Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Με αφορμή τη μελέτη του ΟΟΣΑ για την ανταγωνιστικότητα – Δόλωμα η μείωση των τιμών – Επιδίωξη η ενίσχυση του κεφαλαίου

Το Κεφάλαιο
Αν σας πέφτει βαρύ, διαβάστε τη  διασκευή του σε manga.
Αυτός που θα το μετανιώσει δεν θα είσαστε εσείς.


Με αφορμή τη μελέτη του ΟΟΣΑ για την ανταγωνιστικότητα

Όταν η «Καθημερινή της Κυριακής» 17/11/2013 παρουσίαζε –το είχε μάλιστα πρώτο θέμα– τη μελέτη του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης), με τις 555 στρεβλώσεις της ελληνικής οικονομίας και τις νομοθετικές ρυθμίσεις που κάνουν απαγορευτική τη μείωση τιμών σε καταναλωτικά εμπορεύματα, δεν έλεγε το ποια ήταν η πραγματική στόχευση των αστών με αυτή την έκθεση.
Θυμίζουμε ότι η έκθεση έγινε κατά παραγγελία της κυβέρνησης πληρωμένη με 900.000 ευρώ.
Τότε ο «Ριζοσπάστης» σε άρθρο και σχόλιο (ΕΚΘΕΣΗ ΟΟΣΑ: Ρυθμίσεις για την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου Πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις για τον λαό) είχε εκτιμήσει ότι το κύριο στην έκθεση δεν ήταν το θέμα των τιμών, αλλά η προτροπή στην κυβέρνηση να επιταχύνει μέτρα που θα διευκολύνουν την απελευθέρωση των αγορών σε μια σειρά τομείς.

ΕΟΠΥΥ: Εργαλείο περικοπών σε βάρος των ασφαλισμένων – Σύντομη ανασκόπηση των όσων προέβλεπαν οι έως τώρα αλλαγές – Ξανά στον Προκρούστη η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη: Μείωση 34,7% η φαρμακευτική δαπάνη και 24,7% οι «λοιπές παροχές ασθένειας»

ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
Εργαλείο περικοπών σε βάρος των ασφαλισμένων
Μια σύντομη ανασκόπηση των όσων προέβλεπαν οι έως τώρα αλλαγές στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας
Τα σχέδια της κυβέρνησης για μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη υποβάθμιση τις παροχές προς τους ασφαλισμένους και θα αποτελέσουν όχημα για να βαθύνει η εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας και παράλληλα να επεκταθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα στον ευαίσθητο αυτό τομέα.

Δίκη απεργών χαλυβουργών: ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ!*

Ελληνική Χαλυβουργία
Πρωτομαγιά 2012

Φωτογραφίες: Φτερό στο πέλαγο


ΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΩΝ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΩΝ
Αστήριχτες μία προς μία οι κατηγορίες
Αναβλήθηκε για τις 14/3/2014. Από τη χτεσινή ακροαματική διαδικασία δεν επιβεβαιώθηκε το κατηγορητήριο

Αναβλήθηκε χτες η δίκη των χαλυβουργών, για την Παρασκευή 14 Μάρτη 2014. Η αναβολή έγινε επειδή κρίθηκε απαραίτητο να κληθούν ως μάρτυρες οι τέσσερις αστυνομικοί, που κατέθεσαν για τη σύλληψη των έξι εργαζομένων έξω απ' την πύλη της χαλυβουργίας το βράδυ της 20ής Ιούλη 2012, μετά την επέμβαση των ΜΑΤ, προκειμένου να σπάσει η πολύμηνη απεργία των χαλυβουργών, με εντολή της κυβέρνησης. 
Αστυνομικές δυνάμεις επιτίθενται σε εργαζόμενους
που εξέφραζαν την αλληλεγγύη τους στους απεργούς χαλυβουργούς
Οι έξι απεργοί χαλυβουργοί αντιμετωπίζουν κατηγορίες για «παράνομη βία» και «άμεση συνέργεια σε παραβίαση δικαστικής απόφασης», ενώ στο κατηγορητήριο εμφανίζονται να εμπόδισαν τους απεργοσπάστες να μπουν στο εργοστάσιο το βράδυ της 20ής Ιούλη στις 4.30 με 5.30 τα χαράματα.

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

«τα χέρια στις τσέπες του / σαν δυο χειροβομβίδες» – στο 27,3% η ανεργία.


Ε Ι Κ Ο Ν Α

Γυρίζει μόνος
στα χείλη του παντάνασσα σιωπή
συνέχεια των πουλιών τα μαλλιά του.
Ωχρός
με βουλιαγμένα όνειρα κι ανέγγιχτος
νερό τρεχάμενο στα ρείθρα, ωχρός
έλληνας.
Πάντα ο δρόμος μες στα μάτια του
κι η λάμψη απ’ τη φωτιά
που καταλύει
τη νύχτα.
Γυρίζει μόνος
στα χέρια του κλαδί από ελιά
γεμάτος πόνο χάνεται στα δειλινά
αισθάνεται
πως όλα χάθηκαν.
Μην του μιλάτε είναι άνεργος
τα χέρια στις τσέπες του
σαν δυο χειροβομβίδες.
Μην του μιλάτε δε μιλούν στους καθρέφτες.
Άνθη της λεμονιάς
λουλούδια του ανέμου
στεφάνωσέ τον Άνοιξη
τον κλώθει ο θάνατος.

Νίκος Καρούζος
ΠΕΝΤΕ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΕΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ [1961]
ΠΟΙΗΜΑΤΑ, Α (Εκδόσεις ΙΚΑΡΟΣ, 1993)
*

Eurostat: Στο 27,3% η ανεργία στην Ελλάδα


Tα σκήπτρα της ανεργίας στην ΕΕ διατηρεί η Ελλάδα, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα,  έφτασε τον Αύγουστο  στο 27,3%, ποσοστό που μεταφράζεται σε 1,365 εκατομμύρια ανέργους.

SOS ΣΥΡΙΖΑ προς ΣΕΒ από το βρίκιον AURORA – «Όραμα προόδου» με τους βιομήχανους

Save Our SEB

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΕΒ και το SOS  της «Αυγής»!

Αντιγράφουμε από άρθρο της «Αυγής της Κυριακής», 24/11/2013:
«Στην αρχή της κρίσης η μεγαλοαστική τάξη της χώρας, με εξαίρεση ίσως όσους ασχολούνταν με τον τομέα του εμπορίου, που πρώτος δέχτηκε τα πλήγματα της ύφεσης, εκτίμησε πως οι πολιτικές των Μνημονίων όχι μόνο δεν την αφορούν, αλλά θα βγουν και ωφελημένοι από την ελαστικοποίηση των σχέσεων και τη μείωση του κόστους της εργασίας. Σήμερα όλοι, ακόμα και οι μεγάλοι εγχώριοι βιομηχανικοί παράγοντες, ανακαλύπτουν πως το σχέδιο δεν σταμάτησε στο σάρωμα του εμπορίου και της μικρομεσαίας επιχείρησης. Το σχέδιο αφελληνισμού των πάντων δεν είχε τελικά καμία εξαίρεση. Σήμερα, όλοι αυτοί ανακαλύπτουν πως τα κυβερνητικά σχήματα που στήριξαν δεν υπηρετούσαν τα δικά τους συμφέροντα, αλλά αυστηρά τα σχέδια των δανειστών και ειδικότερα της γερμανικής ελίτ».
Τι προκύπτει απ' αυτή την παράγραφο του άρθρου;

Επιστολή του Νίκου Μπογιόπουλου προς τον κάθε λογής συκοφάντη: «Δεν προσφέρομαι – Είμαι κομμουνιστής, ηλίθιε!»

«Δεν προσφέρομαι»


Η Συντακτική Επιτροπή του «Ριζοσπάστη» παρέλαβε την Τρίτη 26/11/2013 και δημοσιεύει σήμερα το παρακάτω σημείωμα του Νίκου Μπογιόπουλου με ημερομηνία σύνταξης 14/11/2013:

«Με αφορμή τη λήξη της εργασιακής μου σχέσης με τον "Ριζοσπάστη", ειπώθηκαν και γράφτηκαν πολλά.
Ενημερώνω τους διαδοσίες - για να μην κουράζονται:
  • Πρώτον, δεν παραχώρησα ποτέ και σε κανέναν την άδεια να με "εκπροσωπεί" στις σχέσεις μου με το ΚΚΕ.

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

ΟΟΣΑ: Δύο εκθέσεις-λαιμητόμοι για τα λαϊκά δικαιώματα – Σχόλιο από το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ


ΟΟΣΑ: Παρουσίασε δύο εκθέσεις - λαιμητόμο για τα λαϊκά δικαιώματα

Ένα ακόμη εργαλείο στην αντιλαϊκή φαρέτρα της κυβέρνησης θα αποτελέσουν οι δύο εκθέσεις του  Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την Ελλάδα, που παρουσίασε ο γενικός του γραμματέας Άνχελ Γκουρία.
Η πρώτη έκθεση που αφορούσε την πορεία της ελληνικής οικονομίας παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Τράπεζα της Ελλάδας με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός συστήνει με αυτή την έκθεση να μην μείνει τίποτα όρθιο από τα εναπομείναντα δικαιώματα του ελληνικού λαού, με πιο χαρακτηριστικό το παράδειγμα της κοινωνικής προστασίας.

Σύστημα Υγείας για τον λαό: Αποκλειστικά δημόσιο, καθολικό – Δωρεάν φάρμακο σε όλους – Μόνιμη και σταθερή δουλειά όλων όσων απασχολούνται στον τομέα της Υγείας.


Σύστημα Υγείας για τον λαό
Οι κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στο χώρο της Υγείας και οι άλλες που προηγήθηκαν, ξεσπούν στο έδαφος των οξυμένων προβλημάτων για τους εργαζόμενους στις μονάδες Υγείας και τους ασθενείς.
Τα προβλήματα αυτά θα επιδεινωθούν αν εφαρμοστούν τα σχέδια της κυβέρνησης για παραπέρα μείωση των δαπανών για τον ΕΟΠΥΥ, συνολικά των δαπανών του προϋπολογισμού για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Συντάξεις ανάλογα με την «περιουσιακή κατάσταση»! – Σε εφαρμογή η «Λευκή Βίβλος» της Ε.Ε. για τα συνταξιοδοτικά συστήματα

 
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΔΝΤ
Συντάξεις ανάλογα με την «περιουσιακή κατάσταση»!
Ετοιμάζονται να βάλουν σε εφαρμογή τους σχεδιασμούς που περιγράφει η «Λευκή Βίβλος» της ΕΕ για τα συνταξιοδοτικά συστήματα


Νέες περικοπές στις συντάξεις, με πρόσχημα την κατοχή από τους συνταξιούχους περιουσιακών στοιχείων (π.χ. ιδιόκτητη κατοικία) ή την απόκτηση εισοδήματος από άλλη πηγή, σχεδιάζουν τα επιτελεία της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΔΝΤ.
Αφού με τα αλλεπάλληλα χαράτσια, κυβέρνηση και τρόικα εξαέρωσαν τις συντάξεις και οδήγησαν εκατοντάδες χιλιάδες στην ανέχεια, τώρα επανέρχονται και μεθοδεύουν νέες μειώσεις, επικαλούμενοι ξανά τη «δημοσιονομική σταθερότητα» και τα «ελλείμματα».
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζήτημα τέθηκε σε σύσκεψη που έγινε πρόσφατα στο υπουργείο Εργασίας, της «ομάδας συμβούλων τεχνικής βοήθειας», στην οποία συμμετείχαν υψηλόβαθμα στελέχη του ΔΝΤ και της ομάδας Ράιχενμπαχ, με θέμα την αύξηση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων.

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Με αντικομμουνιστικές... ποδηλατοδρομίες κλιμακώνει η Ε.Ε. τη χυδαία παραχάραξη της ιστορικής αλήθειας – Δελτίο Τύπου της Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδας του ΚΚΕ


ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Κλιμάκωση της αντικομμουνιστικής εκστρατείας
Η αντικομμουνιστική εκστρατεία της ΕΕ κλιμακώνεται με προκλητικές εκδηλώσεις, όπου πρωτοστατούν επιχειρηματικοί μονοπωλιακοί όμιλοι, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Επιτροπή, το Ευρωκοινοβούλιο, οι αστικές κυβερνήσεις, τα ευρωπαϊκά αστικά και οπορτουνιστικά πολιτικά κόμματα, Ιδρύματα, ΜΚΟ, πανεπιστήμια, κρατικά και ιδιωτικά ΜΜΕ και άλλοι φορείς, με τη χυδαία παραχάραξη της ιστορικής αλήθειας, την ταύτιση του φασισμού με τον κομμουνισμό και τη «θεωρία των άκρων».
Στη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Νοέμβρης 2013) εγκρίθηκε ο κανονισμός του Συμβουλίου για τη θέσπιση του προγράμματος της αντικομμουνιστικής εκστρατείας της ΕΕ «Ευρώπη για τους Πολίτες», για την περίοδο 2014 - 2020, στον οποίο τίθεται το αντιδραστικό ιδεολογικοπολιτικό πλαίσιο της αστικής τάξης και των οπορτουνιστών, με έμφαση της δράσης τους στους τομείς της Παιδείας, του Πολιτισμού και του Αθλητισμού.

Για το Φάρμακο: Ταξική οργάνωση και συμπόρευση με το ΚΚΕ – Ο λαός να αναδειχτεί ο ίδιος σε μαχητική αντιπολίτευση, ενάντια στην εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Υγείας – Δωρεάν φάρμακο, δημόσια Υγεία και Πρόνοια, στο έδαφος του καπιταλισμού, καμιά κυβέρνηση και κανένα κόμμα δεν μπορεί να εξασφαλίσει

 

Για το Φάρμακο
Ο στόχος της τροπολογίας της κυβέρνησης για το Φάρμακο δεν είναι, όπως διατείνεται, να εξασφαλίσει φθηνά φάρμακα για το λαό.
Εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας μείωσης της κρατικής δαπάνης για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, που περιλαμβάνει άγριες περικοπές και την επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων για μια σειρά από παροχές σε φάρμακα, εξετάσεις, νοσηλεία κ.λπ.

Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Ναι, υπάρχουν μόνο ταξικές πλημμύρες – Δεν φταίνε οι ουρανοί που ανοίγουν

Jens-Galschiot, Justice
Πλημμύρες: Δε φταίνε οι ουρανοί που ανοίγουν
Δεν είναι της μοίρας το γραφτό όποτε κάνει ζέστη να καίγεται ο τόπος κι όποτε βρέχει να πνίγεται.
Δεν ξεμπερδεύουμε όμως, ούτε αν πούμε ότι είναι θέμα ενός συγκεκριμένου καταπατητή το φραγμένο ρέμα, ή ευθύνη μόνο ενός κακού δημάρχου ο λάθος δρόμος στη λάθος θέση - μέσα στην κοίτη του ποταμού, όπως στην περίπτωση της Ρόδου.
Οι τρεις νεκροί κι ο ένας αγνοούμενος έστρεψαν την προσοχή αυτή τη φορά στη πρωτεύουσα των Δωδεκανήσων όπου δεν είχαν καταλαγιάσει ακόμα οι πανηγυρισμοί για το χρήμα με ουρά που έφερε φέτος ο τουρισμός. Για να αποδειχτεί για μια ακόμα φορά ότι είναι άλλος ο «κόσμος» στον οποίο ζει η αστική τάξη κι άλλος ο «κόσμος» του κοσμάκη. Το νερό, θα πει κάποιος, δεν κάνει διακρίσεις. Πράγματι είχε χαθεί κι ένας παραλής στην πλημμύρα του '94 που βρέθηκε στη λάθος στιγμή στο λάθος σημείο. Όμως είναι το Μπουρνάζι, η Κοκκινιά, το Κερατσίνι, οι Ποδαράδες που πέρασαν στην ιστορία για τα φέρετρα σωρό κάθε που ανοίγαν οι ουρανοί.

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Φρίντριχ Ένγκελς – Περί δημοκρατίας

Από το "Η Δημοκρατία στην Ισπανία" (1873), ΚΟΜΕΠ 2013, τευχ. 6.
Μέσω Lenin Reloaded 
Με ένα τριπλό σχόλιο του Αντώνη από το ιστολόγιό του

[...] Από το 1789 μέχρι το 1869 [η δημοκρατία] αποτελούσε το ιδανικό ενθουσιωδών μαχητών ης ελευθερίας, οι οποίοι πάντα φιλοδοξούσαν να την πετύχουν μέσα από σκληρό, αιματηρό αγώνα· και κάθε φορά που πλησίαζαν να την πετύχουν, αυτή δραπέτευε και πάλι. Από τη στιγμή που ένας βασιλιάς της Πρωσίας [ο Γουλιέλμος Α'] κατάφερε να δημιουργήσει μια γαλλική δημοκρατία, όλα αυτά άλλαξαν. Από το 1870 και αυτό αποτελεί πρόοδο οι δημοκρατίες δεν γίνονται πια από δημοκράτες, ακριβώς επειδή δεν υπάρχουν πια καθαροί δημοκράτες, αλλά από βασιλικούς απελπισμένους από τη μοναρχία. Για ν' αποφύγει τον εμφύλιο πόλεμο η μοναρχικά σκεπτόμενη αστική τάξη εδραιώνει τη δημοκρατία στη Γαλλία και την διακηρύσσει στην Ισπανία –στη Γαλλία επειδή υπάρχουν πολλοί υπερασπιστές της, στην Ισπανία επειδή ο τελευταίος πιθανός βασιλιάς είναι σε απεργία.
Εδώ βρίσκεται μια διπλή πρόοδος.
Πρώτο, η μαγεία που περιέβαλλε μέχρι τώρα τ' όνομα της δημοκρατίας διαλύθηκε. Μετά από τα γεγονότα στη Γαλλία και την Ισπανία μόνο ένας Karl Blind [οπαδός της δημοκρατίας, που κράτησε σοβινιστική στάση στο γερμανογαλλικό πόλεμο] μπορεί να παραμείνει προσκολλημένος στη μεταφυσική πίστη στα θαυματουργά οφέλη της δημοκρατίας. Η δημοκρατία εμφανίζεται επιτέλους και στην Ευρώπη ως αυτό που είναι σύμφωνα με τη φύση της και ως αυτό που αποτελεί πραγματικότητα στην Αμερική –ως η πιο τελειοποιημένη μορφή της εξουσίας της αστικής τάξης. [...] Από ‘δω και στο εξής η εργατική τάξη δεν μπορεί να έχει πια αυταπάτες για τη φύση της σύγχρονης δημοκρατίας ως τη μορφή του κράτους στην οποία η εξουσία της αστικής τάξης επιτυγχάνει την τελική, την πιο τελειοποιημένη της έκφραση. Στη σύγχρονη δημοκρατία η πολιτική ισότητα, η οποία σε όλες τις μοναρχίες υπόκειται ακόμα σε κάποιες εξαιρέσεις, επιβάλλεται επιτέλους πλήρως. Και αυτή η πολιτική ισότητα τι άλλο μπορεί να είναι πέρα από τη διακήρυξη της θέσης ότι οι ταξικές διαφορές δεν αφορούν το κράτος, ότι η αστική τάξη έχει στον ίδιο βαθμό το δικαίωμα να είναι αστική τάξη όπως και οι εργάτες να είναι προλετάριοι;

 

Lenin Reloaded, 27/10/2013


_____________________________________

Τα σχόλια του Αντώνη από 11:12– 11:17 μ.μ. 

 


1. 23 Νοεμβρίου 2013 - 11:12 μ.μ.

Έχω περιέργεια πόσες επισκέψεις θα έχει αυτή η ανάρτηση, που λέει σε δύο παραγράφους ό,τι δεν είπαν τόνοι ολόκληροι "αριστερής θεωρίας" την περίοδο 2008-2013.

Ως τώρα, βαράει μύγες, και χωρίς να είναι "
tl:dr", που ‘λεγε και μια ψυχή.

Γιατί βέβαια, αν διαβαζόντουσαν οι Ένγκελς αντί των Ρούσηδων, δεν θα ήταν τα πράγματα όπως είναι σήμερα...

2. 23 Νοεμβρίου 2013 - 11:15 μ.μ.
Θα μου πείτε, τυχαία, αυθαίρετα, κατά λάθος διαβάστηκαν οι Ρούσηδες και όχι οι Ένγκελς;

Όχι βέβαια, ούτε τυχαία, ούτε αυθαίρετα, ούτε κατά λάθος. Οι Ρούσηδες εξέφρασαν τις αναζητήσεις της μεγαλύτερης μερίδας του σημερινού ελληνικού λαού, τους ιδεολογικούς του προσανατολισμούς, και το επίπεδο της ταξικής του συνείδησης πολύ περισσότερο από ό,τι οι Ένγκελς. Οι αντεπαναστάσεις έχουν συνέπειες βαθιές και δύσκολα αναστρέψιμες.

3. 23 Νοεμβρίου 2013 - 11:17 μ.μ.
Διαβάζουμε αυτό που είμαστε, αναζητούμε αυτό που κουβαλάμε, συγκλονιζόμαστε από ό,τι έχουμε τον εξοπλισμό για να συγκλονιστούμε, αλλάζουμε από ό,τι ανταποκρίνεται στο τι είδους αλλαγή επιζητούμε.

Αυτός είναι ο καπιταλισμός: βίαιος και χυδαίος – Κρίση και σεξισμός στα media

Σκηνή από το video που ακολουθεί. Φοιτητικές εκλογές του 2011 στα ΤΕΙ Πειραιά. Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ γιορτάζει διακορεύοντας με μπλε πέη πράσινα κοτόπουλα και μια πλαστική κούκλα! Παράλληλα, οι διακορευτές χειρονομούν χυδαία και φωνάζουν σεξιστικά συνθήματα, όπως και τα διακορευόμενα κοτόπουλα της ΠΑΣΠ, άλλωστε, που φοράνε πράσινα μπλουζάκια! Αυτό είναι το επίπεδο χουλιγκανισμού και σεξιστικής καφρίλας που διέπει υποτιθέμενους ενήλικες “επιστήμονες”

Κρίση και σεξισμός στα media
Πού μας οδηγεί η κουλτούρα της μοντελοβίζιτας;
Κάποτε, στους κύκλους της Αριστεράς έλεγαν μια φράση... πως η θέση που επιφυλάσσει στην γυναίκα μια κοινωνία, δείχνει και το επίπεδό της. Σοφή φράση!  Σήμερα στο ζενίθ της κρίσης, το φτηνιάρικο, εξευτελιστικό και σεξιστικό θέαμα βάζει την σφραγίδα του στον ξεπεσμό των media, ακυρώνοντας κάθε έννοια πολιτισμού και παιδείας. H βία του σεξισμού λοιπόν, είναι ένας σαφής δείκτης της τριτοκοσμικής μας πλέμπας και είναι ενδεικτικό το πόσο η έλλειψη παιδείας και κουλτούρας οδηγεί την νεολαία σήμερα στον λαϊκισμό και κυρίως στην βία...

Χιλιάδες πρόβατα –κυριολεκτικά και μεταφορικά– οδηγούνται στη σφαγή. Η βαρβαρότητα όμως δεν είναι μονόδρομος

Δεν είναι μονόδρομος η βαρβαρότητα

Με την αναγγελία ότι για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου θα χρειαστεί ο λαός να πληρώσει πρόσθετα μέτρα, ύψους 6 δισ. ευρώ, έκλεισε η βδομάδα που πέρασε. Η αναγγελία περιέχεται στον υπό ψήφιση κρατικό προϋπολογισμό, όπου τα πράγματα δε λέγονται έτσι ωμά, αν και έτσι ακριβώς είναι.
Μικρό παράδειγμα του τι σημαίνει πάση θυσία εξασφάλιση πλεονάσματος είναι η απάντηση που έδωσε η κυβέρνηση στο πρόβλημα των κτηνοτρόφων, που βρίσκονται αντιμέτωποι με τον ιό της ευλογιάς. Τους είπε να κόψουν το λαιμό τους, γιατί το κράτος δε δύναται να διορίσει κτηνιάτρους ούτε να παρέχει τα απαραίτητα φάρμακα. Έτσι, χιλιάδες πρόβατα οδηγούνται στη σφαγή κι από κει στη χωματερή χωρίς δυνατότητα αναπλήρωσης, γεγονός για το οποίο τρίβουν τα χέρια τους οι εισαγωγείς κρέατος.

Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Ο Τέλλογλου δεν γύρευε μόνο στη Ζώνη. Από παλιά έχει μεγάλο νταλκά με το ΠΑΜΕ και τριγυρίζει και στα διυλιστήρια. Τρέχει εκεί που τον καλεί πάντα το κεφάλαιο – Scripta manent και βίντεο

Στις  20/8/2013, εδώ στην Μποτίλια, σε άρθρο μας με τίτλο: Το πετρέλαιο βρωμάει και λερώνει - Κυνηγώντας το μέγιστο κέρδος (ΙΙ), (γραμμένο με αφορμή Δελτίο Τύπου του Αγωνιστικού Μετώπου στα ΕΛΠΕ, που αφορούσε τα εργατικά ατυχήματα στα διυλιστήρια του Ομίλου ΛΑΤΣΗ, στον Ασπρόπυργο), σημειώναμε:
«Στόχος μας είναι να καταδείξουμε (μέσα από έναν χώρο που συμβαίνει να γνωρίζουμε αρκετά καλά), πώς και με ποιους παίζεται τα καπιταλιστικό MONOPOLY, ποιον ρόλο οφείλουν να παίζουν οι εργαζόμενοι, γιατί όλα όσα ακούγονται σε παρόμοια Δελτία Τύπου (που θίγουν την ουσία των προβλημάτων και σημαδεύουν την καρδιά του ιμπεριαλιστικού καπιταλισμού) πρέπει να θεωρούνται ξύλινα, πώς τα αστικά ΜΜΕ αντιλαμβάνονται το  ρόλο τους, και πώς κάποιοι παίζουν ξυλίκι στην πλάτη μας».

Εκεί, στο Υ.Γ. 1, γινόταν αναφορά σε τρία λαμπρά ονόματα της «ανεξάρτητης δημοσιογραφίας»:
Στον Αντρέα Χριστοδουλάκη της ναυαρχίδας Καθημερινής και του MEGA, στον Σιμο Κεδίκογλου (ναι, τον γνωστό μας Κυβερνητικό Μπραβίσιμο) και στον κατ' εξακολούθηση συκοφάντη-φακελωτή του Συνδικαλιστικού Κινήματος, Τάσο Τέλλογλου, που σπεύδουν πάντα να συνδράμουν τους φτωχούς επιχειρηματίες, όπου και όταν τους καλέσει το καθήκον τους. Των μεν και των δε.

Φρίντριχ Ένγκελς: «ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ» – Σημερινά προβλήματα από την εποχή του 19ου αιώνα (Βιβλιοπαρουσίαση)

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Φρίντριχ Ενγκελς: «ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ»
Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή»

Το έργο αυτό του Ένγκελς για το ζήτημα της κατοικίας γράφτηκε με τη μορφή σειράς άρθρων που ξεκίνησαν να δημοσιεύονται το 1872 στο περιοδικό «Der Volksstaat» (Λαϊκό Κράτος). Ποια είναι άραγε η σημασία τους;
Όπως τονίζει ο Ένγκελς, η σημασία αυτού του έργου δεν είναι τόσο η αντιπαράθεση με κάποιον Α. Μίλμπεργκερ (καθηγητή ιατρικής στη Βιρτεμβέργη), που τα άρθρα του στο «Der Volksstaat» και οι προυντονικές τους απόψεις στάθηκαν η αφορμή για την απάντηση του Ενγκελς, ούτε η αντιπαράθεση με τον Προυντόν, του οποίου οι θεωρίες είχαν απαντηθεί προ πολλού από τον Μαρξ και τον Ενγκελς. Ούτε ήταν τόσο το θέμα της απάντησης στη «φιλανθρωπική - αστική αντίληψη» του κυρίου Εμίλ Ζαξ, που από τη δική του σκοπιά είχε εμπλακεί στη συζήτηση.

Σημείωμα της Συντακτικής Επιτροπής του «Ριζοσπάστη»


Τις προηγούμενες μέρες, δημοσιεύτηκαν άρθρα και ρεπορτάζ σε εφημερίδες και διάφορες σελίδες στο διαδίκτυο, που αναπαράγουν μια σειρά από ισχυρισμούς, μισές αλήθειες και ψέματα, στην πλειοψηφία τους υστερόβουλα και συκοφαντικά, με αφορμή ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία του «Ριζοσπάστη» ως οργάνου της ΚΕ του ΚΚΕ, τη σχέση της εφημερίδας με τα μέλη του Κόμματος, που εργάζονται ή εργάζονταν σε αυτήν το προηγούμενο διάστημα.

ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Υπόγειες διαδρομές, αντικρουόμενα συμφέροντα και ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις απειλούν με γενικευμένο πόλεμο στη Μέση Ανατολή

 
ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ - ΕΥΡΕΙΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Από τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις στη Γενεύη μεταξύ της «Ομάδας των έξι» και του Ιράν
Σκληρό και αιματηρό «μπρα ντε φερ»
Η περιπλοκότητα των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, οι υπόγειες διασυνδέσεις τους, τα αντικρουόμενα συμφέροντα και οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις που αξιοποιούν υπαρκτά προβλήματα και καλλιεργημένες διαιρέσεις, ήρθαν και πάλι στο φως, την περασμένη βδομάδα, μέσα από δύο περιστατικά που αν και χιλιόμετρα μακριά το ένα από το άλλο φαίνεται ότι έχουν άμεση σχέση. 
  • Την περασμένη Τρίτη, δύο καμικάζι φορτωμένοι με εκρηκτικά εξερράγησαν μπροστά από την ιρανική πρεσβεία σε νότιο προάστιο της λιβανικής πρωτεύουσας. Από την έκρηξη σκοτώθηκαν 23 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 146.
  • Δύο μέρες αργότερα, έξι όλμοι έπεφταν σε ερημική περιοχή της Ανατολικής Επαρχίας της Σ. Αραβίας, κοντά στα σύνορα με το Κουβέιτ, χωρίς να προκαλέσουν ζημιές.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ: Κρατά δεμένους τους λαούς, με ή χωρίς μνημόνιο – Η πάλη για αποδέσμευση είναι μονόδρομος


ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Κρατά δεμένους τους λαούς, με μνημόνιο ή χωρίς μνημόνιο

Η φιλολογία που αναπτύσσεται μεταξύ των αστικών πολιτικών δυνάμεων και αυτών του οπορτουνισμού για τα περιθώρια διαπραγμάτευσης εντός της ΕΕ είναι σκέτα φούμαρα.

Η μόνιμη οικονομική επιτήρηση από τις Βρυξέλλες, οι εποπτείες, τα μνημόνια, ο μόνιμος και διαρκής έλεγχος των προϋπολογισμών από την Κομισιόν και η επιβολή δημοσιονομικών μέτρων και διαρθρωτικών μέτρων σε όλη τη διάρκεια του έτους, είναι «κανόνες» που έχουν αποδεχθεί τα κράτη - μέλη της ΕΕ.
  • Οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών, για λογαριασμό των αστικών τους τάξεων, έχουν επιλέξει συνειδητά να παραχωρήσουν ένα μέρος της κυριαρχίας τους στη διαμόρφωση της οικονομικής πολιτικής, προκειμένου μέσα από αυτή τη διαδικασία να διασφαλίσουν τους όρους για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών μονοπωλίων αλλά και για την ίδια την ύπαρξη της διακρατικής καπιταλιστικής ένωσης.

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

ΣΥΡΙΖΑ: Καταπίνει την καμήλα που καταδιώκει την κομμουνιστική ιδεολογία, και διυλίζει το… πάπλωμα της Άγγελας του Αδώνιδα και του Πέτρου


Ο ΣΥΡΙΖΑ για το «αντιρατσιστικό»...

Δεν πάει καιρός που ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφιζε στη Βουλή τη βασισμένη στον «τρομονόμο» τροπολογία για την αναστολή χρηματοδότησης κομμάτων, με την οποία ενισχύθηκε το οπλοστάσιο των αντιπάλων του εργατικού λαϊκού κινήματος.
Και δεν πέρασαν παρά λίγες μέρες από την ανταλλαγή κατηγοριών με τα «ΝΕΑ» για το ποιος είναι περισσότερο «σταλινικός». Εξετάσεις στους αστούς έδινε και στη μία και στην άλλη περίπτωση. Ήταν συνεπώς αναμενόμενη η στάση του απέναντι στο «αντιρατσιστικό» νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση και η παγερή του αδιαφορία για το γεγονός ότι αυτό ενσωματώνει απόφαση της ΕΕ που ανοίγει επικίνδυνους δρόμους για την ποινικοποίηση της λαϊκής πάλης, των ριζοσπαστικών ιδεών, της κομμουνιστικής ιδεολογίας και δράσης.

Tαξική παιδεία: Οι εργαζόμενοι και οι φοιτητές έχουν συμφέρον να υψώσουν ανάστημά ενάντια στην επίθεση συγκυβέρνησης και ΕΕ, που αφήνει γυμνά τα ιδρύματα

 

Ποιος βάζει εμπόδιο στις σπουδές;

Η κυβέρνηση με σωρεία δικαστικών διώξεων, προσωπικούς εκβιασμούς και με συκοφαντικές επιθέσεις αντιμετωπίζει την απεργία των διοικητικών υπαλλήλων στα ΑΕΙ στέλνοντας μήνυμα αποφασιστικότητας σε όλους τους εργαζόμενους ότι και θα τσακίζει κάθε εργασιακό δικαίωμα και θα αντιμετωπίζει με την καταστολή όποιον τολμά να αντισταθεί.
Η επίθεση της συγκυβέρνησης και της ΕΕ συνολικά στην ανώτατη εκπαίδευση που εντείνει την υποχρηματοδότηση και την επιχειρηματική λειτουργία των ιδρυμάτων, πρέπει να βρει απέναντι τους εργαζόμενους στα ιδρύματα μαζί με τους φοιτητές και καθηγητές, αλλά και όλους τους εργαζόμενους.

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Με τις υγείες μας: Δεν δέχεται άλλους καρκινοπαθείς το «Αττικόν» – Στα χαρτιά η αναβάθμιση του «Αγία Βαρβάρα» – Δυναμική κινητοποίηση των εργαζομένων για τις 330 διαθεσιμότητες στα Ψυχιατρεία


Δυναμική κινητοποίηση των εργαζομένων στα Ψυχιατρεία ενάντια στις 330 διαθεσιμότητες
Νέα κινητοποίηση το Σάββατο το πρωί
Δυναμική κινητοποίηση πραγματοποίησαν την Παρασκευή οι εργαζόμενοι των Ψυχιατρείων Δαφνί και Δρομοκαΐτειο ενάντια στην αιφνιδιαστική εφαρμογή των διαθεσιμοτήτων 250 εργαζομένων από το ΨΝΑ και 83 εργαζομένων από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.
Το πρωί προχώρησαν σε αποκλεισμό της Λεωφόρου Καβάλας στο Δαφνί και σε μερική κατάληψη του οδοστρώματος, στο ρεύμα εξόδου προς Κόρινθο. Νωρίτερα, οι εργαζόμενοι του ΨΝΑ προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό των γραφείων της Διοίκησης του Ψυχιατρείου.

ΕΕΔΥΕ: Καταγγέλλει την παραπέρα στρατιωτικοποίηση της ΕΕ – Απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς – Να κλείσουν ΤΩΡΑ οι βάσεις – Να επιστρέψουν τα ελληνικά στρατεύματα



ΕΕΔΥΕ: Καταγγέλλει την παραπέρα στρατιωτικοποίηση της ΕΕ

Τη Δεύτερα, 18 Νοέμβρη, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες αποφασίστηκε η περαιτέρω στρατιωτικοποίηση των δομών της λυκοσυμμαχίας με την ενίσχυση των μηχανισμών για μελλοντικές επεμβάσεις ανά τον πλανήτη.

Οι αγρότες, οι επιδοτήσεις και ή ΚΑΠ: Ποιος τρώει ποιον και πώς – Παρέμβαση του ΚΚΕ – Καταγγελία από την Ευρωκοινοβουλευτική του Ομάδα

Εγκρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο η ΚΑΠ 2014 - 2020
Η «νέα μεταρρύθμιση» εξοντώνει τους μικρούς αγρότες, κατήγγειλε στην παρέμβασή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Τούσσας

Η ΠΑΣΥ εναντιώνεται στη νέα ΚΑΠ και καλεί τους αγρότες που κινδυνεύουν με αφανισμό να την αντιπαλέψουν
Την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ για το 2014 - 2020 ενέκρινε την Τετάρτη το Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο, με τις ψήφους της μεγάλης συμμαχίας των κομμάτων του κεφαλαίου (Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλδημοκράτες, Φιλελεύθεροι, Πράσινοι / ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - Οικολόγοι Πράσινοι - ΔΡΑΣΗ - ΛΑ.Ο.Σ).

«ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ» ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ: Ποινικοποίηση της λαϊκής πάλης. Δίωξη της κομμουνιστικής ιδεολογίας και δράσης – Μικρή ιστορική αναδρομή και κάποια παραδείγματα

Πού πάει ο κύριος;... Να συλληφθεί πάραυτα

«ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ» ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Δίνει «πράσινο φως» για ιδεολογικού χαρακτήρα διώξεις
Επικίνδυνους δρόμους για την και την αντιμετώπιση των ριζοσπαστικών ιδεών, της κομμουνιστικής ιδεολογίας και δράσης ανοίγει το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση, με πρόσχημα το ρατσισμό και τον εγκωμιασμό του ναζισμού.

Η επικινδυνότητα αφορά κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι το νομοσχέδιο, όπως αναφέρει ο ίδιος ο τίτλος του, ενσωματώνει την απόφαση - πλαίσιο της ΕΕ 2008/913, η οποία ήδη χρησιμοποιείται σε χώρες της ΕΕ ενάντια στο λαϊκό κίνημα για να το υποτάξουν στην κυρίαρχη αντιδραστική ερμηνεία για τα ιστορικά γεγονότα.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΕΕ, 24 Νοέμβρη 2013: Να σημαδέψουμε τον πραγματικό αντίπαλο

ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΕΕ
Να σημαδέψουμε τον πραγματικό αντίπαλο
Αποσπάσματα από τη διακήρυξη της «Πανεπιστημονικής Μηχανικών» για τις εκλογές της Κυριακής
 Ολόκληρη η διακήρυξη εδώ:
Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Μηχανικών

Περισσότερες πληροφορίες στον δικτυακό τόπο της «Πανεπιστημονικής» http://www.dpk.tee.gr και στα τηλέφωνα 694.67.99.833, 694.87.42.836, 697.79.11.896.

Μεθαύριο Κυριακή 24 Νοέμβρη πραγματοποιούνται, σε ολόκληρη τη χώρα, εκλογές στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ). Η «Πανεπιστημονική Μηχανικών» καλεί όλους τους εργαζόμενους μηχανικούς να μην επιλέξουν ανάμεσα σε παλιούς και νέους διαπραγματευτές των όρων σφαγής τους, αλλά να σημαδέψουν τον πραγματικό αντίπαλο, την άρχουσα τάξη και την ΕΕ, να συμβάλλουν στην οργάνωση, την ανασύνταξη και την αντεπίθεση του κινήματος.
Στη διακήρυξή της η Πανεπιστημονική αναφέρει, μεταξύ άλλων: