Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο εθνικισμός, ο κοσμοπολιτισμός, η πλειονότητα, η μειονότητα, η ΕΕ, τα μονοπώλια και το ΚΚΕ

ΣΥΡΙΖΑ: Εθνικισμός - κοσμοπολιτισμός σημειώσατε Χ

Οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ
Τα γεγονότα είναι γνωστά, υποψήφια Ρομά από τη μουσουλμανική μειονότητα, γνωστή για τις σχέσεις της με ελληνικούς αντιδραστικούς κύκλους και βραβευμένη από το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, εντάσσεται ως υποψήφια στην ευρωλίστα του ΣΥΡΙΖΑ και στην πορεία αποσύρεται (μετά από αντιδράσεις, όπως γράφεται, των μειονοτικών βουλευτών και του τουρκικού προξενείου), και μάλιστα με κοσμοπολίτικη επιχειρηματολογία που δίνει πάτημα στον εθνικισμό της άλλης πλευράς.
Την ίδια στιγμή, ο υποψήφιος στο περιφερειακό ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην πρόεδρος της λεγόμενης Τουρκικής Ενωσης Ξάνθης που στηρίζει το εθνικιστικό μειονοτικό κόμμα DEB και –όπως αποδεικνύεται– έχει σχέσεις με εθνικιστικούς κύκλους στην Τουρκία, υπό το βάρος των αντιδράσεων παραιτείται.
Θυμίζουμε ότι ο «Ριζοσπάστης» είχε δημοσιεύσει εδώ και μια βδομάδα (Πέμπτη 17/4/2014) Ανακοίνωση της ΚΟ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ, στην οποία η ΚΟ κατήγγελλε αυτά τα περιστατικά. (Βλέπε και από Μποτίλια: Τα ακροδεξιάπαιγνίδια του ΣΥΡΙΖΑ και ο ευρωοπορτουνισμός στην αριστερή Ευρώπη του Τσίπρα –ΚΚΕ: Το μόνο κόμμα που δεν μεταλλάσσεται – Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης: Οι εργαζόμενοι να μην παγιδευτούν σε εθνικιστικά σχήματα)

Ο διεθνισμός του ΣΥΡΙΖΑ
Αντίφαση; Όχι τόσο. Ένα αστικό κόμμα είναι φυσικό να ενσωματώνει στους κόλπους του τόσο τον εθνικισμό όσο και τον κοσμοπολιτισμό του κεφαλαίου.
Μια δύναμη αστικής διαχείρισης που υπόσχεται ότι θα διαχειριστεί καλύτερα τα συμφέροντα των καπιταλιστών, των επιχειρηματιών, ότι θα στηρίξει την καπιταλιστική ανάκαμψη,
  • Δεν μπορεί να εκφράσει τα συμφέροντα των εργαζομένων της μουσουλμανικής μειονότητας,
  • Δεν μπορεί να υπερασπίσει τα συμφέροντά τους ως αναπόσπαστου τμήματος της εργατικής τάξης, των φτωχών αγροτών, αυτοαπασχολούμενων, γυναικών και νεολαίας της Ελλάδας.
Έτσι «παίζει» στα διάφορα παιχνίδια των ενδοαστικών ανταγωνισμών, αλλά και των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην περιοχή, που πάντα προσπαθούσαν να χρησιμοποιήσουν τη μειονότητα.
Αυτό κάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ, αποδεικνύοντας και έτσι πόσο «νέο» κόμμα είναι.
Άλλωστε όλοι γνωρίζουμε ότι πίσω από διάφορους αυτόκλητους εκπροσώπους της μειονότητας - είτε αυτοί σχετίζονται με εθνικιστικούς κύκλους της Ελλάδας είτε με ιμπεριαλιστικά κέντρα (ΕΕ και ΝΑΤΟ) είτε με εθνικιστικούς κύκλους της Τουρκίας - υπάρχουν οι μπίζνες διάφορων επιχειρηματιών, τα σχέδια για την «ανάπτυξη της Θράκης», που βρίσκεται μάλιστα σε στρατηγικό σημείο όσον αφορά τους δρόμους μεταφοράς εμπορευμάτων και ενέργειας.
Το παιχνίδι με τις ενδοαστικές αντιθέσεις με τα διάφορα κέντρα του εθνικισμού και του ιμπεριαλισμού συνιστά κάθε άλλο παρά διεθνιστική στάση, όπως προσπαθεί να υποστηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ κρύβοντας τις «πομπές του» κάτω από το χαλί. 
Ούτε βεβαίως διεθνισμός είναι το να αναπαράγεις τις εθνοτικές και θρησκευτικές διαφορές.

Ο καιροσκοπισμός και η ψηφοθηρία των αστικών κομμάτων
Οι επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και άλλων κομμάτων, αποδεικνύουν πού μπορεί να οδηγήσει ο καιροσκοπισμός και η ψηφοθηρία. Κάτι που φάνηκε και με την περίπτωση Καρυπίδη στη Δυτ. Μακεδονία (από Μποτίλια: Καρτερό-ντας την εξουσία: Πιο οπορτουνισμός δεν γίνεται), αλλά και με άλλες περιπτώσεις. 
Βεβαίως αυτό δεν είναι κανένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του ΣΥΡΙΖΑ. Σε όλα τα αστικά κόμματα, και στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ, παίζουν και έχουν παίξει σε αυτό το παιχνίδι πολλοί από τους λεγόμενους μειονοτικούς βουλευτές και πολιτευτές τους (θυμίζουμε τις ανάλογες περιπτώσεις, π.χ.: Αχμέτ Ιλχάν από ΝΔ και Γκιουλ Καραχασάν από ΠΑΣΟΚ κ.ά., ή ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος της ΝΔ που αποκαλύπτεται ότι έχει σχέσεις με το DEB κ.ά.).
Θυμίζουμε επίσης ότι ο Γ. Παπανδρέου ήταν ο πρώτος διδάξας στην προβολή της λογικής του λεγόμενου «συλλογικού αυτοπροσδιορισμού», λογική που διευκολύνει τα διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα να εγείρουν «μειονοτικά», «εθνικά», «θρησκευτικά» ζητήματα όπου αυτό τους είναι χρήσιμο, με ΗΠΑ και ΕΕ να πρωτοστατούν σε αυτήν τη λογική.

Ενδοαστικές - ενδοκαπιταλιστικές - ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις
Υπαρκτά ζητήματα της μειονότητας, που αφορούν την εκλογή μουφτή, τους ιμάμηδες και άλλα, εντάσσονται από αστικές και άλλες εθνικιστικές δυνάμεις στις ενδοαστικές - ενδοκαπιταλιστικές - ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας, άλλων ισχυρών καπιταλιστικών κρατών και ιμπεριαλιστικών κέντρων, δηλητηριάζοντας τη συνείδηση των εργαζομένων της μειονότητας.
Ενώ μπαίνουν στην μπάντα άλλα σοβαρά προβλήματα που πλήττουν ιδιαίτερα τη μειονότητα, όπως η αυξημένη ανεργία που οδηγεί εκατοντάδες στο δρόμο της μετανάστευσης, οι επιπτώσεις του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και της ΕΕ στις κατασκευές και στην παραγωγή καπνού - κλάδοι στους οποίους απασχολείται μεγάλο τμήμα της μειονότητας - κ.ά.

Η πλειονότητα, η μειονότητα, η ΕΕ, τα μονοπώλια και το ΚΚΕ
Το ΚΚΕ απορρίπτει αυτές τις λογικές.
Απορρίπτει και τον εθνικισμό και τον κοσμοπολιτισμό. Η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα και όχι τουρκική.
Το ΚΚΕ απευθύνεται στους εργάτες, τους ανέργους, τους αγρότες, τα λαϊκά στρώματα, που, ανεξάρτητα αν ανήκουν στην πλειονότητα είτε στη μειονότητα, έχουν τα ίδια προβλήματα και τις ίδιες ανάγκες, έχουν κοινό εχθρό την πολιτική της ΕΕ και τα μονοπώλια. Μόνο με την κοινή τους πάλη μπορούν να τα αντιμετωπίσουν.
Οι εξελίξεις αυτές χρειάζεται να προβληματίσουν τους εργαζομένους, τη φτωχολογιά της μειονότητας και της πλειονότητας, που τίποτα δεν έχουν να κερδίσουν από τη στήριξη σε δυνάμεις που ενισχύουν τον εθνικισμό ή τον κοσμοπολιτισμό.
Ταξική ενωτική επιλογή για τα λαϊκά στρώματα της περιοχής είναι η ενίσχυση των ψηφοδελτίων που στηρίζει το ΚΚΕ στο Ευρωκοινοβούλιο και στις τοπικές εκλογές.
Για να δυναμώσει η πάλη των εργαζομένων, ανεξάρτητα από την εθνική ή θρησκευτική συνείδηση, ενάντια στον κοινό αντίπαλο, την ΕΕ, το κεφάλαιο και τους πολιτικούς εκφραστές του.
Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.