Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: Έχουμε πάπα με παπάκια ‒ Τσίπρας: Σήκωσε τον ήλιο του ΠΑΣΟΚ με υπενθύμιση των δεσμεύσεών του στο κεφάλαιο ‒ Συνωστισμός «προθύμων» ‒ «Γέφυρα» ο Θεοδωράκης, «στασίδι» ο Κουβέλης, «πλάτη» ο Γιωργάκης


Συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για κυβέρνηση συνεργασίας και κυβερνητικές καρέκλες
Δημοσίευση: Δευ, 26/01/2015 - 12:05
Τελευταία Ενημέρωση: Δευ, 26/01/2015 - 12:53
Τη συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ - Ανεξάρτητων Ελλήνων για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα για το «μοίρασμα» των υπουργείων.
«Θέλω να σας ανακοινώσω ότι από αυτή τη στιγμή υπάρχει κυβέρνηση στη χώρα. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα», δήλωσε, προσθέτοντας ότι υπάρχει «συμφωνία αρχών».
Ο Πάνος Καμμένος δε θέλησε να δώσει λεπτομέρειες για τις υπουργικές θέσεις που θα αναλάβουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, αναφέροντας ότι η νέα κυβέρνηση θα ανακοινωθεί από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στους ΑΝΕΛ θα δοθεί τουλάχιστον ένα υπουργείο, με επικρατέστερο το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. 
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ θα μεταβεί το απόγευμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και να ορκιστεί πρωθυπουργός.
ΣΥΡΙΖΑ

 

Επινίκια με υπενθύμιση των δεσμεύσεών του στο κεφάλαιο
Διαβεβαιώσεις στην ΕΕ και το ντόπιο κεφάλαιο - πασπαλισμένες με δημαγωγικές πομφόλυγες και επινίκιους διθυράμβους - ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κινηθεί εντός του ευρωενωσιακού πλαισίου και θα επιδιώξει μια κοινά συμφωνημένη και αμοιβαία επωφελή λύση για τη διευθέτηση του χρέους και τον τερματισμό της λιτότητας, που στερεί πόρους απ' την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας, πρόσφερε χτες βράδυ ο Αλ. Τσίπρας.
  • Εμφάνισε την εναλλαγή στην αστική διαχείριση σαν δείγμα μιας Ευρώπης που τάχα αλλάζει, κοροϊδεύοντας το λαό ότι η αναζήτηση ενός μείγματος διαχείρισης ευνοϊκότερου για το κεφάλαιο αφορά στα δικά του τσακισμένα συμφέροντα.
Απ' τις δηλώσεις του στα Προπύλαια 
  • απουσίασε κάθε αναφορά στα μνημόνια, στους εκατοντάδες εφαρμοστικούς νόμους τους, πέραν της σκόπιμα γενικής κι αόριστης ότι τα μνημόνια τα ακυρώνει η ετυμηγορία του λαού...
Αυτά που περίσσεψαν ήταν τα χιλιοειπωμένα περί πάταξης της διαφθοράς και της διαπλοκής, αποκατάστασης της λαϊκής κυριαρχίας κ.λπ.
  • Την ψήφο του λαού την ερμήνευσε σαν εντολή για «εθνική αναγέννηση και αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής», εντολή δηλαδή επανεκκίνησης της καπιταλιστικής οικονομίας με προσπάθεια υποταγής του λαού στην αντικειμενικά αντιλαϊκή στρατηγική που την εγγυάται.
  • Ισχυρίστηκε ότι ηττήθηκε η Ελλάδα των ελίτ και των ολιγαρχών, την ίδια στιγμή που έκλεινε το μάτι στο κεφάλαιο, λέγοντας
«θέλω να διαβεβαιώσω ότι η νέα κυβέρνηση είναι έτοιμη να συνεργαστεί και να διαπραγματευτεί με τους εταίρους μια δίκαιη, αμοιβαία επωφελή και βιώσιμη λύση για να βγει η Ελλάδα απ' τον κύκλο υπερχρέωσης, για να επιστρέψει η Ευρώπη στη σταθερότητα, στην ανάπτυξη, στην κοινωνική συνοχή». Προσθέτοντας ότι «σ' αυτό το διάλογο η Ελλάδα θα προσέλθει με τις δικές της τεκμηριωμένες προτάσεις, με δικό της εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, τετραετές σχέδιο δημοσιονομικής πολιτικής χωρίς νέα ελλείμματα και χωρίς εξωπραγματικά πλεονάσματα, δικές της προτάσεις για τις επενδύσεις και την παραγωγική ανασυγκρότηση, για το χρέος».
Νωρίτερα, ο Αλ. Τσίπρας μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, αναπαρήγαγε τα κάλπικα διλήμματα στα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε μεγάλο μέρος της προεκλογικής του εκστρατείας, συσκοτίζοντας ότι η διαπραγμάτευση στην ΕΕ στην οποία ομνύει αφορά συμφέροντα του κεφαλαίου και προϋποθέτει τσάκισμα των λαϊκών συμφερόντων.
Όπως υποστήριξε,
«σήμερα αποφασίζουμε αν αύριο θα επιστρέψει η τρόικα για να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις του κ. Σαμαρά, για περαιτέρω μειώσεις στις συντάξεις και στους μισθούς, για αυξήσεις στους φόρους (...) ή αν από αύριο η χώρα μας θα διεκδικήσει με ασφάλεια στην Ευρώπη (...) θα διεκδικήσει σε μια σκληρή διαπραγμάτευση να επανενταχθεί ισότιμα στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι».
Στο μεταξύ, ανοιχτό το ενδεχόμενο να προτείνει τον Κ. Καραμανλή για την Προεδρία της Δημοκρατίας άφησε ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Α. Τσίπρα, Ν. Παππάς.
Συμμετέχοντας χτες στο πάνελ του «Alpha», ρωτήθηκε για σχετικά σενάρια που κυκλοφορούν και απέφυγε να τα επιβεβαιώσει ή να τα διαψεύσει.
«Θα αποδειχθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα που διαμορφώνει μεγάλες συναινέσεις», αρκέστηκε να δηλώσει, δίνοντας τροφή στις φήμες που θέλουν την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να εξετάζει την περίπτωση του Κ. Καραμανλή.
Τα θερμά συγχαρητήρια της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας...
Ενδεικτικό είναι άλλωστε και το «καμάρι» του ΣΥΡΙΖΑ για τα ιδιαίτερα θερμά συγχαρητήρια που του απηύθυνε χτες βράδυ η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία.
Με non paper που διένειμε το Γραφείο Τύπου της, η Κουμουνδούρου ενημέρωσε ότι σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Αλ. Τσίπρα ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, μεταξύ άλλων, ανέφερε:
«Πρόκειται για μια ιστορική νίκη, μια τεράστια επιτυχία. Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου ώστε να βοηθήσω να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή βιώσιμη λύση. Και σκοπεύω να έρθω στην Αθήνα να σε συναντήσω αμέσως μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης στα μέσα της εβδομάδας και πριν πάω στην Μέρκελ την Παρασκευή»...

ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ - ΠΟΤΑΜΙ
Με τα μούτρα στα παζάρια για τη νέα κυβέρνηση
O επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, επεσήμανε στις δηλώσεις του χτες βράδυ ότι
«θα στηρίξουμε την προσπάθεια να παραμείνει η χώρα στην Ευρώπη για κοινωνικό πρόγραμμα και να μην γίνουν εκλογές», προσθέτοντας ότι «η ψήφος ανοχής είναι από τα μοντέλα που μπορούν να επιλεγούν» 
Λίγο αργότερα, πληροφορίες ανέφεραν ότι μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του ίδιου με τον Αλ. Τσίπρα, συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ τους, με τις ίδιες πληροφορίες να αναφέρουν ότι η συνάντηση αυτή αναμένεται εντός 48ώρου.

Στ. Θεοδωράκης: Θα στηρίζουμε την κυβέρνηση όποτε το χρειάζεται!
 
Δημοσίευση: Δευ, 26/01/2015 - 16:45

Δυσφορία επειδή επιλέχθηκαν οι ΑΝΕΛ ως κυβερνητικοί εταίροι από τον ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε ο Σταύρος Θεοδωράκης, αλλά παράλληλα ξεκαθάρισε ότι το Ποτάμι θα στηρίζει κατά περίπτωση την κυβέρνηση.
«Ο κ. Καμμένος εκπροσωπεί ακροδεξιές απόψεις στην Ελλάδα, εκπροσωπεί αντιευρωπαϊκές απόψεις», δήλωσε χαρακτηριστικά και διερωτήθηκε τι θα βγάλει αυτή η σύμπραξη του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες.
Πάντως άφησε να εννοηθεί ότι το Ποτάμι θα στηρίζει την κυβέρνηση όποτε το χρειάζεται. 

Όπως είπε, θα εκτιμάμε τις προτάσεις που θα κάνει η κυβέρνηση και θα απαντάμε ανάλογα «ναι» ή «όχι».

Ερωτώμενος εάν υπάρχει περίπτωση να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης ή ψήφο ανοχής, απάντησε πως αυτά θα εξεταστούν μετά τις προγραμματικές δηλώσεις.

Στις 7 το απόγευμα ο Σταύρος Θεοδωράκης θα συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα.

902
Συνωστισμός «προθύμων» στη «νέα πραγματικότητα»
Την ξεκάθαρη στήριξή του σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με αυτοδυναμία ή μη, πάνω στην κοινή βάση της διαχείρισης των συμφερόντων του κεφαλαίου, είχε κάνει νωρίτερα σαφή, όπως αναμενόταν άλλωστε, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Π. Καμμένος, σχολιάζοντας τα εκλογικά αποτελέσματα. Καλλιεργώντας, με τη σειρά του, τις γνωστές αυταπάτες, ανέφερε ότι
«οι Ελληνες μέσα σε ένα κλίμα φοβίας, τρόμου, επέλεξαν την ελπίδα και την ανεξαρτησία» (...) ο κυρίαρχος λαός με την ψήφο του ανέδειξε μία νέα κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα», προσθέτοντας ότι οι ΑΝΕΛ «θα βοηθήσουν», ώστε αυτή η «πραγματικότητα», «να σταθεροποιηθεί για το καλό της πατρίδας για το έθνος, για το λαό. Οι ΑΝΕΛ με τις αταλάντευτες αρχές τους και σχέδιο είναι αναγκαίο καλό για το έθνος».
Παράλληλα, έκανε σαφές ότι θα στηρίξει την προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, «του δύσκολου, αλλά ελληνικού δρόμου στην Ευρώπη».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του κόμματος ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ, Στ. Θεοδωράκης, στη διάρκεια των δηλώσεών του, για τα αποτελέσματα των εκλογών, κάνοντας σαφές ότι είναι και αυτός ένας από τους πρόθυμους να στηρίξει την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι
«δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς. Η Ελλάδα είναι ακόμα κοντά στον γκρεμό» και πως περιμένει από τον Αλ. Τσίπρα «να ανταποκριθεί στις ευθύνες του», ώστε «η χώρα να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της απέναντι στην Ευρώπη (...) για να μπει σε πορεία ανάπτυξης».
«Εχουμε - πρόσθεσε - ανάγκη για πολιτικές αλλαγές και κοινωνικές συμμαχίες» και πως η Ελλάδα για να αλλάξει «χρειάζονται μεγάλες πλειοψηφίες και πατριωτικό σχέδιο δράσης».
ΔΗΜΑΡ
Πιάνει «στασίδι» για συμμετοχή στην «αλλαγή»
Όπως είχε προαναγγείλει, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλης, έσπευσε να εκφράσει χτες βράδυ τη στήριξή του στον ΣΥΡΙΖΑ για την απρόσκοπτη άσκηση της αστικής διαχείρισης. Διεκδίκησε, μάλιστα, μερίδιο της νίκης της Κουμουνδούρου, λέγοντας: ‒«Χαιρετίζουμε την πολιτική αλλαγή, για την πραγματοποίηση της οποίας συμβάλαμε με τη στάση μας».
Και πρόσθεσε:
«Η συμπαράταξη "Πράσινοι - Δημοκρατική Αριστερά", θα στηρίξει και θα ενισχύσει την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου, ώστε αυτή να προχωρήσει υπεύθυνα και αξιόπιστα, διατηρώντας σταθερά τη χώρα στην ευρωπαϊκή της πορεία».
Ο Φ. Κουβέλης χαρακτήρισε «ιδιαίτερα δυσμενές και δυσάρεστο» το αποτέλεσμα που κατέγραψε ο συνδυασμός του οποίου ηγήθηκε, ενώ σε μια προσπάθεια να το αιτιολογήσει επικαλέστηκε τη σύντομη προεκλογική περίοδο και τα ασφυκτικά διλήμματα.
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Κι άλλος πρόθυμος να βάλει «πλάτη» στη νέα κυβέρνηση
Την επιδίωξή του να βάλει «πλάτη» στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και συνολικά στην αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού για την υπεράσπιση των συμφερόντων της αστικής τάξης διεκδικεί το «Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών» (ΚΗΔΙΣΟ), όπως επιβεβαίωσε και με τις χτεσινές δηλώσεις του, σχολιάζοντας τα εκλογικά αποτελέσματα ο πρόεδρος του κόμματος, Γ. Παπανδρέου.
‒«Η θέση μας, την οποία υποστηρίξαμε καθ' όλη τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα, παραμένει ισχυρή. Η Ελλάδα από αύριο χρειάζεται κυβέρνηση με ξεκάθαρο προοδευτικό πλαίσιο. Όπως και ευρύτερες συνεννοήσεις και συνεργασίες. Κανένα κόμμα, ακόμα και αυτοδύναμο, δεν μπορεί, στις σημερινές συνθήκες, μόνο του. Το έργο που πρέπει να γίνει χρειάζεται πολλές πλάτες», σημείωσε χαρακτηριστικά, δίνοντας το στίγμα των προθέσεών του, και πρόσθεσε ότι πρέπει «η διαπραγμάτευση για την απομείωση του χρέους και το ελληνικό σχέδιο για βαθιές αλλαγές να έχει την υπογραφή του ελληνικού λαού. Άμεσα με δημοψήφισμα».
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 26/1/2015

Επισημάνσεις, επιλογή φωτό-βίντεο, τίτλοι: Μποτίλια Στον Άνεμο

1 σχόλιο:

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.