Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

Φωτογραφίζοντας το παρόν ή Σε γυμνό φόντο

Φωτογραφίζοντας το παρόν

Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ
1. Όποιος είναι κύριος των επιλογών του και έχει εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του, γνωρίζει πως οι εκλογές είναι μια στιγμή που είναι υποχρεωμένος γρήγορα να διασχίσει. Οσο για το αποτέλεσμα, αυτό δεν πρέπει να επηρεάζει την κλίση του, που δεν είναι άλλη από τον αγώνα στο πεζοδρόμιο.
2. Η αμοιβαία πόλωση θα είναι η μοίρα αυτού του τόπου από 'δω και στο εξής ανάμεσα στους πολίτες και τον ΣΥΡΙΖΑ. Κρίνοντας εξ ιδίων τα αλλότρια, ο Τσίπρας νομίζει ότι μπορούμε να συνηθίσουμε το ζυγό, να κάνουμε υπομονή. Τώρα που θα γνωρίσει τις αληθινές αναλογίες της πραγματικότητας, ας φροντίσει να ξανασκεφτεί για τις αποφάσεις του.
3. Όλοι οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού έχουν ασκηθεί στην εξαπάτηση. Επί της ουσίας δεν αναγνωρίζουν ότι περνάμε κρίση και θυσιάζουν τον πολίτη, αρχίζοντας από τη νοημοσύνη του. Θυσιάζουν με έπαρση μέσα σε μισοσκόταδα, που είναι απαραίτητα για τη σιωπή τους.
4. Ο παρασιτισμός της δημοσιογραφικής αριστοκρατίας γερνάει επικίνδυνα. Έκλεισαν τον κύκλο τους οι «ενάρετοι» -μια ζωή ολόκληρη υπό κηδεμονία, που ανταποκρίθηκε πλουσιοπάροχα απέναντί τους- και τώρα παραμερίζουν για τα νέα ξεφτέρια.
5. Πού είναι οι ακαδημαϊκοί μπροστά στην ψυχική κατάρρευση του πολίτη; Οι αθάνατοι δεν επιτρέπουν πολλά πολλά, ακολουθούν την πεπατημένη και με το ανεκδιήγητο θράσος τους απλά μας παρατηρούν, που καθόμαστε σε αναμμένα κάρβουνα, χωρίς να βγάζουν άχνα. Αθάνατοι δίχως ευθύτητα, κολακεύουν το κράτος σε βάρος της δικαιοσύνης και της αλήθειας.
6. Η απέχθειά μου για το καθεστώς μεγαλώνει, βλέποντας τη νεότητα να καταστρέφεται και, αντί της απόλαυσης, στη ζωή της κάνει την εμφάνισή του ένα μαρτύριο. Εξαφανίζεται ο τρόπος της ζωής των νέων που άνοιγε τα μάτια, μας δρόσιζε, μας έβαζε να σκεφτούμε, να δοκιμάσουμε κι εμείς κάτι άλλο. Όλο αυτό το συνονθύλευμα από υπουργούς που αποφασίζει για την Παιδεία, μετατρέποντας τον νέο από ελεύθερο δημιουργό σε σκλάβο, πρέπει να φροντίσουμε να διαλυθεί.
7. Ο φόνος Φύσσα έγινε προς γνώση και συμμόρφωση όλων μας. Είμαι σίγουρος ότι στο χοιροστάσιο της Χρυσής Αυγής θα επαίρονται γι' αυτό. Είναι ολέθριο οι μεγαλόσχημοι δημοσιογράφοι να παίζουν τις κουμπάρες με το δειλό Μιχαλολιάκο, στο όνομα της ελευθερίας της πληροφόρησης. Όταν θα τους ανοίγουν τα κεφάλια οι χρυσαυγίτες, θα είναι πολύ αργά γι' αυτούς και τη δημοκρατία που υποτίθεται ότι στηρίζουν. Η έλλειψη φαντασίας της δημοσιογραφικής κάστας μπορεί να αναπληρωθεί με τη μελέτη της ιστορίας σε ζητήματα όπως αυτό των νεοναζί.
8. Ο ίσκιος του Έλληνα μικροαστού πέφτει πάνω στο ξεχαρβαλωμένο σκηνικό μας. Μια ολόκληρη ζωή ψευδομάρτυρας, δεν ορρωδεί προ ουδενός. Ψηφίζει Χρυσή Αυγή για εκδίκηση γενικώς και αορίστως, δεν υπάρχει φασίζουσα συμπεριφορά που να μην τη χειροκροτεί (πάντα στο δωμάτιό του, όταν είναι μόνος, για να μην εκτεθεί), βασανίζει τη γυναίκα του, τα παιδιά του, που είναι στο έλεος αυτού του βαμπίρ χωρίς μυαλό, έχει άποψη για όλα αφού δεν του κοστίζει τίποτα, περιμένοντας πάντοτε από το διπλανό του να βγάλει το φίδι από την τρύπα. Κανονικά θα έπρεπε να βρίσκεται κι αυτός στο εδώλιο κατηγορούμενος και να υποστεί όσα εύχεται να υποστούν οι άλλοι, να τον «κρεμάσουν ανάποδα να δει ο λαιμός του πόσο ο κώλος του ζυγιάζει», όπως έγραψε κι ο Φρανσουά Βιγιόν.
Εικόνα: Ανδρέας Ζαφειράτος, Άδεντρες Πλατείες (2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.