Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

Μα τι άνθρακες ο θησαυρός! Ψηφίστηκε το Νομοσχέδιο για την παράδοση (και) του ορυκτού πλούτου ‒ Τον αντιλαϊκό χαρακτήρα του ανέδειξε ο Νίκος Καραθανασόπουλος ‒ ΣΥΡΙΖΑ: Παρών (στα κελεύσματα των καιρών)

Και όλα (και όλοι) μαζί: Μονοπώλια!

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ
Ψηφίστηκε η παραπέρα παράδοση του ορυκτού πλούτου της χώρας στα μονοπώλια
Τον αντιλαϊκό χαρακτήρα του νομοσχεδίου ανέδειξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος
Ψηφίστηκε χτες, από τους βουλευτές της συγκυβέρνησης, στο Γ' Θερινό Τμήμα της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με το οποίο προχωρά ακόμα περισσότερο η παράδοση του ορυκτού πλούτου της χώρας σε μια χούφτα μονοπωλιακούς ομίλους, την ίδια ώρα που ο λαός σπρώχνεται βαθύτερα στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.
Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο καταγγέλλοντας τον αντιλαϊκό, ταξικό του χαρακτήρα, αναδεικνύοντας τη ληστεία σε βάρος του πλούτου της χώρας από τα μονοπώλια.
Κατά, κατά βάση για λόγους διαχείρισης, ψήφισαν ΑΝΕΛ και ΧΑ. «Παρών» ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η κριτική που άσκησε ήταν στους όρους των συμβάσεων, και η ΔΗΜΑΡ.
Οι συμβάσεις
Το νομοσχέδιο περιέχει 4 συμβάσεις μεταξύ του Δημοσίου και μεγάλων επιχειρήσεων, με τις οποίες η κυβέρνηση παραχωρεί στις εταιρείες αυτές το δικαίωμα της έρευνας και εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων:
  • Η πρώτη σύμβαση αφορά την τροποποίηση σύμβασης που είχε υπογραφεί στις 31/12/2013 μεταξύ του Δημοσίου και των εταιρειών «KAVALA OIL ΑΕ», «ENERGEAN OIL» και των ΕΛΠΕ και αφορά την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή του Θρακικού Πελάγους.
  • Η δεύτερη σύμβαση είναι με τις εταιρείες «ENERGEAN OIL» και «TRAJAN OIL» και προβλέπει την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή του Κατάκολου.
  • Η τρίτη σύμβαση είναι και πάλι με την «ENERGEAN OIL», όπως και την εταιρεία «PETRA PETROLEUM INC», στις οποίες παραχωρείται το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων.
  • Η τέταρτη σύμβαση είναι με τα ΕΛΠΕ και τις εταιρείες «EDISON INTERNATIONAL S.p.A» και «PETROCELTIC RESOURCES PLC» για τη θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού κόλπου (Δυτικά).
Τον αντιδραστικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου ενισχύουν, άλλωστε, οι 9 άσχετες τροπολογίες που κατατέθηκαν από το ΥΠΕΚΑ, καθώς και τα υπουργεία Οικονομικών, Τουρισμού, μέχρι και Υγείας!
SMIT LLOYD MATSAS: Μ' αεροπλάνα και βαπόρια και με τους φιλους τους παλιούς. Μάτσα τα λεφτά!
Ο λαός ο μεγάλος χαμένος
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος, αφού κατήγγειλε τη διαδικασία με τις τροπολογίες, επισήμανε για το νομοσχέδιο ότι
  • «οι συμβάσεις αυτές γίνονται σε συνθήκες όξυνσης του ανταγωνισμού ανάμεσα σε πολυεθνικές και σε συνθήκες όξυνσης των αντιθέσεων ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικές συμμαχίες. Στο επίκεντρο του ενεργειακού πολέμου είναι οι αγωγοί, το σχιστολιθικό αέριο και τα κοιτάσματα στην Ανατολική Μεσόγειο. Από αυτήν την άποψη, οι αστικοί σχεδιασμοί που γίνονται στη χώρα μας εμπλέκουν την Ελλάδα όλο και πιο βαθιά στο κουβάρι των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, η αστική τάξη επιδιώκει να αναδείξει την Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο, να προσελκύσει επενδύσεις για την ενίσχυση και τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάπτυξης και βεβαίως να διαχειριστεί ένα μερίδιο από τη συνεκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών».
Στη βάση αυτή,
  • «η κυβέρνηση δρομολογεί όχι μόνο τις έρευνες αλλά και την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, χωρίς ανακήρυξη της ΑΟΖ, με έναν εθνικό φορέα διαχείρισης των υδρογονανθράκων που αποτελεί απλώς και μόνο γραφείο διανομής οικοπέδων, δεν κάνει έρευνα, δε μετέχει σε κοινοπραξίες έρευνας και εκμετάλλευσης και δεν μπορεί να προχωρήσει σε ουσιαστικό έλεγχο των κοιτασμάτων αλλά και της πορείας εξόρυξης».
Αναφερόμενους και στους όρους των συμβάσεων τους χαρακτήρισε ληστρικούς, φέρνοντας ως παράδειγμα το άρθρο 18, στο οποίο προβλέπεται ότι
  • «σε περίπτωση πολέμου, απειλής πολέμου ή άλλης κατάστασης έκτακτης ανάγκης» το Δημόσιο θα εξακολουθεί να αγοράζει τους υδρογονάνθρακες και τα παράγωγά τους από το «μισθωτή», βέβαια, «κατά προτεραιότητα» και, φυσικά, όσον αφορά την τιμή με την οποία θα αγοράζει το Δημόσιο, αυτή θα είναι «όπως αυτή έχει καθοριστεί στην αγορά»!
Ξεκαθάρισε ότι
  • μόνο «ένας ενιαίος φορέας Ενέργειας μπορεί να αξιοποιήσει προς όφελος των λαών τον εγχώριο πλούτο, να δώσει ώθηση σε κλάδους της βιομηχανίας, οι οποίοι θα παραγάγουν σημαντικό τμήμα των απαραίτητων εγκαταστάσεων ‒και στις συμβάσεις, για τις οποίες συζητάμε, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την αξιοποίηση των εγχώριων δυνατοτήτων‒ θα αναβαθμίσει την επιστημονική έρευνα, προστατεύοντας τις τοπικές οικονομίες, τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, διασφαλίζοντας φθηνά καύσιμα για τα λαϊκά στρώματα και στηρίζοντας την ενεργειακή επάρκεια της χώρας.
  • Από αυτήν την άποψη, λοιπόν, από την παράδοση του ορυκτού πλούτου της χώρας στο κεφάλαιο μεγάλος χαμένος θα βγει ο λαός, μεγάλοι χαμένοι θα βγουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο, αφού η κερδοφορία των επενδύσεων δεν πρόκειται να στηρίξει τις δικές τους ανάγκες.
  • Οι προαναφερόμενες εξελίξεις αναδεικνύουν ότι το κριτήριο το οποίο πρέπει να έχει ο λαός μας για να αξιολογήσει το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων είναι η στάση τους απέναντι στον πραγματικό αντίπαλο, την άρχουσα τάξη, τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες που τη στηρίζουν, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση. Για να μπορεί να υπάρξει ένας ενεργειακός σχεδιασμός που να ικανοποιεί τη λαϊκή ευημερία πρέπει να απαλλαγεί από τους νόμους της αγοράς και του καπιταλιστικού κέρδους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.