Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τρίτη 4 Αυγούστου 2015

Εργασιακά - Ασφαλιστικό - Ιδιωτικοποιήσεις: Οδυνηρές παρεμβάσεις με την «ευρωπαϊκή εμπειρία» και τις «βέλτιστες πρακτικές» της κυβέρνησης

(Και όλοι μαζί: Τσίπρας)
Τετράκις εις θάνατον η εργατική τάξη με απόσπασμα την κυβέρνηση
Ασφαλιστικό: Βαρύς ο λογαριασμός που θα πληρώσει η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα
Δημοσίευση: Τρί, 04/08/2015 - 11:29
Τελευταία Ενημέρωση: Τρί, 04/08/2015 - 11:31
Ιδιαίτερα βαρύς θα είναι ο λογαριασμός που θα κληθούν να πληρώσουν η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων για το Ασφαλιστικό, που εντάσσεται στο 3ο μνημόνιο.
Μέτρα - «φωτιά»
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκεται η ραγδαία αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης μέσω της κατάργησης των λεγόμενων πρόωρων συνταξιοδοτήσεων στα 67 έτη για πλήρη και 62 έτη για μειωμένη σύνταξη, με 40 χρόνια δουλειάς.
Έτσι σύμφωνα με πληροφορίες, οι «θεσμοί» ζητούν την επιτάχυνση της μεταβατικής περιόδου από τα σημερινά όρια ηλικίας στα νέα αυξημένα και συγκεκριμένα η ισχύ τους να είναι από την 1η Ιούλη του 2015 και όχι από το Φθινόπωρο.
  • Υπό τα έως τώρα δεδομένα όσοι κάνουν αίτηση συνταξιοδότησης από 1η Ιούλη 2015 και μετά θα δουν να αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησής τους, από 6 έως 18 μήνες κατ' έτος, μέχρι την επίτευξη του στόχου των 67. 
  • Αλλά και όσοι συμπλήρωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι τις 30 Ιούλη του 2015 πάλι θα βρεθούν και αυτοί αντιμέτωποι με οδυνηρές αντιασφαλιστικές παρεμβάσεις από παλαιότερους αντιασφαλιστικούς νόμους που η σημερινή συγκυβέρνηση διατηρεί και εφαρμόζει.
Πάντως το πακέτο αντιασφαλιστικών μέτρων είναι πολύ πιθανό σε αυτή τη φάση να εμπλουτιστεί και με άλλα μέτρα που κατά καιρούς έχουν δει το φως της δημοσιότητας. 

Όπως και να έχει πάντως από τον Οκτώβρη έρχεται το «κυρίως πιάτο» των ανατροπών στο Ασφαλιστικό, μέσω «αναλογιστικών μελετών» και του «κοινωνικού διαλόγου» - απάτη, και φυσικά η μετάθεση έχει να κάνει και με την προσπάθεια «εκτόνωσης και ενσωμάτωσης» των λαϊκών αντιδράσεων με την αναζήτηση του κατάλληλου «επικοινωνιακού περιτυλίγματος» των ανατροπών.
Φωτό κατά την προσέλευση εκπροσώπου των «θεσμών» στο υπουργείο Εργασίας
Οδυνηρές παρεμβάσεις και στα εργασιακά
Εξίσου οδυνηρές αναμένονται να είναι από το Φθινόπωρο και οι παρεμβάσεις στις εργασιακές σχέσεις. 
  • Εδώ επιλέγεται η λογική της «σαλαμοποίησης» για να αποφευχθούν οι μαζικές αντιδράσεις. 

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες,
  • το χτύπημα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, κυρίως των κλαδικών,
  • η «επανεξέταση των κατώτατων αμοιβών»,
  • η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων,
  • η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, όπου ουσιαστικά το δικαίωμα της απεργίας «θα περνά από 40 κύματα»,
  • αλλά και η εξέταση των «γενικότερων τάσεων στη διαμόρφωση εργασιακών σχέσεων» με βάση τα νέα δεδομένα της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων,
θα αποτελέσουν την κορωνίδα της επίθεσης.
Η κυβέρνηση επιχειρεί να «οχυρωθεί» πίσω από διεθνείς μελέτες και την ευρωπαϊκή εμπειρία και πρακτική για να αποκρύψει όμως ότι ακριβώς η ΕΕ και οι αποφάσεις της αποτελούν τη «μήτρα» που γεννά τα αντιασφαλιστικά και αντεργατικά τερατουργήματα ακριβώς για να διασφαλιστεί η κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητα των μονοπωλιακών ομίλων.

 Εργασιακά, τράπεζες και Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων η σημερινή ατζέντα των επαφών κυβέρνησης με ΕΕ - ΔΝΤ
Δημοσίευση: Τρί, 04/08/2015 - 11:07
Τα εργασιακά σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών όπως και το Ταμείο των ιδιωτικοποιήσεων, σε επίπεδο υπουργών απασχολούν τις σημερινές επαφές της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ και ESM.
Το μεσημέρι οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης θα συναντηθούν με τους εκπροσώπους των «θεσμών» και θα συζητήσουν τα πώς, πότε και από ποιόν θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Η κυβέρνηση θέλει η διαδικασία να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2015 καθώς από 1/1/2016 τίθεται σε εφαρμογή η κοινοτική οδηγία που προβλέπει τη διαδικασία «bail in», δηλαδή σωτηρία μιας τράπεζας με επιβάρυνση αρχικά των μετόχων, των ομολογιούχων και στη συνέχεια των καταθετών.
Πληροφορίες αναφέρουν πως ίσως επιλεγεί η προηγούμενη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αλλά το μεγάλο πρόβλημα σχετίζεται με το συνολικό κόστος καθώς δεν έχουν αποτιμηθεί οι ζημιές από τα capital controls και οι δανειστές ζητούν νέα αποτύπωση της κατάστασης με τα κόκκινα δάνεια. 
Σύμφωνα με τη συμφωνία στις 12 Ιούλη, το ποσό που θα απαιτηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση είναι 25 δισ. ευρώ και δεν αποκλείεται να απαιτηθούν μεγαλύτερα ποσά.
  • Μείζον θέμα είναι το χαρτοφυλάκιο και η λειτουργία του νέου Ταμείου ιδιωτικοποιήσεων που θα αναλάβει να βρει επενδυτές για περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού δημοσίου ύψους 50 δισ. ευρώ. Τα 25 δισ. θα κατευθυνθούν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τα 12,5 δισ. στους δανειστές και τα υπόλοιπα 12,5 δισ. θα δοθούν σε επιχειρηματικούς ομίλους σαν επενδυτικά κεφάλαια.
Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό ποια και πόσα περιουσιακά στοιχεία θα ενταχθούν στο νέο Ταμείο και τι θα απογίνει το ΤΑΙΠΕΔ, ενώ σε πολλές περιπτώσεις είναι ορατές οι αντιπαραθέσεις των μονοπωλίων για την εκμετάλλευση κερδοφόρων «φιλέτων» στην Ελλάδα, όπως στην ενέργεια, τις αερομεταφορές και τον τουρισμό.
Στα εργασιακά τα ζητήματα που απασχολούν τους δανειστές με την κυβέρνηση είναι μεταξύ άλλων 
  • οι μαζικές απολύσεις,
  • ο κατώτατος μισθός,
  • οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας,
με τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο, μετά τη συνάντηση της Δευτέρας με το «κουαρτέτο», να επιβεβαιώνει ότι έρχονται αλλαγές καθώς όπως δήλωσε
«ως προς τα εργασιακά θέματα στόχος είναι ο προσδιορισμός και νομοθέτηση των "βέλτιστων πρακτικών" που προσδιορίζουν το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο»,
 δηλαδή ότι τα νέα μέτρα θα είναι και πάλι στο όνομα της «βιωσιμότητας» και «ορθολογικότητας».
Την Τετάρτη, σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου Οικονομικών, «θα υπάρξει νέα συνάντηση των δυο υπουργών με τους εκπροσώπους των θεσμών καθώς ολοκληρώνεται ο α' κύκλος των διαπραγματεύσεων και θα υπάρξει μια ανακεφαλαίωση των συζητήσεων».
Συνεπώς είναι πιθανό η «ανακεφαλαίωση των συζητήσεων» του πρώτου κύκλου των διπραγματεύσεων να δείξει το πότε θα ψηφιστούν νέα αντιλαϊκά μέτρα εντός του Αυγούστου προκειμένου να «τρέξει» το 3ο μνημόνιο. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.