Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Τουρκία: Δέσμευση του ΒΑ Αιγαίου για στρατιωτικές ασκήσεις ‒ Απέσυρε η Άγκυρα, αλλά συνεχίζει τις προκλήσεις ‒ Η θέση του ΚΚΕ


Στη δέσμευση του Βορειοανατολικού Αιγαίου για στρατιωτικές ασκήσεις προχωρά η Άγκυρα
Δημοσίευση: Κυρ, 01/03/2015 - 21:38
Σε μια πρωτοφανή για τα μέχρι τώρα δεδομένα πρόκληση επί των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο προχωρά η Άγκυρα.
Με Γραπτή Ειδοποίηση (Νotam) δεσμεύει από τη Δευτέρα 2 Μάρτη έως το τέλος του χρόνου μια τεράστια έκταση, που αρχίζει από τη Σκύρο και καταλήγει στη Λήμνο, «κόβοντας» ουσιαστικά το Αιγαίο στα δύο.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η δέσμευση των περιοχών γίνεται προκειμένου να διεξαχθούν αεροναυτικές ασκήσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, ενώ, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, πρόκειται για καθολική αναβάθμιση της τουρκικής επιθετικότητας.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση καταφεύγει... στο ΝΑΤΟ, την ΕΕ, τον ΟΗΕ και τον ICAO (Διεθνή Οργανισμό Αερομεταφορών). Μετά από συνεννόηση του πρωθυπουργού με  τον υπουργό Εξωτερικών, το υπουργείο Εξωτερικών προέβη σε εντονότατα διαβήματα στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, ενώ το βράδυ της Κυριακής επιδόθηκε η απορριπτική απάντηση στην Άγκυρα και μάλιστα σε υψηλούς τόνους, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές.
Όπως επισημαίνεται από την Αθήνα, η Τουρκία:
  • Δεσμεύει εξ ολοκλήρου μια τεράστια περιοχή του ελληνικού FIR, όπου μόνο η Ελλάδα έχει δικαίωμα να εκδίδει ΝΟΤΑΜ.
  • Συνήθως η Τουρκία δέσμευε περιοχές για μικρό χρονικό διάστημα, τώρα όμως ο χρονικός ορίζοντας μέχρι τις 31-12-2015 είναι πρωτοφανής.
  • Η χάραξη του πεδίου βολής αποκόπτει το Βόρειο από το Νότιο Αιγαίο.
  • Η χάραξη επηρεάζει καθοριστικά τους αεροδιαδρόμους g-33 και N-130, δημιουργώντας προβλήματα ή και κινδύνους στις αερομεταφορές.
  • Η καταληκτική γραμμή χάραξης δεν περνά μόνο από διεθνή εναέριο χώρο και διεθνή ύδατα, αλλά και από εθνικό εναέριο χώρο και εθνικά χωρικά ύδατα, αλλά κυρίως συμπεριλαμβάνει έδαφος της Λήμνου. Πρακτικά αυτό σημαίνει απειλή πολέμου, γιατί αν δεν πρόκειται περί αβλεψίας των Τούρκων, η απειλή είναι ιδιαζόντως μεγάλη. Γιατί θεωρητικά τμήμα του εδάφους νοτιοανατολικά της Λήμνου μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πεδίο βολής για τα τουρκικά αεροσκάφη.
  • Παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο.
Το περιστατικό αυτό έρχεται λίγα μόνο 24ωρα από την παρέμβαση της Άγκυρας στο ιταλικό πλοίο «Explora» να ζητήσει την άδειά της προκειμένου να εκτελέσει έργο πόντισης οπτικών ινών νότια της Κρήτης, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αλλά και την αύξηση της δραστηριότητας της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας στον εναέριο χώρο του Αιγαίου.
ΚΚΕ: Ανακοίνωση για τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας
Δημοσίευση: Δευ, 02/03/2015 - 13:33
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας επισημαίνει τα εξής:
«Το ΚΚΕ καταδικάζει τη νέα προκλητική απόφαση - αναγγελία της τουρκικής κυβέρνησης, με την οποία δεσμεύει από 2 Μάρτη μέχρι το τέλος του χρόνου τον εναέριο χώρο από τη Σκύρο μέχρι τη Λήμνο με τον ισχυρισμό της πραγματοποίησης στρατιωτικών ασκήσεων.
Η αγγελία αυτή (ΝΟΤΑΜ 889/15) περιλαμβάνει τμήμα του FIR Αθηνών, παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο, προκαλεί προβλήματα στους σχετικούς αεροδιάδρομους.
Με την πρόκληση αυτή κλιμακώνονται οι ενέργειες στις οποίες συστηματικά προβαίνει η Τουρκία για μεγάλο χρονικό διάστημα, στo πλαίσιo της αμφισβήτησης τόσο της κυπριακής ΑΟΖ όσο και των ελληνικών συνόρων, στη γραμμή της διχοτόμησης του Αιγαίου, που ενθαρρύνεται και από τους σχετικούς σχεδιασμούς και πρακτικές του ΝΑΤΟ.
Κι αυτό, την ώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δίνει όρκους πίστης στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις συνεχίζουν να συμμετέχουν, μαζί με τουρκικές, σε ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις και σε "προγράμματα συνεκπαίδευσης" που εντάσσονται στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς στην περιοχή.
Τα διαβήματα διαμαρτυρίας της ελληνικής κυβέρνησης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ δεν μπορούν να κρύψουν ότι στην πράξη αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι η ενσωμάτωση της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, όχι μόνο δεν μπορεί να εξασφαλίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, αλλά γεννά κινδύνους και βάζει το λαό σε νέες περιπέτειες.
Η θέση του ΚΚΕ
  • για απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους,
  • το κλείσιμο των ευρωατλαντικών βάσεων στην Ελλάδα,
  • η επιστροφή των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων από τις επιθετικές αποστολές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και
  • η αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές λυκοσυμμαχίες, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του και την ανάπτυξη αμοιβαία επωφελών σχέσεων με άλλα κράτη,
αντιστοιχούν στα συμφέροντα του λαού μας και επιβάλλεται να γίνουν στόχοι της πάλης του».
902
Επισημάνσεις: Μποτίλια Στον Άνεμο
 
Απέσυρε τη δέσμευση του Αιγαίου η Άγκυρα, συνεχίζει τις προκλήσεις

Στην άρση της Αναγγελίας (ΝOTAM υπ' αριθμ 0889/15), με την οποία δέσμευε το Κεντρικό Αιγαίο για αεροναυτικές ασκήσεις, προχώρησε η Άγκυρα, ύστερα από την παρέμβαση του ΝΑΤΟ (που επί της ουσίας επιβεβαιώνει το ρόλο του επικυρίαρχου), συνεχίζοντας όμως τις προκλήσεις με πτήσεις μαχητικών, ακριβώς στο ίδιο σημείο.

Μετά την ακυρωτική ΝΟΤΑΜ, που εξέδωσε η Αθήνα, το βράδυ της Κυριακής, η Άγκυρα έσπευσε να επιδείξει τάχα «καλή θέληση» προς την Αθήνα εκδίδοντας νέα NOTAM (υπ' αριθμ. 0900/15) τροποποιώντας την αρχική αγγελία και αφαιρώντας τη Λήμνο από την περιοχή που ήθελε να δεσμεύσει.  
Κίνηση που ουδόλως αναιρούσε το γεγονός ότι ήθελε να «κόψει» για δέκα μήνες το Αιγαίο στη μέση. Ακολούθησε νέα ακυρωτική ΝΟΤΑΜ της Αθήνας, καθώς η τουρκική πρόκληση παρέμενε στην ουσία της αναλλοίωτη.

Έπειτα και από νέες τηλεφωνικές επικοινωνίες και με την ηγεσία του ΝΑΤΟ να πιέζει ώστε να μη διαταραχθούν οι ισορροπίες στη Νοτιοανατολική Πτέρυγα της λυκοσυμμαχίας, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη τα ιμπεριαλιστικά σχέδια με πρόσχημα την Ουκρανία και τη δράση των τζιχαντιστών σε Βόρεια Αφρική και η Άγκυρα εξέδωσε χθες το μεσημέρι δεύτερη διορθωτική ΝΟΤΑΜ (υπ' αριθμόν 0904/15), αποσύροντας ολόκληρη την αρχική ΝΟΤΑΜ 0889/15.

Η τακτική αναδίπλωση της Άγκυρας έδωσε πρόσχημα στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γ. Σακελλαρίδη να κάνει δηλώσεις για την «αποτελεσματική διπλωματία» της κυβέρνησης που έχει «αποφασιστικότητα και σχέδιο».

Οπλισμένα τουρκικά μαχητικά σε παραβιάσεις και εμπλοκές

Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, έξι τουρκικά αεροσκάφη (τα δύο οπλισμένα) και ένα τουρκικό ελικόπτερο, προχώρησαν σε τρεις παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών και επτά παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου.
 
Οι παραβάσεις και παραβιάσεις έγιναν στο Βορειοανατολικό και Κεντρικό Αιγαίο, ακριβώς στην περιοχή που ήθελε να δεσμεύσει η Άγκυρα.

Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι η έκδοση της πρώτης τουρκικής ΝΟΤΑΜ ήλθε μόλις μία ημέρα αφού η Αθήνα πρότεινε, την περασμένη Πέμπτη, να αρχίσουν και πάλι, έπειτα από τουλάχιστον δύο χρόνια, οι συνομιλίες για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. 
 
Να σημειωθεί, επίσης, ως άλλη μια ένδειξη κλιμάκωσης της έντασης, ότι πρόκειται για το δεύτερο ανάλογο προκλητικό μήνυμα της Άγκυρας μέσα σε δύο μήνες. 
 
Είχε προηγηθεί, στις 31 Δεκέμβρη 2014, η έκδοση από την Τουρκία δύο αγγελιών προς ναυτιλλομένους (NAVTEX), με τις οποίες έσπευδε να δεσμεύσει για «επικίνδυνες επιχειρήσεις» πολύ μεγάλες περιοχές στο Βόρειο (Άθως, Θάσος, Σαμοθράκη, Λήμνος) και Κεντρικό Αιγαίο (Ικαρία, Φούρνοι, Πάτμος, Κίναρος, Λεβίθα, Αμοργός) για όλο το 2015, καθημερινά από τις 5 τα ξημερώματα μέχρι τις 4 το απόγευμα εκτός από τα Σαββατοκύριακα...

 
Επισημάνσεις: Μποτίλια Στον Άνεμο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.