Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τρίτη 22 Αυγούστου 2017

ΗΠΑ - ΛΔ Κορέας: Παιγνίδια (ορυκτού) πλούτου με Apple, Samsung, Sony και... Patriot

ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
«Καρότο και μαστίγιο» με φόντο γενικότερες ιμπεριαλιστικές κόντρες
Ενώ από αύριο έως τις 31 Αυγούστου διεξάγονται τα επικίνδυνα στρατιωτικά γυμνάσια ΗΠΑ - Νότιας Κορέας «Ulchi Freedom Patriot»
Μετά τις απειλές για «οργή και φωτιά» κατά της ΛΔ Κορέας, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, εξήρε αυτή τη βδομάδα τον Βορειοκορεάτη ομόλογό του Κιμ Γιονγκ Ουν για τη «συνετή και εύλογη» απόφασή του να αναβάλει, προς το παρόν, την εκτόξευση διηπειρωτικών πυραύλων ανοικτά της Νήσου Γκουάμ στον Ειρηνικό, που αποτελεί τμήμα της αμερικανικής εδαφικής επικράτειας.
Αυτό, ενώ ο τελευταίος είχε τονίσει ότι θα πάρει τις αποφάσεις του αφού δει
«αν οι Γιάνκηδες επιμένουν στις εξαιρετικά επικίνδυνες και παράτολμες ενέργειές τους στην Κορεατική Χερσόνησο και ευρύτερα».
Στο ίδιο πνεύμα με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, επανέλαβε για μία ακόμη φορά την
«πρόσκληση για συνομιλίες» στη ΛΔ Κορέας, υπό τον όρο ότι «θα έχουν νόημα».
Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο από «αντιτρομοκρατική» άσκηση στρατιωτών που συμμετείχαν πρόπερσι στα γυμνάσια «Ulchi Freedom Guardian» στο μετρό της Σεούλ
Ομοίως και ο επικεφαλής στρατηγικής στο Λευκό Οίκο, Στίβεν Μπάνον, μιλώντας την Πέμπτη στο ηλεκτρονικό περιοδικό «American Prospect», απέρριψε την άμεση πιθανότητα «στρατιωτικής λύσης» σε βάρος της ΛΔ Κορέας, λέγοντας ότι αυτό θα καθυστερήσει
«μέχρι κάποιος να μπορεί να λύσει το μέρος της εξίσωσης που θα μου αποδεικνύει πως 10 εκατομμύρια άνθρωποι στη Σεούλ δεν θα πεθάνουν στα πρώτα 30 λεπτά μίας σύρραξης με συμβατικά όπλα...».
Βεβαίως, η εναλλαγή παραινέσεων και απειλών από την πλευρά των ΗΠΑ (που δεν αφορά τόσο τις διαφορές Ουάσιγκτον - Πιονγιάνγκ, αλλά τις ευρύτερες ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες μονοπωλίων από τις ΗΠΑ με άλλα ανταγωνιστικά από την Κίνα, τη Ρωσία κ.ά.), δεν καταγράφει απαραίτητα κάποια ουσιαστική αποκλιμάκωση της έντασης, καθώς οι πραγματικές αιτίες που τη δημιουργούν, οι κόντρες δηλαδή ανταγωνιστικών μονοπωλίων και ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, παραμένουν αμείωτες ή και κλιμακώνονται.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι από αύριο και για τις επόμενες δύο βδομάδες (21 έως 31 Αυγούστου), θα πραγματοποιηθούν οι μεγάλης κλίμακας αμερικανο-νοτιοκορεατικές στρατιωτικές ασκήσεις «Ulchi Freedom Guardian» ανοικτά της Κορεατικής Χερσονήσου.
  • Οι ασκήσεις αυτές, που πραγματοποιούνται με την κινητοποίηση 30.000 Αμερικανών στρατιωτικών και περίπου 50.000 Νοτιοκορεατών στρατιωτικών και αρκετών χιλιάδων εφέδρων, δεν είναι απλά γυμνάσια.
Σθεναρό «όχι» στα σχέδια Αμερικανών και Νοτιοκορεατών ιμπεριαλιστών φώναξαν την περασμένη Τρίτη χιλιάδες άνθρωποι έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Σεούλ, αποδοκιμάζοντας τα επικίνδυνα «παιχνίδια πολέμου» στην περιοχή τους
Είναι πραγματική επίδειξη στρατιωτικής ισχύος σε μία «εύφλεκτη» περιοχή ιδιαίτερα φορτισμένη...
Όχι αδίκως, οι ασκήσεις «Ulchi Freedom Patriot» έχουν χαρακτηριστεί από την Κίνα και τη ΛΔ Κορέας ως επικίνδυνα «παιχνίδια πολέμου», που διαταράσσουν την περιφερειακή ασφάλεια.
Το αίτημα Κίνας - Ρωσίας προς τις ΗΠΑ να αναβληθούν, απερρίφθη σχεδόν ασυζητητί από τον Αμερικανό επιτελάρχη Τζόζεφ Ντάνφορντ, ενώ βρισκόταν στα μέσα της βδομάδας στο Πεκίνο.
«Οι ασκήσεις είναι αδιαπραγμάτευτες», είπε ο Αμερικανός στρατηγός στο πλαίσιο περιοδείας του στην Ανατολική Ασία, προσθέτοντας πως τα επικείμενα στρατιωτικά γυμνάσια επιδιώκουν τον «καλύτερο συντονισμό» των στρατιωτικών δυνάμεων ΗΠΑ - Ν. Κορέας.
Ο στρατηγός ισχυρίστηκε υποκριτικά πως Ουάσιγκτον και Σεούλ θέλουν «ειρηνική λύση» στην Κορεατική Χερσόνησο...
Οι συναντήσεις στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Την Πέμπτη, οπότε ο στρατηγός Ντάνφορντ ολοκλήρωνε την περιοδεία του σε Πεκίνο, Σεούλ και Τόκιο, πραγματοποιήθηκε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας ΗΠΑ - Ιαπωνίας.
Οι υπουργοί Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον και Τάρο Κόνο και Αμυνας Τζέιμς Μάτις και Ιτσουνόρι Ονοντέρα συζήτησαν εκτενώς διμερή και περιφερειακά ζητήματα, όπως την κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο και τα στρατιωτικά προγράμματα της ΛΔ Κορέας, αλλά και τις δυνατότητες συνεργασίας ΗΠΑ και Ιαπωνίας με τη Νότια Κορέα.
Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά τη συνάντηση, καταδίκασαν «σθεναρά» τις «επαναλαμβανόμενες προκλήσεις της Βόρειας Κορέας», εκτιμώντας πως φέτος εισήλθαν σε «νέα φάση».
Οι ΗΠΑ επανέλαβαν τις διαβεβαιώσεις τους ότι θα διατηρήσουν «την ασφάλεια της Ιαπωνίας χρησιμοποιώντας πλήρως όλες τις δυνατότητες, ακόμη και πυρηνικές δυνάμεις».
Αναφέρθηκαν έστω και ακροθιγώς στην
«τριμερή συνεργασία ΗΠΑ - Ιαπωνίας - Νότιας Κορέας» που προωθούν με πρόσχημα τη ΛΔ Κορέας, κάνοντας αναφορά στην «ανάγκη ενίσχυσης του μοιράσματος πληροφοριών και διεύρυνσης των τριμερών ασκήσεων, της προειδοποίησης για πυραύλους, των ανθυποβρυχιακών ασκήσεων, των ναυτικών γυμνασίων κ.ά.».

Στο επίκεντρο και ο σπάνιος ορυκτός πλούτος
Βεβαίως, όπως συμβαίνει και σε άλλες περιοχές που εμπίπτουν στη σφαίρα ενδιαφέροντος και σύγκρουσης συμφερόντων διαφόρων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, έτσι και στην περίπτωση της ΛΔ Κορέας, σημαντικός είναι και ο ρόλος που παίζουν διάφορα μονοπώλια, αναμοχλεύοντας και αξιοποιώντας εστίες έντασης.
  • Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αμερικανικά (και όχι μόνο...) μονοπώλια επιβουλεύονται τον σημαντικό και ανεκμετάλλευτο (σε μεγάλο βαθμό) πλούτο κοιτασμάτων, όχι μόνο σε «παραδοσιακά» ορυκτά αξίας όπως ο χαλκός και ο χρυσός, αλλά και σε ορυκτά των λεγόμενων «σπάνιων γαιών» (π.χ. Λανθάνιο, Νεοδύμιο, Ερβιο, Λουτέσιο κ.ά.) που διαθέτει η βορειοκορεατική γη.
  • Οι «σπάνιες γαίες», ως γνωστόν, παρέχουν πρώτες ύλες που είναι απαραίτητες στην παραγωγή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, όπως κινητά τηλέφωνα, φορητοί υπολογιστές, οθόνες υγρών κρυστάλλων, μπαταρίες υβριδικών αυτοκινήτων, φωτοβολταϊκά, τουρμπίνες ανεμογεννητριών κ.ά.
  • Αυτά τα μεταλλεύματα, όσο περνούν τα χρόνια, γίνονται περιζήτητα από μονοπώλια που παράγουν ανάλογα προϊόντα τεχνολογίας αιχμής, όπως η «Apple», η «Samsung», η «Sony» κ.ά.
Τέτοια ορυκτά, λοιπόν, είχε εντοπίσει πριν τρία χρόνια (σύμφωνα με πληροφορίες του κινεζικού αγγλόφωνου περιοδικού «The Diplomat») η βρετανική εταιρεία μεταλλευμάτων «SRE Minerals Limited».
  • Μεταξύ άλλων, είχε εκτιμήσει ότι ιδιαίτερα στην περιοχή Τζονγκτζού υπάρχουν πάνω από 216.000.000 τόνοι οξειδίων και μεταλλευμάτων σπάνιων γαιών.
Άλλες πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις αναφέρουν ανάλογα, αλλά ανεκμετάλλευτα έως σήμερα, κοιτάσματα σπάνιων γαιών και σε άλλες περιοχές της ΛΔ Κορέας, φανερώνοντας πως η χώρα προβάλλει ως άλλο «μήλον της Εριδος», σε ανταγωνιστικά μονοπώλια που δραστηριοποιούνται στους τομείς παραγωγής προϊόντων τεχνολογίας αιχμής.
Πόσο δε μάλλον όταν ορισμένες εκτιμήσεις για τα κοιτάσματα σπάνιων γαιών στη ΛΔ Κορέας ξεπερνούν σε προσδοκίες ακόμη και τα επιβεβαιωμένα, μεγαλύτερα κοιτάσματα σπάνιων γαιών διεθνώς, που έχουν βρεθεί στην Εσωτερική Μογγολία της Κίνας.
Δ. ΟΡΦ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.