Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018

ΠΓΔΜ - Βαλκάνια: Στο όνομα της αστικής τάξης − ΚΚΕ: Συγκαλύπτουν επικίνδυνους σχεδιασμούς και εξελίξεις


ΕΛΛΑΔΑ - ΠΓΔΜ - ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Παράγοντας κινδύνου για τους λαούς οι σχεδιασμοί ΝΑΤΟ - ΕΕ
Παζάρια σε ΠΓΔΜ και ΗΠΑ εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου
Παράλληλες συναντήσεις του γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ με κυβερνητικούς αξιωματούχους της ΠΓΔΜ στα Σκόπια, και του ειδικού διαπραγματευτή του ΟΗΕ, Μ. Νίμιτς, με τους εκπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, στη Νέα Υόρκη, είχε χτες το «μενού» στο εν εξελίξει παζάρι για το ονοματολογικό της γειτονικής χώρας, ως πτυχή των ευρύτερων, επικίνδυνων για τους λαούς ευρωατλαντικών σχεδιασμών στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή, στην υλοποίηση των οποίων η κυβέρνηση διεκδικεί βασικό ρόλο.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η επικέντρωση στο όνομα συγκαλύπτει επικίνδυνους σχεδιασμούς και εξελίξεις
Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό:
«Οι παράλληλες συναντήσεις του γγ του ΝΑΤΟ στα Σκόπια και του ειδικού διαπραγματευτή του ΟΗΕ, Νίμιτς, με εκπροσώπους της Ελλάδας και της FYROM, στη Ν. Υόρκη, αναδεικνύουν την πραγματική ουσία των εξελίξεων, που είναι οι σχεδιασμοί του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή και που αποτελούν το βασικό παράγοντα κινδύνου για τους λαούς των Βαλκανίων.
Απ' αυτήν την άποψη η επικέντρωση στο ζήτημα του ονόματος, αποκομμένη απ' τις γενικότερες επικίνδυνες εξελίξεις, το μόνο που κάνει είναι να αποπροσανατολίζει, να συγκαλύπτει την ουσία και να τροφοδοτεί τον εθνικισμό κι απ' τις δύο πλευρές, τη λογική "διαίρει και βασίλευε", που όπως έχει δείξει η Ιστορία, είναι βούτυρο στο ψωμί για τα σχέδια των ιμπεριαλιστών στην περιοχή.
Το ΚΚΕ έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του απ' την αρχή της δεκαετίας του '90, παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις και θα τοποθετηθεί με κριτήριο τα λαϊκά συμφέροντα και την κοινή πάλη των λαών της περιοχής, σε σύγκρουση με τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς».

Το πλαίσιο των παζαριών στη Νέα Υόρκη το έδωσε ο ίδιος ο Νίμιτς, λέγοντας ήδη από προχτές ότι
«αυτή τη στιγμή, το όνομα της χώρας στα Ηνωμένα Εθνη είναι "Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας", οπότε η λέξη "Μακεδονία" είναι μέρος του ονόματος και η Ελλάδα έχει αναγνωρίσει τη χώρα με αυτό το όνομα. Περισσότερες από 100 χώρες έχουν αναγνωρίσει τη χώρα με την ονομασία "Δημοκρατία της Μακεδονίας", συνεπώς εμπεριέχεται η λέξη "Μακεδονία" για τις περισσότερες χώρες. Οπότε, αυτή είναι συνδεδεμένη με αυτή τη χώρα»...
Σε αυτό το πλαίσιο, χτες ο Νίμιτς παρουσίασε στους εθνικούς διαπραγματευτές, πρέσβεις Αδ. Βασιλάκη και Β. Ναουμόφσκι,«σειρά προτάσεων και ιδεών», χωρίς ωστόσο να δημοσιοποιήσει ευρύτερα το περιεχόμενό τους, αλλά δηλώνοντας «αισιόδοξος ότι η διαδικασία κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση», παραπέμποντας εμμέσως και σε επόμενες τέτοιες συναντήσεις, ενώ λέγεται ότι ετοιμάζει και ταξίδι σε Σκόπια και Αθήνα.
Ο Στόλτενμπεργκ
17/1/2018. Από τηην πρώτη μέρα της επίσκεψης του γγ του ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ
Την ίδια μέρα έφτανε στα Σκόπια - περίπου 4 χρόνια μετά την προηγούμενη επίσκεψη γγ του ΝΑΤΟ - ο Γ. Στόλτενμπεργκ για συναντήσεις με τον Πρόεδρο της χώρας Γ. Ιβανόφ, τον πρωθυπουργό Ζ. Ζάεφ, τον ΥΠΕΞ Ν. Ντιμιτρόφ, την αν. πρωθυπουργό και υπουργό Αμυνας Ρ. Σεκέρινσκα, τον πρόεδρο της Βουλής Τ. Τζαφέρι και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους. Μάλιστα, σήμερα Πέμπτη θα απευθύνει ομιλία στη Βουλή, σε ειδική συνεδρίαση.
Το πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ, «MIA», προδημοσίευσε χτες απόσπασμα συνέντευξης του Στόλτενμπεργκ (το σύνολό της θα δημοσιευθεί σήμερα), όπου ερωτηθείς αν στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες τον Ιούλη η ΠΓΔΜ θα λάβει πρόσκληση ένταξης στη Συμμαχία χωρίς λύση στο θέμα του ονόματος, δηλαδή υπό τη σημερινή της, «προσωρινή» ονομασία, απάντησε:
«Οχι. Η θέση του ΝΑΤΟ παραμένει απαράλλακτη. Ολες οι αποφάσεις στο ΝΑΤΟ λαμβάνονται στη βάση της συναίνεσης μεταξύ όλων των ΝΑΤΟικών συμμάχων. Στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου και στις Συνόδους που ακολούθησαν, αυτοί (σ.σ. τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ) συμφώνησαν ότι το ΝΑΤΟ θα προσκαλέσει τη χώρα σας να ενταχθεί όταν θα επιτευχθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος στο πλαίσιο του ΟΗΕ». Χαιρέτισε πάντως την ανανέωση των συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ.
«Θετική ένδειξη» η «ενθάρρυνση» ιμπεριαλιστικών κέντρων
Στο μεταξύ, στην ΠΓΔΜ, ο ΥΠΕΞ Ν. Ντιμιτρόφ δήλωνε στη γερμανική «Deutsche Welle» «προσεκτικά αισιόδοξος» για την επίλυση του ονοματολογικού. Πρόσθεσε ότι σε σχέση με τα παζάρια σε προηγούμενες χρονικές περιόδους
«έχει αλλάξει πολύ το πλαίσιο. Κι εμείς είδαμε τι σημαίνει να είμαστε επί μακρόν στην αίθουσα αναμονής, αλλά είδαν και οι γείτονές μας και η ΕΕ ότι αυτή είναι μία μη βιώσιμη κατάσταση. Παρότι και νωρίτερα υπήρξαν φάσεις με πολύ εντατικές συναντήσεις, τώρα είναι αισθητή η πολύ μεγαλύτερη προσοχή της κοινής γνώμης»...
Ο επικεφαλής του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI, Αλί Αχμέτι, ερωτηθείς αν είναι ρεαλιστικό να επιτευχθεί σύντομα συμβιβασμός με την Ελλάδα, απάντησε ότι
θετική ένδειξη αποτελούν οι ενθαρρύνσεις επίσημων εκπροσώπων της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών, αλλά και της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Γαλλίας ώστε ο συμβιβασμός να επιτευχθεί μέχρι τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούλη. Πρόσθεσε: «Η αλβανική κοινότητα ανέκαθεν ενδιαφερόταν να λυθεί αυτό το πρόβλημα. Εχοντας υπόψη τα συναισθήματα των "Μακεδόνων", είμαστε προσεκτικοί, όμως δεν μας είναι αδιάφορο, διότι αυτή η χώρα είναι και δική μας. Για τους Αλβανούς, μοναδικό μη αποδεκτό όνομα είναι το "Σλαβική" ή "Εθνική Δημοκρατία της Μακεδονίας", διότι και εμείς αποτελούμε μέρος της, με ιστορία και πολιτισμό».
Με το βλέμμα στην ευρωενωσιακή «προοπτική» της περιοχής
Ο δε αν. πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ και υπουργός αρμόδιος επί ευρωπαϊκών θεμάτων, προερχόμενος επίσης από την αλβανική μειονότητα, Μπ. Οσμάνι, ο οποίος την προηγούμενη Τρίτη ήταν στην Αθήνα για επαφές με την πολιτική ηγεσία του ελληνικού ΥΠΕΞ, βρέθηκε χτες για επίσημη επίσκεψη στα Τίρανα, λέγοντας ότι χρειάζεται «συνεργασία» μεταξύ της χώρας του και της Αλβανίας για την «ευρωπαϊκή προοπτική» ολόκληρης της περιοχής (σ.σ. των Δυτικών Βαλκανίων), και ότι οι δύο χώρες δικαιούνται να συμπεριληφθούν στη Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Διεύρυνση της ΕΕ, που αναμένεται να ανακοινωθεί το Φλεβάρη.
Από κοντά και ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Μπ. Μπορίσοφ, η χώρα του οποίου έχει αυτό το εξάμηνο την προεδρία στο Συμβούλιο της ΕΕ. Σε δήλωσή του, που αναπαράχθηκε δεόντως στην ΠΓΔΜ, είπε χαρακτηριστικά ότι «η σταθερότητα στα Βαλκάνια είναι υπεύθυνη για τη σταθερότητα στην Ευρώπη».
Αναταράξεις στο έδαφος των ανταγωνισμών
Πάντως, αργά χτες το απόγευμα, σε μια κίνηση που σε πρώτη ανάγνωση επιτείνει την αστάθεια στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ, αλλά πιθανώς δίνει και πάτημα για ακόμα πιο ισχυρές «παρεμβάσεις» στην περιοχή, ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Ιβανόφ
 γνωστοποιούσε με τηλεοπτικό του διάγγελμα ότι δεν πρόκειται να υπογράψει το Προεδρικό Διάταγμα προς επικύρωση του νόμου που ψήφισε την περασμένη βδομάδα η Βουλή της ΠΓΔΜ, για «διεύρυνση της χρήσης» της αλβανικής γλώσσας στη χώρα, μια περίπου αναγνώρισή της ως δεύτερη επίσημη γλώσσα της. Το νόμο έχουν χαιρετίσει Αλβανία και Κόσσοβο.
Ο Ιβανόφ ανέφερε ότι ο νόμος αυτός «είναι αντισυνταγματικός και επικίνδυνος για την ακεραιότητα της χώρας», και για το λόγο αυτό, είπε, τον ανέπεμψε ήδη στη Βουλή. Είναι η πρώτη φορά, από το 2009 που ασκεί τα καθήκοντα του Προέδρου της χώρας, που αναπέμπει νόμο στη Βουλή, ενδεικτικό κι αυτό της ενδοαστικής αντιπαράθεσης στη γείτονα, στο έδαφος της σύγκρουσης των ιμπεριαλιστικών κέντρων στο παρασκήνιο.
Να σημειωθεί πάντως πως αν η Βουλή της ΠΓΔΜ ψηφίσει και πάλι το νόμο, που είναι και το πιθανότερο, τότε ο Πρόεδρος της χώρας υποχρεούται να υπογράψει το Διάταγμα.
«Προετοιμασία εδάφους» και εκτιμήσεις
Παραπέρα, ο εθνικός συντονιστής για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, Στ. Πεντάροφσκι, ερωτηθείς αν η ΠΓΔΜ θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ στη Σύνοδο Κορυφής του Ιούλη στις Βρυξέλλες,
ανέφερε ότι η χώρα του θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της, πρόσθεσε ωστόσο πως δεν μπορεί να κάνει ασφαλή πρόβλεψη για την τελική έκβαση, επειδή όπως είπε πολλά θα εξαρτηθούν από την ελληνική πλευρά. «Η αίσθησή μου είναι πως η ελληνική θέση είναι ακόμα πολύ άκαμπτη», πρόσθεσε.
Τέλος, αρθρογραφώντας στην εφημερίδα «Sloboden Pechat», ο Σκοπιανός πολιτικός αναλυτής Σ. Ορντάνοφσκι σημειώνει ότι
«το "μακεδονο"-ελληνικό "τουρκικό σίριαλ" θα κρατήσει αρκετούς μήνες», ότι ουσιαστικά οι διαπραγματεύσεις «δεν έχουν καν ξεκινήσει» και για το λόγο αυτό δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με πανικό οι προτάσεις που το επόμενο διάστημα θα «διαρρεύσουν» στην κοινή γνώμη της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας. Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, στην Ελλάδα οι «διαρροές» αυτές θα είναι προϊόν της ανάγκης να «καταπιεί» η κοινή γνώμη το γεγονός ότι ο όρος «Μακεδονία» θα περιλαμβάνεται στη λύση, ενώ στην ΠΓΔΜ οι «διαρροές» θα είναι αποτέλεσμα της ανάγκης να «καταπιεί» η κοινή γνώμη το γεγονός ότι «εάν και όποτε επιτευχθεί λύση, θα ζητηθεί αυτή να αναγράφεται και στο Σύνταγμά μας».
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με πυξίδα τους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς η διαχείριση του Σκοπιανού
Οι εξελίξεις γύρω απ' το Σκοπιανό βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης χτες της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ θα απασχολήσουν και τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Στο επίκεντρο βρέθηκε, σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, «η πρόθεση του κυβερνώντος κόμματος για εξασφάλιση της μέγιστης δυνατής "συναίνεσης"», στο όνομα πάντα της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της αστικής τάξης, μέσα και από «την αντιμετώπιση των εθνικιστικών δυνάμεων».
Στο πλαίσιο αυτό, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος, έκανε χτες λόγο για «παράθυρο ευκαιρίας» που «ανοίγει η διαπραγμάτευση» προς όφελος της «σταθερότητας και της καλής γειτονίας στην περιοχή».
«Περισσότερες από 140 χώρες ήδη αποκαλούν την ΠΓΔΜ Δημοκρατία της Μακεδονίας», είπε στον «ΣΚΑΪ» ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Αμανατίδης, στον απόηχο και παρόμοιων δηλώσεων του διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών.
Παράλληλα, η ονοματολογία τροφοδοτεί και διάφορες πολιτικές διεργασίες στο παρασκήνιο αλλά και την κάλπικη αντιπαράθεση με τα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης.
Χτες, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Βαρεμένος άφησε αιχμές για τον Π. Καμμένο, χωρίς να τον κατονομάσει, λέγοντας στη Βουλή ότι «αν κάποιος νομίζει στο παρασκήνιο θα συμφωνεί, αλλά στο προσκήνιο θα προκαλεί φθορά, πλανάται πλάνην οικτρά», ενώ σε σχέση με την πρόταση περί δημοψηφίσματος δήλωσε ότι «δεν την κατανοεί».
Την ίδια ώρα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ξυδάκης κατηγορούσε την αντιπολίτευση ότι υιοθετεί «ψιθύρους πατριδοκάπηλων».
Κινήσεις από ΝΔ και ΔΗΣΥ
Απαντώντας ο βουλευτής της ΔΗΣΥ Γ. Μανιάτης χαρακτήρισε τον Π. Καμμένο «αρχηγό Λέσχης Εθνικοφρόνων», λέγοντας ότι υπάρχει θέμα κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Στη ΝΔ, ο Αντ. Σαμαράς συναντήθηκε χτες με εκπροσώπους παμμακεδονικών ομογενειακών οργανώσεων, που τάσσονται κατά της χρήσης του όρου «Μακεδονία» με οποιοδήποτε τρόπο στην ονομασία της ΠΓΔΜ, και δήλωσαν κατόπιν «πολύ ικανοποιημένοι» από τις θέσεις που πήρε. Θυμίζουμε ότι ο πρώην πρωθυπουργός χαρακτήριζε το Νοέμβρη «σωστή» και «σταθεροποιητική» μια ονομασία τύπου «Κεντρική Βαλκανική Δημοκρατία».
Τη Δευτέρα είχαν δει και τον Κ. Καραμανλή, που όπως είπαν κατόπιν, δεν τους απέτρεψε από το να διοργανώσουν συλλαλητήρια.
Την πρόθεσή του να συμμετάσχει σε τέτοια συλλαλητήρια εξέφρασε ο βουλευτής της ΝΔ Κων. Τζαβάρας, ενώ και ο Μ. Βορίδης χαρακτήρισε «θετικό ότι παρεμβαίνει ο λαϊκός παράγοντας», προσθέτοντας πως όποιο στέλεχος του κόμματός του θέλει να συμμετάσχει στα συλλαλητήρια, πρέπει να μπορεί να το κάνει.
Τέλος, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Αδ. Γεωργιάδης, χαρακτήρισε απίθανο το ενδεχόμενο ίδρυσης κόμματος «στα δεξιά της ΝΔ» με όχημα το «Μακεδονικό», λέγοντας ότι η πολιτική της ΝΔ δεν αφήνει τέτοιο περιθώριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.