Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

Μπράβο Αλέξις! Μας τά 'δωσες όλα!! − Ιμπεριαλιστικές μπίζνες με θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ − ΚΚΕ: Ο λαός να αντιδράσει στην αναβάθμιση... των κινδύνων − ΕΕΔΥΕ: Βαρύ κι επικίνδυνο «φορτίο» − Διεθνή συχαρίκια και ΝεοΔημοκρατική δυσαρέκεια

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
«Ξέπλυμα» του ιμπεριαλισμού και επικίνδυνες για το λαό συμφωνίες
ΚΚΕ: Οι λαοί, με τον αγώνα και την αλληλεγγύη τους, μπορούν να ανοίξουν έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο, σε ρήξη με την εξουσία του κεφαλαίου, με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ
  • Η προχτεσινή συνάντηση Τσίπρα - Τραμπ επιβεβαίωσε το στόχο της βαθύτερης εμπλοκής της Ελλάδας στα επικίνδυνα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή, ανταγωνιστικά προς άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Αυτό εννοούν κυβέρνηση και ΗΠΑ, όταν λένε ότι η Ελλάδα είναι «παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης».
  • Η κυβέρνηση συμφώνησε για την επέκταση και αναβάθμιση των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων στην Ελλάδα και για την αναβάθμιση των «F-16», που αφορούν τις επιθετικές ενέργειες του ΝΑΤΟ και θα τα πληρώσει ο λαός.
  • Η Ελλάδα «αναβαθμίζεται» ως ορμητήριο ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων, για λογαριασμό του ελληνικού κεφαλαίου, που διεκδικεί μερίδιο από τη λεία και τα παζάρια για τους ενεργειακούς δρόμους. Γι' αυτό τα υπόλοιπα κόμματα στήριξαν ομόθυμα το ταξίδι Τσίπρα στις ΗΠΑ.
  • Η κυβέρνηση να ενημερώσει άμεσα για όλες τις συμφωνίες και δεσμεύσεις που ανέλαβε. Ο λαός να αντιδράσει μαζικά. Να γυρίσει την πλάτη στην προσπάθεια εξωραϊσμού του αμερικανικού ιμπεριαλισμού.
Δημήτρης Κουτσούμπας: Η «στήριξη» Τραμπ στην Ελλάδα σημαίνει επικίνδυνες εξελίξεις για το λαό.
«Σφράγισε» τη βαθύτερη εμπλοκή σε σχεδιασμούς επικίνδυνους για το λαό
Χαρώ το!
Με συνάντηση με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μ. Πενς, γεύμα με επιχειρηματίες και ομιλία στο Ινστιτούτο Brookings, ολοκληρώθηκε χτες η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στις ΗΠΑ.
Είχε προηγηθεί την Τρίτη η συνάντηση και η κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ, κατά την οποία επιβεβαιώθηκε ότι ο Αλ. Τσίπρας μετέβη στις ΗΠΑ με τη «βαριά» ατζέντα που καθορίζουν οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί στην περιοχή και η διάθεση του εγχώριου κεφαλαίου να βάλει πλάτη, διεκδικώντας αναβάθμιση του ρόλου του, στόχος χάριν του οποίου ο πρωθυπουργός προχώρησε και σε έναν άνευ προηγουμένου «ξέπλυμα» των ΗΠΑ και της πολιτικής τους, όπως και της κυβέρνησης Τραμπ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο λαός να αντιδράσει μαζικά στις συμφωνίες κυβέρνησης - ΗΠΑ που φέρνουν νέους μεγάλους κινδύνους
Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για τη συνάντηση Τσίπρα - Τραμπ:
«Η συνάντηση Τσίπρα - Τραμπ εξελίχθηκε σε μια - απίστευτου κυνισμού - ομολογία ότι ο στόχος του ταξιδιού στις ΗΠΑ ήταν η βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή, καθώς και σ' ένα εξοργιστικό "πλυντήριο", απ' τη μεριά του κ. Τσίπρα, στη βάρβαρη πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ, εντός κι εκτός ΗΠΑ.
Και μόνο το γεγονός ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πήρε τα εύσημα απ' τις ΗΠΑ για τη στήριξη των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών και για τη δαπάνη στο 2% του ΑΕΠ για τους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς, αρκεί για να αντιληφθεί κανείς ότι απ' αυτή τη συνάντηση μόνο νέοι κίνδυνοι μπορούν να προκύψουν για τον ελληνικό λαό και τους άλλους λαούς της περιοχής.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πρέπει άμεσα να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για όλες τις συμφωνίες και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε. Το σίγουρο είναι ότι συμφώνησε για την επέκταση και αναβάθμιση των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων στην Ελλάδα και ειδικά αυτή της Σούδας, καθώς και για την αναβάθμιση των F-16, τα οποία όχι μόνον αφορούν τις επιθετικές ενέργειες του ΝΑΤΟ κι όχι τις αμυντικές ανάγκες της χώρας, αλλά και για τα οποία θα πρέπει να πληρώσει ο ελληνικός λαός 2,4 δισ., την ώρα που η κυβέρνηση τον αφαιμάσσει με κάθε τρόπο.
Αλλωστε, όπως αναφέρει ο Οργανισμός Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ, η προτεινόμενη πώληση θα συμβάλει στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, βοηθώντας στην ενίσχυση της ασφάλειας ενός συμμάχου στο ΝΑΤΟ, και θα ενισχύσει την ικανότητα της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας να υποστηρίξει το ΝΑΤΟ και να συνεχίσει τις επιχειρήσεις της στο μέλλον.
Οι όποιες αμερικανικές επενδύσεις θα αφορούν επιχειρηματικούς κολοσσούς που θα κερδίσουν από την εργασιακή ζούγκλα, την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και την εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου της χώρας. Θα αφορούν τη μεγαλύτερη εξάρτηση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας από το αμερικανικό πολεμικό - βιομηχανικό σύμπλεγμα. Θα αφορούν ενεργειακά σχέδια, όπως η εξόρυξη πολύτιμων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, απ' την οποία ο ελληνικός λαός δεν θα έχει κανένα όφελος, αλλά και τη μεταφορά αμερικανικού φυσικού αερίου από Ελληνες εφοπλιστές.
Ακόμη και το ζήτημα του χρέους, για το οποίο τελικά ελάχιστη αναφορά υπήρξε, συνδέεται άμεσα με ανταγωνισμούς ανάμεσα σε ισχυρά καπιταλιστικά κέντρα (κυρίως ΗΠΑ - Γερμανίας) που δεν αμφισβητούν στο ελάχιστο τα αντιλαϊκά μέτρα και τις αναδιαρθρώσεις που προωθούνται σε βάρος του λαού.
Είναι προφανές ότι η Ελλάδα "αναβαθμίζεται" ως ορμητήριο ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων στην ευρύτερη περιοχή κι ως σημείο αναφοράς της πολιτικής των ΗΠΑ, στον επικίνδυνο ανταγωνισμό της με άλλες δυνάμεις, π.χ. Ρωσία. Αυτά εννοούν κυβέρνηση και ΗΠΑ, όταν λένε ότι η Ελλάδα είναι παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης.
Οπως επίσης είναι φανερό ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ διεκδικεί για λογαριασμό του ελληνικού κεφαλαίου αναβαθμισμένο ρόλο στο μερίδιο απ' τη λεία των πολέμων και των επεμβάσεων στην περιοχή, απ' τα παζάρια για τους ενεργειακούς δρόμους, που είναι στρωμένοι με το αίμα των λαών, την προσφυγιά, τη φτώχεια. Γι' αυτό το λόγο άλλωστε και τα υπόλοιπα κόμματα στήριξαν ομόθυμα το ταξίδι Τσίπρα στις ΗΠΑ, πλειοδοτώντας μάλιστα για τις δεσμεύσεις που η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει.
Το επιχείρημα ότι η αναβάθμιση των σχέσεων με τις ΗΠΑ μπορεί να προστατεύσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, την ειρήνη και την ασφάλεια, είναι ψεύτικο και ιστορικά χρεοκοπημένο. Εξίσου απατηλός είναι ο ισχυρισμός πως το ταξίδι Τσίπρα στις ΗΠΑ θα αποφέρει οφέλη για τη χώρα μας, επειδή αυτή την περίοδο δοκιμάζονται οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις.
Καμία συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, καμία εμπλοκή της σε επεμβάσεις και πολέμους, όλα αυτά τα χρόνια, δεν προστάτευσαν τα κυριαρχικά δικαιώματα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Τραμπ τήρησε σιγή ιχθύος τόσο για το Κυπριακό όσο και για την τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο, το οποίο το ίδιο το ΝΑΤΟ αναγνωρίζει ως ενιαίο επιχειρησιακό χώρο, χωρίς σύνορα. Η σύγχρονη Ιστορία της Ελλάδας έχει αρκετά παραδείγματα για το πώς μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου οι συμμαχίες αναδιατάχθηκαν και οι δήθεν "στιβαροί σύμμαχοί" μας μετατράπηκαν σε πηγή για σύγχρονες τραγωδίες, που ο λαός τις πλήρωσε με το αίμα του.
Ο ελληνικός λαός χρειάζεται να αντιδράσει μαζικά απέναντι στις νέες συμφωνίες της κυβέρνησης με τις ΗΠΑ, που τον εμπλέκουν πιο βαθιά στους γεωστρατηγικούς ανταγωνισμούς και φέρνουν νέους μεγάλους κινδύνους. Να γυρίσει την πλάτη στην προσπάθεια εξωραϊσμού του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, που αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δε διστάζει να προσβάλλει ακόμη και την ιστορική μνήμη και τους αγώνες του λαού, προκειμένου να υπηρετήσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου και να σπείρει το δηλητήριο της υποταγής ως δήθεν μονόδρομο. Οι λαοί, με τον αγώνα και την αλληλεγγύη τους, μπορούν να ανοίξουν ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο, σε ρήξη με την εξουσία του κεφαλαίου, με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ».

Στο «ταμείο» που γίνεται από χτες και σύμφωνα πάντα με τις επίσημες δηλώσεις, καθώς άγνωστο παραμένει τι συζητήθηκε πίσω απ' τις κλειστές πόρτες των δεκάδων επαφών και συζητήσεων τόσο του πρωθυπουργού όσο και του μισού υπουργικού συμβουλίου που τον συνόδευσε στις ΗΠΑ, καταγράφονται:
  • Η ακόμα ενεργότερη εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, με βασικά σημεία:
-- Την περαιτέρω αναβάθμιση της βάσης της Σούδας, με τους Αμερικανούς αξιωματούχους να κλίνουν σε όλες τις πτώσεις τη σημασία της και τον πρωθυπουργό να λέει πως «είναι σε όλους μας γνωστό ότι έχει ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία, την οποία αξιολογήσαμε από κοινού. Και πιστεύω ότι ήδη γίνεται μια πολύ σημαντική δουλειά εκεί, η οποία μπορεί και πρέπει να αναβαθμιστεί».
-- Την ανακοίνωση - από τα χείλη του Αμερικανού Προέδρου - συμφωνίας για αναβάθμιση των «F-16», ώστε να αναλάβουν «αναβαθμισμένους» ρόλους στα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Οπως χαρακτηριστικά είπε ο Ντ. Τραμπ, «η κυβέρνησή μου ήδη ενημέρωσε το Κογκρέσο για μια πιθανή πώληση στην Ελλάδα, ώστε να αναβαθμιστούν τα αεροσκάφη "F-16". Αυτή η συμφωνία, που θα ενδυναμώσει την ελληνική Πολεμική Αεροπορία, ανέρχεται σε 2,4 δισ. δολάρια και θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ».
-- Τα παραπάνω σχέδια «κουμπώνουν» με τα συχαρίκια του Αμερικανού Προέδρου για το γεγονός ότι «η Ελλάδα είναι από τα ελάχιστα μέλη του ΝΑΤΟ που ξοδεύουν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ τους στην Αμυνα», αλλά και τις διαβεβαιώσεις του Αλ. Τσίπρα πως «θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί προκειμένου να ενισχύσουμε αυτήν τη συνεργασία. Η Ελλάδα είναι στρατηγικός εταίρος σε μια πάρα πολύ ευαίσθητη περιοχή, αλλά πάντα υπήρξε ένας αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ και αξιόπιστος εταίρος». Ξεχωριστή και συνεχής ήταν η αναφορά στην εμβάθυνση της συνεργασίας με Ισραήλ και Αίγυπτο, σε τριμερείς και πολυμερείς συνεργασίες με χώρες όπως η Ιορδανία, ο Λίβανος, οι βαλκανικές χώρες κ.ά., πρωτοβουλίες για τις οποίες ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε πως καθιστούν την Ελλάδα «ένα χρήσιμο σύμμαχο για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής».
  • Στις μπίζνες, με επίκεντρο τους τομείς της Ενέργειας και του Εμπορίου. Ο Ντ. Τραμπ ανέφερε πως «αυτήν την περίοδο ανοίγονται μπροστά μας εξαιρετικά μεγάλες ευκαιρίες και δυνατότητες (...) στους τομείς της Αμυνας, της Ενέργειας και του Εμπορίου».
Δεν έκρυψε το ενδιαφέρον των αμερικανικών μονοπωλίων για επενδύσεις στους τομείς αυτούς, ενθαρρύνοντας τον πρωθυπουργό «να συνεχίσει την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και των μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων» καθώς «μία ισχυρή και ακμάζουσα Ελλάδα παρέχει τεράστιες ευκαιρίες για το αμερικανικό εμπόριο και τις επενδύσεις...».
Για τον τομέα της Ενέργειας δήλωσε πως «εκτιμούμε την ελληνική συνεισφορά στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια, με τη στήριξή της στον Δι-αδριατικό αγωγό, αλλά και τον Ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού και υγροποιημένου αερίου (IGB), που έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν εναλλακτικές πηγές Ενέργειας στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων πιθανών αμερικανικών εξαγωγών υγροποιημένου αερίου στο μέλλον, μία επιχειρηματική δραστηριότητα που, όπως γνωρίζετε, αποκτά όλο και μεγαλύτερες προοπτικές».
Ο Αλ. Τσίπρας, απ' την πλευρά του, διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα συνιστά έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, που εγγυάται δηλαδή κερδοφορία. Αναλύοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της στους επίδοξους επενδυτές, ανέφερε ότι ως «ήδη ισχυρή δύναμη στον τομέα της Ναυτιλίας και του Τουρισμού, καθίσταται σταδιακά σημαντικός κόμβος μεταφορών και Ενέργειας. Να αναφέρω χαρακτηριστικά την ολοκλήρωση του αγωγού TAΡ και την προώθηση του αγωγού East med, τη συμφωνία για πλωτό σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη και την προοπτική να αποτελέσει η Αλεξανδρούπολη σημαντική πύλη εισαγωγής σχιστολιθικού αερίου από τις ΗΠΑ. Να αναφέρω την ανάπτυξη των σημαντικών μας λιμανιών, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, την αναβάθμιση των περιφερειακών αεροδρομίων και την προώθηση ταχέων σιδηροδρομικών συνδέσεων με τα Βαλκάνια. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σαφές ότι η στρατηγική μας συνεργασία με τις ΗΠΑ καθίσταται πιο σημαντική από ποτέ».
Επιπρόσθετα, τους ενημέρωσε για τα μέτρα που η κυβέρνηση έλαβε προκειμένου «να δημιουργήσουμε ένα φιλικό περιβάλλον στις επενδύσεις, στις ξένες επενδύσεις», όπως ότι «περάσαμε έναν αναπτυξιακό νόμο από τη Βουλή, που δίνει σταθερό φορολογικό περιβάλλον, σταθερό φορολογικό συντελεστή για μία 12ετία για επενδύσεις σε πολύ μεγάλες αξίες. Απλοποιήσαμε τις διαδικασίες αδειοδότησης επενδύσεων. Προχωρήσαμε στη θεσμοθέτηση της fast track διαδικασίας για τις λεγόμενες στρατηγικές επενδύσεις. Και προχωρήσαμε και σε σημαντικές αλλαγές για να χτυπήσουμε τη γραφειοκρατία (...) το μήνυμα που θέλω να δώσω στους Αμερικάνους επενδυτές, είναι ότι η Ελλάδα (...) είναι πια και ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός».
Η συνάντηση με τον Μ. Πενς
Χωρίς δηλώσεις πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μ. Πενς, για την οποία ο πρωθυπουργός έγραψε στο Τwitter: «Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την αναβαθμισμένη γεωπολιτική μας θέση και την ανάγκη στήριξης την επόμενη περίοδο, διπλωματικά, οικονομικά και αμυντικά».
Απ' το γραφείο του Μ. Πενς εκδόθηκε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται ότι ο ίδιος «ενθάρρυνε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις που θα ωθήσουν τις επενδύσεις και επανέλαβε την υποστήριξη των ΗΠΑ για αξιόπιστη ελάφρυνση του χρέους», ότι οι δύο πλευρές επιθυμούν «να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους στους τομείς της οικονομίας και της ασφάλειας...», ενώ ο αντιπρόεδρος «εξέφρασε την εκτίμησή του για το ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή και οι ηγέτες επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους στην ευρωατλαντική ενσωμάτωση της Τουρκίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων» και «υπογράμμισε τη συνεχιζόμενη υποστήριξη των ΗΠΑ για μια συνολική διευθέτηση για την επανένωση της Κύπρου ως διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αυξανόμενη συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ, την Κύπρο και την Αίγυπτο στην Ανατολική Μεσόγειο».

ΕΕΔΥΕ
Βαρύ και επικίνδυνο για το λαό το «φορτίο» από τις ΗΠΑ
Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, σε ανακοίνωσή της για την επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ, αφού καταγράφει τα «αποτελέσματα» της επίσκεψης, επισημαίνει πως
«αποδείχθηκε ότι το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ κύριο σκοπό είχε την πιο ενεργή εμπλοκή της χώρας μας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή. Με τις νέες δεσμεύσεις για την αναβάθμιση των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων στην Ελλάδα και ειδικά της βάσης της Σούδας, ως ορμητηρίου των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών ενάντια στους λαούς της ευρύτερης περιοχής. Οσο για τα περιβόητα "ανταλλάγματα", αυτά αφορούν μόνο τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων που θα αποκομίζονται από την εκμετάλλευση του ενεργειακού, παραγωγικού πλούτου της χώρας και από πάμφθηνο εργατικό δυναμικό.
Αυτές οι εξελίξεις προσφέρονται για εξαγωγή συμπερασμάτων για τον επικίνδυνο χαρακτήρα της στρατηγικής της "γεωστρατηγικής αναβάθμισης" της Ελλάδας, που είναι προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος του λαού.
Γι' αυτό ακριβώς απαιτείται καθολική λαϊκή εναντίωση στις νέες δεσμεύσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ (με τη στήριξη των άλλων αστικών κομμάτων) που εκθέτουν τον ελληνικό λαό σε θανάσιμους κινδύνους και καθιστούν τη χώρα μας ορμητήριο ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων. Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών».

Με AHEPA και λογής «επενδυτές»
Τις αντιλαϊκές επιδόσεις της κυβέρνησης ανέλυσε ο Αλ. Τσίπρας και στην ομιλία του στο δείπνο των ελληνοαμερικανικών οργανώσεων American Hellenic Educational Progressive Association (AHEPA) και American Hellenic Institute (AHI), προσκαλώντας επενδυτές να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που τώρα ανοίγονται στην Ελλάδα και σημειώνοντας την «τέλεια ευκαιρία για την περαιτέρω ενίσχυση της ελληνοαμερικανικής γεωστρατηγικής συνεργασίας». Οι επικεφαλής της AHEPA και του ΑΗΙ επισήμαναν τη σημασία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων «εξαιτίας και του κομβικού γεωστρατηγικού ρόλου της Ελλάδας», επικεντρώνοντας στις προσπάθειες της κυβέρνησης για την οικονομική και προσφυγική κρίση. Στην αρχή της εκδήλωσης ανακοινώθηκε, εξάλλου, ότι το ετήσιο συνέδριο των AHEPA το 2021 θα διεξαχθεί στην Ελλάδα.
Σε άλλη του συνάντηση με επενδυτές και επιχειρηματίες από τις ΗΠΑ - παρουσία και του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ - λέγεται πως εκπρόσωποι από σημαντικά επενδυτικά funds τόνισαν στη συζήτηση ότι η ώρα είναι κατάλληλη για να «πέσουν» χρήματα στην ελληνική οικονομία, η οποία συνιστά μία μοναδική ευκαιρία την περίοδο που πλέον ανακάμπτει.
Στη συνάντηση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, στελέχη από τη Marathon Asset Management, με αξία χαρτοφυλακίου άνω των 15 δισ. δολαρίων, της ABS που διαχειρίζεται κεφάλαια της τάξης των 5 δισ., της Silver Point Capital, με αξία κοντά στα 10 δισ., και της Greylock Capital, με αξία άνω του 1 δισ.
Τα ίδια ζητήματα απασχόλησαν τη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με συντάκτες και στελέχη ΜΜΕ όπως FT, «Bloomberg», «Politico», PBS, CNBC, «Washington Post», WSJ κ.ά.
ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΣΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Αγάπες και λουλούδια
Αναφορά στα αμοιβαία συχαρίκια Τσίπρα - Τραμπ
Στις αμοιβαίες φιλοφρονήσεις ανάμεσα στον πρωθυπουργού της Ελλάδας, Αλ. Τσίπρα, και τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, χτες, στην Ουάσιγκτον, αναφέρονται τα διεθνή αστικά ΜΜΕ, επισημαίνοντας τόσο την «αμυντική συνεργασία» όσο και τις συζητήσεις για ενδεχόμενες επενδύσεις, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την Ενέργεια.
Ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα: Η διαδικτυακή έκδοση του αμερικανικού πρακτορείου ειδήσεων «Bloomberg» αναφέρεται στη δήλωση Τσίπρα περί «παραγωγικής» συνάντησης με τον Τραμπ και την επισήμανσή του ότι «δεν αισθάνθηκε να απειλείται καμία στιγμή» από τον Αμερικανό Πρόεδρο.
Υπό τον τίτλο «Το μήνυμα του Τραμπ στον Τσίπρα: Οι ΗΠΑ μπορεί να αυξήσουν τις επενδύσεις στην Ελλάδα, έναν σύμμαχο - κλειδί στο ΝΑΤΟ», αναφέρθηκε στη συνάντηση το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, που επισημαίνει με νόημα ότι έγινε «την ώρα που στις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας καταγράφονται εντάσεις».
«Ο Τραμπ και ο Τσίπρας κατακλύζουν ο ένας τον άλλον με επαίνους», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην ηλεκτρονική σελίδα της γερμανικής «Frankfurter Allgemeine Zeitung».
Στο ίδιο μήκος κύματος είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της γερμανόφωνης υπηρεσίας της «Deutsche Welle». «Τραμπ και Τσίπρας κατακλύζονται από επαίνους», γράφει, και επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να έχει ανακαλύψει την αγάπη του για την Ελλάδα».
Ο βρετανικός «Guardian» επισημαίνει ότι οι δύο ηγέτες άφησαν πίσω παλιότερες δηλώσεις και αναφέρεται στη «δέσμευση των ΗΠΑ να συμβάλουν στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας», ενώ ιδιαίτερα σημειώνει τους «επαίνους» του Τραμπ για τον «σταθερό σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, Ελλάδα, που ξοδεύει 2% του ΑΕΠ για στρατιωτικές δαπάνες» και τη συμφωνία 2,4 δισ. δολαρίων για αναβάθμιση των «F16».
Το Γαλλικό Πρακτορείο σημείωσε ανάμεσα σε άλλα τις δηλώσεις Τραμπ ότι «κάνετε σπουδαία δουλειά για την ανάκαμψη της χώρας» και τον χαρακτηρισμό προς τους Ελληνες ότι είναι «πραγματικοί πιστοί φίλοι και σύμμαχοι».

Στο «Brookings»
Την «προίκα» της χώρας, που την καθιστά «πολύφερνη νύφη» για επενδυτές αλλά και χρήσιμο σύμμαχο και εταίρο των ΗΠΑ και την οποία αξίζει να στηρίξουν τόσο για την ανάκαμψη της οικονομίας, όσο και για την προστασία των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, διαφήμισε ο πρωθυπουργός, μιλώντας χτες βράδυ στα γνώριμα «λημέρια» του ινστιτούτου «Brookings».
Αφού δήλωσε ότι η κυβέρνησή του είναι αποφασισμένη όχι μόνο να υλοποιήσει τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις αλλά και να επιβλέψει την εφαρμογή τους στο ακέραιο, ο Αλ. Τσίπρας εξήγησε ότι η χώρα αποτελεί έναν περιφερειακό κόμβο για την Ενέργεια, τις μεταφορές και τις τηλεπικοινωνίες, παίζει σημαντικό ρόλο στον Τουρισμό και τη ναυτιλία, αποτελεί πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.
Διευκρίνισε ότι η διπλωματική ατζέντα της κυβέρνησής του υπηρετεί τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, όπου ως παλιό μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και «ένα απ' τα λίγα που πληροί τις υποχρεώσεις του και ως προς τις αμυντικές δαπάνες», και με ισχυρή συνεργασία με τις ΗΠΑ, η οποία εκφράζεται και μέσα από τη βάση της Σούδας, τη συνεργασία στον αντιτρομοκρατικό αγώνα και στην ανταλλαγή πληροφοριών, προωθεί τριμερή σχήματα συνεργασίας με χώρες όπως το Ισραήλ, η Ιορδανία, η Αίγυπτος, αναλαμβάνει περιφερειακές πρωτοβουλίες, πρωτοστατεί στην ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ και στην ενίσχυση της συνεργασίας βαλκανικών κρατών, όπου αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτές.
Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, η κυβέρνηση ενισχύει το ρόλο της χώρας ως κόμβου μεταφορικού, ενεργειακού κ.λπ., μέσα από τους υπό κατασκευή αγωγούς. Κόμπασε μάλιστα ότι είναι η δεύτερη χώρα που ανοίγει δρόμο για εισαγωγή σχιστολιθικού αερίου στην Ευρώπη από τις ΗΠΑ, ενώ εκδίδει, όπως είπε, νέες άδειες για υπεράκτιες έρευνες υδρογονανθράκων, στις οποίες αμερικανικές εταιρείες είναι ενεργές. Διαφήμισε ακόμα τις «επιτυχημένες ιδιωτικοποιήσεις λιμένων» που καθιστούν τη χώρα διαμετακομιστικό κόμβο.
Τέλος, μαζί με όλα τα παραπάνω δεν παρέλειψε να καμαρώσει για το γεγονός, όπως είπε, της εξασφάλισης κοινωνικής συναίνεσης στην Ελλάδα, δίχως την οποία κανένα πρόγραμμα δεν μπορεί να προχωρήσει.
Για όλα αυτά, κατέληξε, η Ελλάδα σήμερα «αποτελεί μια χώρα θέλγητρο όχι μόνο για τον Τουρισμό αλλά και για τους επενδυτές» και χρειάζεται περισσότερο από ποτέ τη στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ για την οριστική έξοδο από την κρίση.

*

Τώρα και αμερικανοΝΑΤΟική...
«Κυβερνητικότερη της κυβέρνησης» εμφανίστηκε για μια ακόμα φορά η ΕΡΤ, με αφορμή την επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ.
Το ξέπλυμα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και η διαφήμιση της ακόμα πιο βαθιάς εμπλοκής της Ελλάδας στους στρατιωτικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ έσπασαν όλα τα ρεκόρ στην κρατική τηλεόραση.
Πομπώδεις αναλύσεις για την «έμπρακτη στήριξη των ΗΠΑ στην Ελλάδα», για τον «γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας μας», για την «ευνοϊκή συγκυρία» και τα «θετικά μηνύματα» έδιναν κι έπαιρναν επί τρεις μέρες.
Η ΕΡΤ, σε ρόλο προπαγανδιστικού πυροβολικού, για λογαριασμό της κυβέρνησης και της αστικής τάξης, ανέλαβε να πείσει το λαό ότι «ο Ντόναλντ Τραμπ με τις δηλώσεις του κάλυψε όλες τις βασικές επιδιώξεις της ελληνικής πλευράς».
Να τον πείσει ότι πρέπει χαλαρά να αποδεχτεί την αναβάθμιση της Σούδας και των άλλων βάσεων, ότι είναι ευχής έργο τα δισεκατομμύρια που πάνε στο ΝΑΤΟ από το υστέρημα των εργαζομένων, ποσά που θα γιγαντωθούν κι άλλο, με τη συμφωνία για τα «F16».
Η δημόσια τηλεόραση, λοιπόν, εκτός από κυβερνητική, έγινε και αμερικανοΝΑΤΟική. Κι εις ανώτερα...

 
Η ΝΔ ήθελε περισσότερα

Παραπονούμενοι βγαίνουν στη ΝΔ, γιατί ο πρωθυπουργός στο ταξίδι του δεν δεσμεύτηκε για την ακόμα πιο ενεργή εμπλοκή της Ελλάδας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, βάζοντας στο επίκεντρό τους, πιο μακροπρόθεσμα και ακόμα πιο στα γεμάτα, τη Σούδα.

Χαρακτηριστικά, ο βουλευτής του κόμματος και πρ. υφυπουργός Αμυνας, Θ. Δαβάκης, σε δήλωσή του καταρχάς αναφέρει για όσα δημοσιοποιήθηκαν από τις επαφές Τρίπρα στις ΗΠΑ:
«Πληροφορηθήκαμε επίσης ότι τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και η αμερικανική πλευρά θεωρούν τη Σούδα ως εξαιρετικά σημαντική εγκατάσταση και ότι έχουν την πρόθεση να προχωρήσουν σε εμβάθυνση της συνεργασίας σε αυτόν τον τομέα.

Η πληροφορία αυτή δεν είναι κάτι το καινούργιο. Και οι δύο πλευρές έχουν εκφράσει στο παρελθόν δημόσια τη θέλησή τους να προχωρήσουν σε χρονική επέκταση της συμφωνίας, χωρίς όμως να έχουν υπάρξει μέχρι σήμερα απτά αποτελέσματα».

Σε αυτό το πλαίσιο, μέμφεται την κυβέρνηση Τσίπρα,

«για ποιο λόγο - παρά την εκπεφρασμένη βούληση και των δύο πλευρών - δεν έχει μέχρι σήμερα προχωρήσει η συμφωνία για τη Σούδα; Η επίσκεψη του κ. Τσίπρα στις ΗΠΑ συνέβαλε με κάποιον τρόπο προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της συμφωνίας ή μήπως βρισκόμαστε στο ίδιο ακριβώς σημείο που ήμασταν και πριν αυτή πραγματοποιηθεί;».

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 19/10/2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.