Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

Μπομπ Ντύλαν: Γιατί να (με) αλλάξεις τώρα (έναντι 900.000 δολαρίων);

36o άλμπουμ, 3 Φεβ. 2015
*
Το βράδυ της 13ης Οκτωβρίου ο Ντίλαν έδωσε μια συναυλία στο Λας Βέγκας: τραγούδησε αλλά δεν έκανε καμία αναφορά στο βραβείο. Έκλεισε τη συναυλία εκείνη με ένα τραγούδι του Φρανκ Σινάτρα, το Why try to change me now («Γιατί να με αλλάξεις τώρα;»), ίσως για να δώσει μια απάντηση στα μέσα ενημέρωσης.
*
Αν ο Μπομπ Ντίλαν διατηρήσει τη σιωπή του θα είναι ο πρώτος στην ιστορία των Νόμπελ που απλώς αγνοεί την απόφαση της Ακαδημίας
Η Σουηδική Ακαδημία ανακοίνωσε ότι εξαρτάται από τον Μπομπ Ντίλαν αν θα παραλάβει το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 23.10.2016
Η επιτροπή που βράβευσε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας τον Μπομπ Ντίλαν ανακοίνωσε το Σάββατο ότι εξαρτάται από τον Αμερικανό καλλιτέχνη αν θα παραστεί στην τελετή απονομής του βραβείου, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο. Υπενθυμίζεται πως το βραβείο συνοδεύεται με χρηματικό ποσό που φτάνει τα 900.000 δολάρια.

Bob Dylan - Why Try To Change Me Now - Desert Trip Indio,
CA - October 14, 2016
Why Try To Change Me Now
(Originally by Frank Sinatra)
I'm sentimental
So I walk in the rain
I've got some habits
That I can't explain
Could start for the corner
Turn up in Spain
Why try to change me now



I sit and daydream
I've got daydreams galore
Cigarette ashes
There they go on the floor
I go away weekends
And leave my keys in the door
But why try to change me now

Why can't I be more conventional
People talk
People stare
So I try
But that's not for me
Cuz I can't see
My kind of crazy world
Go passing me by
So let people wonder
Let 'em laugh
Let 'em frown
You know I'll love you
Till the moon's upside down

Don't you remember
I was always your clown
Why try to change me now
Don't you remember
I was always your clown
Why try to change me
Why try to change me now


Κατά το παρελθόν, μερικοί νομπελίστες είχαν δηλώσει ασθενείς και δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν για την τελετή. Το 1964 ο Γάλλος συγγραφέας Ζαν Πολ Σαρτρ αρνήθηκε να παραλάβει το βραβείο Η Ακαδημία δήλωσε πως η άρνηση του Ντίλαν δεν επηρεάζει το κύρος του βραβείου, αλλά δεν θα είναι σε θέση να του το δώσει. 

Όμως αν διατηρήσει τη σιωπή του, θα είναι ο πρώτος που απλώς θα αγνοήσει την απόφαση της Ακαδημίας.
Ο Ντίλαν, που είναι γνωστό ότι αποφεύγει να μιλά στα μέσα ενημέρωσης, δεν έχει κάνει κανένα σχόλια για τη βράβευσή του, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες της Σουηδικής Ακαδημίας να επικοινωνήσει μαζί του από τις 13 Οκτωβρίου, οπότε ανακοινώθηκε η βράβευση του Αμερικανού.
Αυτή του η στάση προκάλεσε ένα δηλητηριώδες σχόλιο από το μέλος της Ακαδημίας Περ Βάστμπεργκ που δήλωσε πως αν ο Ντίλαν παραμείνει σιωπηλός, αυτό θα είναι «αγενές και αλαζονικό». Παρόλα αυτά η Ακαδημία έσπευσε να τονίσει ότι οι απόψεις του Βάστμπεργκ είναι προσωπικές και δεν τις συμμερίζεται.
«Ο λογοτέχνης που τιμάται με το Νόμπελ αποφασίζει μόνος του αν θα παραστεί στις τελετές για την παρουσίαση του βραβείου», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Σάρα Ντάνιους, γραμματέας της Σουηδικής Ακαδημίας.
«Η Σουηδική Ακαδημία δεν έχει εκφράσει ποτέ καμία άποψη για την απόφαση των νικητών σχετικά με το θέμα αυτό και δεν πρόκειται να το κάνει τώρα, ανεξάρτητα από την απόφαση που θα λάβει» ο Μπομπ Ντίλαν, πρόσθεσε.
Η τελετή απονομής των Νόμπελ πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 10 Δεκεμβρίου, στην επέτειο θανάτου του Άλφρεντ Νόμπελ, οπότε ο βασιλιάς της Σουηδίας δίνει σε κάθε βραβευμένο ένα δίπλωμα και ένα μετάλλιο, ενώ ακολουθεί ένα δείπνο στο δημαρχείο της Στοκχόλμης.
«Έσβησε» την αναφορά στο βραβείο Νόμπελ από τον ιστότοπό του ο Μπομπ Ντίλαν
Μετά από μια άνευ προηγουμένου σιωπή και αλλεπάλληλες αποτυχημένες προσπάθειες από τη σουηδική ακαδημία να επικοινωνήσει με τον  Ντίλαν, εμφανίστηκε επιτέλους η πρώτη «ένδειξη αναγνώρισης» της βράβευσης από τον ακριβοθώρητο καλλιτέχνη.

Σε μια ανάρτηση στον επίσημο ιστότοπό του για την προώθηση ενός βιβλίου με στίχους του, ο 75χρονος τραγουδοποιός αναφερόταν για πρώτη φορά ως «Τιμηθείς με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας» και μάλιστα με κεφαλαία γράμματα, στην κορυφή της σελίδας.
Σήμερα. ωστόσο, η εν λόγω αναφορά στη βράβευση έχει διαγραφεί, αναζωπυρώνοντας ξανά τις φήμες για την πρόθεση του θρύλου της αμερικάνικης μουσικής να απορρίψει το βραβείο.
«Αυτή η κατάσταση είναι ανήκουστη, όμως μπορεί να εκδηλωθεί μέχρι τη γιορτή», πρόσθεσε ο Βέστμπεργκ αναφερόμενος στην παραδοσιακή τελετή απονομής των βραβείων, στις 10 Δεκεμβρίου στη Στοκχόλμη.
Στο μπλογκ του ο Άντερς Μπάρανι, μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών της Σουηδίας, ανέφερε ότι ο Άλμπερτ Αϊνστάιν σνόμπαρε επίσης τους ακαδημαϊκούς όταν τον βράβευσαν με το Νόμπελ Φυσικής το 1921.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.