτια του παζλ που συνθέτει την ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ στον ανταγωνισμό τους με την καπιταλιστική Ρωσία συμπληρώνονται σταδιακά.
Έτσι αναμφισβήτητα αυτά που ξεχώρισαν την περασμένη βδομάδα είναι
Η σύναψη της συμφωνίας της νέας αστικής κυβέρνησης με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για να μπορέσει το ντόπιο κεφάλαιο να ξεπεράσει την καπιταλιστική κρίση, όπως και

Στους καταπέλτες οι Ναυτεργάτες: Επαναλαμβανόμενες 48ωρες από σήμερα (31/3)

Από την σημερινή απεργία των ναυτεργατών - Μαζικο το ταξικό μπλόκ
Ναυτεργάτες: Σε επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες από σήμερα- Συγκέντρωση στο ΥΕΝ και συνάντηση με τον υπουργό (ΦΩΤΟ)
Κάλεσμα συμμετοχής από τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία

Στους καταπέλτες των πλοίων βρίσκονται αποφασιστικά οι ναυτεργάτες από τις 6 το πρωί σήμερα Δευτέρα  στο πλαίσιο των επαναλαμβανόμενων 48ωρων απεργιακών κινητοποιήσεων που ξεκίνησαν σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, σε όλα τα λιμάνια της χώρας, με βάση την ομόφωνη απόφαση, της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, που συνεδρίασε εκτάκτως το Σάββατο 29 Μάρτη.

ΚΚΕ: Η εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής χέρι-χέρι με τον αυταρχισμό και την καταστολή – Σχόλιο για την απαγόρευση των διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας




ΚΚΕ: Σχόλιο για την απαγόρευση των διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας
Σε σχόλιό του για την απαγόρευση των διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:
«Την ίδια ώρα που οι υπουργοί Οικονομικών της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ συζητούν την κλιμάκωση της επίθεσης του κεφαλαίου απέναντι στους εργαζόμενους και αποφασίζουν νέα αντιλαϊκά μέτρα για την ανάκαμψη του κεφαλαίου, η κυβέρνηση αποφάσισε να πάρει ξανά απαγορευτικά μέτρα για τις διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας.

Κυβερνητικός Φασισμός: Στα γραφεία του ΠΑΜΕ θυροκολλήθηκε απόφαση απαγόρευσης των συγκεντρώσεων στο Σύνταγμα – Το Αγωνιστικό Μέτωπο καταγγέλλει την απαγόρευση των διαδηλώσεων – Καλεί στις 7 μμ της Τρίτης, 1 Απρίλη, στην Ομόνοια

 
Καταγγέλλει την απαγόρευση των διαδηλώσεων - Καλεί στις 7 μμ της Τρίτης στην Ομόνοια
 Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ αναφέρει:
«Στα γραφεία του ΠΑΜΕ θυροκολλήθηκε απόφαση απαγόρευσης των συγκεντρώσεων στο Σύνταγμα.
Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει την απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει τις εργατικές, λαϊκές εκδηλώσεις στο Σύνταγμα και στους γύρω δρόμους και επιστρέφει την επίδοση της απόφασης ως απαράδεκτη.

Η εργαλειοθήκη του κεφαλαίου – Οι βασικές διατάξεις του Πολυνομοσχεδίου

Οι βασικές διατάξεις του πολυνομοσχεδίου
Μπαράζ νέων αντιλαϊκών μέτρων, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου φέρνει το πολυνομοσχέδιο με τα «μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας». Οι βασικές διατάξεις προβλέπουν τα παρακάτω:

Μάκης Παπαδόπουλος: Η ουσία του πολυνομοσχεδίου χάθηκε στην τεχνητή πόλωση με την πρόταση μομφής – Τα αντιλαϊκά μέτρα δεν είναι προσωπική πολιτική του κ. Στουρνάρα ή ελληνική πρωτοτυπία (VIDEO)

Η παρέμβαση του Μ. Παπαδόπουλου
«Δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια προσωπική πολιτική του κ. Στουρνάρα ή μια ελληνική πρωτοτυπία», τόνισε ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφερόμενος στα αντιλαϊκά μέτρα του πολυνομοσχεδίου.

Υπερψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο και τα νέα αντιλαϊκά μέτρα – Η ομιλία της Αλ. Παπαρήγα – Πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ για... προεκλογικό μπαλκόνι (VIDEO)

Η ομιλία της Αλ. Παπαρήγα για το πολυνομοσχέδιο
Χρ. Κατσώτης: Πήρατε 63 δισ. από το λαό και δίνετε 450 εκατ. ευρώ
 
Διαγράφηκε ο Ν. Κακλαμάνης

Αφαιρούνται περίπου 2 δισ. ευρώ από το λαό καθώς
  • 1 δισ. ευρώ είναι από την κατάργηση των επιδομάτων όπως το οικογενειακό και της μητρότητας,
  • 180 εκατομμύρια ευρώ από τους πόρους της επικουρικής ασφάλισης,
  • 500 εκατομμύρια ευρώ από τους συνταξιούχους με την μείωση έως και 50% των επικουρικών συντάξεων.

Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Γιάννης Ρίτσος: Ο Άνθρωπος Με Το Γαρύφαλλο

Νίκος Μπελογιάννης Γεννήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 1915, στην Αμαλιάδα Εκτελέστηκε από το αστικό κράτος στις 30 Μαρτίου 1952, στο Γουδή, Αθήνα Σχέδιο, Μπάμπης Ζαφειράτος, 14.XII.2015 (Μελάνι, 29 χ 21 εκ.)

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΕ ΤΟ ΓΑΡΥΦΑΛΛΟ

1952

Τον καιρό του Μάρξ ήταν μια χούφτα άνθρωποι.
Στις μέρες μας είναι 800 εκατομμύρια.
Μεθαύριο θα ’ναι όλος ο κόσμος. 
Ν. ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ





ΣΗΜΕΡΑ το στρατόπεδο σωπαίνει.
Σήμερα ο ήλιος τρέμει αγκιστρωμένος στη σιωπή
όπως τρέμει το σακάκι του σκοτωμένου στο συρματόπλεγμα.
Σήμερα ο κόσμος είναι λυπημένος.

Με χορηγό... τον ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι τα μπούνια στις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις η ελληνική αστική τάξη

Συνεκπαίδευση της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών και της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού με την 22η Εκστρατευτική Μονάδα Πεζοναυτών (22nd Marines Expeditionary Unit/MEU) του USMC, στο πλαίσιο του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ για το έτος 2014.
Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες διεξήχθησαν μεταξύ 8-10 Μαρτίου στο Πεδίο Ασκήσεων Γλαφυρών της Μαγνησίας.

ΕΝΔΟΪΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ
Στόχος της ελληνικής αστικής τάξης η πιο «ενεργή συμμετοχή»...
«Ο ελληνικός καπιταλισμός, επιδιώκοντας να βελτιώσει τη θέση του στην ΕΕ, στην περιοχή και γενικότερα στη διεθνή ιμπεριαλιστική πυραμίδα, έχει ως στρατηγικούς στόχους:

ΣΥΡΙΖΑ: Σκονάκια με «τα στραβά μάτια» της άρχουσας τάξης


ΣΥΡΙΖΑ
Στις εξετάσεις του είναι απόλυτα σαφής

Πυκνώνουν οι εμφανίσεις των στελεχών της Κουμουνδούρου με επιδίωξη να αποσαφηνίσουν όποια ερωτηματικά υπάρχουν και αμφιβολίες για την «ετοιμότητά τους να αναλάβουν την αστική διαχείριση».

Οι παρεμβάσεις τους λοιπόν διακρίνονται για την καθαρότητά τους σε σχέση με τη σκόπιμη ασάφεια και αοριστία που χαρακτηρίζει γενικά τα οπορτουνιστικά κόμματα.

Κυρίως αυτή η προσπάθεια στοχεύει να αρθούν αμφιβολίες για την αξιοπιστία του εν λόγω πολιτικού σχήματος που υπάρχουν ακόμα σε τμήματα της αστικής τάξης αλλά και στην ΕΕ, αλλά και την προσπάθεια ο ΣΥΡΙΖΑ να προσελκύσει παραδοσιακούς «κεντροαριστερούς ψηφοφόρους» που φαίνεται να εμπιστεύονται περισσότερο κινήσεις όπως «Το Ποτάμι».

Δημήτρης Κουτσούμπας: Να μην λείψει κανένας και καμία από το λαϊκό προσκλητήριο του ΚΚΕ – Από την εκδήλωση τιμής στους εκτελεσμένους από την αστική τάξη της χώρας Μπελογιάννη, Μπάτση, Αργυριάδη, Καλούμενο


Δημήτρης Κουτσούμπας: Να μην λείψει κανένας και καμία από το λαϊκό προσκλητήριο του ΚΚΕ (ΦΩΤΟ)

Με μεγάλη συμμετοχή η εκδήλωση για τον Νίκο Μπελογιάννη στην Κοκκινιά
Στο κατάμεστο κλειστό γήπεδο του "Πλάτωνα" στη Νίκαια μίλησε απόψε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στην εκδήλωση που οργάνωσε η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ με αφορμή την επέτειο εκτέλεσης του Νίκου Μπελογιάννη. Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στο σύνολο των  αγωνιστών που πάλεψαν για τα δίκαια του λαού, της εργατικής τάξης, για το σοσιαλισμό.
Λίγο πρίν από την εκδήλωση ο Δ. Κουτσούμπας κατάθεσε ένα μπουκέτο κόκκινα γαρύφαλα στον τάφο του Ν. Μπελογιάννη, στο Γ' Νεκροταφείο της Αθήνας. 
Ολόκληρη η ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα έχει ως εξής:
«Αγαπητοί φίλοι και σύντροφοι
Συναγωνιστές και συναγωνίστριες

Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

H κόλαση των απόκληρων και η ανία της αστικής τάξης: Κολαστήριο (αγγλικοί υπότιτλοι), Η Τέλεια Ομορφιά, Αίσθηση Αμαρτίας

Κολαστήριο - Kárhozat / Damnation (1988)

Μπέλα Ταρ
Ουγγαρία, 1988, Ασπρόμαυρο

Παραγωγή: Γιόζεφ Μαρξ
Σκηνοθεσία: Μπέλα Ταρ
Σενάριο: Λάζλο Κρασζναχορκάι, Μπέλα Ταρ
Φωτογραφία: Γκαμπόρ Μεντβίγκι
Μοντάζ: Αγκνες Χρανίτζκι
Μουσική: Μιχάλι Βιγκ
Πρωταγωνιστούν: Γκαμπόρ Μπάλογκ, Γιάνος Μπάλογκ, Μίκλος Ζέκελι, Βάλι Κερέκες, Πίτερ Μπρένζικ Μπεργκ, Ιμρε Τσμέλικ, Γκιόργκι Τσερχάλιμ
Διάρκεια: 116'
 
*
 
 Δυο κριτικές:

Τζία Γιοβάνη
Πόλυ Λυκούργου
*


Κολαστήριο για τον μοναχικό Κάρερ η ίδια του η ύπαρξη. Εκείνος αποτραβηγμένος, παρατηρητής της ζωής... Της ζωής που αναπόφευκτα χτίζεται πάνω στην ρουτίνα της παραγωγής που καταγράφεται σαν ατέρμονο πηγαινέλα των εναέριων βαγονέτων του ορυχείου μιας βιομηχανικής περιοχής σε αποσύνθεση.

Ο Κάρερ κοιτάζει την αέναη κίνηση κλεισμένος στον δικό του, προσωπικό χώρο. Απουσία παραγωγικών σχέσεων χαρακτηρίζει και το σύνολο των χώρων στους οποίους κινείται ο Κάρερ και συνθέτουν τον κόσμο του. Και αυτόν τον κόσμο που, είτε επέλεξε είτε βρέθηκε παρά την θέλησή του, τον αισθάνεται και τον βιώνει ο Κάρερ σαν τόπο τιμωρίας και βασανισμού!

Σε εξέχουσα θέση το μπαρ «Τιτανικός» που τραβά σαν μαγνήτης ανθρώπινα ναυάγια, που σβησμένα σαν ζόμπι, μοιάζουν ανίκανα να αντιδράσουν στον όποιο κραδασμό του περιβάλλοντος. Τίποτα δεν βρίσκεται σε κίνηση, μόνο ο ιδιοκτήτης του μπαρ που βγάζει λεφτά με απατεωνιές... Ηδη από την αρχή γνωρίζουμε ότι ο Κάρερ έχει «κρεμαστεί» από την παντρεμένη τραγουδίστρια του «Τιτανικός».

Κρί-ση. Και όλο μαζί: Καπιταλισμός


O Μάκης Παπαδόπουλος
 Για το χαρακτήρα της καπιταλιστικής κρίσης
 *
Κρίση χρέους, χρηματοπιστωτική, του μνημονίου, του διεφθαρμένου κράτους είναι  η οπορτουνιστική-αστική ερμηνεία που συσκοτίζει το χαρακτήρα της

Ο μεγάλος ένοχος είναι ο καπιταλισμός

ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ: Παραγγελιά από τα Μονοπώλια και τις Τράπεζες – ΚΚΕ: Ενσωματώνεται η πολιτική της ΕΕ – Μαύρο γάλα για τον λαό (ΙΙ)


Μέτρα-«παραγγελία» για την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων
Σύμφωνα με τις διατάξεις του προσχεδίου που παρουσίασε χτες βράδυ ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης, η «άρση εμποδίων στον ανταγωνισμό» αφορά σε τέσσερις βασικούς τομείς: Επεξεργασία τροφίμων, λιανεμπόριο, τουρισμός και οικοδομικά υλικά.
Σε αυτό το πλαίσιο:
1. Προωθείται - «πιλοτικά» όπως αναφέρεται - η πλήρης κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας στα εμπορικά καταστήματα.

Αφιέρωμα στον σπουδαίο Σοβιετικό σκηνοθέτη Γκριγκόρι Κόζιντσεφ (4 ταινίες) – Μη χάσετε ακόμα: Έλα Να Δεις, Τρία Τραγούδια Για Τον Λένιν – Μεγάλες στιγμές του σινεμά

Γκριγκόρι Κόζιντσεφ
(Κίεβο, 1905 – Λένινγκραντ, 1973)

4 από τις σημαντικότερες ταινίες του
28 Μάρτη -2 Απρίλη 2014
*

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ New Star Art Cinema

*
Το εξπρεσιονιστικό αριστούργημα με θέμα την Κομμούνα του Παρισιού
Η ιστορική πορεία προς την πρώτη προλεταριακή εξουσία

Η Νέα Βαβυλώνα - Novyy Vavilon (1929)
(95 λεπτά, βωβή)
Γκριγκόρι Κόζιντσεφ, Λεονίντ Τράουμπεργκ

ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ: Μαύρο γάλα ο λαός, φρέσκο χρήμα το κεφάλαιο για την ανάπτυξή του (Ι)


ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ «ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ»

Μπαράζ νέων μέτρων σε όφελος του κεφαλαίου φέρνει το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης που αναμένεται να κατατεθεί σήμερα Παρασκευή στη Βουλή. Οπως προκύπτει και από το προσχέδιο που διοχετεύτηκε χτες στη δημοσιότητα, στο επίκεντρο βρίσκονται τα αντιλαϊκά μέτρα «διαρθρωτικού χαρακτήρα», τα οποία και περιλαμβάνονται στην «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ, όπως οι «απελευθερώσεις» σε κλάδους και τομείς της οικονομίας, με έμφαση στο λιανεμπόριο και ειδικά για επαγγέλματα που χαρακτηρίζονται ακόμη από τη σχετική διασπορά της δραστηριότητας.

Απ' τον Μπελογιάννη στον Πουλικόγιαννη: Κομμουνιστές στο εδώλιο, 1951-2014


Δικαστήριο έκανε χρήση βίντεο και αθώωσε συνδικαλιστές

Του Βασίλη Τζήμτσου

Οι νέες τεχνολογίες επιστρατεύτηκαν την Τετάρτη από τον πρόεδρο του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιά προκειμένου να λάμψει η αλήθεια...ως προς τις κατηγορίες επιχειρηματιών του Βιομηχανικού Πάρκου Σχιστού σε βάρος συνδικαλιστών του Συνδικάτου Μετάλλου και απλών εργαζομένων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος.
Μέλη της διοίκησης του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά και απλοί εργαζόμενοι της Ζώνης κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου για πολλοστή φορά (σ.σ. 19 δίκες σε 40 ημέρες) λόγω των αλλεπάλληλων μηνύσεων εργοδοτών του Βιομηχανικού Πάρκου Σχιστού, οι οποίοι δεν θέλουν «στα πόδια τους» το ΠΑΜΕ και τα σωματεία των εργαζομένων για ευνόητους λόγους...

Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Νίκου Τζίμα: Ο Άνθρωπος με το Γαρύφαλλο (1980)


«Σήμερα το στρατόπεδο σωπαίνει.
Σήμερα ο ήλιος τρέμει αγκιστρωμένος στη σιωπή
όπως τρέμει το σακάκι του σκοτωμένου στο συρματόπλεγμα.
Σήμερα ο κόσμος είναι λυπημένος.
Ξεκρέμασαν μια μεγάλη καμπάνα και την ακούμπησαν στη γη.
Μες στο χαλκό της καρδιοχτυπά η ειρήνη.
Σιωπή. Ακούστε τούτη την καμπάνα.
Σιωπή. Οι λαοί περνούν σηκώνοντας στους ώμους τους
το μέγα φέρετρο του Μπελογιάννη».

Γιάννης Ρίτσος

Ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα δικαιώνεται: ΚοΛΑΤΣΗζουν το Ελληνικό αντί πολλών... «πινακίων φακής»

Οικόπεδο με θέα!

Το «σούπερ ντίλ» του Ελληνικού

«Το χρυσό στοίχημα», «σούπερ ντιλ», «βελτιωμένη προσφορά για το Ελληνικό».
Είναι μερικοί χτεσινοί πρωτοσέλιδοι τίτλοι στον αστικό Τύπο, με αφορμή την αύξηση του τιμήματος που καταβάλλουν οι επιχειρηματίες για να τους παραχωρηθεί ο χώρος του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό.

Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Τσογλάνια

Τσογλάνι και τσοκλάνι: ελληνόπαιδο στην ανακτορική υπηρεσία του σουλτάνου τον καιρό της τουρκοκρατίας. Μεταφορικά, διεφθαρμένος νέος, παλιόπαιδο. (Υπερλεξικό και Πρωΐας).

Κυριολεκτικά και μεταφορικά ο χαρακτηρισμός της Λιάνας είναι –κατά το πολιτικώς ορθόν– «άκομψος» μεν, ακριβέστατος δε:

Ο ντοκουμενταρισμένος αντικομμουνισμός του Τσίπρα, οι ΒΗΜΑτοδότες του ΣΥΡΙΖΑ, και ο καλυμμένος χρυσΑΥΓΗτισμός των στελεχών του

Θεέ μου, τόσο αριστερό με έκανες λοιπόν;!
Ματαιοδοξία...

Πολύς ντόρος έχει σηκωθεί σχετικά με τα όσα είπε η Λ. Κανέλλη σε τηλεοπτική εκπομπή πριν από λίγες μέρες σχετικά με ντοκιμαντέρ προσωπικής προβολής του Αλ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ που κυκλοφορεί.

Δραγασάκης προς Γερμανούς βουλευτές: «Ξέρουμε ότι η κρίση είναι δική μας», «Θα έχετε στην Ελλάδα μια αξιόπιστη πολιτική δύναμη»

«Θα έχετε στην Ελλάδα μια αξιόπιστη πολιτική δύναμη»
Δραγασάκης προς γερμανούς βουλευτές:
«Ξέρουμε ότι η κρίση είναι δική μας»

Διαβεβαιώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ότι «έχουμε πλήρη επίγνωση ότι η κρίση είναι δική μας - είμαστε έτοιμοι να αποτιμήσουμε από κοινού τα αποτελέσματα της πολιτικής που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα»
Ενώπιον γερμανών βουλευτών, μελών της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ομοσπονδιακής Γερμανικής Βουλής με επικεφαλής τον Πρόεδρό της Γκίντερ Κρίχμπαουμ, αλλά και ελλήνων συναδέλφων τους, ο αντιπρόεδρος της Βουλής και εξέχον στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Δραγασάκης, επέλεξε να στείλει προς την γερμανική πλευρά ένα «μήνυμα» με ιδιαίτερο πολιτικό συμβολισμό όσον αφορά τις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ εφ’ όσον κληθεί να κυβερνήσει:

Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Η ΚΟΜΜΟΥΝΑ (Παρίσι, 1871). Μια ταινία του Πήτερ Γουώτκινς – Θανάσης Παπαρήγας: Ιστορικό της Παρισινής Κομμούνας – Αφιέρωμα στην Κομμούνα, Β'


26 Μάρτη 1871: Δημοτικές εκλογές για την ανάδειξη εκπροσώπων της Κομμούνας.
28 Μάρτη 1871: Μέσα από τις φλόγες του γαλλοπρωσικού πολέμου, ανακηρύσσεται πανηγυρικά η πρώτη εργατική επαναστατική κυβέρνηση, η Κομμούνα του Παρισιού. Για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας η κρατική εξουσία πέρασε, αν και για σύντομο χρονικό διάστημα, στα χέρια του προλεταριάτου, της πιο πρωτοπόρας, της μοναδικής μέχρι το τέλος επαναστατικής τάξης της καπιταλιστικής κοινωνίας.
Η Κομμούνα που ίδρυσαν οι εργάτες του Παρισιού έζησε μόνον 72 μέρες, αλλά η σημασία της για τον παραπέρα απελευθερωτικό αγώνα της εργατικής τάξης ήταν τεράστια.

Λάκης Παππάς (1938-26 Μαρτίου 2014): Πάει κι αυτή η Κυριακή



Πάει κι αυτή η κυριακή



Στίχοι: Γιάννης Αργύρης
Μουσική: Λάκης Παππάς



Πάει κι αυτή η Κυριακή
και η χαρά μας πάει
ήτανε τόσο βιαστική
όπως και κάθε Κυριακή
Που πριν τη ζήσουμε περνάει

Πάει κι αυτή η Κυριακή
κι ας καρτερούμε μια άλλη
που να 'ναι ολόκληρη ζωή
που να 'ναι απέραντη γιορτή
Μια Κυριακή τόσο μεγάλη

Πάει κι αυτή η Κυριακή
κι ας καρτερούμε μια άλλη

Έτρεχε να μη βραχεί κι έπεσε στο ποτάμι


 
Ο «άνω ποταμών» σχηματισμός
Του Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ
1. Το θέαμα αποφάσισε να αποθεώσει τον πιστό του δούλο Σταύρο Θεοδωράκη και να αφοσιωθεί στη διάδοση της πολιτικής του κίνησης. Όλον αυτό τον καιρό το δημοσιογραφικό κατεστημένο σπρώχνει τον Θεοδωράκη να κάνει τη συστημική παρέμβασή του στην πολιτική σκηνή. Χωρίς να μπορεί να αρθρώσει τον παραμικρό λόγο για την ύπαρξη του Ποταμού, επιδόθηκε στον προσηλυτισμό των νέων ψηφοφόρων διαλέγοντας τη νεότητα ως σημείο εκκίνησης.

Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Εμπρός της Ελλάδας παιδιά, για νέες ιμπεριαλιστικές αποστολές. Για την ειρήνη – Κιλκίς: Μάθε παιδί μου τ' άρματα να πας στην Ουκρανία

Στιγμιότυπο από την άσκηση «Blue Shield 2014» στο Κιλκίς
για τις... «Επιχειρήσεις Υποστήριξης Ειρήνης»
 «ΒΑΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ» ΣΤΟ ΚΙΛΚΙΣ
Ετοιμάζονται για νέες ιμπεριαλιστικές αποστολές
Εντείνονται οι προετοιμασίες των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων (ΕΔ) για συμμετοχή σε νέες ιμπεριαλιστικές αποστολές όπου Γης, κατ' εντολή των κυβερνήσεων και με στόχο τη γεωπολιτική αναβάθμιση της ντόπιας αστικής τάξης.