Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τρίτη 31 Μαΐου 2016

ΣΥμμορία ξεΡΙΖωτών, Αδίστακτων και ΑΝΕΛέητων: ΦΠΑδες, Κατρούγκαλοι και λοιπoί πινόκιοι για την ενίσχυση του χαμηλού εισοδήματος (των ΣΕΒ-αστών)

(Σκίτσα: Ε. Ξένου)


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Διαδοχικά αντιλαϊκά πακέτα προς όφελος του κεφαλαίου
Δευτέρα 30/05/2016 - 14:27
Αλλεπάλληλα είναι τα αντιλαϊκά πακέτα που βρίσκονται στα σκαριά, αποδεικνύοντας ότι οι «καλύτερες μέρες» που υπόσχεται η κυβέρνηση, αφορούν το κεφάλαιο που προσδοκά ανάκαμψη κερδών.
Εντός της ημέρας θα γίνουν νέες τηλεδιασκέψεις μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των κλιμακίων των θεσμών για να κλείσουν οι «εκκρεμότητες» της πρώτης αξιολόγησης. Στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη παρέμειναν ανοιχτά ζητήματα. Οι συζητήσεις επικεντρώνονται στο ΕΚΑΣ, στα «κόκκινα» δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου και στις ιδιωτικοποιήσεις.

ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΘΕΣΜΩΝ
«Ψήνονται» τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα
Δευτέρα 30/05/2016 - 09:23
Ανοικτές παρέμειναν οι εκκρεμότητες των προαπαιτούμενων μετά τη χθεσινή πρώτη τηλεδιάσκεψη μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των θεσμών. Η ίδια η κυβέρνηση παραδέχεται πλέον πως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, περιλαμβάνονται συνοδευτικά αντιλαϊκά μέτρα, που θεωρούνται προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της πρώτης υποδόσης των 7,5 δισ. ευρώ (εκ των οποίων το 1,8 δισ. θα κατευθυνθεί για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου).
Αυτά τα μέτρα αφορούν: Το ζήτημα της επιστροφής του ΕΚΑΣ που καταβλήθηκε στους χαμηλοσυνταξιούχους από την αρχή του 2016 μέχρι την ψήφιση του πρόσφατου αντιλαϊκού πολυνομοσχεδίου. Η κυβέρνηση εμφανίζεται να αναζητά μέτρα «ισοδύναμης απόδοσης», ώστε να αποφύγει την επιστροφή χρημάτων από τους συνταξιούχους, που θα της επιφέρει υψηλό πολιτικό κόστος.
Τα «κόκκινα» δάνεια, όπου πλέον πέφτουν και οι τελευταίες μάσκες γύρω από την υποτιθέμενη προστασία της λαϊκής οικογένειας. Οι νέες «εμπλουτισμένες» διατάξεις, σε συνέχεια αυτών που ήδη ψηφίστηκαν, αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή μέσα στις επόμενες βδομάδες, προκειμένου να συμπεριλάβουν και τη δυνατότητα πώλησης από τις τράπεζες σε άλλους «επενδυτές» και των δανείων που χορηγήθηκαν με την εγγύηση του Δημοσίου.
Η συγκεκριμένη κατηγορία, πέρα από τα επιχειρηματικά, περιλαμβάνει και δάνεια σε κατηγορίες του πληθυσμού, όπως σε σεισμόπληκτους και πυρόπληκτους.
Η στελέχωση του Υπερταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, όπου αναζητείται ειδικό νομικό καθεστώς προστασίας της διοίκησης για τις αποφάσεις της.
902

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτος, απέστειλε επιστολή προς τους θεσμούς με την οποία τους ενημερώνει σε ποια ακριβώς θέματα η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ανταποκριθεί άμεσα και σε ποια θεωρεί ότι δεν χρειάζονται περεταίρω παρεμβάσεις. «Η κυβέρνηση προτίθεται να υλοποιήσει το σύνολο των εκκρεμοτήτων, οι οποίες είναι περίπου 150, αλλά στην πλειονότητά τους φορούν διορθώσεις σε διατυπώσεις -ωστόσο δεν ανταποκρίνεται σε οκτώ σημεία αιχμής», γράφει το δημοσίευμα.
Ο Ευκλ. Τσακαλώτος ενημέρωσε τους θεσμούς ότι η κυβέρνηση δεν θα υλοποιήσει 8 προαπαιτούμενα είτε γιατί οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας έχουν ταλαιπωρηθεί ήδη με δύσκολες ψηφοφορίες είτε γιατί τα θέματα που βάζουν οι θεσμοί έχουν εξαντληθεί με τεχνικές συζητήσεις, σύμφωνα με την εφημερίδα. Μεταξύ αυτών είναι η απαίτηση των θεσμών να εκπονήσει η κυβέρνηση εναλλακτικό σχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ σε περίπτωση που δεν λειτουργήσει αποτελεσματικά το υπάρχον σχέδιο. Το δεύτερο θέμα αφορά το ξεπάγωμα των ειδικών μισθολογίων και ένα τρίτο το αίτημα των θεσμών να καταργηθεί η κατηγορία των συντάξεων που δίνονται για λόγους ατυχημάτων.
Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας έχει ζητήσει μέχρι την Τετάρτη να έχουν κλείσει τα θέματα που συνδέονται με την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ. Και αυτό γιατί την Πέμπτη θα συνεδριάσει το ΔΣ της ΕΚΤ και θα εξετάσει το αίτημα να αποδεχθεί τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών.
Προκλητικά επιχειρήματα
Ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, δήλωσε στο «ΣΚΑΪ» ότι το ισοδύναμο που προτείνει η κυβέρνηση για να επιστρέψουν αναδρομικά οι συνταξιούχοι το ΕΚΑΣ είναι να τους χορηγηθεί με «λογιστικό τρόπο» ένα έκτακτο επίδομα από το πρωτογενές πλεόνασμα. «Η κατάργηση του ΕΚΑΣ είχε συμφωνηθεί τον Ιούλη με τις ψήφους της αντιπολίτευσης. Δεν είναι αριστερό μνημόνιο αυτό, είναι νεοφιλελεύθερο μνημόνιο που προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε με αντίθετα μέτρα και αυτό κάναμε», ισχυρίστηκε προκλητικά, τη στιγμή που η σημερινή κυβέρνηση ψήφισε σκληρά μέτρα που δεν τολμούσαν να φέρουν οι προηγούμενες.
Ο Γ. Κατρούγκαλος αναμάσησε το φαιδρό επιχείρημα που αναπαράγουν και άλλα κυβερνητικά στελέχη, ότι τάχα η κυβέρνηση προσπαθεί να επιβαρύνει τα υψηλότερα και όχι τα χαμηλότερα εισοδήματα, παρουσιάζοντας ως δείγμα αυτής της πολιτικής το τσουνάμι αυξήσεων στους έμμεσους φόρους. «Μπορούμε να ζήσουμε λιγάκι χωρίς τσιγάρα ή καφέ, δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς νερό ή ρεύμα» είπε.
Τα χειρότερα είναι μπροστά 
Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και τα άλλα προαπαιτούμενα που σχετίζονται με την υποδόση του Σεπτέμβρη, ύψους 2,8 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, από τώρα έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες για την αξιολόγηση του Οκτώβρη που συνδέεται με νέες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις.
Σήμερα θα συνεδριάσει στο Άμστερνταμ η «επιτροπή εμπειρογνωμόνων» που θα εκδώσει πόρισμα για την «αναμόρφωση των εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα».
Η αξιολόγηση του Οκτώβρη περιλαμβάνει θέματα όπως η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, ο περιορισμός του απεργιακού δικαιώματος και γενικά η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, η αύξηση της ευελιξίας στις εργασιακές σχέσεις και η καθιέρωση της ανταπεργίας (lock out) για τους εργοδότες.
Μαζί με τα αντιλαϊκά πακέτα, προχωράει και η «αναπτυξιακή» ατζέντα της κυβέρνησης που θα προσφέρει νέα προκλητικά προνόμια στους μονοπωλιακούς ομίλους. Εντός της εβδομάδας θα κατατεθεί στη Βουλή ο νέος «αναπτυξιακός νόμος» και μετά θα πάρουν σειρά άλλα νομοσχέδια όπως αυτό για τη νομιμοποίηση των αδήλωτων καταθέσεων. 
Μειωμένοι μισθοί και συντάξεις από 1η Ιούνη λόγω αυξημένης παρακράτησης φόρου
Δευτέρα 30/05/2016 - 10:02 - Ενημέρωση: Δευτέρα 30/05/2016 - 15:47
Τσεκούρι σε μισθούς και συντάξεις από την 1η Ιούνη θα δουν εκατομμύρια φορολογούμενοι, μισθωτοί και συνταξιούχοι λόγω της νέας αυξημένης παρακράτησης φόρου, που θα σημάνει νέο πλήγμα στα ήδη λεηλατημένα λαϊκά εισοδήματα.
Σε συνδυασμό μάλιστα με τις αυξήσεις του ΦΠΑ σε βασικά είδη κατανάλωσης (βλ. επόμενη ενότητα), το σίγουρο είναι πως η φτώχεια και η εξαθλίωση θα εξαπλωθούν παραπέρα στα λαϊκά στρώματα, αναδεικνύοντας τη βαθιά ταξική αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. 
Οι μειώσεις θα ισχύσουν για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα που λαμβάνουν από 617 ευρώ και πάνω και για συνταξιούχους με συντάξεις από 720 ευρώ και πάνω. Οι νέοι φόροι αφορούν τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από την 1η Γενάρη του 2016. Ωστόσο η αυξημένη παρακράτηση που προκύπτει για το διάστημα πριν τον Ιούνη δεν θα ζητηθεί αναδρομικά από τους μισθούς και τις συντάξεις αλλά θα αποδοθεί με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων του 2017.
Συγκεκριμένα:
Για εισοδήματα από 9.000 έως και 25.000 ευρώ οι μειώσεις θα είναι:
  • από 6,6 έως και 22,7 ευρώ το μήνα για φορολογούμενους χωρίς παιδιά,
  • από 2,5 έως και 18,6 ευρώ το μήνα για φορολογούμενους με ένα παιδί,
  • από 5 έως και 14,4 ευρώ το μήνα για φορολογούμενους με δύο παιδιά,
  • από 3 έως και 6,2 ευρώ το μήνα για φορολογούμενους με τρία παιδιά.
Επισημαίνεται ότι μισθωτός χωρίς παιδιά με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ έχει μέχρι σήμερα μηνιαία παρακράτηση φόρου 8,2 ευρώ, όμως μετά τις αλλαγές, η μηνιαία παρακράτηση φόρου από τον Ιούνη αυξάνεται στα 24,6 ευρώ.
Από την άλλη πλευρά θα πρέπει να αναφερθεί ότι στη ζώνη εισοδήματος από 30.000 έως και 40.000 ευρώ θα υπάρξουν αυξήσεις μισθών έως και 41 ευρώ.
Ανατιμήσεις - φωτιά, νέο πλήγμα στα λαϊκά εισοδήματα
Δευτέρα 30/05/2016 - 08:59 - Ενημέρωση: Δευτέρα 30/05/2016 - 11:21
Νέο πλήγμα στα λαϊκά εισοδήματα, έρχεται από την Τετάρτη 1η Ιούνη, με τις ανατιμήσεις που θα ισχύσουν σε εκατοντάδες προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, με την εφαρμογή του πρώτου πακέτου των έμμεσων φόρων που ψήφισε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Ειδικότερα, αυξάνεται στο 24% από 23% ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ, ενώ καταργείται η έκπτωση 30% του ΦΠΑ που απολαμβάνουν μέχρι σήμερα 11 νησιά.
Ειδικότερα, η λίστα των ανατιμήσεων περιλαμβάνει:
  • Τυποποιημένα είδη διατροφής (μακαρόνια, αλλαντικά, μαρμελάδες, σοκολάτες, μπισκότα, παγωτά, ψωμί του τοστ, φρυγανιές κ.ά.).
  • Αναψυκτικά - χυμούς
  • Εστίαση (ταβέρνες, εστιατόρια)
  • Εισιτήρια Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (λεωφορεία, αεροπλάνα, πλοία και κόμιστρα ταξί).
  • Είδη ένδυσης και υπόδησης.
  • Νεόδμητα ακίνητα
  • Καύσιμα
  • Οινοπνευματώδη ποτά
  • Σταθερή και κινητή τηλεφωνία.
  • Συνδρομητική τηλεόραση
  • Αυτοκίνητα
  • Ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη.
  • Υπηρεσίες από συγγραφείς, καλλιτέχνες, συνθέτες.
  • Επισκευή και συντήρηση παλαιών κατοικιών.
  • Άνθη - φυτά
  • Αποχέτευση
Επίσης, από την 1η Ιούνη καταργούνται οι μειωμένοι φορολογικοί συντελεστές στα νησιά Σύρο, Θάσο, Άνδρο, Τήνο, Κάρπαθο, Μήλο, Σκύρο, Αλόννησο, Κέα, Αντίπαρο και Σίφνο. Πρόκειται για τη δεύτερη ομάδα νησιών όπου καταργείται ο μειωμένος ΦΠΑ, καθώς έχει προηγηθεί η κατάργησή του την 1/10/2015 στα νησιά Σαντορίνη, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Ρόδο και Σκιάθο. 
Επίσης, αυξάνεται ο φόρος στην μπύρα στα 5 ευρώ ανά εκατόλιτρο μπύρας, από 2,6 ευρώ που είναι σήμερα και σύμφωνα με εκτιμήσεις η αύξηση της φορολογίας θα μετακυλιστεί στη λιανική τιμή, η οποία θα αυξηθεί κατά 20 λεπτά στο κουτάκι των 330 ml και στα 40 λεπτά στα 500 ml. 
ΕΚΔΟΘΗΚΕ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ
Από 1η Ιούνη αυξάνεται ο ΦΠΑ στο 24%
Τετάρτη 25/05/2016 - 13:46
Από την 1η Ιούνη κλιμακώνεται η αφαίμαξη της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, μέσω της νέας αύξησης των έμμεσων φόρων που ψήφισε πρόσφατα η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή (ολόκληρη η εγκύκλιος στο τέλος του κειμένου).
Σύμφωνα με την εγκύκλιο που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, από 1/6/2016 αυξάνεται ο ΦΠΑ στο 24% και επισημαίνεται ότι «για οποιοδήποτε φορολογικό στοιχείο εκδίδεται από την ημερομηνία έναρξης ισχύος των νέων συντελεστών και εφεξής, ο ΦΠΑ θα υπολογίζεται με τους νέους συντελεστές, ανεξάρτητα αν αφορά συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν κατά το προηγούμενο διάστημα».
Επιπλέον αυξάνεται ο ΦΠΑ από 16% στο 17% και στα νησιά που διατηρούν το ειδικό καθεστώς μέχρι το τέλος του χρόνου. Όπως αναφέρει η εγκύκλιος, «κατόπιν της ανωτέρω διάταξης και σύμφωνα με τις παραγράφους 4, 5 και 6 του άρθρου 21 του Κώδικα ΦΠΑ, οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου, για τα οποία εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι μειωμένοι συντελεστές, διαμορφώνονται αντίστοιχα σε 17%, 9% και 4%».
Από 1η Ιούνη «δεν ισχύουν οι μειωμένοι συντελεστές του άρθρου 21 του Κώδικα ΦΠΑ (ν. 2859/2000) για τα νησιά Σύρο, Θάσο, Άνδρο, Τήνο, Κάρπαθο, Μήλο, Σκύρο, Αλόννησο, Κέα, Αντίπαρο και Σίφνο» και «συνεπώς στα νησιά αυτά από 1/6/2016 εφαρμόζονται οι συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν στην υπόλοιπη χώρα, ήτοι 24% (κανονικός), 13% (μειωμένος), 6% (υπερμειωμένος)».
Συνημμενα Αρχεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.