Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

Ο Δημητρης Κουτσούμπας για τα προαπαιτούμενα της ΕΕ − Σπάνε αυγά για την ομελέτα του κεφαλαίου (VIDEO)

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
«Ήρθε η ώρα ο ελληνικός λαός να πει: Τέλος οι θυσίες για τα κέρδη των λίγων»
Τρίτη 27/09/2016 - 18:49 - Ενημέρωση: Τρίτη 27/09/2016 - 19:32
«Ήρθε η ώρα ο ελληνικός λαός να πει: Τέλος οι θυσίες για τα κέρδη των λίγων», τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημητρης Κουτσούμπας μιλώντας για το πολυνομοσχέδιο των προαπαιτούμενων μέτρων σημειώνοντας ότι «η αρνητική ψήφος μας στο νέο αντιδραστικό πολυνομοσχέδιο είναι δεδομένη. Δεδομένη θα είναι και η πάλη μας ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές».
Η ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα έχει ως εξής:
«Κυρίες και κύριοι βουλευτές,
Συζητάμε σήμερα με τις συνηθισμένες πλέον "fast track" διαδικασίες που πρώτη εισήγαγε σε τέτοια έκταση βέβαια, γι' αυτό έχει και τα συγχαρητήρια των "εταίρων" της, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Πρόκειται για το νομοσχέδιο, το οποίο έρχεται να συμπληρώσει ένα ακόμη τμήμα από τα προαπαιτούμενα αντιλαϊκά μέτρα της πρώτης "αξιολόγησης" του 3ου και φαρμακερού μνημονίου.
Στο επίκεντρο των διατάξεών του βρίσκονται οι παρεμβάσεις που αφορούν στην "προικοδότηση" του νέου "υπερταμείου" ιδιωτικοποιήσεων, με τη δεύτερη ομάδα από ακόμα έξι επιχειρήσεις που βρίσκονται σήμερα υπό κρατικό έλεγχο, επίσης οι παρεμβάσεις που αφορούν την παραπέρα "απελευθέρωση" της αγοράς Ενέργειας, με άξονα την ενσωμάτωση στο κρατικό δίκαιο των Οδηγιών της ΕΕ, καθώς και η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν για τον κλάδο Υγείας οι αγρότες και κατηγορίες αυτοαπασχολούμενων νέων επιστημόνων.
Την ίδια ώρα, το κλείσιμο της πρώτης "αξιολόγησης" απαιτεί και άλλες παρεμβάσεις, που δεν έχουν ενσωματωθεί στο εν λόγω νομοσχέδιο, οι οποίες αναμένεται να προχωρήσουν προφανώς με άλλες διαδικασίες, είτε με την έκδοση υπουργικών αποφάσεων προφανώς ή άλλων ρυθμίσεων.
Σε αυτές συγκαταλέγονται η συγκρότηση της διοίκησης του "υπερταμείου» ιδιωτικοποιήσεων, οι παρεμβάσεις για τη μείωση των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας των λεγόμενων "κοστοβόρων" βιομηχανιών, ζητήματα που αφορούν το χρηματοπιστωτικό σύστημα, η ιδιωτικοποίηση της "Εγνατίας Οδού", η μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ του τελευταίου κρατικού πακέτου (5%) στον ΟΤΕ κ.ά.
Και μέσα σε όλα αυτά, δεν ξεχνάμε βέβαια και τα πιο "φρέσκα" αντιλαϊκά χαράτσια, τα οποία ήδη έχουν ψηφιστεί σ' αυτήν εδώ τη Βουλή, αλλά θα εφαρμόζονται από το επόμενο διάστημα, όπως η αύξηση κατά 65% από 1η Οκτώβρη του ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου, αυξήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ από την 1η Γενάρη 2017, αυξάνονται τα χαράτσια ή επιβάλλονται νέα στη σταθερή τηλεφωνία, σε καύσιμα κίνησης, στον καφέ, σε τσιγάρα και άλλα προϊόντα καπνού και στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, και ως το τέλος του έτους, καταργείται η έκπτωση 30% του ΦΠΑ που έχει διατηρηθεί μέχρι σήμερα σε ορισμένα από τα νησιά μας.
Και τι να πούμε βέβαια για άλλους τομείς, τι να πούμε για την άσχημη κατάσταση στον τομέα της Υγείας, με ευθύνη και των προηγούμενων κυβερνήσεων και της σημερινής κυβέρνησης. Οξύνονται όλα τα προβλήματα, με τις ελλείψεις προσωπικού, με προβλήματα υποδομών, με τη υποχρηματοδότηση.
Αυτές τις μέρες βρισκόμουν στο νοσοκομείο της Λαμίας. Αν δεν υπήρχε η πραγματικά ηρωική δουλειά, η με αυτοθυσία δουλειά του έμψυχου δυναμικού του νοσοκομείου, των γιατρών, των νοσηλευτών, άλλου προσωπικού, δεν ξέρω τι θα γινόταν, πόσα θύματα θα θρηνούσαμε.
Αυτά τα ζητήματα πρέπει να βάλετε σε προτεραιότητα και αφήστε τα μεγάλα λόγια για διάφορα άλλα, που αποπροσανατολίζουν απ' τα κεντρικά προβλήματα του λαού μας.
Προσποιούνται ότι... «σπάνε αυγά», ενώ κάνουν τη βρώμικη δουλειά του κεφαλαίου
Κυρίες και κύριοι,
Η περίοδος που διανύουμε είναι κρίσιμη. Οι εξελίξεις μας βάζουν όλους και όλες μπροστά σε μεγάλες ευθύνες.
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει την αντιλαϊκή επίθεση από εκεί που την άφησαν οι προηγούμενοι και προσθέτει νέα δυσβάσταχτα μέτρα, καταργεί δικαιώματα που κατακτήθηκαν με ποταμούς αίματος.
Νέες ανατροπές στα εργασιακά δικαιώματα, νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, σε κοινωνικές παροχές, ομαδικές απολύσεις, ιδιωτικοποιήσεις, πλειστηριασμοί και ο κατάλογος των θυσιών για την ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου, δεν έχει τέλος. Ένταση της καταστολής και με νέο νόμο που είναι απαίτηση της ΕΕ και του κεφαλαίου για απαγόρευση απεργιών, περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης... Αποδείχτηκε ότι επιλέχθηκαν γι' αυτή τη βρώμικη δουλειά.
Το τελευταίο διάστημα δεν περνάει απαρατήρητη η προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει τον εαυτό της ότι "σπάει αυγά", ότι δε διστάζει να συγκρουστεί για να διασφαλίσει τάχα το "δημόσιο συμφέρον".
Η κυβέρνηση εξαπατά εμφανίζοντας ως αντίσταση στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων την πρόταση για τον ΑΔΜΗΕ, καθώς και για το μοντέλο κρατικών συμμετοχών, κοινοπραξιών με ιδιώτες επενδυτές.
Στην πραγματικότητα η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ προωθεί με διαφορετικό βέβαια τρόπο, την αντιλαϊκή κατεύθυνση της "απελευθέρωσης", διασφαλίζοντας ισότιμους όρους ανταγωνισμού για όλους τους ενεργειακούς ομίλους, συγκριτικά με την πλεονεκτική θέση της ΔΕΗ στο παρελθόν.
Οσο για τον δήθεν ριζοσπαστικό χαρακτήρα της πρότασης των συνεργασιών - συμπράξεων του κράτους με τους ιδιώτες, αρκεί να θυμηθούμε τι έλεγε ο κ. Τσίπρας για τις ΣΔΙΤ, όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Σε κάθε περίπτωση, στο πλαίσιο της "απελευθερωμένης" αγοράς του καπιταλισμού, καμιά επιχείρηση δεν υπηρετεί το λαϊκό συμφέρον. Οποιο κι αν είναι το ποσοστό του κράτους στη μετοχική της σύνθεση θα λειτουργεί με γνώμονα μόνο το καπιταλιστικό κέρδος, σε βάρος των εργαζομένων, της πλειοψηφίας των λαϊκών οικογενειών.
Κι αυτά κύριοι υπουργοί που ανεβήκατε σ' αυτό το βήμα, δεν είναι υποθέσεις προς απόδειξη, είναι η ωμή πραγματικότητα που έρχεται και δένει με την πείρα πλέον και την πολιτική ανάλυση των δεδομένων.
Αλλο παράδειγμα αποπροσανατολισμού επίσης, είναι ο γνωστός διαγωνισμός για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών, που καμώνεται ότι συγκρούεται η κυβέρνηση με ισχυρά οικονομικά συμφέροντα, προκειμένου λέει, να βάλει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.
Στην πραγματικότητα, όμως, αυτό που κάνει είναι να αναδιανέμει την επιχειρηματική πίτα, στοχεύοντας ένα πιο φιλικό γι' αυτήν περιβάλλον, αφού έτσι ούτε η διαπλοκή χτυπιέται, ούτε τάξη μπαίνει, ούτε βελτιώνεται η ενημέρωση του λαού μας από τα Μέσα, ούτε ο χαρακτήρας των Μέσων αλλάζει, ενώ οι εργαζόμενοι σ' αυτά, νοιώθουν όλο και μεγαλύτερη ανασφάλεια.
Πίσω από τη χρυσόσκονη, η κυβερνητική πολιτική αναδίνει τη φορμόλη του σάπιου συστήματος
Κατά τον ίδιο τρόπο, η κυβέρνηση δηλώνει σε όλους τους τόνους έτοιμη να κοντράρει το ΔΝΤ στη διαπραγμάτευση για τα Εργασιακά, για να μην περάσουν δήθεν οι "ακραία νεοφιλελεύθερες" απόψεις του, όταν η τράπουλα είναι πραγματικά σημαδεμένη για το λαό και οι νέες ανατροπές έχουν συμφωνηθεί με το 3ο μνημόνιο.
Ακόμα όμως και την αντιπαράθεση με την Εκκλησία, για ένα θέμα όπως η διδασκαλία των Θρησκευτικών στο σχολείο, που στα περισσότερα κράτη έχει διευθετηθεί εδώ και χρόνια, στο πλαίσιο των αστικών εκσυγχρονισμών, η κυβέρνηση την παρουσιάζει ως αντιπαράθεση στο δίπολο "πρόοδος - συντήρηση", επιχειρώντας προφανώς να ελιχθεί απέναντι στην απογοήτευση που αισθάνεται από την πολιτική της ένα πιο "ριζοσπαστικό" κομμάτι του ακροατηρίου της, των ψηφοφόρων της.
Ολα τα παραπάνω είναι ο φερετζές της ταξικής - αντιλαϊκής πολιτικής και αυτής της κυβέρνησης, κάθε μέτρο της οποίας αναδίνει τη φορμόλη του συστήματος που είναι σάπιο μέχρι το μεδούλι. Αυτή είναι η πραγματικότητα που πρέπει να δουν οι εργαζόμενοι πίσω απ' τη χρυσόσκονη που σκορπάει η κυβέρνηση για την πολιτική της, όπως πολύ πετυχημένα έγραψε ο "Κυριακάτικος Ριζοσπάστης"...
Απ' αυτή τη σκοπιά ήταν και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού απ' τη Νέα Υόρκη, όπου ο κύριος Τσίπρας, επιβεβαίωσε τη διάθεση της κυβέρνησης να "τρέξει" όλα τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα της πρώτης και της δεύτερης "αξιολόγησης", προαναγγέλλοντας μάλιστα "συμβιβασμούς" στο ζήτημα των Εργασιακών, που είναι ο πυρήνας του επόμενου γύρου της επίθεσης.
Ο ΣΕΒ, επίσης, θεωρεί, ότι "κύριο προαπαιτούμενο της 2ης αξιολόγησης είναι τα Εργασιακά", ενώ ειδικά η παρέμβαση του ΣΕΒ για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις δίνει με εξαιρετική ακρίβεια το περίγραμμα στο οποίο θα κινηθεί η νέα νομοθεσία, ανεξάρτητα από τις τελικές διατυπώσεις. Με βάση όσα γράφουν και λένε σε όλους τους τόνους, ακόμα κι αν η κυβέρνηση επαναφέρει συλλογικές διαπραγματεύσεις, αυτές θα είναι "πουκάμισο αδειανό" για τους εργαζόμενους, με τους περιορισμούς και το πλαίσιο που ετοιμάζουν.
Αυτό επιβεβαιώνει και η συζήτηση για τον τρόπο καθορισμού του κατώτερου μισθού.
Αν σ' αυτό προσθέσει κανείς τα εμπόδια στην απεργία, στις απεργιακές κινητοποιήσεις, που θέλει να βάλει η κυβέρνηση με το νέο συνδικαλιστικό νόμο, είναι φανερό ότι στόχος της όλης προσπάθειας είναι να θωρακιστεί η καπιταλιστική κερδοφορία παραπέρα, από κάθε "απρόβλεπτο" παράγοντα που σχετίζεται με το λαϊκό κίνημα και τη δημιουργία προϋποθέσεων για την ανάπτυξη αγώνων.
Επομένως, συλλογική διαπραγμάτευση μπορεί να υπάρξει, σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης και το περίφημο... "κοινωνικό κεκτημένο" της ΕΕ, αλλά θα γίνεται με καθαρά σημαδεμένη τράπουλα, σε βάρος των εργαζομένων, του λαού μας και με νέα εμπόδια στο εργατικό - λαϊκό κίνημα να οργανώσει τους αγώνες του.
Το σκηνικό συμπληρώνεται από την πρόθεση της κυβέρνησης να συζητήσει την αύξηση του ποσοστού των απολύσεων ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολεί μια επιχείρηση και την τυπική κατάργηση του υπουργικού βέτο στις ομαδικές απολύσεις, έχοντας το βλέμμα στραμμένο κυρίως στην αναδιάρθρωση των πρώην ΔΕΚΟ που τώρα εντάσσονται στο «υπερταμείο» και προετοιμάζεται η παραπέρα ιδιωτικοποίησή τους.
Οι αιτίες του Προσφυγικού έχουν την ίδια ρίζα με την επίθεση κατά των εργαζομένων
Κυρίες και κύριοι βουλευτές
Δεν πρέπει να ξεχνάμε και το Προσφυγικό. Οι συνέπειες από την πολιτική εγκλωβισμού, με την οποία αντιμετωπίζουν το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό κυβέρνηση και ΕΕ, γίνονται πλέον ορατές με πολύ οξυμένο τρόπο.
Μέσα σε αυτό το ζοφερό σκηνικό, γίνεται προσπάθεια να κρυφτεί η "μεγάλη εικόνα": Ο πόλεμος δηλαδή, που γεννάει την προσφυγιά και στον οποίο συμμετέχει και η ελληνική κυβέρνηση, με πολλούς και διάφορους τρόπους, εμπλέκοντας τον ελληνικό λαό σε ένα αξεδιάλυτο κουβάρι επικίνδυνων ανταγωνισμών και αντιθέσεων.
Οι αιτίες για την άθλια κατάσταση για το Προσφυγικό έχουν την ίδια ρίζα με την επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι στη χώρα μας και σ' όλη την ΕΕ από τις κυβερνήσεις του μεγάλου κεφαλαίου.
Αντλούμε διδάγματα από προηγούμενες μάχες, συμπεράσματα για την ισχυροποίηση της πάλης
Κυρίες και κύριοι
Για βδομάδες ολόκληρες, με αναλύσεις επί αναλύσεων, στελέχη της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης «ζάλιζαν» το λαό με το περιβόητο... "αφήγημα" που θα ανέπτυσσαν ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της ΝΔ στις παρεμβάσεις τους στη Θεσσαλονίκη πρώτα και σε συνέχεια αλλού σε άλλες δραστηριότητες.
Τελικά επιβεβαίωσαν και οι δύο: Την αντιλαϊκή στρατηγική σύμπλευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και της αξιωματικής αντιπολίτευσης της ΝΔ γύρω από τους στόχους του κεφαλαίου και την προσπάθεια μάλιστα να στρατεύσουν και το λαό μας πίσω από αυτούς τους ξένους στόχους, ισχυριζόμενοι ότι τάχα κάτι έχει να κερδίσει και αυτός από την επίτευξή τους...
Τόσο τα κυβερνητικά πεπραγμένα όσο κι αυτά που εξαγγέλλουν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ, περιλαμβάνουν και το άγριο χαράτσωμα του λαού, το τσεκούρωμα των κονδυλίων που σχετίζονται με την κάλυψη λαϊκών αναγκών, ενώ ο λαός χάνει και με τον έναν και με τον άλλον τρόπο, ανεξάρτητα απ' την αναλογία που επιλέγεται κάθε φορά στο αντιλαϊκό μείγμα αυτό της διαχείρισης.
Ήρθε η ώρα ο ελληνικός λαός να πει: Τέλος οι θυσίες για τα κέρδη των λίγων. 
  • Κατάργηση όλων των αντιλαϊκών νόμων των τελευταίων χρόνων.
  • Κάλυψη των απωλειών μας.
  • Αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές, επαναφορά των ΣΣΕ.
  • Φθηνό ρεύμα και νερό για τα λαϊκά στρώματα.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για τους εργαζόμενους στην ενέργεια, στην ύδρευση, σε όλους τους κλάδους της οικονομίας.
  • Να δυναμώσει η πάλη εναντίον της απελευθέρωσης της αγοράς, να ανοίξει ο δρόμος για τη μόνη φιλολαϊκή λύση που έχει ανάγκη σήμερα ο λαός.
Αντλούμε διδάγματα από τις μάχες και τους αγώνες των προηγούμενων χρόνων, βγάζουμε συμπεράσματα χρήσιμα για την ισχυροποίηση της πάλης:
Τα μέτρα υπηρετούν την πλουτοκρατία, είναι εργαλείο για την κατάργηση βασικών λαϊκών δικαιωμάτων, έχουν οδηγήσει στην πτώχευση του λαού μας. Αυτή είναι η στρατηγική της κυβέρνησης, της ΕΕ, των κομμάτων και των δυνάμεών τους και των παρατάξεών τους μέσα στο κίνημα που την στηρίζουν.
Έκαναν την πλάτη του εργατικού λαϊκού κινήματος, σκαλοπάτι για να ανεβοκατεβαίνουν αντιλαϊκές κυβερνήσεις. Δεν πρέπει αυτό να τους το επιτρέψει άλλο ο ελληνικός λαός.
Η αρνητική ψήφος μας στο νέο αντιδραστικό πολυνομοσχέδιο είναι δεδομένη. Δεδομένη θα είναι και η πάλη μας ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές και η δράση μας μέσα στο κίνημα, στους αγώνες, ενάντια σε όσους και όσες εδώ μέσα σηκώνουν το χέρι τους και ψηφίζουν τα απαράδεκτα νομοσχέδια σφαγιασμού του λαού μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.