Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018

22 Ιανουαρίου 1905: Η απελευθέρωση των εργατών μπορεί να είναι έργο μόνο των ίδιων των εργατών

Wojciech Horacy Kossak 1856-1942. Bloody Sunday in Petersburg on 22 -9- Jan. 1905
22 Ιανουαρίου 1905
Απαρχή της Επανάστασης του 1905 (συγκρούσεις και εξεγέρσεις στη Ρωσική Αυτοκρατορία από το 1905 μέχρι το 1907) είναι η προκήρυξη απεργίας τον Δεκέμβρη του 1904, η οποία εκδηλώθηκε στις 3 Γενάρη του 1905 στη βαριά βιομηχανία Πουτίλοβ (προμηθευτής των σιδηροδρόμων και του πυροβολικού), στην Αγία Πετρούπολη.
Με τις απεργίες συμπαράστασης σε 382 εργοστάσια της πόλης ο αριθμός των πολιτών και απεργών έφτασε πάνω από τις 150.000, που  διαδήλωσαν εναντίον του Τσάρου στα Χειμερινά Ανάκτορα.
Στρατεύματα και αστυνομία άνοιξαν πυρ στην ειρηνική διαδήλωση με πάνω από 1.000 νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες.
Μέχρι τις 21 Ιανουαρίου [8 με το παλιό] 1905, η πόλη δεν είχε ηλεκτρική ενέργεια και η διανομή εφημερίδων σταμάτησε. Όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι διατάχθηκε να παραμείνουν κλειστοί.
Για την ιστορία να πούμε ότι επικεφαλής των διαδηλωτών – απεργών ήταν ο γνωστός παπά Γκαπόν, ο οποίος προσφέρθηκε να βοηθήσει, για να αποκαλυφθεί αργότερα ότι ήταν πράκτορας της Οχράνα, γεγονός που οδήγησε στον βίαιο θάνατό του (βλέπε και από Μποτίλια Η Ρώσικη Επανάσταση του 1905).
Η Κυριακή 22 Γενάρη του 1905 (9 Γενάρη με το παλιό ημερολόγιο) έχει καταγραφεί στην Ιστορία σαν η «Ματωμένη Κυριακή». Και ο τσάρος σαν «Νικόλαος ο αιματοβαμμένος».
Οι Μπολσεβίκοι θα τονίσουν τότε σε προκήρυξή τους:
«Δεν πρέπει να παρακαλούμε τον τσάρο, δεν πρέπει να ταπεινωνόμαστε μπροστά στον άσπονδο εχθρό μας, αλλά να τον γκρεμίσουμε από το θρόνο... Η απελευθέρωση των εργατών μπορεί να είναι έργο μόνο των ίδιων των εργατών. Μην περιμένετε την ελευθερία ούτε από τους παπάδες, ούτε από τους τσάρους».
Μετά τη «Ματωμένη Κυριακή», η επανάσταση απλώθηκε σ' ολόκληρη τη Ρωσία, με αποκορύφωση την ένοπλη Δεκεμβριανή εξέγερση των εργατών της Μόσχας.
Boris Mihajlovic Kustodiev 1878-1927. Introduction. 1905. Moscow-Watercolor on paper 26x26cm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.