Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Το αναπτυξιακό λάβαρο του ΣΕΒ και του νέου διπολισμού

Του Μάκη ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
(μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνου του Τμήματος Οικονομίας)

Απευθυνόμενος στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, ο πρόεδρός του, Δ. Δασκαλόπουλος, δεν έκρυψε την ανησυχία του για τη λαϊκή αγανάκτηση. Είπε χαρακτηριστικά: «Είναι η σιωπή ανθρώπων μπερδεμένων, φοβισμένων, εξουθενωμένων... Πρέπει να ακούσουμε τη σιωπή τους πριν γίνει κραυγή και μας πάρει τα αυτιά. Γιατί τότε θα είναι αργά».

Στην ίδια βάρκα ΣΥΡΙΖΑ και ΣΕΒ

-Τα ΣΕΒη μου

Παρακολουθώντας κανείς τις παρεμβάσεις που έκαναν τη Δευτέρα, στην ετήσια Γενική Συνέλευση των βιομηχάνων, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλος, και ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, δεν μπορεί να μην παρατηρήσει ότι πολλά σημεία στις ομιλίες τους ήταν σχεδόν ίδια. Προκύπτει, μάλιστα, ότι η συναντίληψη ΣΥΡΙΖΑ - ΣΕΒ δεν εκφράζεται μόνο στην ερμηνεία για τα αίτια που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση την ελληνική καπιταλιστική οικονομία, αλλά και στους τρόπους με τους οποίους αυτή μπορεί να ανακάμψει, επαληθεύοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πασχίζει κι αυτός για διέξοδο από την κρίση προς όφελος του κεφαλαίου και όχι του λαού.

Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

«ΛΕΥΚΗ ΒΙΒΛΟΣ» ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Στρατηγική που τσακίζει την Κοινωνική Ασφάλιση
Τα κατευθυντήρια κείμενα της ΕΕ βεβαιώνουν ότι η αντιασφαλιστική επίθεση θα συνεχιστεί άμεσα


Η κυριαρχία των ιδιωτικών ασφαλιστικών συστημάτων και η περαιτέρω μείωση των δημόσιων συνταξιοδοτικών συστημάτων, των οποίων, έτσι ή αλλιώς, η λειτουργία θα προσομοιάζει στων ιδιωτικών, αποτελεί έναν από τους διακηρυγμένους στόχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως αυτός περιγράφεται ανάγλυφα στη «Λευκή Βίβλο» για τις συντάξεις και φέρει τον παραπλανητικό τίτλο «Ατζέντα για επαρκείς και βιώσιμες συντάξεις». 
Η «Λευκή Βίβλος» παρουσιάστηκε το Φλεβάρη του 2012.

Για την υπεράσπιση των Συλλογικών Συμβάσεων


Το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Αθήνα
και σε πολλές πόλεις
23/5/2013
***
Χιλιάδες διαδήλωσαν σε όλη τη χώρα ενάντια στις προσπάθειες κατάργησης των Συμβάσεων

Σταδίου
Τη μάχη για να μπει φρένο στα σχέδια της εργοδοσίας και της τρικομματικής συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ για κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας έδωσαν  εργαζόμενοι στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, συμμετέχοντας στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ.

Όμόνοια

Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Ζ

1963 - 2013

 50 χρόνια μετά τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη,
με το «αντιρατσιστικό» νομοσχέδιο,
ετοιμάζουν τις ίδιες δικαιολογίες:

Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, Ο ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΜΑΧΟΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ

Ο ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΣΑ
 

Η «πλύστρα», το «πλυντήριο» και ο «σταύλος του (χρυσ)αυγή-ου»
Φαίνεται ότι ο Τράγκας κατέληξε στο πλάνο του:
Μια φορά (τουλάχιστον) κάθε μήνα, θα διαθέτει τον δημοσιογραφικό ογκόλιθο που κουβαλάει μέσα του (σ.σ.: τον εαυτό του, δηλαδή...) στην υπηρεσία της Χρυσής Αυγής.
Συγκεκριμένα, θα διατίθεται να φέρει σε πέρας την - όντως σιχαμερή - δουλειά του ξεπλύματος της ναζιστικής συμμορίας. Ηδη, προχτές παρακολουθήσαμε τη δεύτερη τέτοιου είδους τηλεοπτική εκπομπή του Τράγκα.

Οι εργοδότες «χτυπούν» με ατομικές και επιχειρησιακές συμβάσεις


Διαβάστε στο τέλος την ανακοίνωση του ΠΑΜΕ εν όψει του ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟΥ, για τις ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
*
Σας καλούμε στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ
την Πέμπτη 23 Μάη σε όλες τις πόλεις.
Στην Αθήνα ΣΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ ΣΤΙΣ 7μ.μ.
*** 

ΣΕΠΕ - ΣΤΟΙΧΕΙΑ Α' ΤΡΙΜΗΝΟΥ 2013
Συνεχίζεται η κατρακύλα των μισθών

Μειώσεις στους μισθούς που μεσοσταθμικά κυμαίνονται 14,69% - 20,14% καταγράφουν και για το Α' τρίμηνο του 2013 τα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας.
Από τα στοιχεία γίνεται φανερό γιατί οι εργοδότες θέλουν πάση θυσία να ξεμπερδεύουν με τις κλαδικές ΣΣΕ, με τη συλλογική διαπραγμάτευση που ισχυροποιεί τη θέση των εργαζομένων.
Συγκεκριμένα,

Η (ανατρ)ΟΠΗ ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ


ΤΥΜΒΩΡΥΧΟΙ

 
TOMB RAIDER αυτή
Στον τάφο οι άλλες

ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΙΑΔΑ 20/5/2013
  • Συζητάμε με διάφορες τηλεπερσόνες, για το φαινόμενο Τζολί, που πόσο γενναίο αυτό το κορίτσι, τι υπηρεσίες προσφέρει στις γυναίκες και άλλα σελεμπριτικά
  • Διαβάζουμε την ανακοίνωση του ΠΑΜΕ (που πολύ τους καίει επειδή ξεμπροστιάζει την υποκρισία και την αθλιότητα του καπιταλισμού) με μειδιάματα ειρωνικά
  • Ακούγεται ένα σχόλιο (από του Αδώνιδος την κυρία): πόσο (ή τόσο) μίσος αυτή η ανακοίνωση (περιφρονητικό μειδίαμα)
  • Άλλο σχόλιο (από τον Κεφαλογιάννη-όλα-για-την-υγεία-μου): από την ανακοίνωση, για να δέσει, λείπει ο ΕΟΠΥ που δεν καλύπτει την εξέταση (γελάκι επεγγελματικής πληρότητας)
  • Τρίτο σχόλιο (από την Διαμαντάκου της τηλεκριτικής αυθεντίας): είναι ένα θέμα κι αυτό (γελάκι δεοντολογικό)
  • Και καθαρίσαμε.

Ο θεός μας φύλαξε και δεν ήρθαν οι κουμμουνιστές για να καταργήσουν την προληπτική ιατρική και να κλείσουν όλα τα νοσοκομεία της χώρας.

Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Ο Αγωγός ΤΑΡ, τα Μονοπώλια και ο ΣΥΡΙΖΑ

Σχέδια επί χάρτου για το ντόπιο κεφάλαιο
Τα πλεονεκτήματα του αγωγού δεν αφορούν τον λαό, αλλά την ελληνική καπιταλιστική οικονομία

 (Φωτό, Associated Press)
Παραμυθιάζουν τον λαό ότι με το ΤΑΡ θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας,
όταν η λειτουργία του απαιτεί μόλις 100 εργαζόμενους!



ΜΑΚΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Τα μονοπώλια θα κερδίσουν, όχι ο λαός

Η παρέμβαση που έκανε στην ημερίδα το μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ

Παρεμβαίνοντας χτες (16/5/2013) στην ημερίδα, ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε:
«Η ημερίδα του ΙΔΙΣ αποτελεί μια ευκαιρία για να εξετάσουμε, αν και κατά πόσο συμβάλλει στη συνδυασμένη ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών η πρόσφατη διακρατική συμφωνία για τον αγωγό ΤΑΡ, αλλά και γενικότερα ο προσανατολισμός της ενεργειακής κυβερνητικής πολιτικής.
Με γνώμονα την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, ιδιαίτερα τη διασφάλιση φθηνής λαϊκής κατανάλωσης, τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας, τη θωράκιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της ειρήνης στην περιοχή, την αύξηση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού, η διακρατική συμφωνία δεν δικαιολογεί τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς.

Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ: Βγάζουμε συμπεράσματα, οργανώνουμε στέρεα την πάλη ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - πλουτοκρατίας


Από τη Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ δόθηκε στη δημοσιότητα η παρακάτω ανακοίνωση:
«Τελικά, η απεργία που προαναγγέλθηκε δεν έγινε ποτέ! Αρκετοί συνάδελφοι νιώθουν απογοητευμένοι, προδομένοι, αισθάνονται ότι η πλειοψηφία της ΟΛΜΕ τους κορόιδεψε. Τα κανάλια και τα ΜΜΕ μιλάνε για κρίση στο συνδικαλιστικό κίνημα, "για την απόσταση βάσης - ηγεσίας", κλαίνε τάχα για τη χαμένη τιμή του συνδικαλιστικού κινήματος. Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει την αναξιοπιστία της ΟΛΜΕ για να χτυπήσει το κίνημα, να οδηγήσει τον κλάδο σε συντηρητική αναδίπλωση.
Καμιά απογοήτευση! Οι αντιδραστικές εξελίξεις στην εκπαίδευση, η επιστράτευση, η επίθεση κυβέρνησης, πλουτοκρατίας στο σύνολο της ζωής μας δεν μπορούν και δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητες. Μας αφορούν όλους. Μπροστά μας είναι όλα τα προβλήματα.
Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και τώρα, όπως και στη φάση των εξελίξεων, απευθύνεται στους συναδέλφους, με καθαρές κουβέντες για τα συμπεράσματα που προκύπτουν από αυτές τις εξελίξεις:

Γιώργος Σαρρής: Λίγες τελευταίες λεπτομέρειες για το θέμα της "μη Απεργίας" της ΟΛΜΕ πριν κλείσει το θέμα

Στις ΓΣ της ΟΛΜΕ και αφού βγάζοντας πύρινους λόγους οι εκπρόσωποι των ΣΥΝΕΚ (ΣΥΡΙΖΑ), ΔΑΚΕ(ΝΔ), ΠΑΣΚ(ΠΑΣΟΚ), Αυτόνομων Παρεμβάσεων (ΚΚΕ Μ-Λ) έπεισαν τους καθηγητές να υπερψηφίσουν την πρόταση της ΟΛΜΕ για Απεργία Διαρκείας, μετά από ώρες κι ενώ υπήρχε πια κούραση (φυσιολογικά) έβαλαν σε ψηφοφορία το να δοθεί εξουσιοδότηση στους προέδρους για να διαχειριστούν την κατάσταση την επόμενη μέρα στη Γ.Σ. των προέδρων "λόγω της κρισιμότητας της Απεργίας" όπως έλεγαν. Το ΠΑΜΕ με φωνές προσπάθησε να εξηγήσει ότι το ζήτημα αυτό δεν έπρεπε να μπει, αφού δεν υπήρχε όπως άλλες φορές κάποιο ζήτημα μικρότερης σημασίας για να χειριστούν οι πρόεδροι (π.χ. ημερομηνίας αν προκηρυσσόταν Γεν. Απεργία κάποια άλλη μέρα από ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ κλπ.) και ότι ήταν φως φανάρι ότι θα δινόταν εξουσιοδότηση για να καταστρατηγηθεί η απόφαση της ΓΣ. Το ΠΑΜΕ το έκανε αυτό ενώ η δική του πρόταση είχε καταψηφιστεί γιατί έμπαινε σοβαρό ζήτημα απαξίωσης του κύρους των αποφάσεων των ΓΣ. Δυστυχώς ειδικά εκείνη την ώρα ήταν αδύνατον να ακούσει κανεις το ΠΑΜΕ που στη διάρκεια των ΓΣ του είχαν επιτεθεί όλοι οι "επαναστάτες" των ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚ, ΣΥΝΕΚ, ΑΠ και το κλίμα ήταν σχετικά αρνητικό. Ετσι οι καθηγητές ψήφισαν την εξουσιοδότηση κι έφυγαν.

Νίκη Τριανταφυλλίδη (27 Νοεμβρίου 1942 - 13 Μαΐου 2013)

 -Είσθε κομμουνίστρια;
"Πιστεύω σ' αυτή τη θεωρία ως καλλιτέχνης. Είναι η πιο σοφή κουβέντα που έχει πει η ανθρωπότητα για την οργάνωσή της. Φυσικά η φιλοσοφία της, ο διαλεκτικός υλισμός είναι και δικός μας, ο αρχαίος ελληνικός. Εδώ γεννήθηκε" 
(Στον Βασίλη Κ. Καλαμαρά. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 1995)
[Όλη η συνέντευξη, στο τέλος]
Φωτό: 1975. ΕΥΡΥΔΙΚΗ ΒΑ 2037 του Νίκου Νικολαΐδη

Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Χτίζουμε τον παράδεισο της λαϊκής εξουσίας μας ή γκρεμιζόμαστε στην καπιταλιστική τους κόλαση

Πού με πας από ‘δω; Πού βγάζει αυτός ο δρόμος; Πες μου.
Δε βλέπω τίποτα. Δεν είναι δρόμος. Πέτρες μονάχα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ, Αναπάντητο (*)


Αυτές τις μέρες ζήσαμε δύο γεγονότα που καταδεικνύουν με σαφήνεια τους τρόπους που μετέρχεται το κεφάλαιο για τη διαιώνιση του είδους του:
  • ΓΣΕΕ – εργοδότες υπέγραψαν το τσάκισμα των μισθών και την κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης
  • Συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ, οι οποίοι αποφάσισαν να μην απεργήσουν.
Το πρώτο γεγονός δείχνει ότι οι Παναγόπουλοι και οι Τσικρικάδες δρουν σαν στελέχη των κυβερνώντων κομμάτων, σαν υπηρέτες των ΣΕΒ-αστών του κεφαλαίου, και στα ρεπά τους παριστάνουν τους προέδρους των ανωτάτων συνδικαλιστικών οργάνων της χώρας.

ΠΑΜΕ: 23 Μάη συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα – Στην Αττική, στην Ομόνοια στις 7 μ.μ.

ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΠΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και δεκάδες Σωματεία στις 23 Μάη καλούν τους εργαζόμενους να δώσουν μαζική, αποφασιστική απάντηση στην εργοδοσία, στην κυβέρνηση, στην Ευρωπαϊκή Ένωση που επιδιώκουν την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, κάθε εργατικού δικαιώματος. Να πάρουν μέρος στα συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα. Να αποφασίσουν συλλογικά σε κάθε τόπο δουλειάς παντού να μην παραχωρήσουν τη ζωή τους, να μην υποκύψουν, να μην γονατίσουν στις ορέξεις των μονοπωλίων.
Στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ τονίζει:

Οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ στην ΟΛΜΕ τα έστριψαν εξαιτίας του ...ΠΑΜΕ


Αυτό είπε επί της ουσίας το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Βούτσης στην εκπομπή του Ν. Χατζηνικολάου. Συγκεκριμένα ανέφερε:
«Φάνηκε μέσα από πολύωρες διαδικασίες ότι αυτό δεν ήταν αρκετό, για να προχωρήσουν σε μια πιο αποφασιστική στάση (εννοεί να προχωρήσει η ΟΛΜΕ στο σπάσιμο της επιστράτευσης) καθώς από ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και από άλλες πλευρές - ΠΑΜΕ, αυτό ήταν γνωστό από καιρό - δεν υπήρξε η βοήθεια και η αλληλεγγύη…».

Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Η Αντζελίνα Τζολί και οι γυναίκες της λαϊκής οικογένειας

της Κάλι Καρά
Με αφορμή την αποκάλυψη, σε άρθρο στην εφημερίδα "Νιου Γιορκ Τάιμς" της ηθοποιού Αντζελίνα Τζολί ότι επέλεξε να κάνει διπλή μαστεκτομή για να προλάβει τον υψηλό κίνδυνο να εμφανίσει καρκίνο του στήθους και των ωοθηκών, ας «ψηλαφίσουμε» την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας στο επονομαζόμενο ΕΣΥ, στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στο ανύπαρκτο Εθνικό πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου για τις γυναίκες της λαϊκής οικογένειας.

ΓΣΕΕ - εργοδότες: Υπέγραψαν το τσάκισμα των μισθών και την κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης

Νομιμοποίησαν όλες τις αντεργατικές αποφάσεις της κυβέρνησης
  Δημοσίευση: Τρί, 14/05/2013 - 20:37
Τελευταία Ενημέρωση: Τρί, 14/05/2013 - 20:40

Πλήρη αποδοχή και νομιμοποίηση της μείωσης των κατώτερων μισθών και της κατάργησης της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και όλων των αντεργατικών παρεμβάσεων (μνημονιακοί νόμοι) που επιβλήθηκαν το προηγούμενο διάστημα απο την κυβέρνηση στους μισθούς και στις συλλογικές συμβάσεις, έδωσε  η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, συμπράττοντας με τις ηγεσίες της ΓΣΕΒΕΕ, της ΕΣΕΕ και του ΣΕΤΕ και αφήνοντας στο απυρόβλητο τον ΣΕΒ να προβάλλει τις δικές του αντεργατικές απαιτήσεις.

Οι "Παρεμβάσεις" στη συνεδρίαση των προέδρων των ΕΛΜΕ: Χωρίς τσίπα ο τυχοδιωκτισμός τους

 Η μουτζαχεντίν, κυρία Φατούρου

Μετά την ΠΑΣΚ, τη ΔΑΚΕ και τη Συνεργασία που κατέβασαν πρόταση για αναστολή της απεργίας, η εκπρόσωπος των Παρεμβάσεων στο ΔΣ της ΟΛΜΕ Αγγελική Φατούρου, έκανε την εξής -αποκαλυπτική για το ρόλο των Παρεμβάσεων - δήλωση κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των προέδρων των ΕΛΜΕ:

Δήλωση των εκπροσώπων του ΠΑΜΕ στο ΔΣ της ΟΛΜΕ μετά τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας


«Η συνδικαλιστική ηγεσία της ΟΛΜΕ έχει ευθύνες. Οδήγησε έναν ολόκληρο κλάδο σε αδιέξοδο. Είχαμε προειδοποιήσει γι' αυτή την εξέλιξη έγκαιρα. Κάναμε καθαρό από την αρχή ότι σήμερα το κίνημα μπορεί να δώσει απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική και στον αυταρχισμό της κυβέρνησης μόνο με ενωτικούς ταξικούς αγώνες μαζί με τους άλλους κλάδους εργαζομένων και σε συμμαχία με τα λαϊκά στρώματα. Μπορεί να δώσει απάντηση μόνο με αγώνες που έχουν σχέδιο οργάνωσης, σύγκρουσης και προοπτικής. Τίποτα από όλα αυτά δεν έκανε η ηγεσία της ΟΛΜΕ.
Η ηγεσία της ΟΛΜΕ ακύρωσε τις όποιες αγωνιστικές διαθέσεις υπήρχαν στον κλάδο οι οποίες εκφράστηκαν με τη συμμετοχή 20.000 συναδέλφων στις γενικές συνελεύσεις».
Ηλίας Πατίδης, Βασίλης Λυκούρας εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ στο ΔΣ της ΟΛΜΕ
Κατηγορία: 

Δημοσίευση: Τετ, 15/05/2013 - 23:57
902

Συνέλευση προέδρων ΕΛΜΕ: Αποφάσισαν να μην απεργήσουν. Τεράστιες οι ευθύνες των παρατάξεων της πλειοψηφίας

Χωρίς απόφαση για απεργία έληξε  το βράδυ της Τετάρτης η Γενική Συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ. Η ώρα της ψηφοφορίας για την τελική απόφαση σήμανε και τα αποκαλυπτήρια της πλειοψηφίας που διαμόρφωσε την εισήγηση (ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚ, «Συνεργασία», «Παρεμβάσεις»), που αφού οδήγησαν τον κλάδο σε αδιέξοδο με την πρότασή τους για απεργία διαρκείας μέσα στις πανελλαδικές, έφτασαν λίγο πριν τις 11 το βράδυ να προτείνουν αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων επειδή δεν υπάρχουν οι όροι και οι προϋποθέσεις, και αυτό τελικά ψηφίστηκε από τη Γενική Συνέλευση των προέδρων.

Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Στην Κική Δημουλά (ΙΙ)


Αφορμή για την επιλογή του ποιήματος ΣΚΙΕΣ που προηγήθηκε είναι κάποιες συμπτώσεις που το συνδέουν με τις ατυχείς (το λιγότερο) διατυπώσεις της Κικής Δημουλά, και το καθιστούν πιστεύω «επίκαιρο»: Οι πλατείες, οι μετανάστες, η εξοικείωσή μας με τον θάνατο του άλλου –όπου αυτοί που τον σκορπάνε απλόχερα μπορεί να είμαστε κι εμείς οι ίδιοι με την αδιαφορία και την επιπολαιότητά μας–, και τέλος ο… μήνας κατά τον οποίο γράφτηκε.

Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Στην Κική Δημουλά


Σκιες

Ω ψυχή, πουλί που δεν ξέρει
και πετά σε μέρες που επιτρέπεται το κυνήγι.
Γιώργος Μαρκόπουλος, Διαβάσεις Πεζών

Στα κοιλώματα της νύχτας
κουλουριασμένες σε χαρτόκουτα
–δωμάτια που περίσσεψαν
απ’ τις συσκευασμένες μας ανέσεις.

Στα φανάρια των δρόμων
–πράσινο της απόγνωσης
και της ελπίδας κόκκινο.

Στους προσφυγικούς καταυλισμούς
–πίσω απ’ τη λάμψη ενός βεγγαλικού.

Θρηνούν αδάκρυτες.

Ανοίγουνε ολημερίς
στον ύπνο μας λαγούμια.

Αλήθεια, πόσο γρήγορα γεμίζουμε
τους αφιλόξενους διαδρόμους της Ευρώπης.

Μάιος 2002 

Μπάμπης Ζαφειράτος Άδεντρες Πλατείες (Ποιήματα)
στην ενότητα Ο Θάνατος Κοιτάζει Με Τα Μάτια Μας.
Πρώτη δημοσίευση: Ο ΠΑΛΜΟΣ, Μάιος 2002, σ. 3

Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

9 ΜΑΪΟΥ: 68 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ

9 Μαΐου 1945: Το αποτέλεσμα εκείνου του «θαύματος διπλωματικής σοφίας», όπως χαρακτηρίζει ο Θανάσης Παπαρήγας το σύμφωνο (μη επίθεσης) Μολότοφ - Ρίμπεντροπ. Ο στρατάρχης της Σοβιετικής Ένωσης, Γγεόργκι Ζούκοφ, κατά την υπογραφή συνθηκολόγησης της Γερμανίας.
Τα ψέματα της ιμπεριαλιστικής παραχάραξης της Ιστορίας και η πραγματική αλήθεια
Δεν είναι η «μέρα της Ευρώπης», όπως ανακηρύχθηκε από το πολιτικό κατεστημένο της ιμπεριαλιστικής ΕΕ, που θέλει τους λαούς βυθισμένους σε αιώνια νύχτα.
Μέρα της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών η 9η Μάη, της μεγάλης νίκης κατά του φασιστικού ιμπεριαλιστικού «Αξονα» Γερμανίας - Ιαπωνίας - Ιταλίας και των συμμάχων τους, που έβαλε τέρμα στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, τον πιο αιματηρό που γνώρισε η ανθρωπότητα. Οι νεκροί στη διάρκειά του έφτασαν τα 50 εκατομμύρια. Σ' αυτήν τη νίκη συνέβαλαν όλες οι δυνάμεις που συμμετείχαν στον αντιχιτλερικό συνασπισμό. Ομως, για την πραγματοποίησή της, υπήρξε καθοριστικός ο ρόλος της Σοβιετικής Ένωσης.
Τη δική τους σημαντική συμβολή στον 6χρονο πόλεμο (1939 - 1945) είχαν τα εθνικοαπελευθερωτικά και αντιφασιστικά κινήματα των καπιταλιστικών χωρών. Και σε αυτά ψυχή, οργανωτής και κύριος αιμοδότης ήταν τα Κομμουνιστικά Κόμματα.
Όπως ο Α', έτσι και ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν αποτέλεσμα της μεγάλης όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων για το ξαναμοίρασμα του κόσμου.
Αυτές οι αντιθέσεις οξύνθηκαν ακόμα περισσότερο εξαιτίας της ύπαρξης της Σοβιετικής Ένωσης, σε συνδυασμό με την παγκόσμια καπιταλιστική οικονομική κρίση (1929 - 1933).
Η ανισόμετρη ανάπτυξη του καπιταλισμού κατέστησε και πάλι τη Γερμανία δύναμη κρούσης του διεθνούς ιμπεριαλισμού.
Η μεγάλη οικονομική και στρατιωτική δύναμη της Γερμανίας αποκτήθηκε και χάρη στην ενίσχυση που της έδωσαν οι νικήτριες καπιταλιστικές δυνάμεις του Α` Παγκοσμίου Πολέμου, με σκοπό να τη στρέψουν εναντίον της Σοβιετικής Ενωσης. Οικονομικοί γίγαντες των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Βρετανίας πρωταγωνίστησαν στην ενίσχυση της Γερμανίας και στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Τη στήριξή τους στον Χίτλερ και στον Μουσολίνι, πέρα από τους επιχειρηματικούς ομίλους, προσέφεραν και η Καθολική Εκκλησία και σειρά σοσιαλδημοκρατικών, συντηρητικών και άλλων αστικών κομμάτων του λεγόμενου κεντρώου χώρου, ενώ, μετά τον πόλεμο, Γερμανοί εγκληματίες πολέμου επάνδρωσαν το ΝΑΤΟ και μυστικές υπηρεσίες των «δημοκρατικών» ιμπεριαλιστικών κρατών.

Κυριακή 5 Μαΐου 2013

Και Ζωή του παρόντος αιώνος


(συνέχεια εκ του προηγουμένου Προσδοκώ Ανάσταση ζωντανών)


Αυτός.
Μετά το θάνατό του.
Μας κοιτάζει κι ανασαίνει ακόμα.
Ζωντανός και παρών.

Εμείς ζωντανοί.
Με κομμένη την ανάσα.
Μέσα μας νεκροί και απόντες.

Και ναι, μπορούμε
–δική μας άλλωστε υπόθεση–
να κρύψουμε στις τσέπες μας
το φονικό που μας παιδεύει.

Μα είναι αδύνατο να κρύψουμε απ’ τα μάτια μας
αυτούς τους άταφους νεκρούς
που περιφέρονται όρθιοι.

Και μαρτυράνε στη σιωπή τους
πως πλήθυναν
οι ζωντανοί
ανάμεσά μας.



Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

Πρωτομαγιά: Στην Κούβα η εργατική τάξη παρελαύνει, δεν διαδηλώνει - Και μια ομιλία του Τσε πριν από 50 Πρωτομαγιές


ORGULLOSOS DE NUESTRA OBRA
«ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΣ»
Διαβάστε στη συνέχεια την ομιλία του Τσε Γκεβάρα πριν από 50 χρόνια, το 1963, με την ευκαιρία του τότε εορτασμού της Πρωτομαγιάς.