Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

ΣΥΡΙΖΑΣΧΗΜΑΛΟΓΟΥ: «Ρεαλιστική» συμφωνία σε αριστερή πλατφόρμα με δεξιά μηχανή

Σε κλίμα προετοιμασίας της συμφωνίας συνεδρίασε η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ
Δημοσίευση: Δευ, 25/05/2015 - 10:45
Τελευταία Ενημέρωση: Δευ, 25/05/2015 - 10:49
Μέσα σε κλίμα προετοιμασίας για μια συμφωνία νέων αντιλαϊκών μέτρων συνεδρίασε η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία κατά πλειοψηφία υπερψήφισε την πρόταση Τσίπρα για τη διαπραγμάτευση της συγκυβέρνησης με τους δανειστές.
Η πρόταση της πλειοψηφίας υπερψηφίστηκε δι' ανατάσεως των χειρών, ενώ τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας ψήφισαν λευκό.
Νωρίτερα, απορρίφθηκε με 95 ψήφους κατά, 75 υπέρ και ένα λευκό, από την ΚΕ, η τροπολογία της Αριστερής Πλατφόρμας.
Η πολιτική απόφαση που «πέρασε», αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι:
  • ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να υπογράψει συμφωνία που θα περιλαμβάνει αντιλαϊκά μέτρα καθώς, όπως αναφέρει, «όλο αυτό το διάστημα έχουμε καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αρθεί το αδιέξοδο»,
  • ενώ σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι εσωκομματικές αντιδράσεις και δυσαρέσκειες, αξιοποιείται και η «αντιμνημονιακή γλώσσα», καθώς αναφέρεται πως «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει μνημονιακή συμφωνία», αν και ο υπουργός Οικονομικών έχει δηλώσει πως η κυβέρνηση αποδέχεται το 70% του μνημονίου!
  • Για την παράταση του υπάρχοντος προγράμματος - μνημονίου, επαναλαμβάνεται το επιχείρημα πως «ο δύσκολος συμβιβασμός της 20ής Φλεβάρη κατέγραψε σημαντικό μέρος των θέσεών μας, κι επέτρεψε στην κυβέρνηση να αποφύγει την παγίδα θανάτου που είχαν στήσει διεθνείς κι εγχώριοι κύκλοι».
Με τη φράση «το δίκιο θα το επιβάλουμε είτε έτσι είτε αλλιώς, έχουμε μπροστά μας τέσσερα χρόνια παρά τέσσερις μήνες διακυβέρνησης για να το κάνουμε»,
  • αφενός απορρίπτεται η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, και
  • αφετέρου μετατίθενται τα ψίχουλα του «προγράμματος της Θεσσαλονίκης» σε βάθος τετραετίας.
  • Επιχειρεί να κρύψει τη μετάθεση των ψίχουλων με την «επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων», ενώ
  • κάνει λόγο για «σταδιακή αύξηση του βασικού μισθού στα 751 ευρώ».
Η φοροεπιδρομή ωστόσο θα είναι άμεση, καθώς αναφέρει ότι «είναι εξίσου απαραίτητο οι όποιες αλλαγές στη φορολογική πολιτική, να προωθούν την κοινωνική δικαιοσύνη».
Σύμφωνα με την πολιτική απόφαση, «τα βασικά χαρακτηριστικά ενός αποδεκτού από εμάς συμβιβασμού:
Α) χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα,
Β) καμία νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις,
Γ) αναδιάρθρωση του χρέους,
Δ) ισχυρό πακέτο για δημόσιες επενδύσεις, ιδίως στις υποδομές και τις νέες τεχνολογίες».
Η περιβόητη «κόκκινη γραμμή» είναι εκείνη που χρησιμοποιούσε και η προηγούμενη συγκυβέρνηση, ότι δεν θα μειωθούν μισθοί και συντάξεις -που κι αυτό είναι μετέωρο, αφού όταν αυξηθεί ο ΦΠΑ θα επιβαρυνθούν αμέσως μισθοί και συντάξεις.
Επιπλέον αποδέχεται τη λογική των πρωτογενών πλεονασμάτων που θα προκύψουν από την αφαίμαξη του λαού, και φυσικά πάνω από όλα πακέτα «ζεστού χρήματος» προς τους επιχειρηματικούς ομίλους.
Επίσης αναφέρεται ότι στην περίπτωση που «συνεχιστεί η πιστωτική ασφυξία και τα πράγματα οδηγηθούν σε οριακό σημείο, ας μην έχει κανείς αμφιβολία ότι η πληρωμή μισθών και συντάξεων έχει απόλυτη προτεραιότητα έναντι των δόσεων των δανείων».
Η προσθήκη της Αριστερής Πλατφόρμας
Στην προσθήκη της που δεν «πέρασε», η Αριστερή Πλατφόρμα αναφέρει πως «οι "θεσμοί" δεν επιδιώκουν αυτό που ορισμένοι αποκαλούν "έντιμο συμβιβασμό"».
  • Ζητά κι αυτή να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις, και καλεί την κυβέρνηση «εφόσον οι "θεσμοί" συνεχίσουν τις επόμενες ημέρες την ίδια εκβιαστική τακτική, οφείλει να δηλώσει από τώρα και ευθέως ότι δεν θα «πνίξει» τον ελληνικό λαό αποστραγγίζοντας τις οικονομίες του, δεν θα πληρώσει την επόμενη δανειακή δόση του ΔΝΤ».
  • Εμφανίζεται ως υπερασπιστής του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, που θα και ίσως μοιράσει ψίχουλα, και καλεί την κυβέρνηση για την εφαρμογή του, να δηλώσει ότι «σχεδιάζει σε οικονομικό, κοινωνικό, πολιτικό και στρατηγικό επίπεδο, εναλλακτικές απαντήσεις για την πορεία της χώρας, οι οποίες θα διασφαλίζουν την εφαρμογή του προγράμματός της».
Επίσης κριτική στην κυβέρνηση ασκούν 10 μέλη της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ που σε κοινή δήλωσή τους αναφέρουν πως «το τελευταίο διάστημα γίνεται συστηματική προσπάθεια, ώστε να περάσει μια συμφωνία μνημονιακής κοπής με νέα οδυνηρά μέτρα, η οποία θα παρουσιαστεί σαν αναγκαία, περίπου σαν νίκη της κυβέρνησης απέναντι σε δύσκολους αντιπάλους».
Αλ. Τσίπρας: Προ των πυλών η «ρεαλιστική» αντιλαϊκή συμφωνία
Δημοσίευση: Σάβ, 23/05/2015 - 19:20
Στη γραμμή της «ανάγκης για ρεαλιστική λύση» και της «αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας» κινήθηκε μιλώντας στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ το Σάββατο το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας ταυτόχρονα ότι «βρισκόμαστε στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων» και ότι η νέα αντιλαϊκή συμφωνία είναι ζήτημα ημερών.
«Όλο αυτό το διάστημα έχουμε αποδείξει ότι είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε υποχωρήσεις, ώστε να μπορέσουμε να φτάσουμε σε μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία» είπε ο Αλ. Τσίπρας. Εμμέσως πλην σαφώς παραδέχτηκε τους σκληρούς όρους της συμφωνίας, λέγοντας ότι «το θέμα του ΦΠΑ, του ασφαλιστικού συστήματος, της αγοράς εργασίας ή σε οποιοδήποτε άλλο τομέα οι αρχιτέκτονες του πιο αποτυχημένου προγράμματος στην ιστορία του ΔΝΤ, επιμένουν σε ακρότητες», τις οποίες ακρότητες «δεν πρόκειται να δεχθούμε».
Ο Αλ. Τσίπρας προσδιόρισε ως το θετικότερο επίτευγμα της συμφωνίας «τους χαμηλούς στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2015 και το 2016 και υψηλότερους αλλά λογικούς για τα επόμενα χρόνια, με την προϋπόθεση ότι η ελληνική οικονομία θα έχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης», υποστηρίζοντας ότι έτσι «αφήνουμε πίσω μας τη λογική της σκληρής λιτότητας που διαπερνούσε από άκρη σε άκρη τη μνημονιακή πολιτική». Όπως επίσης και την παραδοχή «της ανάγκης αναδιάρθρωσης του χρέους, καθώς η ανάλυση της βιωσιμότητας του εξαρτάται άμεσα από το ύψος αυτών των πρωτογενών πλεονασμάτων».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε επίσης και στη «σκληρή γραμμή» των εταίρων, κατηγορώντας όμως - χωρίς να κατονομάσει - μόνο «ορισμένους αξιωματούχους», που «με τις δηλώσεις και τη στάση τους στις πιο κρίσιμες στιγμές της διαπραγμάτευσης, δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες στην προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης, δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες στην ίδια την Ευρώπη. Δεν βοηθούν στην οικοδόμηση του κλίματος εμπιστοσύνης που αυτή τη στιγμή είναι πιο αναγκαίο από ποτέ. Και υψώνουν διαχωριστικές γραμμές εκεί που χρειάζεται προσέγγιση και διάλογος».
Εμφανιζόμενος ως υπέρμαχος της ευρωπαϊκής ενοποίησης τους κάλεσε «όσους εξακολουθούν να παίζουν με τη φωτιά, όσους ποντάρουν στην αποτυχία της ευρωπαϊκής ενοποίησης, όσους εξωθούν τα πράγματα σε ρήξη» ... «να καταλάβουν επιτέλους ότι αυτό που διακυβεύεται δεν είναι ένα παιχνίδι ισχύος και επιβεβαίωσης, αλλά το ίδιο το μέλλον της Ευρώπης, το ίδιο το σχέδιο της ευρωπαϊκής ενοποίησης», και να σιωπήσουν «αυτές τις τελευταίες μέρες πριν τη συμφωνία».
Απευθυνόμενος τέλος στο εσωκομματικό ακροατήριο, είπε ότι «δεν πρόκειται να αποδεχθούμε εξευτελιστικούς όρους, ούτε για τους εαυτούς μας, ούτε για την παράταξη», γιατί «η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού ζητάει βιώσιμη και μακράς πνοής λύση και όχι απλά συμφωνία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.