Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

Δημήτρης Κουτσούμπας: Το μνημόνιο ήταν νομοτέλεια για τον ΣΥΡΙΖΑ (Καλό θα σας κάνει, ακούσετε τον πάλι)

Δημήτρης Κουτσούμπας (10 Αυγούστου 1955, Λαμία)
Σχέδιο, Μπάμπης Ζαφειράτος, 5.V.2015 (Μελάνι, 29 χ 21 εκ.)
Η συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα στο «Mega» (VIDEO)
Στην επικείμενη εκλογική μάχη αναφέρθηκε ο  ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του «Mega» και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Καμπουράκη και Γιώργο Οικονομέα, το πρωί της Παρασκευής 28 Αυγούστου 2015.
Παρατίθεται ολόκληρη η συνέντευξη:
- Πώς τα βλέπει το ΚΚΕ; Από ό,τι είδα στην πρώτη δημοσκόπηση καλά είσαστε. Με 23% ο ΣΥΡΙΖΑ και 19,5% η ΝΔ, είστε στο 5% και αφήνετε πίσω σας το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, τους ΑΝΕΛ, τα πάντα. 
- Δεν είναι και εντάξει. Χρειάζεται περισσότερο να δυναμώσει το ΚΚΕ σε αυτές τις εκλογές. Και ξέρετε, αυτό που συναντάμε και μας λέει ο κόσμος, οι εργαζόμενοι, στις περιοδείες που ήδη έχουμε αρχίσει, ότι δηλαδή "δικαιωθήκατε", εμείς δεν το νιώθουμε έτσι. Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει την πρόταση του ΚΚΕ να τη θέσουμε αυτές τις τρεις, τέσσερις βδομάδες μέχρι τις 20 του Σεπτέμβρη ξανά σε συζήτηση στο λαό. Να κατανοηθεί στην ολότητά του το Πρόγραμμα, το σχέδιο που έχει το ΚΚΕ για την ελληνική κοινωνία, την ελληνική οικονομία και τι προτείνει στον ελληνικό λαό να παλέψει. Γιατί δεν είναι ένα ζήτημα η εκλογική μάχη για παράδειγμα, αλλά να μην πει ο ελληνικός λαός ακόμα μια φορά σου αναθέτω, διά της ανάθεσης... 
- Η συγκέντρωσή σας στο Σύνταγμα ήταν μεγάλη και με πάθος… 
- Πάρα πολύ μεγάλη. Μας εξέπληξε και μας γιατί αυτές τις μέρες λείπει ακόμα ο κόσμος και δεν έγινε προεργασία ιδιαίτερη και από τις Κομματικές Οργανώσεις. Πολύς κόσμος βρίσκεται ακόμα στα χωριά του, όχι ότι πήγε διακοπές, πήγε στο χωριό του, με τα παιδιά του, να περάσει λίγες μέρες και δεν έχει ακόμα γυρίσει μιας και δεν έχουν ανοίξει και τα σχολεία και δεν είναι στο φόρτε της η εκλογική πολιτική αντιπαράθεση. Ουσιαστικά χτες ήμασταν ούτε καν στην πρώτη μέρα τυπικά της εκλογικής περιόδου, με τη λήξη των διερευνητικών εντολών… 
Σήμερα ο ελληνικός λαός έχει μια πείρα, η οποία είναι αρκετά μεγάλη από τη διακυβέρνηση των προηγούμενων χρόνων και τους προηγούμενους εφτά μήνες που με συνθήματα, με ελπίδες, προσδοκίες -εμείς τις λέγαμε από τότε ψεύτικες- για μια "πρώτη φορά αριστερά", για μια δήθεν "αριστερή διακυβέρνηση" που θα έσκιζε τα μνημόνια και θα καταργούσε τα αντιλαϊκά μέτρα και θα έπαιρνε μέτρα δραστικά ανακούφισης των εργαζομένων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και φτάσαμε σε ένα τρίτο μνημόνιο χειρότερο και από τα προηγούμενα. Και το λέμε χειρότερο, όχι μόνο γιατί περιέχει πάρα πολύ σκληρά μέτρα και ακόμα δεν έχουν ψηφιστεί όλα. Κάποια προαπαιτούμενα ψηφίστηκαν. Μπροστά μας, μετά τον Οκτώβρη, θα έχουμε και καινούρια. Είναι χειρότερο γιατί προστίθενται αυτά τα μέτρα, αυτό το μνημόνιο και σε όλα τα προηγούμενα. Σε άλλα δύο, δηλαδή σε άλλους 500 εφαρμοστικούς αντιλαϊκούς νόμους που είναι σε ισχύ και οι οποίοι ούτε αυτοί όλοι τους έχουν ακόμα αγγίξει, για να καταλάβουμε πού βρισκόμαστε δηλαδή, το πορτοφόλι, την τσέπη του εργαζόμενου, της λαϊκής οικογένειας. Κάποια αρχίζουν από του χρόνου, από τους ερχόμενους μήνες κλπ. Έχουμε, δηλαδή, βάλει υποθήκη όχι μόνο το δικό μας μέλλον, τις γενιές που ζούμε την κατάσταση και την οικονομική κρίση αυτά τα χρόνια, αλλά έχουμε βάλει υποθήκη και τη ζωή των εγγονιών μας. 
- Γιατί τώρα να πάω να ψηφίσω το ΚΚΕ και όχι τον Λαφαζάνη, τη Λαϊκή Ενότητα. 
- Ο Λαφαζάνης η Λαϊκή Ενότητα, που πήρε τη θέση τώρα, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ 2, διασπάστηκε τώρα. Μέχρι προχτές τα στήριζαν όλα. Έχουν τεράστιες ευθύνες. Και όχι αυτό που λέμε ιστορικές ευθύνες. Δεν μιλάω για τις ευθύνες που είχαν αυτοί πριν 25 χρόνια που προσπάθησαν να διαλύσουν το ΚΚΕ και πήγαν στο Συνασπισμό και έκαναν αυτά που έκαναν. Αλλά και σ’ όλη αυτή την πορεία έβαλαν πλάτη, σ’ αυτό που σήμερα δήθεν καταγγέλλουν. Και βέβαια έδωσαν στήριξη μέχρι τη μέρα που ανακοινώθηκε ότι θα πάμε για εκλογές. Ο κύριος Λαφαζάνης έκανε δηλώσεις, μέχρι τη μέρα της παραίτησης του κυρίου Τσίπρα, έκανε δηλώσεις ότι στηρίζουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τον κύριο Τσίπρα, τον πρωθυπουργό, στο περιστύλιο της Βουλής. 
- Δεν θέλανε να τον ρίξουν, εννοούσαν… 
- Ναι, δεν θέλανε να τον ρίξουν, αλλά στην ουσία, η πολιτική τους δηλαδή, μπορούσε να υλοποιηθεί; Θα σας θυμίσω ότι στις 12 Ιουλίου και πριν με τις 47 σελίδες του κ. Τσίπρα, που στάλθηκε ως απάντηση στον κ. Γιούνκερ, ο κ. Λαφαζάνης και όλοι αυτοί που συγκροτούν σήμερα τη Λαϊκή Ενότητα είχαν στηρίξει αυτές τις 47 σελίδες που ήταν το πρόγραμμα του μνημονίου που ήρθε μετά. Βέβαια, ακόμα χειρότερο, αλλά πάντως ήταν η ουσία αυτή. Άρα, λοιπόν… 
- Μακάρι το μνημόνιο να ήταν αυτές οι 47 σελίδες. 
- Όχι μακάρι, γιατί απλώς θα ξεκινούσες με αυτό και μετά το Σεπτέμβρη θα προσθέτονταν κι άλλες, ήδη εκείνες τις μέρες οι 47 έγιναν συν 8. Και μετά θα πηγαίναμε στις 60. Και δεν πρόκειται για σελίδες, ας είναι και 100 οι σελίδες αν ανακουφίζουν το λαό μας. Το πρόβλημα είναι ότι αυτά τα μέτρα τα στήριξε και η μειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ. Και το χειρότερο και το πιο εγκληματικό είναι ότι πήραν αριστερά, ριζοσπαστικά, προοδευτικά, φιλολαϊκά συνθήματα και τα ξεπουπούλιασαν. Αυτό κάνουν. Γι’ αυτό τον ονομάζουμε ΣΥΡΙΖΑ 2. Ό,τι έκανε ο Συνασπισμός - ΣΥΡΙΖΑ το προηγούμενο διάστημα πριν τις εκλογές, πάνε τώρα να το κάνουν αυτοί. Να κοροϊδέψουν πάλι τον κόσμο. Και η ουσία της κριτικής μας γίνεται όχι μόνο για το τι κάνουν, που έχουν τεράστιες ευθύνες και δεν θα το χαρίσουμε αυτό, θα το αποκαλύψουμε στον ελληνικό λαό. Γιατί με διάφορα διαδικαστικά τερτίπια προσπαθούν να συγκαλύψουν, να συσκοτίσουν και την πραγματικότητα και τις θέσεις τους. Κυρίως θα αποκαλύψουμε τις θέσεις τους, τις πολιτικές προτάσεις που δεν είναι ότι δεν έχουν. Έχουν προτάσεις. Μόνο που οι προτάσεις τους με μαθηματική ακρίβεια οδηγούν σε αυτό που έκανε και η προηγούμενη κυβέρνηση, στην οποία συμμετείχαν ως κορυφαίοι υπουργοί. Δηλαδή, όταν για παράδειγμα λες θα καταργήσουμε τα μνημόνια ως σύνθημα, θα οδηγηθείς σε νέο μνημόνιο, γιατί δεν αμφισβητείς την ουσία. Και η ουσία είναι -και αυτό πρέπει να γίνει ζήτημα πάλης και κατανόησης από τον ελληνικό λαό και την προεκλογική περίοδο- ποιος έχει την ιδιοκτησία στον πλούτο και στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής. Ποιος έχει την εξουσία. Άρα αν δεν στρέφεσαι ενάντια σε αυτούς, είναι ψευδεπίγραφο ερώτημα αν θα έχει εθνικό νόμισμα η Ελλάδα ή αν θα έχει ευρώ. Είναι το αντίστοιχο του "μνημόνιο - αντιμνημόνιο", που μας οδήγησε εδώ σε νέο μνημόνιο.
- Ο κόσμος δεν πρέπει να έχει ως στόχο να μην περάσουν κάποια μέτρα του μνημονίου, όπως λέτε εσείς; Αυτό πώς θα γίνει; Ψηφίζοντας ΚΚΕ, μπορεί π.χ. να σταματήσει τη μείωση των συντάξεων; 
- Αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν ακολουθήσει το δρόμο της πάλης, αν στραφεί η πάλη του σε αυτό που σας έλεγα πριν, που είναι ποιος έχει την ιδιοκτησία του πλούτου. Το πραγματικό ερώτημα που πρέπει να απαντήσει ο ελληνικός λαός είναι: Θα είναι κοινωνική ιδιοκτησία ή θα είναι καπιταλιστική ιδιοκτησία; Για να το πούμε και πιο απλά, θα είναι μια σχεδιασμένη ανάπτυξη σε όφελος του λαού, των εργατικών λαϊκών στρωμάτων ή θα είναι μια ανάπτυξη με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος και την ανταγωνιστικότητα των διαφόρων μονοπωλιακών ομίλων; Αυτό είναι το ερώτημα και αυτό καθορίζει μετά και το ότι είμαστε ενταγμένοι στην ΕΕ και το ότι κάνουμε διαπραγματεύσεις -όχι εμείς, αυτοί που κυβερνάνε- για την αποπληρωμή δήθεν του χρέους, που όλα αυτά σου φέρνουν μνημόνια, δανειακές συμβάσεις, νέες αλυσίδες - χειροπέδες για το λαό. Νέα χρεοκοπία στο λαό, νέα αντιλαϊκά μέτρα. 
- Άρα μιλάτε για ανατροπή των πάντων. 
- Ναι, σε αυτή την κατεύθυνση μπορείς να πάρεις μέτρα και ανακούφισης του λαού, των ανέργων. Γιατί, για παράδειγμα, δεν μπορούσε να γίνει αυτό που προτείναμε και το αρνήθηκε ο κύριος Στρατούλης, που ήταν υπουργός, για το ζήτημα των ανέργων, να εξασφαλιστούν όλα τα επιδόματα για όλους τους ανέργους; Δεν το έκανε. Γιατί δεν το έκανε; Δεν μπορούσαν αυτοί οι κύριοι και της «Αριστερής Πλατφόρμας» και οι υπόλοιποι που έμειναν στον ΣΥΡΙΖΑ να περάσουν μια σειρά μέτρα ανακούφισης που προεκλογικά τα διατυμπάνιζαν σε όλους τους τόνους προς τον ελληνικό λαό και εμείς τους λέγαμε ότι είναι ψέματα; Ακόμα και τα ψίχουλα δεν θα σου τα δώσει. Το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, το οποίο ήταν όχι μόνο πολύ πίσω από τις πραγματικές ανάγκες -και από αυτά που βιώνει ο λαός με την κρίση- απείχαν και από τις προγραμματικές τους προτάσεις που έλεγαν πιο πριν ή χρειάζεται ο ελληνικός λαός. Αλλά ακόμα και αυτά, λέγαμε, δεν θα δοθούν. Και μας λέγανε δεν περιμένετε, κάνετε κριτική, δεν θέλετε την κυβέρνηση της αριστεράς, στηρίζετε τη ΝΔ. Και ένα σωρό προεκλογικές μπαρούφες στην ουσία, γιατί τέτοιες αποδείχτηκαν. Ήρθαν και έκαναν τα ίδια και μάλιστα με τον πιο αισχρό, με τον πιο βάρβαρο τρόπο. Και είναι όλοι τους συνυπεύθυνοι εδώ και αυτό πρέπει να τους το καταλογίσει ο ελληνικός λαός. Γι' αυτό λέω ότι θα πρέπει και οι φτωχογειτονιές της Αθήνας, του Πειραιά, όλης της Ελλάδας, οι εργάτες, οι λαϊκές οικογένειες, οι αγρότες, οι άνεργοι, οι μικροί επαγγελματίες που έχουν σήμερα σοβαρά προβλήματα, η νεολαία μας να τους το καταλογίσει και να ακουμπήσει στο ΚΚΕ. Δεν υπάρχει άλλη λύση. 
- Διάφοροι αναλυτές λένε ότι έχετε σηκώσει τους τόνους κριτικής τόσο πολύ εναντίον του Λαφαζάνη και του κόμματός του για να πάρετε εσείς τις ψήφους, ενώ αντικειμενικά δεν είσαστε το ίδιο, αλλά μοιάζουν οι θέσεις σας τουλάχιστον ως προς την αντίδραση προς την κυβέρνηση. Και κύριος στόχος σας είναι ο Λαφαζάνης αυτή τη στιγμή γιατί εκεί είναι ο στόχος για τις ψήφους. 
- Όχι, ο κύριος στόχος σάς είπα ποιος είναι. Πρέπει να γίνει στόχος και του ελληνικού λαού και στην κάλπη. Είναι αυτοί που πραγματικά έχουν την εξουσία και τα κόμματα που στηρίζουν αυτή την εξουσία και δεν αφήνουν τον κόσμο να ανασάνει. Είναι όλοι αυτοί που έχουν κάνει αυτές τις επιλογές, που όποια και αν είναι η κυβέρνηση σε αυτές τις συνθήκες θα οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στα μνημόνια. Εκεί είναι η κριτική η δική μας. Και αυτό αφορά και τους κυβερνώντες μέχρι σήμερα. Αφορά και νέα κόμματα που εμφανίζονται σήμερα, όπως είναι του κυρίου Λαφαζάνη. Απαντάμε σε ερωτήματα για να εξηγήσουμε τι πρέπει να προσέξει για μια ακόμα φορά ο ελληνικός λαός, να μην παγιδευτεί, να μην μπερδευτεί γύρω από συνθήματα. Γιατί είδατε, πώς το λέτε; Φαίνεται ότι μοιάζουν οι θέσεις, δεν είναι ίδιες, αλλά φαίνονται ίδιες. Δεν είναι ίδιες. Εμείς, για παράδειγμα, δεν θεωρούμε ότι η διαχωριστική γραμμή, το κριτήριο της ψήφου πρέπει να είναι το νόμισμα. Ο κ. Λαφαζάνης το θέτει ως κυρίαρχο ζήτημα. Ένα από τα εργαλεία είναι. Είναι σοβαρό ζήτημα. Γιατί σε αυτές τις συνθήκες είτε με εθνικό νόμισμα είτε με ευρώ… 
- Λένε ότι με τη δραχμή θα πάμε καλά… 
- Όχι η δραχμή δεν ανοίγει το δρόμο. Ο δρόμος ανοίγει, το ξαναλέω για να γίνει κατανοητό και εκεί είναι που μπερδεύεται ένας κόσμος, που παρασύρεται και εκεί είναι που εμείς γινόμαστε προφήτες και μάντεις κακών και επιβεβαιωνόμαστε γιατί λέμε την αλήθεια. Πρέπει όλοι να σκεφτούμε αυτό: Ποιος έχει στα χέρια του την εξουσία. Ποιος κατέχει την ιδιοκτησία. Ή θα πάμε να παλέψουμε σε αυτή την πορεία, εκεί θα έχεις και αποδέσμευση από την ΕΕ και από τις δεσμεύσεις και όλες αυτές τις πολύπλευρες εξαρτήσεις και θα μπορείς να αναπτύξεις την αγροτική σου παραγωγή, βιομηχανική παραγωγή κλπ. γιατί υπάρχουν οι δυνατότητες. Αυτό είναι μέρα με τη νύχτα. Προτείνει μια γνωστή συνταγή και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα όπου σου λέει να εθνικοποιήσουμε κάποιες επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα στην Ενέργεια. Λύνεται το πρόβλημα όταν σε ένα καπιταλιστικό κράτος ανήκει το πλειοψηφικό πακέτο που είναι 51% και το 49% είναι σε ιδιώτη; Η εκμετάλλευση των εργαζομένων του κλάδου θα συνεχιστεί και μαζικές απολύσεις θα γίνουν έτσι με αφορμή τις ιδιωτικοποιήσεις. έστω και σταδιακές. και τα τιμολόγια ΔΕΗ θα πηγαίνουν και θα βαρύνουν την ελληνική οικογένεια είτε το 51% ανήκει στο κράτος είτε το 49%. Άλλο η κοινωνικοποίηση και άλλο… 
- Έχετε εκλογικό στόχο σε αυτή τη μάχη αριθμητικό; 
- Ξέρετε ότι ποτέ δεν βάζουμε αριθμητικούς στόχους και δεν νομίζω ότι χρειάζονται. Ιδιαίτερα σήμερα που υπάρχει πρόβλημα ακόμα και στη μετακίνηση των ανθρώπων. Γιατί πραγματικά υπάρχει απογοήτευση, υπάρχει υποβόσκουσα οργή. Εμείς αυτό που έχουμε να πούμε είναι ότι μόνο το ΚΚΕ σήμερα μπορεί πραγματικά να βοηθήσει έτσι ώστε να ανοίξει ένας δρόμος. Γιατί όλους τους άλλους τους έχει δοκιμάσει. Ή τους περισσότερους. Έτσι πρέπει να ανοίξεις αυτόν το δρόμο. 
- Να κάνουμε ένα άλμα, ένα μήνα μετά από τις εκλογές από σήμερα ποιοι πιστεύετε ότι θα είναι στην κυβέρνηση; 
- Το πιο πιθανό θα είναι κυβέρνηση συνεργασίας. Μια κυβέρνηση συνεργασίας από τα κόμματα που ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο ή τμήματα των κομμάτων αυτών που ψηφίσαν το τρίτο μνημόνιο, τα προαπαιτούμενα. Αυτό είναι το πιο πιθανό. Είναι και ένας λόγος που οδηγηθήκαμε σε εκλογές. Επειδή δεν μπορούσαν με τη σύνθεση της Βουλής και έτσι όπως είχε εξελιχθεί η κατάσταση. Δεν μπορούσε, πέρα από την ψηφοφορία στη Βουλή που στηρίζουν, να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις έτσι ώστε να γίνουν ευρύτερες συγκλίσεις που κινούνται όμως σε αυτή την κατεύθυνση, της υλοποίησης του τρίτου μνημονίου των δόσεων... 
- Λένε όμως ότι υποχρεωθήκαμε να το ψηφίσουμε αυτό το μνημόνιο, θα το εφαρμόσουμε όμως, θα βάλουμε ένα παράλληλο πρόγραμμα δίπλα για να το λειάνουμε, να… 
- Μα το παράλληλο πρόγραμμα το προβλέπει και το μνημόνιο. Η συμφωνία που υπογράψανε λέει ότι μια σειρά ζητήματα ανάλογα το πώς θα προχωράνε τα πρωτογενή πλεονάσματα, ανάλογα το πώς θα γίνεται η αξιολόγηση, θα υπάρχουν και κάποια άλλα. Ο κόσμος όμως δεν μπορεί να περιμένει τα ισοδύναμα και τα αντισταθμίσματα. Δεν λέω ότι δεν θα υπάρξουν, αλλά και αυτά θα αντισταθμίζονται στη συνέχεια με άλλα μέτρα που θα απαιτεί το κουαρτέτο, η πρώην τρόικα και οι «εταίροι». 
- Η βασική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτές τις εκλογές θα είναι «εμείς προσπαθήσαμε, αποτρέψαμε πολλά δεινά, ήρθε βέβαια μια κακή συμφωνία, αλλά και αποτρέψαμε πολλά δεινά». Εσείς αμφισβητείτε ότι πάλεψαν, κουράστηκαν, διαπραγματεύτηκαν. 
- Όχι, διαπραγμάτευση πάντα γίνεται και οι προηγούμενοι κάνανε τρία χρόνια. Εγώ δεν νομίζω ότι δεν έκαναν διαπραγμάτευση. Άσχετα τι μπορεί να πει κανείς για την ικανότητα ή τι καταλαβαίνει ή πώς χειρίζεται ζητήματα, αλλά αυτά είναι επιμέρους θέματα. Δεν είναι τα κύρια ζητήματα. Αυτό που έλεγε ότι «θα χορεύουν» ήταν όχι απλά λάθος εκτίμηση, ήταν σε αντίθετη κατεύθυνση σε αυτό που επιτάσσει το λαϊκό συμφέρον. Αυτό ήταν και δεν νομίζω ότι δεν το συνειδητοποίησε. Και δεν μιλάω προσωπικά ο κ. Τσίπρας ή συλλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ήταν η πολιτική τους επιλογή. Ήταν οι θέσεις τους, οι προτάσεις τους που τους οδηγούσαν με μαθηματική ακρίβεια σταδιακά μέσα σε ένα εξάμηνο εκεί. Δεν είναι απορίας άξιο γιατί δεν το καταλάβαιναν, αφού τέτοια επιλογή είχαν. Απλά και μόνο έγινε κάπως «βίαια» αυτή η μετατόπισή τους σε αυτή την πορεία, ακριβώς γιατί είμαστε σε συνθήκες κρίσης, σε συνθήκες ασφυκτικές για την οικονομία και αναγκάστηκαν να τα πάρουν πολύ γρήγορα. Παλιότερα, πριν την κρίση, άλλες κυβερνήσεις π.χ. σοσιαλδημοκρατικές στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, το ΠΑΣΟΚ σε άλλες συνθήκες, τα έπαιρναν όλα αυτά και άλλαζαν σταδιακά την πολιτική τους ρητορική σιγά-σιγά. Θα σας θυμίσω ότι η μετάλλαξη του ΠΑΣΟΚ έγινε σε μια φάση δεκαετίας. Και πάλι και από τότε φαινόταν ότι εκεί θα οδηγούνταν τέτοια κόμματα με αυτές τις πολιτικές, είναι νομοτελειακό να πάνε εκεί. Απλά για τον Τσίπρα και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν μόνο εξάμηνη αυτή η διαδικασία. Ακριβώς γιατί είμαστε πλέον σε άλλες συνθήκες και από το διεθνή συσχετισμό δυνάμεων, από τον ευρωπαϊκό συσχετισμό δυνάμεων, με οξυμένες αντιθέσεις. Είμαστε σε οικονομική κρίση που δεν αφορά αυτό μόνο την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη και την Ευρωζώνη και άλλες ισχυρές οικονομίες ανά τον κόσμο. Βρισκόμαστε σε μια ένταση των αντιθέσεων και των ανταγωνισμών πολύ μεγαλύτερη από τις προηγούμενες δεκαετίες, άρα έτσι εξηγείται και για το πόσο γρήγορα έφτασε σε αυτή τη μετάλλαξη. Και το ξαναλέμε. Τέτοια κόμματα, όπως και να ονομάζονται, με όποια αριστερά ή ψευτοεπαναστατικά και ανατρεπτικά συνθήματα και να εμφανίζονται, όταν δεν έχουν καθαρή γραμμή πάλης, καθαρή πολιτική στρατηγική για το πού πρέπει να οδηγηθεί η χώρα, η οικονομία, η κοινωνία, για το τι πρέπει να πουν στο λαό, πώς πρέπει να παλέψει, πώς να ανασυνταχθεί το κίνημά του, πώς να στηρίξει και να μην αναθέσει απλά μόνο την κυβερνητική εξουσία, αλλά να είναι ο ίδιος ο λαός στην εξουσία. Εάν όλα αυτά δεν γίνουν με σαφές πρόγραμμα, που αυτή τη στιγμή να σας το πω ειλικρινά και όχι από κομπασμό το έχει μόνο το ΚΚΕ στη χώρα μας, τότε θα μετράμε συνέχεια απώλειες, νέες απογοητεύσεις, νέες χρεοκοπίες, νέα καταβαράθρωση του λαϊκού εισοδήματος. 
- Αλήθεια, το έχει μόνο το ΚΚΕ. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι δεν έχει γίνει πουθενά στον κόσμο. 
- Ευκαιρία, λοιπόν, να γίνει στην Ελλάδα. Απόπειρες οικοδόμησης νέας κοινωνίας έγιναν τον προηγούμενο αιώνα και με επαναστάσεις και με εξεγέρσεις και με δράση των λαϊκών μαζών και είχαν και κατακτήσεις. Άρα μπορούμε τα θετικά των κατακτήσεων αυτής της πρώτης απόπειρας, χωρίς τα λάθη, χωρίς τις αποτυχίες, εμείς ιστορικά να τα δούμε και να χαράξουμε και το παρόν και το μέλλον με το Πρόγραμμά μας. Άρα αυτή η απόπειρα δεν είναι τελειωμένη για τους λαούς, αντίθετα είναι μπροστά μας. Και πιστεύουμε ότι ο 21ος αιώνας θα είναι αιώνας που θα έχει τέτοιες «αναταράξεις», θα έχει τέτοιες αλλαγές, τέτοιες εξεγέρσεις. Εκεί πρέπει να οδηγηθούμε. Και μην τις φοβηθούμε αυτές τις λέξεις. Άλλωστε σήμερα τη λέξη επανάσταση τη λένε από τους ακροδεξιούς μέχρι τα γκρουπούσκουλα… 
- Θα τα ξαναπούμε… 
- Με ΚΚΕ δυνατό. Ξέρετε το σύνθημά μας, το προεκλογικό: Τους δοκίμασες… Υπάρχει λύση. Τώρα με το ΚΚΕ ανοίγουμε το δρόμο της ανατροπής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.