Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

Ισλαμιστές ισχυρίζονται ότι ελέγχουν τη Βεγγάζη ‒ Η αστική τάξη ζητάει επέμβαση του ΝΑΤΟ ‒ «Η ισχυρή βοήθεια της διεθνούς κοινότητας» ‒ Ο λαός να μην στρατευτεί πίσω από ξένα συμφέροντα


Ισλαμιστές ισχυρίζονται ότι ελέγχουν τη Βεγγάζη
Στο διεθνή Τύπο εμφανίζονται απόψεις για επέμβαση του ΝΑΤΟ και ανάπτυξη «ειρηνευτικής δύναμης» στη χώρα
ΒΕΓΓΑΖΗ.-- Ισλαμιστές ισχυρίστηκαν χτες ότι έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τη Βεγγάζη της Λιβύης, καθώς οι συγκρούσεις αναζωπυρώνονται, αναδεικνύοντας ότι η ενδοαστική αντιπαράθεση κλιμακώνεται σταθερά.
Το «Ασοσιέιτεντ Πρες» μετέδωσε ότι ο ηγέτης της «Ανσάρ αλ-Σαρία», Μοχάμεντ αλ Ζεχάουι, έδωσε συγχαρητήρια στα μέλη της ισλαμιστικής οργάνωσης «για αυτή τη νίκη και κατάκτηση», ενώ ανέφερε ότι οι ένοπλοι κατέλαβαν στρατώνες, άρματα μάχης, πυραύλους και μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών στη Βεγγάζη.
Επίσης, το αραβικό δίκτυο «Αλ-Αραμπίγια» μετέδωσε χτες ότι ο Ζεχάουι δήλωσε σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό ότι «η Βεγγάζη τώρα έγινε ένα ισλαμικό εμιράτο».
Ωστόσο, ο απόστρατος στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος ηγείται στρατιωτικών δυνάμεων που εμφανίζονται ως «εθνικός στρατός», αμφισβήτησε τα λεγόμενα του Ζεχάουι, δηλώνοντας στο «Αλ-Αραμπίγια» ότι «ο εθνικός στρατός της Λιβύης ελέγχει τη Βεγγάζη και αποσύρθηκε μόνο από ορισμένες θέσεις για λόγους τακτικής... Ο ισχυρισμός ότι η Βεγγάζη βρίσκεται υπό τον έλεγχο των πολιτοφυλακών είναι ψέμα».
Νέες συγκρούσεις αναφέρθηκαν χτες και γύρω από το διεθνές αεροδρόμιο της Τρίπολης, ενώ στην ίδια περιοχή συνεχίζει να μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει σε αποθήκη καυσίμων με συνολικά 90 εκατομμύρια λίτρα καυσίμων.
Την ίδια στιγμή, η Ισπανία ανακοίνωσε ότι κι αυτή προχωρά στην εκκένωση της πρεσβείας της.
Το υπουργείο Υγείας της Λιβύης ανέφερε χτες σε ανακοίνωση ότι οι Φιλιππίνες αναμένεται να απομακρύνουν κι αυτές τους υπηκόους τους, μετά το βιασμό μιας Φιλιπιννέζας νοσοκόμας από ομάδα ενόπλων που την είχαν απαγάγει ενώ πήγαινε στη δουλειά της, χτες, στην Τρίπολη.
Η εξέλιξη έχει θορυβήσει το συγκεκριμένο υπουργείο, με δεδομένο ότι περίπου 3.000 γιατροί και νοσοκόμοι που σήμερα δουλεύουν στη Λιβύη είναι Φιλιππινέζοι.
«Η ισχυρή βοήθεια της διεθνούς κοινότητας»
Στο μεταξύ, οι συζητήσεις για την «ασφάλεια» στη Λιβύη εντείνονται στον αστικό Τύπο και τη «διεθνή κοινότητα».
Χαρακτηριστική είναι η επισήμανση αρθρογράφου σε μεγάλο ειδησεογραφικό δίκτυο, με έδρα στον αραβικό κόσμο:
  • «Δυστυχώς, σε μια στιγμή που η Λιβύη χρειάζεται έντονα την ισχυρή βοήθεια της διεθνούς κοινότητας, τα Ηνωμένα Έθνη και οι περισσότερες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, έχουν απομακρύνει το διπλωματικό τους προσωπικό και έχουν κλείσει τις πρεσβείες τους... Η επίτευξη του τερματισμού της τρέχουσας κρίσης απαιτεί μια πολύ πιο αποφασιστική πρωτοβουλία.
  • Το πρώτο βήμα απαιτεί οι χώρες του ΝΑΤΟ να απειλήσουν με στοχευμένες αεροπορικές επιθέσεις εναντίον εκείνων των πολιτοφυλακών - ανεξάρτητα από το αν είναι ισλαμιστές ή όχι - που δεν αποσύρονται από τις δύο βασικές πόλεις και να σταματήσουν τις εχθροπραξίες.
  • Δεύτερον, η διεθνής κοινότητα θα έπρεπε να αναπτύξει μια ειρηνευτική δύναμη με αποστολή την προστασία των πολιτών και των κρατικών εγκαταστάσεων.
  • Τρίτον, με την ασφάλεια να έχει αποκατασταθεί, τα Ηνωμένα Εθνη και οι σύμμαχοι της Λιβύης θα έπρεπε να μαζέψουν σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο ώστε να ξεκινήσει μια διαμεσολαβητική πρωτοβουλία, που θα φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βασικούς ενδιαφερόμενους για να ερευνήσουν μια ειρηνική, πολιτική λύση της κρίσης».
Θυμίζουμε ότι στις αρχές του μήνα ήταν η ίδια η λιβυκή κυβέρνηση που ζήτησε την παρέμβαση της «διεθνούς κοινότητας», με δεδομένο -μεταξύ άλλων- ότι εδώ και καιρό η εξαγωγή πετρελαίου έχει διαταραχθεί σημαντικά λόγω των συνεχιζόμενων συγκρούσεων.
Η αγωνία λοιπόν για την «προστασία» των «κρατικών εγκαταστάσεων» (αποθηκών καυσίμων, ενεργειακών οικοπέδων, γεωτρήσεων) μεγαλώνει, αφού μεγάλα μονοπώλια από διάφορες χώρες έχουν επιδιώξει να κάνουν επενδύσεις στο μεγάλο φυσικό πλούτο της χώρας, που για το λαό της Λιβύης αποδεικνύεται καθημερινά... κατάρα.
Όσο για τις «ειρηνευτικές αποστολές», που θα μπορούσαν να εγκατασταθούν και σ' αυτή τη χώρα, αυτές λειτουργούν ως φύλακες των συνθηκών που απαιτεί η απρόσκοπτη δράση των πολυεθνικών.
Χτες το βράδυ η επιχείρηση απεγκλωβισμού
Αργά χτες το βράδυ αναμενόταν να φτάσει στην Τρίπολη της Λιβύης η φρεγάτα «Σαλαμίς» του Πολεμικού Ναυτικού, προκειμένου να ξεκινήσει η επιχείρηση απεγκλωβισμού Ελλήνων που ζουν εκεί, καθώς και υπηκόων άλλων χωρών, κατόπιν αιτημάτων που υπέβαλαν στην Αθήνα ξένες κυβερνήσεις να συνδράμει την απομάκρυνση των πολιτών τους.
Αναμένεται να απομακρυνθούν 87 Ελληνες πολίτες (ανάμεσά τους και οι επτά διπλωματικοί και διοικητικοί υπάλληλοι της ελληνικής πρεσβείας), 10 έως 15 Κύπριοι, 80 Κινέζοι και περίπου 10 Βρετανοί και Μαλτέζοι πολίτες.
Παράλληλα λέγεται ότι περίπου 500 Κινέζοι κάτοικοι Λιβύης ναύλωσαν ελληνικό επιβατηγό - οχηματαγωγό προκειμένου να πλεύσει στην περιοχή και να τους παραλάβει.
  • Θυμίζουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση και το 2011, στην τότε επέμβαση ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στη Λιβύη για να ρίξουν τον Καντάφι, είχε επίσης παράσχει τέτοιες υπηρεσίες απεγκλωβισμού, ευελπιστώντας κάθε φορά να τις εξαργυρώσει με γεωστρατηγική αναβάθμιση της ελληνικής αστικής τάξης στην ευρύτερη περιοχή.
*
    Από την επιχείρηση απεγκλωβισμού το βράδυ της Πέμπτης στο λιμάνι της Τρίπολης (Φωτογραφία: Eurokinissi)
    Ο λαός να επαγρυπνεί
    Σαν έτοιμα από καιρό, τα αστικά επιτελεία «άρπαξαν» την ευκαιρία των εξελίξεων και στη Λιβύη για να κλίνουν σε όλες τις πτώσεις τη «θέση που έχει η χώρα μας στο γεωστρατηγικό γίγνεσθαι», το «ρόλο κρίσιμου εταίρου» που της ανήκει.
    Έτσι, χτες, η είδηση της κατάληψης της Βεγγάζης από ισλαμιστές έδωσε αφορμή για να στηθούν στα απογευματινά δελτία σχετικές συζητήσεις, με παρουσιαστές να κόβουν και «αναλυτές» να ράβουν.
    Χαρακτηριστική η χτεσινή συζήτηση στη «ΝΕΡΙΤ»:
    • «Είναι πάρα πολλές οι εστίες έντασης στην περιοχή», τόνιζε η δημοσιογράφος, «αυτή η αναζωπύρωση δημιουργεί συνθήκες αστάθειας», απαντούσε ο ακαδημαϊκός που ήταν προσκεκλημένος.
    Το συμπέρασμα δεν ήταν άλλο από το σκεπτικό που εδώ και καιρό η αστική τάξη της χώρας μας προσπαθεί να καλλιεργήσει ως συνείδηση στο λαό μας:
    • Ότι την ώρα που στη γειτονιά μας οι λαοί ζουν ήδη νέες αιματοχυσίες, η Ελλάδα εξελίσσεται σε «δύναμη σταθερότητας» και «ασφάλειας».
    Σταθερότητας και ασφάλειας για τον τουρισμό και τις επενδύσεις, όπως εδώ και μέρες εξηγούν ολοσέλιδα αφιερώματα εφημερίδων.
    Την ίδια στιγμή, ούτε λίγο, ούτε πολύ, ο λαός μας παροτρύνεται να στηρίξει τα σχέδια της ντόπιας αστικής τάξης για αναβαθμισμένη συμμετοχή της στα ιμπεριαλιστικά σχέδια που προχωρούν στην ευρύτερη περιοχή.
    Η Ελλάδα εκτίμησε ο κ. Αβραμόπουλος μπορεί να αναδειχθεί ως νέος ενεργειακός παίκτης που θα συνδράμει ουσιαστικά τις ευρωπαϊκές πηγές ενέργειας.
    Δεν πάει άλλωστε πολύ καιρός από την αποκαλυπτική τοποθέτηση του (τότε) υπουργού Αμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου στο συνέδριο του Economist στην Αθήνα. Έλεγε το στέλεχος της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ:
    • «Είναι καιρός να δούμε μια καινούργια θέση και ρόλο της Ελλάδας σε εθνικό επίπεδο, που σχετίζεται με την ασφάλεια και τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Η Ελλάδα μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο ιδιαίτερα εξαιτίας της στρατηγικής της θέσης ως το νοτιοανατολικό σκέλος της Ευρώπης. Έχουμε παίξει σημαντικό ρόλο στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας. Είμαστε μέρος του ΤΑΡ για τη μεταφορά ενέργειας στη Δύση και εν δυνάμει μια χώρα παραγωγής ενέργειας. Για το στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας, σημαντικό ρόλο παίζουν τα μεγάλα λιμάνια ως πύλες εισόδου για την Ευρώπη και την Αφρική. Στο σύγχρονο περιβάλλον, η θέση της Ελλάδας είναι σημαντική, όχι μόνο γι' αυτήν, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο», είναι μερικές από τις φράσεις που χρησιμοποίησε.
    Ο ίδιος ζήτησε
    • «σταθεροποίηση του NATO (σ.σ.: ενίσχυση της δράσης και του ρόλου του) στην ευρύτερη περιοχή, στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική», συμπληρώνοντας ότι «η παγκόσμια σταθερότητα χρειάζεται τη δυτική παρουσία. Το πιο επικίνδυνο σήμα που μπορούμε να δώσουμε στον κόσμο είναι ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη δεν είναι αποφασισμένες να δράσουν για να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους στην περιοχή όσον αφορά την ασφάλεια. Η Ευρώπη πρέπει ν' αναλάβει τις ευθύνες της (...) να συμβάλει στην αποστολή της Ατλαντικής Συμμαχίας και στις στρατιωτικές στοχευμένες επεμβάσεις».
    Ο λαός να επαγρυπνεί.
    • Να μην πιστέψει όσους του λένε ότι ο ίδιος μπορεί να βγει κερδισμένος όταν «σύννεφα πολέμου» μαζεύονται όλο και πιο πυκνά στην περιοχή μας.
    Δεν είναι απλός εμπαιγμός και παραπλάνηση.
    • Είναι μια καλομελετημένη επιχείρηση για να τον πείσουν να στρατευτεί πίσω από ξένα συμφέροντα.

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.