Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ - ΕΕ - ΝΑΤΟ: Ο ελληνικός πυλώνας σταθερότητας και η γεωπολιτική αναβάθμιση της αστικής τάξης


ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ «ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ»
Ο λαός να ανησυχεί για συμμετοχή σε επεμβάσεις στη Μ. Ανατολή
Η συγκυβέρνηση αξιοποιεί και το πρόσχημα της αντιμετώπισης των τζιχαντιστών

«Να αξιοποιήσουμε τη γεωπολιτική δυναμική της χώρας στη διαπραγματευτική δύναμη της κυβέρνησης», προέταξε έναν από τους στόχους της κυβέρνησής του ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας την Πέμπτη στη συνεδρίαση της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ.
Τη... γραμμή αυτή ανέπτυσσε ήδη από τις αρχές Φλεβάρη, όταν επισκεπτόμενος τη Λευκωσία, χαρακτήριζε Ελλάδα και Κύπρο «δύο σημαντικούς πυλώνες σταθερότητας στην ταραγμένη περιοχή της Ν/Α Μεσογείου».
Εισηγούνταν, δε, Ελλάδα και Κύπρος να παίξουν το «χαρτί» της γεωστρατηγικής τους θέσης στις διαπραγματεύσεις τους με τους πιστωτές τους:
Αυτό, βέβαια, σημαίνει στην πράξη ότι, εφόσον βγάζεις στο ιμπεριαλιστικό παζάρι τη χρησιμότητά σου ως χώρα, ως κρίσιμος κόμβος μεταξύ τριών ηπείρων, για τη διαφύλαξη διαύλων, το διαμετακομιστικό εμπόριο, την Ενέργεια, την υποστήριξη με υποδομές, μέσα και προσωπικό στρατιωτικών επιχειρήσεων και αποστολών για την προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων και θέσεων, κάποια στιγμή θα σου την ζητήσουν.
Και καθώς ο Τσίπρας τούς «πουλάει» την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας, ο λαός να κουμπώνεται για το τι νέα ιμπεριαλιστικά σχέδια θα κληθεί να εξυπηρετήσει.
Όσο για το πρόσχημα, όπως όλα δείχνουν, έχει ήδη βρεθεί: Οι τζιχαντιστές...
Το «Ισλαμικό Κράτος», το ISIS, που σε προηγούμενα στάδια οι ίδιοι οι ιμπεριαλιστές ενίσχυσαν, και στην τωρινή συγκυρία την αποτρόπαιη δράση του εκμεταλλεύονται για διείσδυση και εδραίωση των θέσεών τους, με νέες πολεμικές επιχειρήσεις, στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, στην κόντρα τους με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.
«Ενεργή στήριξη - αποφασιστική αντιμετώπιση»
Διόλου τυχαία, ο Αλ. Τσίπρας φρόντισε την Τρίτη να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, προκειμένου να τον συλλυπηθεί για την εκτέλεση Αιγύπτιων πολιτών «από δυνάμεις του τζιχαντισμού».
Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου,
«στο πλαίσιο αυτό, τονίσθηκε η σημασία αποκατάστασης - στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου - της ειρήνης και της σταθερότητας στη Λιβύη, με ενεργή στήριξη της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης της χώρας, καθώς και η ανάγκη ολοκληρωμένης και αποφασιστικής αντιμετώπισης του φαινομένου στην ευρύτερη περιοχή, με προστασία των χριστιανικών πληθυσμών και άλλων κοινοτήτων. Παράλληλα, υπογραμμίσθηκε η σημασία ενίσχυσης της πολυεπίπεδης συνεργασίας Ελλάδας - Αιγύπτου, που βασίζεται σε ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς».
Τηλεφωνική επικοινωνία είχε, επίσης, ο Αλ. Τσίπρας και με την πρωθυπουργό της Δανίας, Χέλε Τόρνινγκ - Σμιτ, την οποία συλλυπήθηκε για τα θύματα των «τρομοκρατικών ενεργειών που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στην Κοπεγχάγη», υποστηρίζοντας πως
«τέτοιες ενέργειες, που επιχειρούν να πλήξουν την ελευθερία της έκφρασης στην Ευρώπη και στοχοποιούν θρησκευτικές κοινότητες, όπως την εβραϊκή, συνιστούν επίθεση ενάντια σε κάθε δημοκρατικό πολίτη και πρέπει να αντιμετωπιστούν ολοκληρωμένα, αποτελεσματικά και επί τη βάσει των δημοκρατικών μας αξιών».
Θυμίζουμε, εξάλλου, ότι και προεκλογικά ακόμα, ο ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρώντας να διευρύνει τα ερείσματά του στο εξωτερικό, δίνοντας πλείστες όσες διαβεβαιώσεις ότι συντάσσεται με τη βασική ευρωατλαντική γραμμή και σε αυτό το ζήτημα, μαζί με το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, σήκωσε το ζήτημα της κατοικούμενης από Κούρδους πόλης Κομπανί στη Συρία.
Μάλιστα, είχε πραγματοποιηθεί και αποστολή με επικεφαλής την τότε υπεύθυνη Εξωτερικής Πολιτικής του κόμματος, Νάντια Βαλαβάνη.
  • Είναι καθαρό, βέβαια, ότι, εκτός από το δράμα που βιώνουν οι ντόπιοι στα χέρια των ισλαμιστών, παίζονται και ευρύτερα γεωστρατηγικά παιχνίδια που αφορούν στην ίδια την ύπαρξη της Συρίας.
Το δε πρόσχημα των εγκλημάτων του «Ισλαμικού Κράτους» χρησιμοποιείται από ΗΠΑ - Γερμανία, οι οποίες εξοπλίζουν τους Κούρδους Πεσμεργκά του Β. Ιράκ, και για γενικότερα σχέδια επαναχάραξης συνόρων στην περιοχή.
Συνυπέγραψε ήδη ενίσχυση της καταστολής
Να σημειωθεί, επίσης, πως οι δύο προαναφερόμενες τηλεφωνικές επικοινωνίες του Αλ. Τσίπρα με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο και την πρωθυπουργό της Δανίας και οι επισημάνσεις του περί «ολοκληρωμένης αντιμετώπισης» των τζιχαντιστών, έγιναν στο φόντο των σχετικών αποφάσεων ενίσχυσης της καταστολής από μεριάς της ΕΕ, με το πρόσχημα της «τρομοκρατίας», τις οποίες συνυπέγραψε και ο ίδιος ο Ελληνας πρωθυπουργός στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της λυκοσυμμαχίας, στις 12 Φλεβάρη, στις Βρυξέλλες.
Συγκεκριμένα, στη «Δήλωση» των ηγετών των κρατών - μελών της ΕΕ που συνυπέγραψε, περιλαμβάνονταν τρεις δέσμες μέτρων, υπό τους τίτλους: «Κατοχύρωση της ασφάλειας των πολιτών», «Πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης και διαφύλαξη αξιών» και «Συνεργασία με διεθνείς εταίρους»...
Η δε στοχευμένη φρασεολογία και ορολογία Τσίπρα περί «ανάγκης ολοκληρωμένης και αποφασιστικής αντιμετώπισης του φαινομένου στην ευρύτερη περιοχή» συνδυάζονται με εκτιμήσεις κορυφαίων παραγόντων του υπουργείου Αμυνας ότι:
«Σύντομα θα έχουμε "εξελίξεις" στη Βόρειο Αφρική. Δεν έχουμε κανέναν λόγο εμπλοκής μας, αλλά αφορά και εμάς, καθώς η Κρήτη είναι κομβικό σημείο στην περιοχή και μας απασχολεί το ζήτημα του ISIS. Ολη αυτή η αναταραχή ισχυροποιεί τη θέση μας στη Ν/Α πτέρυγα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, μας ενισχύει στη διαπραγμάτευσή μας με τους πιστωτές. Εφόσον μας ζητηθεί να ενισχύσουμε τις δυνατότητες διευκολύνσεων που τους παρέχουμε μέσω Σούδας, θα το εξετάσουμε», βασικό στοιχείο όπως είναι η εκεί αμερικανοΝΑΤΟική βάση για την υποστήριξη και διεξαγωγή αεροναυτικών επιχειρήσεων και αποστολών.
Η δήθεν ευαισθησία για χριστιανικούς πληθυσμούς και πολιτιστική κληρονομιά
Στο ίδιο πλαίσιο, η συγκυβέρνηση «σηκώνει» στοχοπροσηλωμένα και πρωτοβουλίες «για την προστασία των χριστιανικών κοινοτήτων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής».
Τη σχετική «πρωτοβουλία» παρουσίασε στο πρόσφατο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στις 9 Φλεβάρη, στις Βρυξέλλες, ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς.
Ρητορική και κινήσεις που λίγο - πολύ θυμίζουν την αντίστοιχη προσπάθεια παλαιότερα του Τούρκου Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, ως «υπερασπιστή των μουσουλμάνων» και οι οποίες «μυρίζουν» πρόσχημα για ενεργό συμμετοχή της χώρας σε νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή.
Κατά διπλωματικές πηγές, η πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης υποστηρίζεται «ένθερμα» από την Φεντερίκα Μογκερίνι, ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών και Αμυνας, αρμόδια για την υλοποίηση της περιλάλητης Κοινής Πολιτικής Αμυνας και Ασφάλειας της ΕΕ.
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, επίσης, αξιοποιεί σε αυτή την κατεύθυνση την καταδίκη της πρόσφατης απαγωγής από τους τζιχαντιστές άνω των 200 Ασσύριων χριστιανών, κυρίως γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων, της βαρβαρότητας της καταστροφής αρχαιοτήτων και πολιτιστικών θησαυρών στη Μοσούλη του Ιράκ επίσης από τζιχαντιστές, του εμπρησμού κτιρίου του Ορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.
  • Προφανώς, η «πρωτοβουλία» της συγκυβέρνησης, που δεν έχει ακόμα εξειδικευτεί, δεν προέρχεται από την ευαισθησία για τους χριστιανικούς πληθυσμούς, τις θρησκευτικές ελευθερίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά εντάσσεται στην προσπάθεια της ελληνικής αστικής τάξης να αναβαθμίσει το ρόλο της στην περιοχή.
Εκεί αποσκοπεί και η δημιουργία αξόνων με άλλες χώρες της περιοχής, που φυσικά αναδιατάσσονται και αλλάζουν ανά πάσα ώρα και στιγμή, ανάλογα με το πώς εξυπηρετούνται καλύτερα τα συμφέροντα κάθε αστικής τάξης.
  • Στην τωρινή συγκυρία, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εφαρμόζοντας κατά γράμμα την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ), επιχειρεί να ενισχύσει τους άξονες με Ισραήλ και Αίγυπτο, που αφορούν από τη στρατιωτική συνεργασία έως και τα ζητήματα της Ενέργειας.
Απώτερος στόχος να πάρει κεφάλι στους ενδοαστικούς ανταγωνισμούς με τα κεφάλαια άλλων χωρών της περιοχής για την εκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πόρων, τον έλεγχο διαύλων, την εξασφάλιση χρηματοπιστωτικών διευκολύνσεων από ιμπεριαλιστικά κέντρα και διακρατικές ενώσεις του κεφαλαίου.
Μεγαλώνουν οι κίνδυνοι
Σε αυτήν τη βάση μεγαλώνουν οι κίνδυνοι
ότι η Ελλάδα, με πρόσχημα τη δράση των τζιχαντιστών, θα γίνει, για άλλη μια φορά, και επί «αριστερής» διακυβέρνησης, ορμητήριο στρατιωτικών δυνάμεων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
Ότι θα βαθύνει η εμπλοκή της χώρας, και με παραπέρα στρατιωτικά μέσα, στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία και το Ιράκ, καθώς και σε ενδεχόμενες αντίστοιχες επεμβάσεις στη Βόρεια Αφρική.
Στην ίδια βάση αναμένεται να κλιμακωθούν το επόμενο διάστημα και τα κάθε είδους προπαγανδιστικά τεχνάσματα ώστε να δεχτεί ο λαός να υπηρετήσει και αυτά τα σχέδια των ιμπεριαλιστών, ενδεδυμένα μάλιστα με το μανδύα του «εθνικού συμφέροντος», ότι έτσι αναβαθμίζεται η θέση της χώρας και τάχα θα ωφεληθεί ο λαός.
Ψέμα και πάλι ψέμα εφόσον τα «εθνικά συμφέροντα», όπως τα εννοεί η αστική τάξη, δεν έχουν καμιά σχέση με το λαϊκό συμφέρον. Και αυτό γιατί δεν υπάρχουν κοινά συμφέροντα μεταξύ του λαού και των εκμεταλλευτών του.
  • Την όποια «γεωστρατηγική αναβάθμιση» της χώρας (και) η τωρινή κυβέρνηση θέλει να την παζαρέψει ώστε εξασφαλίζοντας μια κάποια χαλάρωση στο εφαρμοζόμενο μείγμα διαχείρισης να απελευθερωθούν κονδύλια για την παραπέρα ενίσχυση των ντόπιων μονοπωλίων με ζεστό παραδάκι.
Όχι για την κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, την αναπλήρωση των απωλειών που είχε ο λαός όλο το προηγούμενο διάστημα. Ίσα ίσα που από μια τέτοια εμπλοκή γεννώνται νέοι κίνδυνοι για το λαό.
Σε αυτήν τη βάση, ο λαός όχι απλά δεν πρέπει να τσιμπήσει στα επόμενα παραμύθια της «νέας, πολυεπίπεδης εξωτερικής πολιτικής» που δήθεν ασκεί η κυβέρνηση, αλλά
  • να χειραφετηθεί από αυτήν την πολιτική, να οργανώσει τη δική του πάλη σε αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση,
  • αναπτύσσοντας ταυτόχρονα τη διεθνιστική του δράση με τους άλλους λαούς, την κοινή τους πάλη ενάντια στον κοινό αντίπαλο, την εξουσία του κεφαλαίου σε κάθε χώρα.
Θ. Μπ.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ – Κυριακή, 1/2/2015
Επισημάνσεις, φωτό, τίτλος: Μποτίλια Στον Άνεμο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.