Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015

ΣΥΡΙΖΑ: 3ο μνημόνιο με συνέπεια - Θα μας βγάλει από το χαντάκι... για να μας ρίξει στον γκρεμό! («Εγκρεμότητες» που λέει κι ο Ποταμός) ‒ Μποτίλια: Άντε, καλό μας μήνα με καλό μας κόκκινο βόλι, για να βγάλουμε και τους επόμενους

 Μπροστάρης της αστικής τάξης

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΡΙΖΑ
Κύρια δέσμευση η υλοποίηση του 3ου μνημονίου!
Με δεδομένα τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, εξαγγέλλουν «παράλληλα μέτρα» - κοροϊδία και βέβαια παρεμβάσεις υπέρ των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων
Το κυβερνητικό του πρόγραμμα παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, το οποίο και εγκρίθηκε. Σε αυτό περιγράφονται οι βασικοί άξονές του που έχουν σχεδιαστεί πάνω στη βάση της αντιλαϊκής συμφωνίας της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με την Ευρωπαϊκή Ενωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.«Οι παλιοί πολιτικοί μάς έσπρωξαν στο χαντάκι, μας γέμισαν χρέη. Και εμείς πρέπει να βγούμε από το χαντάκι»
Το κυβερνητικό πρόγραμμα, λοιπόν, είναι χωρισμένο σε 9 ενότητες και συγκεκριμένα: Συμφωνία με τους δανειστές. Παραγωγική Ανασυγκρότηση. Εργασιακά. Περιβάλλον - Χωροταξία. Φορολογικό. Κοινωνική Ασφάλιση. Διαφθορά - Διαπλοκή. Ατομικά Δικαιώματα. Ανασυγκρότηση του κράτους.
Ας δούμε πιο συγκεκριμένα ορισμένα σημεία του προγράμματος:
Για το ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ και τα ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ:
Το ψέμα και η εξαπάτηση των εργαζομένων και των συνταξιούχων πάνε χέρι - χέρι με τις γενικόλογες υποσχέσεις. Το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζει ότι θα επιφέρει μειώσεις στις σημερινές συντάξεις ύψους 2,250 δισ. ευρώ για την τρέχουσα διετία (0,25% του ΑΕΠ φέτος και 1% του ΑΕΠ για το 2016). Επειδή όμως οι μειώσεις αυτές δεν θα καταργηθούν, αλλά θα επιβληθούν και για την επόμενη διετία (2017 - 2018) χρόνος εφαρμογής του 3ου μνημονίου, αυτό σημαίνει ότι οι συνολικές απώλειες των συνταξιούχων μέχρι το 2018, θα ξεπεράσουν τα 7,5 δισ. ευρώ.
Παρά τις υπεκφυγές, και με το κυβερνητικό του πρόγραμμα ο ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει την υποχρέωση να προχωρήσει στην «ενοποίηση όλων των Ταμείων σε ένα ταμείο κύριας και σε ένα ταμείο επικουρικής Ασφάλισης» που θα επιφέρει νέα συρρίκνωση των παροχών προς τα κάτω όσο και αν οι συντάκτες του υποστηρίζουν ότι αυτό θα αποβεί υπέρ των ασφαλισμένων «αν αποφύγει τα λάθη του παρελθόντος»! Μόνο που όλες οι ενοποιήσεις απέβησαν σε βάρος των ασφαλισμένων όχι «από λάθος», αλλά με σχέδιο και συγκεκριμένη στόχευση των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Γι' αυτό η «δέσμευση» ότι δε θα γίνουν νέες μειώσεις στις συντάξεις, εξαιτίας των ενοποιήσεων, είναι ακόμα ένα συνειδητό ψέμα του ΣΥΡΙΖΑ, αφού την ίδια στιγμή δεσμεύεται
  • για την κατάργηση του ΕΚΑΣ σε όλους τους χαμηλοσυνταξιούχους,
  • την μείωση ακόμα και των εξευτελιστικών συντάξεων του ΟΓΑ των 360 ευρώ,
  • την εφαρμογή εισοδηματικών κριτηρίων στις εισφορές των αυτοαπασχολούμενων (ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΟΓΑ) και άρα στην αύξηση των εισφορών των ασφαλισμένων.
Το αντίδωρο του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, που υπόσχεται μπροστά στη νέα λεηλασία που επέρχεται, είναι πρόκληση προς τους συνταξιούχους και τους ασφαλισμένους αντίστοιχη με την δήθεν επιστροφή της 13ης σύνταξης που υποσχόταν με το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης που ενταφιάστηκε μεγαλοπρεπώς και χωρίς αιδώ.
Όπως ακριβώς ενταφιάστηκε και η επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ μαζί με τις Συλλογικές Συμβάσεις και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στο κεφάλαιο για τα Εργασιακά.
Και εδώ περισσεύουν ο βερμπαλισμός και η ΣΥΡΙΖΑίικη φλυαρία του τίποτα: «Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να αδρανοποιήσει το μέχρι σήμερα κυρίαρχο νεοφιλελεύθερο σχέδιο για την εργασία, ασκώντας επιθετικά πολιτικές με αριστερό και κοινωνικό πρόσημο».
Με τέτοιες διατυπώσεις, με πρόσημα και παραμύθια επιχειρείται να αποκρυβεί ότι και το νέο πλαίσιο
  • για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις,
  • τις ομαδικές απολύσεις,
  • το συνδικαλιστικό νόμο, τα εργατικά δικαιώματα,
  • οι μισθοί, οι συμβάσεις και οι θέσεις εργασίας
θα γίνουν για άλλη μια φορά βορά στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων στην οποία υποκλίνεται ο ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού έθαψε την υπόθεση του κατώτερου μισθού, επανέρχεται τώρα με τον προκλητικό ισχυρισμό ότι:

  • «Η επαναρρύθμιση (σ.σ. των συλλογικών διαπραγματεύσεων) θα αποτελέσει από μόνη της εγγύηση για την ομαλή αύξηση του κατώτατου μισθού»! (σ.Μπ. εδώ γελάνε)
Πρόκειται για τις συνηθισμένες «αριστερές εγγυήσεις», που στο δρόμο της καπιταλιστικής ανασυγκρότησης θα καταλήξουν στην παραπέρα «ομαλή» καταβαράθρωση των μισθών και του εργατικού εισοδήματος.
Σαν δυο σταγόνες (θολό) νερό
Για την ΥΓΕΙΑ:
Μπορεί το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την Υγεία να υπόσχεται «διασφάλιση καθολικής πρόσβασης σε ποιοτική φροντίδα Υγείας» με «εξάλειψη» και «περιορισμό» των εμποδίων πρόσβασης στη φροντίδα Υγείας, όμως αυτό δεν προκύπτει ούτε από την ανάλυση των θέσεών του, ούτε από τους αριθμούς.
Μόνο στον τελευταίο Κρατικό Προϋπολογισμό προβλεπόταν μειωμένη χρηματοδότηση για το 2015 κατά 32% για τα νοσοκομεία και κατά 30% για τον ΕΟΠΥΥ, σε σχέση με τα αντίστοιχα ούτως ή άλλως ανεπαρκέστατα και πετσοκομμένα κονδύλια του 2014.
Στο μνημόνιο 3 προβλέπεται όριο δαπανών για την Υγεία μέχρι και το 2018 τα 1,4 δισ. ευρώ κάθε χρόνο, δηλαδή διατήρηση της κρατικής υποχρηματοδότησης με τραγικά αποτελέσματα. Ο ίδιος ο Π. Κουρουμπλής λίγο πριν το 3ο μνημόνιο δήλωνε ότι «αν ο προϋπολογισμός για την υγεία δεν αυξηθεί στα 1,8 δισ. ευρώ θα έχουμε ανθρωπιστική κρίση»...
Το μεγαλύτερο σφαγείο γίνεται στην Πρόνοια, με μείωση 900 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο. Με θράσος μιλάει για μείωση των άμεσων πληρωμών στην Υγεία, την ώρα που οι έμμεσες πληρωμές, οι ασφαλιστικές εισφορές των συνταξιούχων στον κλάδο Υγείας αυξήθηκαν από το 4% στο 6% επί του συνόλου της κύριας σύνταξης και 6% κρατήσεις στις επικουρικές συντάξεις.
Ακόμα και το γνωστό 5ευρω στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας προβλέπεται είτε να επανακαθιερωθεί, είτε να επιβληθεί ισοδύναμο μέτρο αφαίμαξης των ασθενών. Επιπλέον, έχουμε την αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23% για τις εργασίες που παρέχει ο ιδιωτικός επιχειρηματικός τομέας στην Υγεία.
Επιπλέον, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει «αναδιοργάνωση των δημόσιων νοσοκομείων». Πριν από λίγες μέρες, ο Π. Κουρουμπλής σε συνέντευξή του δήλωνε πως οι συγχωνεύσεις κλινικών είναι δρομολογημένες. Εξάλλου, «υπόσχεται» ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, δηλαδή κλείσιμο των δημόσιων ψυχιατρείων και κατάργηση κρεβατιών, με τους ασθενείς που χρειάζονται νοσηλεία να στοιβάζονται στις ήδη ασφυκτικά γεμάτες ψυχιατρικές κλινικές των γενικών νοσοκομείων.
ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ:
Αναφέρεται πως «...αντανακλά τις αντιστάσεις του ελληνικού λαού και της κυβέρνησης στην πολιτική της λιτότητας και της εσωτερικής υποτίμησης».
Προκαλούν ωμά, όταν αναφέρουν ότι οι μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, η αύξηση του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης για τα λαϊκά νοικοκυριά, το χτύπημα στο Ασφαλιστικό, οι ιδιωτικοποιήσεις, όσα μέτρα πρόκειται να έρθουν, είναι αποτέλεσμα της αντίστασης του λαού. Είναι αποκλειστικά και μόνο το αποτέλεσμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, της στρατηγικής της ΕΕ, των επιλογών του μεγάλου κεφαλαίου που εκφράζεται μέσα από την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ.
Στη συνέχεια, παίζοντας με τον πόνο τους αναφέρεται στην «εφαρμογή ενός παράλληλου προγράμματος» για την «άμβλυνση των συνεπειών μισθωτών, ανέργων, αυτοαπασχολούμενων, συνταξιούχων και την ενίσχυση της θέσης αυτών των στρωμάτων». (σ. Μπ. Χέζε ψηλά κι αγνάντευε!)
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ: 
Οι διατυπώσεις είναι πιο ωμές. Μέλημά τους είναι «η ενίσχυση του τραπεζικού τομέα, προκειμένου να μπορέσει να επιτελέσει ξανά το ρόλο του αιμοδότη της οικονομίας».
Πράγματι, αυτό κάνουν. Ενισχύουν το μεγάλο κεφάλαιο και με τη δανειακή σύμβαση που έχουν υπογράψει και για να το κάνουν αυτό επιβάλλουν αντιλαϊκά μέτρα που θα τα πληρώνει ο λαός.
ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ:
Οι όποιες ρυθμίσεις έχουν γίνει και εξαγγέλλονται αφορούν αποκλειστικά το πώς οι τράπεζες δεν θα βγουν χαμένες, δεδομένου ότι η κυβέρνηση και οι εταίροι της έχουν στοιχεία που δείχνουν ότι μεγάλο μέρος των οφειλομένων μπορούν να εισπραχθούν και γι' αυτό φτιάχνουν αυτή τη λεγόμενη ανεξάρτητη αρχή που θα ελέγχει αυτές τις περιπτώσεις. Και αυτό αφορά και τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες που θα πιεστούν για να αποπληρώσουν τα δάνειά τους.
ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ:
Ο ΣΥΡΙΖΑ ομολογεί ότι στην ερχόμενη τριετία θα έχει ολοκληρώσει τις παρακάτω 9 ιδιωτικοποιήσεις: Περιφερειακά αεροδρόμια, Ελληνικό, Αστέρας Βουλιαγμένης, Αφάντου (Ρόδος), ΔΕΣΦΑ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ-ROSCO, Διεθνής Αερολιμένα Αθηνών...
Μάλιστα, επιχειρούν να αυτο-δικαιολογηθούν λέγοντας ότι η εν λόγω λίστα «αποτελεί μέρος του αναγκαίου συμβιβασμού της κυβέρνησης για το κλείσιμο της συμφωνίας και για την αποτροπή του προηγούμενου σχεδίου για την πώληση 23 περιουσιακών στοιχείων» (αντί των 9 του ΣΥΡΙΖΑ).
Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα ακόμη προεκλογικό ψέμα του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα, χοντροκομμένο. Το σύνολο της κρατικής περιουσίας και αυτών που υποτίθεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αφήσει «απέξω», προορίζεται για τα μονοπώλια και άλλους ενδιαφερόμενους «επενδυτές» και αυτό ανεξάρτητα από το όποιο χρονοδιάγραμμα της εφαρμογής τους, είτε στην τρέχουσα τριετία είτε στη συνέχεια.
ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ:
Στο πρόγραμμα αναφέρεται ότι θα γίνει «αναθεώρηση της υφιστάμενης πολιτικής χωρικού σχεδιασμού και χρήσεων γης με άξονες την απλοποίηση των επιπέδων σχεδιασμού» που θα συνδεθούν με «τον αναπτυξιακό προγραμματισμό σε επίπεδο Περιφέρειας και το ΕΣΠΑ».
Στην πραγματικότητα, αυτό σημαίνει πως οι αλλαγές στις χρήσεις γης σε όλη τη χώρα θα συνδεθούν με την ανάγκη να ανοιχτούν νέα πεδία κερδοφορίας για το κεφάλαιο, καθώς και για τη διευκόλυνση νέων επενδυτικών προγραμμάτων.
ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ:
Ο ΣΥΡΙΖΑ αναμασά τα παραμύθια περί «εργαλείων αναδιανομής που εξασφαλίζει τη δίκαιη συνεισφορά όλων των πολιτών ανάλογα με τις δυνατότητές τους». Την ίδια στιγμή όχι μόνο διατήρησε όλες τις φοροαπαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο αλλά θέσπισε και νέες, ενώ χάρισε τα πρόστιμα σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.
Ταυτόχρονα, διατηρεί τον ΕΝΦΙΑ, διατηρεί τη λεγόμενη εισφορά αλληλεγγύης και για τα χαμηλά εισοδήματα μισθωτών, επιβάρυνε με την αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, στα είδη πρώτης ανάγκης που ψωνίζει η λαϊκή οικογένεια.
ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ:
Εξαγγέλλουν Εθνικό Σχέδιο Δράσης με στόχους και δράσεις πολλές εκ των οποίων στην πραγματικότητα απαντούν στις ανάγκες του ίδιου του κεφαλαίου σε συνθήκες καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και προσπάθειας για την καπιταλιστική ανάκαμψη.
Αυτό εξυπηρετεί, για παράδειγμα, η «αναμόρφωση των συστημάτων προμηθειών υγείας», η «πλήρης αναμόρφωση του συστήματος και των διαδικασιών των Δημοσίων Συμβάσεων», το «νέο νομικό πλαίσιο για την πάταξη της λαθρεμπορίας» (σ.σ. οι ίδιοι με ΠΝΠ χάρισαν πρόστιμα που είχαν επιβληθεί ακόμα και για λαθρεμπόριο) κ.λπ.
  • ‒Τη λειτουργία Επιτροπής Προγράμματος και Πολιτικού Οργάνου Εκλογικής Ευθύνης ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την ολοκλήρωση της Πανελλαδικής Σύσκεψης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.